09 апрель 2019 5 227

Рецепти салатів зі свіжої білокачанної капусти на кожен день

Взимку, коли огірки і помідори стають мало того, що дороги, так ще і не корисні, на допомогу може прийти звичайна білокачанна капуста, з якої можна виготовити безліч різноманітних салатів.

Це можуть бути і самостійні страви і салати до основних гарячих страв як, наприклад, гарніру. До того ж, капуста містить в собі масу вітамінів і буде незамінна для здоров'я в період ослаблення імунітету, а також для нормалізації травлення в цілому.

Причому і одноманітність зовсім не загрожує.

Найпростіший рецепт
Інгредієнти Кількість
свіжої капусти - 0,5 кг
столового оцту - 3 ст. ложки
цукру - 0,5 ст. ложки
ароматної олії - 1 ст. ложка
солі - за смаком
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 35 Ккал
Класичний і одночасно найпростіший рецепт салату з білокачанної капусти готується всього з одного інгредієнта – цієї самої капусти, і кислої заправки для неї.

Овоч потрібно нашаткувати як можна тонше, для чого зручно використовувати шатківницю, що продається в господарських магазинах, хоча цілком можна впоратися і ножем, тут йдеться більше про вправності.

Потім нашатковану белокочанку треба пом'яти руками – так вона дасть сік (який потім можна буде злити) і стане більш ніжною. Для заправки ж змішують оцет з цукром і маслом і заправляють цією сумішшю капусту, при бажанні її зверху трохи посоливши.

Бажано дати салату постояти з півгодини для просочування. Часто в такий салат додають натерту моркву або яблуко, а також нарізану зелень.

Салат з білокачанної капусти по-корейськи

Якщо хочеться чого-небудь гостренького, саме час приготувати пікантну закуску з білокачанної капусти – приготувати її в стилі корейських салатів. Цікаво, що самі корейці маринують капусту практично в промислових масштабах – по 50 кг за раз.

Інгредієнти:

  • 2 кг свіжої капусти (середній качан);
  • 4 середніх моркви;
  • 2 головки (не зубчики) часнику;
  • 1 літр води;
  • 1 ст. ложка 9% столового оцту;
  • 1 стакан соняшникової олії;
  • 1 склянка цукру;
  • 3,5 ст. ложки солі;
  • 0,5 ч. ложки перцю чилі (або просто пекучого червоного перцю);
  • 3 лаврових листа.

Час приготування страви: близько 30 хвилин плюс час на маринування.

Калорійність: приблизно 90 Ккал/100 гр.

Качан потрібно тонко нашаткувати і скласти в посуд, в якій буде маринуватися. Моркву натерти на крупній тертці, часник (всі дві головки) подрібнити в часникодавці, і додати до капусти.

Для розсолу потрібно змішати всі інші інгредієнти (виключивши оцет) і закип'ятити, після чого додати в нього оцет і залити отриманим розсолом капусту, залишивши до повного охолодження – на це піде кілька годин.

Після цього її можна перекласти по банкам або іншим скляних ємностей і прибрати в холодильник. Подавати білокачанну капусту по-корейськи потрібно холодної вона підходить до всього.

Дієтичний салат з яблуком і селерою

Всі, хто сидить на дієті, постійно перебуває в пошуках нових смачних рецептів з низькою калорійністю – салати з капусти стають тут гарною підмогою, так як вони не тільки смачні, свіжі, але ще й досить ситні. Цікавим дієтичним рецептом є салат з селерою і яблуком: поєднання смаків виходить дуже оригінальне.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг капусти;
  • 1 середня морква;
  • 1 яблуко (переважно зелене);
  • 2 стебла селери;
  • четвертинка лимона;
  • 2 ст. ложки оливкової олії.

Час приготування страви: приблизно 20 хвилин.

Калорійність: близько 50 Ккал/100 гр.

Сіль і цукор з рецептів дієтичних виключаються, але при великому бажанні їх можна додати, тільки в дуже невеликих кількостях. Ще можна додати в салат кунжуту.

Белокочанку потрібно тонко нашаткувати, перекласти її в миску і пом'яти руками до м'якості (на цьому етапі можна покласти трохи солі і цукру). Стебла селери ріжуться дрібними шматочками, моркву і яблуко труться на крупній тертці і всі додається в салат.

Щоб яблуко не встигла потемніти, потрібно відразу полити його соком четвертинки лимона і вмішати в салат.

Як варіант можна використовувати сік апельсина або лайма. Потім салат залишиться заправити оливковою олією і за бажанням посипати його підсмаженими на сухій сковороді зернами кунжуту. Чи можна використовувати свіжі гранатові зерна.

Швидкий пиріг на кефірі — наша добірка рецептів, яка поповнить вашу колекцію випічки.

Простий рецепт пирога з журавлиною — цікава Різдвяна випічка, яку варто спробувати.

Рецепт котлет з риби стане в нагоді, якщо ви хочете урізноманітнити своє меню корисними стравами.

Салат зі свіжої білокачанної капусти з солоними огірками і м'ясом

Взимку хочеться не тільки чогось свіжого, але і ситного – поєднати це дозволяє салат з тієї ж білокачанної капусти, в який додаються більш «серйозні» продукти і майонезна заправка. Таким чином, можна і набратися вітамінів, і вгамувати апетит.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг капусти;
  • 1 середня морква;
  • 1 пучок кропу;
  • 2 солоних (можна замінити маринованими) огірка;
  • 200 гр. відварного м'яса (можна взяти курячу грудку);
  • 1 варене яйце;
  • майонез, сіль, спеції – за смаком.

Час приготування страви: близько 20 хвилин.

Калорійність: приблизно 100 Ккал/100 гр.

Спочатку потрібно нашаткувати белокочанку і натерти нею моркву. Наступний інгредієнт – порзане яйце, яке так само додається в миску, слідом за ним йде подрібнений кріп і нарізані шматочками солоні огірки.

Варене м'ясо треба розібрати на волокна і також додати в салат. Залишається на свій смак все посолити, поперчити і покласти той майонез, який найбільше подобається. А можна і замінити його рослинним маслом.

Капустяний салат з червоною рибою

З молодої капусти можна приготувати свіжий і ніжний морський салат, який стане пікантним прикрасою святкового столу або урізноманітнює повсякденний стіл. Розділити ці два варіанти можна додаванням (або ж не додаванням) червоної ікри.

Інгредієнти:

  • 300 гр. молодої білокачанної капусти;
  • 350 гр. слабосоленої червоної риби;
  • 400 гр. креветок;
  • 200 гр. червоної ікри (за бажанням);
  • 1 авокадо;
  • 1 болгарський перець;
  • сік половинки лимона;
  • 200 гр. майонезу.

Час приготування страви: близько півгодини.

Калорійність: приблизно 150 Ккал/100 гр.

Белокочанку дрібно нашаткувати, креветки відварити у воді (підсоленій), філе червоної риби порізати на маленькі шматочки. Болгарський перець нарізати соломкою, авокадо очистити і теж порізати на невеликі шматочки.

Збризнути всі продукти лимонним соком, скласти все в миску, заправити майонезом і перемішати. У разі святкового варіанту зверху прикрасити салат з червоною ікрою (її можна замінити штучною білкової). Салат готовий!

Ситний салат з капустою і сухариками

Дуже смачною, ситною і корисним є салат з капусти з сухариками, в який входять ще й свіжі помідори, а також яйця і ковбаса – тобто необхідний білок. На приготування такого салату йде трохи часу, але задоволення приходить багато.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг свіжої капусти;
  • 3 середніх помідора;
  • 2 варених яйця;
  • 200 гр. ковбаси (вареної або копченої – за бажанням);
  • великий пакетик сухариків;
  • майонез за смаком.

Час приготування страви: близько 15 хвилин.

Калорійність: приблизно 150 Ккал/100 гр.

Як приготувати салат з білокачанної капусти з яйцями, помідорами і сухариками? Капусту потрібно нашаткувати і пом'яти руками, ковбасу нарізати соломкою, а помідори – скибочками.

Яйця можна порубати кубиками або півкільцями. Далі все змішується в мисці, посипається сухариками і заправляється сухариками. В ідеалі сухарики бажано приготувати самостійно, нарізавши хліб кубиками і підсушивши в духовці, але підійде і магазинний варіант.

Так як в ковбасі, сухариках і майонезі вже міститься сіль, салат можна не солити. Головне – акуратно перемішувати його, щоб не пошкодити помідори.

Корисні поради

Білокачанна капуста – чудовий овоч, салати з якого виходять смачними вже самі по собі, але гарантувати позитивний результат можна, дотримуючись таких порад:

  1. Верхні листки з качана потрібно знімати – вони самі грубі і брудні;
  2. Перед приготуванням всі інгредієнти для салату з капусти потрібно охолодити, так термін зберігання готового страви значно збільшиться, і результат буде краще;
  3. Салати зі свіжої белокочанки потрібно зберігати тільки в емальованому, скляному або керамічному посуді, інакше відбудуться негативні реакції;
  4. Зробити салат ще більш насиченим вітамінами можна, додавши в нього трохи соку лимона (навіть якщо цього не вимагає рецептура страви);
  5. Солити страву потрібно перед тим, як заправити її маслом, інакше сіль не зможе в ньому розчинитися, і смак страви вийде нерівномірним і невиразним;
  6. Салати з білокачанної капусти чудово поєднуються з картоплею і хлібом;
  7. Багато люблять заправляти нашатковану капусту сметаною, але насправді всі кисломолочні продукти не найкращим чином поєднуються з білокачанної капустою і можуть негативно вплинути (саме в такому поєднанні) на процес травлення.

Салати з білокачанної капусти і різними іншими продуктами можуть бути великою допомогою під час проблем із сімейним бюджетом – цей овоч у будь-який час року коштує недорого і дає простір для фантазії в приготуванні різних страв, не лише одних салатів.

Та й часу на приготування салату з капусти витрачається мало – суцільна економія!

Що ще почитати: