05 март 2019 1 328

Як приготувати смачні булочки з маком: рецепт покроково з фото

М'які і ароматні булочки зовсім не складно знайти в магазинах і супермаркетах. Але всі знають, наскільки хороша домашня випічка. Вона не вимагає великих зусиль і високого рівня кулінарного майстерності. Свіжа здоба власного приготування обов'язково порадує і вас, і вашу родину.

Чим корисні булочки з маком

Домашні булочки хороші тим, що ви можете вибрати абсолютно будь-яку начинку і будь-яке її кількість. Досить прості у приготуванні, але в той же час неймовірно смачні булочки виходять з додаванням маку.

Про користь маку вже давно сперечатися не доводиться. Вчені з'ясували, що найбільшою його перевагою є кальцій. Саме в цих насінні його сполуки знаходяться в легкозасвоюваній формі. Звичайно, навряд чи ви заповните маком добову норму кальцію, але додавання його в домашню випічку стане відмінною допомогою вашому організму.

Ще однією перевагою насіння є їх заспокійливий вплив на нервову систему людини. Настої з маку є натуральним снодійним, знімають напругу і розслаблюють. Насіння використовують і в косметології. Макове молочко знімає набряки, надає шкірі відпочив, свіжий вигляд.

Цей калорійний продукт, але і вміст білків у ньому досить високо. Тому ви не тільки отримуєте велику кількість енергії, але і маєте свої м'язи. Особливо корисний мак для вегетаріанців, як альтернативне джерело білка.

Підготовка маку для випічки

У майстерних домогосподарок вже давно з'явилося кілька способів підготовки маку. Вибір залежить від наявності часу і від ваших особистих переваг.

  1. Деякі радять додавати мак булочки без будь-якої додаткової обробки, т. е. у сухому немолотом вигляді;
  2. Перед приготуванням здоби попередньо замочіть мак в теплій воді або залийте підігрітим молоком на дві години. Відстоюватися насіння повинні у відкритій посуді;
  3. Залийте мак окропом і додайте цукор або мед. Вийде досить густа солодка маса, в яку можна додати коньяк або ром;
  4. Залийте його знову окропом і варіть протягом години на повільному вогні. Потім насіння слідують віджати і перекрутити через м'ясорубку. В кінці додається вершкове масло і цукор.
Покроковий рецепт відкритих здобних булочок з маком
Інгредієнти Кількість
борошна - 300 г
кефіру - 200 г
розпушувача - 1 ч. л.
маку - 100 г
води - 150 г
олії соняшникової - 50 мл
солі і цукру - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 220 Ккал

Цей варіант готується на кефірної основі.

Замішуємо тісто. Для цього окремо змішуємо сухі і рідкі інгредієнти, а потім з'єднуємо їх. Тісто вийде трохи липким, використовувати його можна відразу ж.

Ліпимо невеликі булочки і робимо зверху поглиблення, в яке викладаємо підготовлену будь-яким з описаних способів макову начинку.

Викладіть булочки на деко, покритий пергаментом, і випікайте при 220 градусах 20-25 хвилин.

Здобні булочки з маком рецепт з фото і покроковими рекомендаціями.

Як робити гамбургери в домашніх умовах, читайте рецепт.

Дивіться відео як приготувати листкові булочки трояндочки і готуйте разом з нами.

Дріжджові булочки з маком

Такі булочки є класичними. Знадобляться наступні інгредієнти:

  • Склянка борошна;
  • Два курячих яйця;
  • 1,5 склянки мінеральної води;
  • 150 г вершкового масла;
  • 80 г маку;
  • Рослинна олія;
  • Дріжджі;
  • Сіль, ванілін і цукор за смаком.

Підігріваємо склянку мінеральної води і всипаємо приблизно 12 столових ложок цукру. Потім додаємо дріжджі і помішуємо отриманий сироп до повного розчинення добавок.

Вливаємо в миску або будь-яку іншу глибоку посуд розтоплене вершкове масло, додаємо до нього ванілін і сіль.

Потім відокремлюємо білки від жовтків і збиваємо їх до піни.

Отриману масу додаємо в вершкове масло і вмішуємо склянку борошна. Залиште тісто в прохолодному місці на півгодини.

Розкачайте тісто в пласт і викладіть на нього підготовлений обраним вами способом мак.

Скрутіть рулетик і розріжте на невеликі шматочки.

Викладіть готові булочки на змащений маслом деко і випікайте при 180 градусах 20-25 хвилин.

Поради

  1. Додайте в випічку корицю або ванілін, щоб зробити її ще більш ароматною і апетитною;
  2. Змастіть булочки жовтком з додаванням води й цукру, щоб булочки вийшли солодкими і рум'яними;
  3. Якщо ви готуєте дріжджове тісто, накрийте його рушником, щоб воно краще піднялося;
  4. Перед приготуванням просійте борошно: так випічка виходить пишніше і м'якше, за рахунок насичення киснем.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: