Як спекти домашні булочки з листкового тіста
Булочки – прекрасний полуденок або доповнення до чаю. Готують їх із здобного дріжджового, пісочного або листкового тіста. Вони можуть бути зі всілякими начинками: повидло, сир, мак, кориця, яблука та інші фрукти і ягоди.
Приготування пишних булочок із здобного дріжджового тіста трудомісткий процес, але можна поступити простіше — приготувати смачну випічку з готового листкового.
Підготовлена нижче добірка рецептів булочок з різними начинками, як з купленого тесту, так і з приготованого власноруч.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
готового замороженого листкового тіста - | 500 г |
солодких яблук з твердою м'якоттю - | 500 г |
абрикосового джему (або рідкого меду) - | 120 г |
кориці і цукрової пудри - | для прикраси |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 203 Ккал |
Порядок випічки:
- Тісто потрібно попередньо вийняти з холодильника і покласти на припыленный борошном стіл, щоб воно потеплішало;
- Яблука вимити, розрізати навпіл (шкірку не видаляти) і ножем або спеціальним пристосуванням видалити насіння і тверді перегородки. Нарізати яблука пелюстками товщиною не більше 3 мм Чим тонше будуть пелюстки, тим простіше буде сформувати троянду;
- Розтануло тісто розкачати в пласт 3 мм товщиною, розрізати його уздовж довгої сторони на смуги 4-5 см шириною, змастити їх джемом або медом. Яблучні пластинки викласти на смужки так, щоб вони трохи виступали за край;
- Потім згорнути смужки з яблучними слайсами в невеликі рулетики. Кожен рулетик встановити в силіконову або залізну форму для кексу, щоб трояндочка не розпалася;
- Випікати булочки 45 хвилин при 200 градусах. Остиглі бутони обсипати цукровою пудрою і корицею.
Випічка з корицею з листкового дріжджового тіста
Синнабон – назва найпопулярніших американських булочок з корицею. Печуть їх з особливою борошна з високим вмістом клейковини і покривають зверху кремом з м'якого вершкового сиру.
Процес їх приготування хоч і захоплюючий, але досить складний, і не кожній жінці під силу його освоїти. Тому початківцям пекарям можна запропонувати полегшений, але не менш смачний варіант булочок з корицею з листкового дріжджового тіста. Його звичайно можна купити в магазині, а можна приготувати самостійно.
Для тіста та начинки тістечок знадобиться:
- 20 г пресованих дріжджів;
- 300 г вершкового масла;
- 1 яйце;
- 50 г цукру;
- 5 г солі;
- 85 мл питної води;
- 130 мл молока;
- 500-600 г борошна;
- 60 г розтопленого вершкового масла;
- 15 г кориці;
- 60 г коричневого цукру.
З-за часу витраченого на самостійне приготування листкового дріжджового тіста на випічку булочок в цілому піде 3,5 -4 години.
Калорійність булочок з корицею 363,8 ккал/100 р.
Алгоритм роботи:
- Приготування дріжджового листкового тіста починають з того, що в теплій воді потрібно розчинити 20 г цукрового піску і пресовані дріжджі. Потім їх потрібно прибрати в тепло до тих пір, поки зверху не з'явиться пінна шапка. Зазвичай на це йде 10-15 хвилин;
- Потім в граючі дріжджі потрібно влити злегка разболтанное, але не збите яйце і молоко. Все добре розмішати;
- Цукор, що залишився, сіль і борошно змішати і висипати на стіл. Зверху викласти кубики холодного вершкового масла. Порубати ножем масло разом з борошном;
- Коли масло і борошно перетворяться в масляну крихту, влити розведені дріжджі і швидко вимісити гладку і м'яку масу. Важливо не довго вимішувати, щоб маленькі шматочки масла обволакивались, а не просочували борошно;
- Сформоване тісто в кулю обгорнути харчовою плівкою і залишити в холоді на 2-3 години;
- Витримане тісто розділити на шматки, кожен треба розкачати в прямокутний пласт. Змастити розтопленим вершковим маслом і посипати коричневим цукром, змішаним з корицею;
- Згорнути рулетом і розрізати його на шматочки завтовшки 5-6 див. Укласти заготовки зрізом вниз на застелений пергаментом деко і випікати 20-25 хвилин при 180-200 градусах.
Читайте як приготувати картоплю з грибами в сметані, з цибулькою або сирною скоринкою.
Як приготувати неймовірно смачне вівсяне печиво з шоколадом читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт смачного тіста без дріжджів для рибного пирога.
Слойки з сиром
Використання готового листкового тіста значно спрощує і прискорює процес приготування випічки. По суті, коли воно вже готове, залишається тільки придумати, який буде начинка і як сформувати майбутній виріб. Одна з найпопулярніших начинок – це сирна, а найпростіший спосіб формування булочки – це рулетик.
Щоб приготувати булочки-рулетики з сирною начинкою знадобиться:
- 500 г готового листкового тіста (краще дріжджового, з ним булочки будуть пишніше);
- 500 г сиру;
- 100 г цукру;
- 100 г родзинок;
- 1 куряче яйце і 1 жовток (для змащування верху випічки);
- 30 г крохмалю;
- 20 г цедри апельсина;
- 20 г ванільного цукру.
На приготування булочок з сирною начинкою піде не більше 50 хвилин.
У 100 грамах булочок з сирною начинкою буде 280,4 кілокалорії.
Порядок дій:
- Тісто викласти на посипаний борошном стіл, щоб воно розморозилося;
- Ізюм залити на 10 хвилин окропом;
- Сир, цукор (в тому числі і ванільний), яйце, крохмаль викласти в глибоку миску і добре збити блендером до однорідної маси;
- Потім додати до начинки родзинки, цедру апельсина і тепер просто перемішати ложкою;
- Пласт тіста розкачати, але не дуже тонко, ложкою рівномірно розподілити по ньому начинку і згорнути рулетом;
- Великий рулет розрізати на маленькі довжиною близько 7-8 див. Укласти їх на застелений або змащене деко швом вниз. Зверху змастити збитим яєчним жовтком і випікати 20-30 хвилин до готовності при 180-200 градусах.
Листкова макова випічка з бездріжджового тіста
Тісто для цих булочок можна, звичайно, придбати в магазині, а можна приготувати самостійно. Так, це буде набагато довше і складніше, але результат того вартий. Адже завжди можна бути впевненим у якості та свіжості продуктів, які використовувалися для приготування.
Для листкового бездріжджового тіста і макової начинки будуть використовуватися:
- 2 курячих яйця;
- 250 г вершкового масла;
- 20 мл горілки;
- 15 мл столового оцту;
- 3 г кухонної солі;
- 450-500 г борошна;
- 200 г маку;
- 5 мл молока;
- 150 г цукру;
- 100 г родзинок.
Час приготування — 3-3,5 години.
Калорійність макових рулетиків складе – 394,3 ккал/100 р.
Етапи приготування:
- Яйце збовтати в склянці (250 мл) до однорідного стану, до нього додати сіль, оцет і горілку. Все розмішати, щоб кристали солі розчинилися, а потім долити доверху водою;
- Борошно висипати в миску, зробити в ній поглиблення і вилити отриману суміш. Замісити еластичне і пружне тісто, для цього його потрібно близько 50 разів відбити об стіл;
- Готове тісто потрібно на годину залишити на столі при кімнатній температурі, щоб розбухла клейковина. Тим часом потрібно дістати з холодильника масло, щоб воно теж трохи підтануло;
- Підготовлене тісто розкачати в тонкий пласт, змастити підталим маслом, скласти в 3 рази і розкачати. З отриманого пласта змахнути пензлем борошно, знову скласти втричі і розкачати. Так повторити ще 3 рази;
- Охолодити масу в холодильнику протягом півгодини, а тим часом приготувати начинку. Мак залити склянкою крутого окропу і залишити на півгодини, щоб набух;
- Білок збити з цукром, додати проціджений через сито мак і ретельно розтерти;
- Тісто розкачати в прямокутний пласт і розрізати його на трикутники. Змастити кожен маком трохи не доходячи до країв, посипати родзинками. Потім згорнути булочки, починаючи з основи трикутника до вершини, і надати їм форму підкови;
- Змастити випічку збитим жовтком і випікати при тих же температурних умовах, що і в інших рецептах; близько 30 хвилин.
Слойки з варенням
Буквально за лічені хвилини можна приготувати булочки з готового листкового тіста з варенням. Цей рецепт ідеальний варіант, якщо несподівано в гості на чашку чаю вирішили заскочити подружки, тоді упаковка листкового тіста з магазину і баночка варення зможуть перетворити в очах гостей будь-яку починаючу господиню практично в шеф-кухаря.
Для швидких листкових булочок знадобляться:
- 500 г листкового тіста;
- 100 г варення;
- 30 г крохмалю;
- 1 куряче яйце;
- 30 г цукрової пудри для посипання.
Витрати часу складуть 30-40 хвилин.
Калорійність булочок – 338,0 ккал/100 р.
Формування та випічка:
- Розморожене листкове тісто розкачати і нарізати на квадрати зі сторонами 7 см;
- Варення змішати з крохмалем. Це потрібно зробити, якщо воно рідкувате. У густе варення не потрібно додавати крохмаль;
- У центр кожного квадрата викласти по 1 чайній ложці варення, краї квадратів рясно змастити збитим білком і защипнути їх в центрі конвертиком;
- Верх булочок змастити жовтком і випікати 20-25 хвилин при 200 градусах.
Приємного чаювання з домашньою випічкою!