Як правильно приготувати салат «Чафан»
З приводу походження цього салату існує безліч теорій і припущень. Хтось вважає його батьківщиною Сибір, а хтось більш далекі східні країни – Китай, В'єтнам або Корею. Останнє припущення виглядає правдоподібно, оскільки нарізка інгредієнтів салату здійснюється у вигляді тонкої соломки, як для моркви по-корейськи.
Нехай складу цієї закуски є гранично простим (м'ясо, овочі і соус), але завдяки красивою, акуратною нарізці і ефектної подачі, коли кожен їдець може самостійно змішувати інгредієнти і заправляти їх соусом, салат переміщається якщо не в центр столу, то в центр загальної уваги.
З цієї причини в кожному рецепті страви особлива увага приділяється нарізці і подачі закуски.
Соуси та заправки
Соус – це те, що збирає салат воєдино, дарує йому завершальний акцент. З приводу правильної заправки ведуться такі ж суперечки, як і з приводу того, звідки прийшов до нас «Чафан». Є думка, що справжній салат робиться тільки з заправкою на основі рослинної олії, але у адаптованих рецептах зустрічаються й інші варіанти.
Ось кілька прикладів соусів, які можуть служити заправкою для цієї закуски:
- Соус на основі майонезу. На 150 мл майонезу додати за смаком пропущений через спеціальний прес часник, подрібнену свіжу зелень кропу і трохи білого меленого перцю;
- Сметано-майонезна заправка. Готуватися аналогічно попередній, тільки за основу береться не чистий майонез, а змішаний в рівних пропорціях зі сметаною;
- Соус на основі рослинної олії. Для нього 60 мл рослинного (соняшникової або оливкової) олії змішуються з розведеним до слабкої концентрації оцтом (по 30 мл оцту і 30 мл питної води). На цій основі додають трохи солі, цукру і подрібненого часнику.
Перші два варіанти соусів подаються в спеціальному посуді (соуснику) окремо, який ставиться в середині страви з іншими продуктами. Заправки на рослинному маслі овочі попередньо маринуються, а потім викладаються на блюдо для подачі.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
буряків - | 250 г |
солодкої моркви - | 250 г |
білокачанної капусти - | 250 г |
пісної свинини - | 250 г |
ріпчастої цибулі - | 100 г |
майонезу - | 50 мл |
рослинної олії - | 60 мл |
соєвого соусу - | 20 мл |
оцту - | 5 мл |
цукру - | 5 г |
часнику - | 12 р |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 190 Ккал |
Цей салат нагадує відому багатьом закуску «Козел на городі», але завдяки вхідним до складу м'яса і картоплі він досить калорійний і поживний. Смак страви досить збалансований, в ньому чудово поєднуються і доповнюють один одного капустяна хрустка гірчинка і солодкість буряків, легкість овочів і калорійність м'яса.
Інструкція з приготування салату «Чафан»:
- Цибулю нашаткувати тонкими півкільцями або соломкою, посипати цукром, побризкати оцтом, трохи пом'яти руками і залишити маринуватися мінімум на 20 хвилин максимум на 1,5 години;
- Підморожений шматок свинини нашаткувати дуже дрібною соломкою. З морозивом м'ясом це буде простіше зробити. Соєвий соус змішати з невеликою кількістю (за смаком) часнику і замаринувати в ньому м'ясо;
- Картоплю нарізати дуже дрібними брусочками, які обсмажити на рослинному маслечко до золотистої карамельної скоринки. Посолити картоплю наприкінці смаження;
- Готову картоплю вийняти з сковороди, а на цьому маслі швидко підсмажити до готовності нашатковану свинину, з якої попередньо злити маринад;
- Поки м'ясо і картопля остигають, на тертці для корейської моркви натерти буряк і моркву, капусту тонко нашаткувати;
- На велике плоске блюдо по колу викладати трикутниками всі інгредієнти, шви між ними оформити рубаною зеленню, а в центрі встановити соусник із соусом з майонезу, часнику та зелені.
Пісочне тісто для курника — кілька смачних рецептів основи для ароматної випічки.
Читайте як приготувати смачний відкритий пиріг з сиром.
Спробуйте приготувати цікаву закуску — смажений адигейський сир з помідорами.
Салат «Чафан» з м'ясом і маринованими овочами
Ця закуска з маринованими овочами володіє меншою калорійністю, ніж попередній варіант, що порадує жінок, які не бажають обзавестися зайвими сантиметрами на талії.
Тим не менш, м'ясо і овочі виходять досить соковитими завдяки маринування. Так що якщо приготувати цей варіант салату «Чафан» існує величезна ймовірність того, що він стане найулюбленішим.
Інгредієнти, які повинні з'єднатися в різнобарвному яскравому колі, званому «Чафан»:
- 300 г свинячої м'якоті;
- 150 г картоплі;
- 100 г маринованих огірків;
- 100 г моркви;
- 150 г буряків;
- 100 р ріпчастої цибулі;
- 40 мл соєвого соусу;
- 160 мл рослинного масла;
- 40 мл очищеної питної води;
- 20 мл винного оцту;
- 10 г цукру;
- 10 г кухонної солі;
- 6 г часнику;
- 15 г зелені кропу.
Оскільки і м'яса та овочів буде потрібно якийсь час, щоб замаринувати, то весь процес приготування закуски може розтягнутися на 2 години.
Харчова цінність салату – 232,1 ккал/100 р.
Покроковий алгоритм дій:
- М'ясо треба нарізати дрібною соломкою, полити соєвим соусом і забути про нього хвилин на 30. Цього часу цілком вистачить, щоб воно замаринувалося;
- З подрібненого часнику, солі, цукру, води, оцту і рослинної олії (потрібно всього 60 мл від загальної кількості) приготувати маринад. Всі інгредієнти добре розмішати до розчинення кристалів солі і цукру;
- Нашаткувати капусту, буряк і моркву дрібною соломкою, скориставшись гострим ножем або терткою для корейської моркви;
- Замаринувати нашатковані овочі в приготованому розчині, використовуючи для кожного виду окрему посудину;
- Нашаткувати Тонкими півкільцями цибулю і для більшої ніжності обдати його окропом;
- На сковороді з невеликою кількістю олії підсмажити до готовності мариновану свинину. Робити це потрібно на сильному вогні, щоб утворилася красива корочка. Готове м'ясо перекласти на паперову серветку, яка вбере зайвий жир в себе;
- Після свинини підсмажити картоплю, подрібнений на тертці для корейської моркви. Солити цей овоч потрібно в самому кінці термічної обробки, а готовий перекласти на паперову серветку або рушник (з тією ж метою, що і свинину);
- Мариновані огірки нашаткувати на тертці для моркви по-корейськи. З інших овочів злити маринад;
- У центр великій неглибокої тарілки покласти гіркою смажене м'ясо, а навколо нього розкласти невеликими гірками мариновані овочі. Оскільки всі складові салату виходять досить соковитими, то додаткової заправці страва не потребує, його можна лише посипати рубаним кропом.
Дієтичний варіант салату «Чафан» з куркою
Крім користі дієтичного м'яса курки цей варіант салату «Чафан» має більш ніжним смаком, як якщо б його приготувати зі свинини або яловичини. Ще одна особливість цієї закуски полягає в тому, що овочі маринуються з гарячим маслом. Це допомагає скоротити час маринування, а відповідно і загальний час приготування.
Перелік необхідних продуктів:
- 100 г курячої грудки;
- 100 г капусти;
- 100 г буряків;
- 100 г моркви;
- 100 г картоплі;
- 100 мл рослинного масла;
- 50 мл оцту;
- сіль, чорний мелений перець і інші улюблені спеції.
На приготування невеликої кількості салату (одна – дві порції) піде не більше 30-40 хвилин.
Калорійність готового салату з соусом з майонезу – 266,5 ккал/100 р.
Послідовність робіт:
- Овочі (крім картоплі) нашаткувати дрібною соломкою і розкласти кожен в окрему ємність. Потім посолити їх, додати приправи і спеції, побризкати оцтом і залити киплячим маслом;
- М'ясо курки трохи відбити, задобрити сіллю і перцем, обсмажити до готовності і нарізати дрібною соломкою;
- Картоплю нарізати соломкою або брусочками і обсмажити у великій кількості олії;
- У центр блюда для подачі встановити піалу з соусом, а навколо розташувати підготовлені інгредієнти підсмажені м'ясо і картоплю, а так само замариновані овочі;
- Подавати салат можна з будь-якої із запропонованих заправок, орієнтуючись на свої смакові уподобання.
Корисні поради
Салат «Чафан» — це, напевно, єдина закуска, яка має стільки варіантів подачі, кожна господиня може внести в неї щось своє. Наприклад, якщо страва готується для любителів «гострих відчуттів», то можна додати пікантності салату, замінивши морква готової морквою по-корейськи.
Противники сирого лука в салаті можуть його взагалі виключити зі складу інгредієнтів або підсмажити на маслі, що додасть ще одну нотку смаку готового блюда – ніжно-солодкувату.