Рецепти салатів зі свіжої білокачанної капусти на кожен день
Взимку, коли огірки і помідори стають мало того, що дороги, так ще і не корисні, на допомогу може прийти звичайна білокачанна капуста, з якої можна виготовити безліч різноманітних салатів.
Це можуть бути і самостійні страви і салати до основних гарячих страв як, наприклад, гарніру. До того ж, капуста містить в собі масу вітамінів і буде незамінна для здоров'я в період ослаблення імунітету, а також для нормалізації травлення в цілому.
Причому і одноманітність зовсім не загрожує.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свіжої капусти - | 0,5 кг |
столового оцту - | 3 ст. ложки |
цукру - | 0,5 ст. ложки |
ароматної олії - | 1 ст. ложка |
солі - | за смаком |
Час приготування: 25 хвилин | Калорійність на 100 грам: 35 Ккал |
Овоч потрібно нашаткувати як можна тонше, для чого зручно використовувати шатківницю, що продається в господарських магазинах, хоча цілком можна впоратися і ножем, тут йдеться більше про вправності.
Потім нашатковану белокочанку треба пом'яти руками – так вона дасть сік (який потім можна буде злити) і стане більш ніжною. Для заправки ж змішують оцет з цукром і маслом і заправляють цією сумішшю капусту, при бажанні її зверху трохи посоливши.
Бажано дати салату постояти з півгодини для просочування. Часто в такий салат додають натерту моркву або яблуко, а також нарізану зелень.
Салат з білокачанної капусти по-корейськи
Інгредієнти:
- 2 кг свіжої капусти (середній качан);
- 4 середніх моркви;
- 2 головки (не зубчики) часнику;
- 1 літр води;
- 1 ст. ложка 9% столового оцту;
- 1 стакан соняшникової олії;
- 1 склянка цукру;
- 3,5 ст. ложки солі;
- 0,5 ч. ложки перцю чилі (або просто пекучого червоного перцю);
- 3 лаврових листа.
Час приготування страви: близько 30 хвилин плюс час на маринування.
Калорійність: приблизно 90 Ккал/100 гр.
Качан потрібно тонко нашаткувати і скласти в посуд, в якій буде маринуватися. Моркву натерти на крупній тертці, часник (всі дві головки) подрібнити в часникодавці, і додати до капусти.
Для розсолу потрібно змішати всі інші інгредієнти (виключивши оцет) і закип'ятити, після чого додати в нього оцет і залити отриманим розсолом капусту, залишивши до повного охолодження – на це піде кілька годин.
Після цього її можна перекласти по банкам або іншим скляних ємностей і прибрати в холодильник. Подавати білокачанну капусту по-корейськи потрібно холодної вона підходить до всього.
Дієтичний салат з яблуком і селерою
Всі, хто сидить на дієті, постійно перебуває в пошуках нових смачних рецептів з низькою калорійністю – салати з капусти стають тут гарною підмогою, так як вони не тільки смачні, свіжі, але ще й досить ситні. Цікавим дієтичним рецептом є салат з селерою і яблуком: поєднання смаків виходить дуже оригінальне.
Інгредієнти:
- 0,5 кг капусти;
- 1 середня морква;
- 1 яблуко (переважно зелене);
- 2 стебла селери;
- четвертинка лимона;
- 2 ст. ложки оливкової олії.
Час приготування страви: приблизно 20 хвилин.
Калорійність: близько 50 Ккал/100 гр.
Сіль і цукор з рецептів дієтичних виключаються, але при великому бажанні їх можна додати, тільки в дуже невеликих кількостях. Ще можна додати в салат кунжуту.
Белокочанку потрібно тонко нашаткувати, перекласти її в миску і пом'яти руками до м'якості (на цьому етапі можна покласти трохи солі і цукру). Стебла селери ріжуться дрібними шматочками, моркву і яблуко труться на крупній тертці і всі додається в салат.
Щоб яблуко не встигла потемніти, потрібно відразу полити його соком четвертинки лимона і вмішати в салат.
Як варіант можна використовувати сік апельсина або лайма. Потім салат залишиться заправити оливковою олією і за бажанням посипати його підсмаженими на сухій сковороді зернами кунжуту. Чи можна використовувати свіжі гранатові зерна.
Швидкий пиріг на кефірі — наша добірка рецептів, яка поповнить вашу колекцію випічки.
Простий рецепт пирога з журавлиною — цікава Різдвяна випічка, яку варто спробувати.
Рецепт котлет з риби стане в нагоді, якщо ви хочете урізноманітнити своє меню корисними стравами.
Салат зі свіжої білокачанної капусти з солоними огірками і м'ясом
Взимку хочеться не тільки чогось свіжого, але і ситного – поєднати це дозволяє салат з тієї ж білокачанної капусти, в який додаються більш «серйозні» продукти і майонезна заправка. Таким чином, можна і набратися вітамінів, і вгамувати апетит.
Інгредієнти:
- 0,5 кг капусти;
- 1 середня морква;
- 1 пучок кропу;
- 2 солоних (можна замінити маринованими) огірка;
- 200 гр. відварного м'яса (можна взяти курячу грудку);
- 1 варене яйце;
- майонез, сіль, спеції – за смаком.
Час приготування страви: близько 20 хвилин.
Калорійність: приблизно 100 Ккал/100 гр.
Спочатку потрібно нашаткувати белокочанку і натерти нею моркву. Наступний інгредієнт – порзане яйце, яке так само додається в миску, слідом за ним йде подрібнений кріп і нарізані шматочками солоні огірки.
Варене м'ясо треба розібрати на волокна і також додати в салат. Залишається на свій смак все посолити, поперчити і покласти той майонез, який найбільше подобається. А можна і замінити його рослинним маслом.
Капустяний салат з червоною рибою
З молодої капусти можна приготувати свіжий і ніжний морський салат, який стане пікантним прикрасою святкового столу або урізноманітнює повсякденний стіл. Розділити ці два варіанти можна додаванням (або ж не додаванням) червоної ікри.
Інгредієнти:
- 300 гр. молодої білокачанної капусти;
- 350 гр. слабосоленої червоної риби;
- 400 гр. креветок;
- 200 гр. червоної ікри (за бажанням);
- 1 авокадо;
- 1 болгарський перець;
- сік половинки лимона;
- 200 гр. майонезу.
Час приготування страви: близько півгодини.
Калорійність: приблизно 150 Ккал/100 гр.
Белокочанку дрібно нашаткувати, креветки відварити у воді (підсоленій), філе червоної риби порізати на маленькі шматочки. Болгарський перець нарізати соломкою, авокадо очистити і теж порізати на невеликі шматочки.
Збризнути всі продукти лимонним соком, скласти все в миску, заправити майонезом і перемішати. У разі святкового варіанту зверху прикрасити салат з червоною ікрою (її можна замінити штучною білкової). Салат готовий!
Ситний салат з капустою і сухариками
Дуже смачною, ситною і корисним є салат з капусти з сухариками, в який входять ще й свіжі помідори, а також яйця і ковбаса – тобто необхідний білок. На приготування такого салату йде трохи часу, але задоволення приходить багато.
Інгредієнти:
- 0,5 кг свіжої капусти;
- 3 середніх помідора;
- 2 варених яйця;
- 200 гр. ковбаси (вареної або копченої – за бажанням);
- великий пакетик сухариків;
- майонез за смаком.
Час приготування страви: близько 15 хвилин.
Калорійність: приблизно 150 Ккал/100 гр.
Як приготувати салат з білокачанної капусти з яйцями, помідорами і сухариками? Капусту потрібно нашаткувати і пом'яти руками, ковбасу нарізати соломкою, а помідори – скибочками.
Яйця можна порубати кубиками або півкільцями. Далі все змішується в мисці, посипається сухариками і заправляється сухариками. В ідеалі сухарики бажано приготувати самостійно, нарізавши хліб кубиками і підсушивши в духовці, але підійде і магазинний варіант.
Так як в ковбасі, сухариках і майонезі вже міститься сіль, салат можна не солити. Головне – акуратно перемішувати його, щоб не пошкодити помідори.
Корисні поради
Білокачанна капуста – чудовий овоч, салати з якого виходять смачними вже самі по собі, але гарантувати позитивний результат можна, дотримуючись таких порад:
- Верхні листки з качана потрібно знімати – вони самі грубі і брудні;
- Перед приготуванням всі інгредієнти для салату з капусти потрібно охолодити, так термін зберігання готового страви значно збільшиться, і результат буде краще;
- Салати зі свіжої белокочанки потрібно зберігати тільки в емальованому, скляному або керамічному посуді, інакше відбудуться негативні реакції;
- Зробити салат ще більш насиченим вітамінами можна, додавши в нього трохи соку лимона (навіть якщо цього не вимагає рецептура страви);
- Солити страву потрібно перед тим, як заправити її маслом, інакше сіль не зможе в ньому розчинитися, і смак страви вийде нерівномірним і невиразним;
- Салати з білокачанної капусти чудово поєднуються з картоплею і хлібом;
- Багато люблять заправляти нашатковану капусту сметаною, але насправді всі кисломолочні продукти не найкращим чином поєднуються з білокачанної капустою і можуть негативно вплинути (саме в такому поєднанні) на процес травлення.
Салати з білокачанної капусти і різними іншими продуктами можуть бути великою допомогою під час проблем із сімейним бюджетом – цей овоч у будь-який час року коштує недорого і дає простір для фантазії в приготуванні різних страв, не лише одних салатів.
Та й часу на приготування салату з капусти витрачається мало – суцільна економія!