Покрокові рецепти смачних салатів без майонезу
Салати відносяться до «здоровим» страв, але майонезна заправка робить їх дуже калорійними. Не додає користі страви і хімічний склад майонезу. Більше користі для фігури та здоров'я принесуть страви з заправками на рослинних оліях (кукурудзяному, соняшниковій, оливковій, кунжутній).
Такі салати можуть бути простими, придатними для щоденного меню, святковими, з овочів, морепродуктів, птиці, грибів та інших інгредієнтів.
Найпростіші варіанти
Прості рецепти салатів без майонезу – це та паличка-виручалочка, яка допоможе урізноманітнити повсякденне меню і зберегти стрункість фігури.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
білокачанної капусти - | 400 г |
моркви - | 100 г |
цукру - | 20 г |
солі - | 6 р |
яблучного або винного оцту - | 80 мл |
рослинної олії - | 40 мл |
Час приготування: 15 хвилин | Калорійність на 100 грам: 93 Ккал |
Інгредієнти для цього блюда доступні, і їх можна знайти у магазині в будь-який час року. У дуеті з морквою добре поєднуються білокачанна, червонокачанна капуста пекінська.
Інгредієнти можна просто нашаткувати з заправити рослинною олією, а можна приготувати салат з білокачанної капусти як в їдальні.
Приготування:
- Нашаткувати капусту і скласти в емальовану миску або каструлю. Посолити, додати оцет, перемішати і поставити на сильний вогонь. 2-3 хвилини прогрівати капусту, безупинно перемішуючи;
- Після прогрівання капуста осяде. Її треба зняти з вогню і залишити остигати. Тим часом вимити, почистити і натерти моркву. Зробити це можна різними способами: на тертці для корейської моркви або на звичайній великої;
- З остиглої капусти зцідити виділилася зайву вологу, додати моркву, цукор і рослинне масло. Все перемішати і прибрати на кілька годин в холодильник.
Грецька
Цей салат хоч і не заправлений майонезом, але по популярності він нічим не поступається олів'є, а от користь він сильно його обганяє. Примітно, що всі овочі нарізаються досить крупно, а сир можна не різати, а просто поламати на невеликі шматочки.
Для салату потрібно взяти:
- 200 г помідор черрі або звичайних;
- 150 г свіжого огірка;
- 100 г зеленого болгарського перцю;
- 100 г бринзи;
- 50 г фіолетового цибулі;
- 50 г оливок;
- 20 мл оливкової олії;
- орегано за смаком.
Час приготування складе 10-15 хвилин, і смачне і корисне частування буде готово.
Калорійність 100 грам грецького салату – 96,6 ккал.
Послідовність дій:
- Всі овочі помити і нашаткувати: помідори – часточками, цибулю і огірки півкільцями.
- Перець — соломкою. З оливок злити рідину і порізати їх навпіл;
- Всі овочі перемішати у великій посудині, туди ж відправити порізаний кубиками або поламаний на шматочки сир. Все перемішати, заправити олією (оливковою) і зверху посипати свіжим подрібненим орегано.
Рецепти салатів без майонезу на святковий стіл
Багато навіть не уявляють собі святковий стіл без олів'є, седелкі під шубою та салату з крабовими паличками, які заправлені доброю порцією майонезу. Тільки от виявляється, що і без майонезу можна приготувати дуже смачне і оригінальне гостину до свята.
З королівських креветок і груші
Поєднання морепродуктів і фруктів вже ніяк не назвеш повсякденним, а от в якості страви для романтичної вечері або святкового застілля можна сміливо приготувати страву з королівських креветок і груші.
Для заправки салату і знадобляться:
- 200 г королівських креветок;
- 300 г груш;
- 400 г грейпфрута;
- 30 г горішків кеш'ю;
- 40 мл оливкової олії;
- 20 мл лимонного соку;
- 15 г меду;
- 2-3 гілочки кропу;
- сіль і мелений запашний перець за смаком.
Час приготування — 20 хвилин.
Калорійність цього святкового частування – 103,8 ккал/100 р.
Хід роботи:
- Спочатку потрібно зайнятися креветками. На розпечену сковороду вилити половину з вказаного в рецепті кількості рослинного масла і по 1-2 хвилини з кожного боку обсмажити очищені креветки;
- Поки креветки будуть остигати слід зайнятися фруктами. Грейпфрут і груші добре вимити й обсушити. У груш видалити насіння і плодоніжку, потім нарізати тонкими слайсами-четвертинками. Очистити грейпфрут від шкірки, розібрати його на окремі часточки і з кожною видалити плівку, але дуже акуратно так, щоб часточка не розлізлося і не розсипалася;
- Для соусу, яким буде заправлений салат, з'єднати, оливкову олію, лимонний сік і мед, додати сіль і перець за смаком, розмішати все;
- У центр плоскої тарілки викласти гіркою креветки, які до цього часу вже повинні встигнути охолонути, навколо розкласти груші і грейпфрут, чергуючи грушевий слайс і часточку грейпфрута. Полити вміст тарілки заправкою, посипати крупнорублеными горішками кешью і прикрасити гілочками кропу.
З тунця і кукурудзи
Ця страва може стати гідною альтернативою салату з крабових паличок і кукурудзи, який традиційно заправляють майонезом. Воно досить ситна, тому знадобиться багато інгредієнтів, але всі вони добре поєднуються між собою, а їх смаки, вигідно підкреслює і відтіняє заправка з соку лимона і оливкової олії.
Для приготування знадобляться такі інгредієнти:
- 250 г консервованого тунця;
- 200 р консервованої кукурудзи;
- 100 г солодкого болгарського перцю;
- 100 г фіолетового салатного лука;
- 4 салатних листків;
- 60 мл оливкової олії;
- 30 мл лимонного соку;
- сіль і чорний мелений перець за смаком.
Всі маніпуляції з перетворення набору продуктів в апетитний салат займуть не більше 20 хвилин.
Калорійність цього ситного страви буде дорівнює 194,6 ккал в 100 р.
Алгоритм дій:
- У великій мисці, в якій планується змішувати всі інгредієнти, потрібно розім'яти виделкою консервований тунець;
- З кукурудзи злити рідину, а відправити її в миску з тунцем;
- Болгарський перець вимити, вирізати насіння і плодоніжку, а м'якоть нарізати соломкою. Перекласти в миску до тунцу і кукурудзі;
- Фіолетовий лук очистити від лушпиння і нашаткувати півкільцями, додати до решти інгредієнтів;
- Листя салату вимити під проточною водою, обережно обсушити рушником і порвати руками. Господарок часто хвилює питання: як дрібно рвати листя салату. Це потрібно зробити не дуже крупно і не дуже дрібно, кожен шматочок салатного листа повинен легко поміститися в рот. Салат теж відправити в миску;
- Змішати сік лимона і оливкову олію, посолити, поперчити і готової заправкою залити салат. Все перемішати і перекласти в салатник або порційні креманки.
Самі смачні овочеві салати без майонезу
Про корисні властивості овочів знають всі, але не всі знають, що вживання їх в салатах, заправлених майонезом, часто нівелює їхню користь. Виправити це можна замінивши майонезну заправку на більш корисну на основі рослинних олій.
Вінегрет в тарталетках
При згадці про овочевому салаті без майонезу, перше, що приходить на розум – це вінегрет. Варіацій складів цієї страви існує дуже багато. Запропонований рецепт відрізняється від звичного способом подачі (в тарталетках) і заправкою, яка замінить звичний рослинна олія, хоч і буде зроблена на його основі.
Інгредієнти для вінегрету і його заправки:
- 100 г відвареної в мундирі картоплі;
- 100 г відвареного буряка;
- 100 г вареної моркви;
- 100 г відвареної квасолі;
- 100 г маринованих огірків;
- 100 г квашеної капусти;
- 100 г маринованих грибів;
- 50 г зеленої цибулі;
- 20 тарталеток;
- 75 мл рослинного масла;
- 20 мл лимонного соку;
- 5 г цукру;
- 5 г гірчиці;
- 3 г кухонної солі.
Час приготування отримає не більше 30-40 хвилин, за умови, що всі овочі були відварені напередодні.
Калорійність 100 г вінегрету – 157,8 кілокалорій.
Послідовність приготування:
- У велику миску викласти квасолю і квашену капусту. Якщо капуста була занадто крупно нарізана, її потрібно зробити трохи дрібніше, щоб подальше без проблем викласти вінегрет в тарталетки;
- Картоплю, моркву, буряк і огірки нарізати невеликими однаковими кубиками і перекласти в миску;
- Якщо мариновані гриби великі їх потрібно також нарізати кубиками або невеликими шматочками, як і інші овочі. Зелений лук також дрібно нашаткувати. Гриби і цибулю відправити до решти інгредієнтів;
- Щоб приготувати заправку, в чашу заглибного блендера вилити масло і лимонний сік, додати сіль, цукор і гірчицю. Все добре збити. Маса побіліє і стане однорідною;
- Овочі добре перемішати і заправити приготованим соусом. Безпосередньо перед подачею викласти вінегрет в тарталетки, щоб вони не розкисло. Зверху можна прикрасити гілочкою зелені або посипати зеленою цибулею.
Овочевий салат з печерицями і пікантною заправкою
Особливість цієї страви в тому, що печериці в нього підуть сирими, без термічної обробки. Це, звичайно, може спочатку збентежити, але спробувавши цей салат раз, важко буде уявити інший варіант (наприклад, з маринованими або смаженими грибами) цього легкого і смачної страви.
Для приготування знадобляться:
- 200 г свіжих печериць;
- 150 г помідорів чері;
- 150 г пекінської капусти;
- 100 г болгарського перцю;
- 100 г фіолетового цибулі;
- 50 г очищених насіння соняшнику;
- 50 г насіння гарбуза без шкірки;
- 60 мл рослинного масла;
- 40 мл соєвого соусу;
- 15 мл соку граната;
- 3 г солі;
- 3 г чорного меленого перцю.
Часу, щоб нарізати овочі і приготувати заправку, знадобиться всього лише 20 хвилин, оскільки інгредієнтів у складі салату небагато і всі вони використовуються в сирому вигляді.
Калорійність цього овочевого страви – 140,1 ккал на 100 р.
Кулінарні процеси:
- Дуже старанно очистити від бруду і помити печериці. Цьому процесу потрібно приділити підвищену увагу, оскільки гриби будуть в салаті сирими. Чисті печериці нарізати тонкими слайсами;
- Пекінську капусту, болгарський перець і фіолетовий цибулю нашаткувати соломкою. Помідорчики черрі нарізати на четвертинки;
- У посудині для приготування салату змішати всі інгредієнти. Змішати за допомогою віночка рослинне масло, соєвий соус, сік граната, сіль і перець. Отриманої заправкою залити салат, перемішати і посипати зверху насінням соняшника та гарбуза.
Відмінні заправки для салатів без майонезу
Один і той же салат може мати різний смак, якщо його заправляти різними соусами. Нижче наведені рецепти заправок, які допоможуть перетворити звичайний овочевий салат і надати йому нові смакові нотки.
Лимонна
Ця заправка ідеально підійде до всіх овочевим салатам, а так само до тих, до складу яких входить риба. Для соусу знадобиться:
- 100 мл оливкової олії;
- 50 мл свіжовичавленого соку лимона;
- 20 г гірчиці.
Час приготування буде не більше 5 хвилин.
Калорійність: 582,6 ккал/100 р.
Приготування: всі інгредієнти з'єднати воєдино в невеликій піалі і розмішати виделкою або вінчиком до однорідного стану.
Медово-гірчична
Цей соус підійде до овочевих, м'ясних і рибних страв. Він прекрасно поєднується з салатами, до складу яких входять квасоля, білокачанна або пекінська капуста, баклажани.
Інгредієнти:
- 120 мл діжонської гірчиці;
- 100 р ріпчастої цибулі;
- 160 мл меду;
- 40 мл соєвого соусу;
- 20 г імбиру.
Час приготування — до 10 хвилин.
Калорійність: 283,7 ккал/100 р.
Приготування: імбир і цибулю не менше двох разів пропустити через м'ясорубку або подрібнити за допомогою блендера, перемішати всі інгредієнти в однорідну масу.
Апельсиново-медова
Хоч до складу соусу і входять такі продукти, які більше підходять до солодких страв із фруктів, але призначена заправка для овочевих салатів. Найбільш цікавий смак надає цей соус салату з помідорів і фіолетового лука.
Продукти, що входять до складу:
- 100 мл рослинного масла;
- 80 мл апельсинового соку;
- 40 г рідкого меду;
- 20 г гірчиці.
Вистачить всього 5 хвилин часу для змішування всіх інгредієнтів.
Калорійність: 481,3 ккал/100 р.
Приготування: масло, сік апельсина, мед і гірчицю змішати віночком, не збиваючи, до однорідної маси.
Більшість людей не уявляють свій раціон без страв з майонезом. Можливо, таке харчування смачне, але не корисне. А от страви (зокрема салати без майонезу можуть бути не тільки корисними, але й смачними. Так що можна експериментувати з інгредієнтами і заправками, не побоюючись за свою фігуру і рівень холестерину в крові.