Як приготувати смачні булочки з маком: рецепт покроково з фото
М'які і ароматні булочки зовсім не складно знайти в магазинах і супермаркетах. Але всі знають, наскільки хороша домашня випічка. Вона не вимагає великих зусиль і високого рівня кулінарного майстерності. Свіжа здоба власного приготування обов'язково порадує і вас, і вашу родину.
Чим корисні булочки з маком
Домашні булочки хороші тим, що ви можете вибрати абсолютно будь-яку начинку і будь-яке її кількість. Досить прості у приготуванні, але в той же час неймовірно смачні булочки виходять з додаванням маку.
Ще однією перевагою насіння є їх заспокійливий вплив на нервову систему людини. Настої з маку є натуральним снодійним, знімають напругу і розслаблюють. Насіння використовують і в косметології. Макове молочко знімає набряки, надає шкірі відпочив, свіжий вигляд.
Цей калорійний продукт, але і вміст білків у ньому досить високо. Тому ви не тільки отримуєте велику кількість енергії, але і маєте свої м'язи. Особливо корисний мак для вегетаріанців, як альтернативне джерело білка.
Підготовка маку для випічки
У майстерних домогосподарок вже давно з'явилося кілька способів підготовки маку. Вибір залежить від наявності часу і від ваших особистих переваг.
- Деякі радять додавати мак булочки без будь-якої додаткової обробки, т. е. у сухому немолотом вигляді;
- Перед приготуванням здоби попередньо замочіть мак в теплій воді або залийте підігрітим молоком на дві години. Відстоюватися насіння повинні у відкритій посуді;
- Залийте мак окропом і додайте цукор або мед. Вийде досить густа солодка маса, в яку можна додати коньяк або ром;
- Залийте його знову окропом і варіть протягом години на повільному вогні. Потім насіння слідують віджати і перекрутити через м'ясорубку. В кінці додається вершкове масло і цукор.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошна - | 300 г |
кефіру - | 200 г |
розпушувача - | 1 ч. л. |
маку - | 100 г |
води - | 150 г |
олії соняшникової - | 50 мл |
солі і цукру - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 220 Ккал |
Цей варіант готується на кефірної основі.
Замішуємо тісто. Для цього окремо змішуємо сухі і рідкі інгредієнти, а потім з'єднуємо їх. Тісто вийде трохи липким, використовувати його можна відразу ж.
Ліпимо невеликі булочки і робимо зверху поглиблення, в яке викладаємо підготовлену будь-яким з описаних способів макову начинку.
Викладіть булочки на деко, покритий пергаментом, і випікайте при 220 градусах 20-25 хвилин.
Здобні булочки з маком рецепт з фото і покроковими рекомендаціями.
Як робити гамбургери в домашніх умовах, читайте рецепт.
Дивіться відео як приготувати листкові булочки трояндочки і готуйте разом з нами.
Дріжджові булочки з маком
Такі булочки є класичними. Знадобляться наступні інгредієнти:
- Склянка борошна;
- Два курячих яйця;
- 1,5 склянки мінеральної води;
- 150 г вершкового масла;
- 80 г маку;
- Рослинна олія;
- Дріжджі;
- Сіль, ванілін і цукор за смаком.
Підігріваємо склянку мінеральної води і всипаємо приблизно 12 столових ложок цукру. Потім додаємо дріжджі і помішуємо отриманий сироп до повного розчинення добавок.
Вливаємо в миску або будь-яку іншу глибоку посуд розтоплене вершкове масло, додаємо до нього ванілін і сіль.
Потім відокремлюємо білки від жовтків і збиваємо їх до піни.
Отриману масу додаємо в вершкове масло і вмішуємо склянку борошна. Залиште тісто в прохолодному місці на півгодини.
Розкачайте тісто в пласт і викладіть на нього підготовлений обраним вами способом мак.
Скрутіть рулетик і розріжте на невеликі шматочки.
Викладіть готові булочки на змащений маслом деко і випікайте при 180 градусах 20-25 хвилин.
Поради
- Додайте в випічку корицю або ванілін, щоб зробити її ще більш ароматною і апетитною;
- Змастіть булочки жовтком з додаванням води й цукру, щоб булочки вийшли солодкими і рум'яними;
- Якщо ви готуєте дріжджове тісто, накрийте його рушником, щоб воно краще піднялося;
- Перед приготуванням просійте борошно: так випічка виходить пишніше і м'якше, за рахунок насичення киснем.
Приємного апетиту!