Як приготувати смачну запіканку з моркви
Запіканка з моркви – це те саме блюдо, яке поєднує в собі смак, користь і легкість приготування. Всім добре відомо таке ласощі ще з дитячих років, але й сьогодні воно не втратило своїх позицій, швидше навпаки, все більше набирає обертів по популярності.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Крупа манна - | 3 ст. л. |
Відварна морква - | 0,5 кг |
Яйце куряче - | 3 шт. |
Сода - | 1 щіпка |
Сметана середньої жирності - | за смаком |
Цукор - | за смаком |
Масло вершкове (або маргарин) - | для запікання |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 96 Ккал |
Дуже смачним і дійсно простим у приготуванні ласощами виявиться запіканка, яка готується на основі манної крупи.
Покроковий рецепт:
- Моркву необхідно промити в воді і відварити;
- Поки готується моркву, в окрему посудину необхідно вибити яйця, всипати до них потрібну кількість цукру (за смаком), соду, манну крупу, всі інгредієнти змішати до однорідності за допомогою віночка;
- Відварену моркву трохи остудити, почистити від верхнього шару, потім натерти на дрібній тертці до стану кашки і всипати у яєчну суміш, після чого все ще раз ретельно перемішується;
- Форму для випікання необхідно змастити маслом або маргарином, після чого влити в неї морквяну суміш;
- Духовку розігріти до 180°, поставити майбутню запіканку випікатися на 35 хв;
- Через деякий час на запіканці повинна з'явитися рум'яна кірочка, яка означає, що страва готова.
Як готувати борщ без капусти читайте в нашій статті.
Спробуйте приготувати клаб-сендвіч — цей варіант закуски чудово пододет для пікніка або ж дружніх посиденьок.
Як приготувати стерлядь, запечену в духовці з овочами, сиром і пряними травами — за нашими рецептами страва вийде ще смачніше.
Морквяна запіканка як у дитячому садку
Дане блюдо з визначення виходить корисним і ситним, сподобається воно навіть маленьким дітям, тому варто обов'язково взяти даний рецепт на озброєння. Тут потрібні такі складові:
Необхідні продукти | Скільки потрібно |
---|---|
Морква | 0,5 кг |
Цукор-пісок | 3 ст. л. |
Сода | 1 щіпка (або на кінчику чайної ложки) |
Яйце куряче | 3 шт |
Кукурудзяна мука | 150 гр |
Сметана середньої жирності | За смаком |
Приготування страви також не повинно зайняти більше 1 год. Калорійність на 100 гр складе близько 99 ккал.
Як приготувати страву за даним рецептом:
- Моркву необхідно відварити, почистити і перетерти на дрібній тертці;
- В окрему чашу вбити яйця і всипати до них кукурудзяне борошно, добре перемішати суміш;
- До кукурудзяно-яєчної суміші необхідно додати соду, цукор, знову перемішати всі інгредієнти;
- З'єднати яєчну суміш з морквою, вимісити до стану однорідної каші, перелити в спеціальну силіконову форму для випічки;
- У розігріту духовку поставити майбутню запіканку і готувати її близько 30 хв до утворення рум'яної скоринки.
Сирна запіканка з морквою в духовці
Якщо в класичний рецепт запіканки додати сир, то страва вийде ще більш смачною, ситною і ніжні. Крім того, тут будуть необхідні і такі продукти, як:
Необхідні інгредієнти | Необхідна кількість |
---|---|
Морква | 800 гр |
Сир свіжий нежирний | 400 гр |
Манна крупа | 25 гр |
Яйце куряче | 2 шт |
Вершкове масло | 60 гр |
Мелені сухарі | 20 гр |
Сметана середньої жирності | 20 гр |
Цукровий пісок | 60 гр |
Сіль | 1 щіпка |
Приблизний час приготування становитиме 1 год 20 хв. Калорійність на 100 гр – близько 163 ккал.
Як приготує морквяно-сирну запіканку:
- Моркву необхідно помити, почистити від шкірки, порізати невеликими кубиками і покласти в каструльку;
- Залити моркву невеликою кількістю води (приблизно на 1 см над рівнем морквини), поставити на вогонь і дати їй закипіти;
- Після того, як вода закипить. Вогонь необхідно зменшити до мінімуму і варити овоч протягом 10 хв;
- Поки вариться морква, можна взяти сир і пропустити його через м'ясорубку, відкласти в готельну посуд, а також включити духовку на розігрів до 180°;
- Готову моркву також пропустити через м'ясорубку (або подрібнити в блендері);
- Отриману морквяну суміш вкласти в невелику каструлю, поставити на вогонь і розігріти;
- Поступово всипати до моркви манну крупу, перемішати обидва інгредієнта;
- Потім вибити до моркви яйця, додати цукор, сіль, перемелений сир, все як слід вимішати;
- Зняти морквяну суміш з вогню, зайнятися підготовкою дека;
- Деко змастити вершковим маслом і рівномірно присипати подрібненими сухарями;
- Викласти у нього морквяну масу, розподілити по всій поверхні форми, знову злегка присипати сухарями;
- Вершкове масло нарізати на маленькі шматочки і викласти їх поверх всієї майбутньої запіканки;
- Поставити деко в духовку на 35-40 хв;
- Коли на ній з'явиться апетитна скоринка, запіканку можна діставати і нарізати.
Рецепт яблучно-морквяного запіканки для мультиварки
Ще один варіант приготування морквяного запіканки – це додати в неї трохи яблук, і тоді вийде абсолютно нове блюдо. Тут необхідно буде підготувати такі продукти:
Необхідні продукти | В якій кількості потрібно |
---|---|
Морква середнього розміру | 3 шт |
Яблуко | 2 шт |
Яйця курячі | 3 шт |
Манна крупа | 250 гр |
Цукор-пісок | 200 гр |
Олія рослинна | 2 ст. л. |
Розпушувач | 1 ч. л. |
Кориця мелена | 1 щіпка |
Цукрова пудра | Для присипки |
Час приготування страви займе приблизно 1 год 10 хв. Калорійність в 100 гр запіканки з яблуками – приблизно 227 ккал.
Як приготувати страву:
- Починати потрібно з моркви, а саме помити, почистити і натерти на дрібній тертці, потім перекласти в окрему миску;
- Присипати терту моркву цукром, залишити хвилин на 20, щоб вона пустила сік;
- Тим часом яблука також необхідно помити, почистити від шкірки, видалити серцевину і порізати на маленькі кубики;
- В окремий посуд вибити яйця, збити їх віночком, перелити в миску з морквою, туди ж влити рослинне масло і додати інші інгредієнти (кориця, розпушувач, манна крупа, яблука);
- Отриману масу перемішати і влити в форму для запікання (бажано, в силіконову), залишити «підходити» на 20 хв (манка повинна набрякнути);
- Тим часом розігріти духовку до 180°, після чого помістити в неї запіканку на 40 хв;
- Готового блюда необхідно буде трохи охолонути, після чого запіканка витягується з форми, нарізати, присипається цукровою пудрою і подають на стіл.
Запіканка з моркви, гарбуза і сиру в мультиварці
Прекрасним і ситним блюдом виявиться морквяна запіканка, якщо приготувати її з ніжним сиром і стиглої солодкої гарбузом, та ще й використовуючи для цього таке корисне пристосування, як мультиварка. Повний список необхідних інгредієнтів такий:
Що потрібно | В яких пропорціях |
---|---|
Гарбуз свіжа, стигла | 1 кг |
Морква велика | 1 шт |
Сир середньої жирності | 300 гр |
Яйце куряче | 3 шт |
Масло вершкове | 50 гр |
Час приготування такої страви займе близько 1 ч. Калорійність в 100 гр – 133 ккал.
Покрокове приготування:
- Гарбуз промити, видалити все насіння і відчистити від товстої шкірки;
- Перетерти гарбузову м'якоть на середній тертці;
- Почистити моркву, також перетерти на тертці;
- В загальну посуд скласти морква, гарбуз, сир, всі інгредієнти змішати;
- В окремому посуді збити курячі яйця, потім влити їх до морквяно-гарбузової маси, знову все ретельно перемішати;
- Відкрити чашу мультиварки, влити в неї отриману масу, вершкове масло нарізати маленькими шматочками і рівномірно розподілити по поверхні майбутньої запіканки;
- Закрити чашу, встановити режим «випічка» (приблизно 40 хв);
- Готової запіканці дати трохи охолонути, потім дістати її з мультиварки і нарізати на рівномірні скибочки.
Запіканка з моркви з фаршем та сиром у духовці
Запіканка з моркви не завжди може бути просто десертом, адже при додаванні інших продуктів з неї може вийти відмінний повноцінний обід. Наприклад, як цей рецепт, де потрібні такі продукти:
Необхідні інгредієнти | Необхідні пропорції |
---|---|
Фарш свинячий | 150 гр |
Фарш яловичий | 150 гр |
Морква | 2 шт |
Цибулина | 1 шт |
Батон білий (м'якоть) | 20 гр |
Яйце куряче | 2 шт |
Вершкове масло | 60 гр |
Молоко 2,5% | 120 мл |
Сир твердих сортів | 120 гр |
Кріп | Кілька стеблинок |
Сіль, спеції, перець мелений | За смаком |
Час приготування м'ясної запіканки – не більше 1 ч. В 100 гр страви буде міститися близько 187 ккал.
Як приготувати це блюдо:
- Для початку необхідно замочити у молоці, м'якоть батона;
- В окремо мисці змішати два види фаршу, дрібно нарізану цибулю, спеції, сіль, перець;
- Додати до фаршу розм'яклий батон, все ретельно вимісити до однорідності;
- Морква помити, почистити, натерти на середній тертці, затії злегка згасити на вершковому маслі (взяти 30 гр масла);
- Потерти сир на середній тертці, перемішати його з морквою;
- Деко змастити маслом, вмістити в ньому половину м'ясної маси;
- Верхнім шаром викласти морквяно-сирну масу;
- Третій шар – знову м'ясна маса;
- Розігріти духовку до 180°, випікати страва не менше 40 хв.
Корисні поради
- Гарбуз для запіканки з моркви необхідно брати тільки найсвіжішу, інакше смак страви вже не буде таким привабливим;
- Досвідчені кулінари радять купувати для даної страви нежирний або зовсім знежирений сир, так як саме з таким запіканка виходить ніжною і повітряної;
- Під час приготування солодкої версії страви можна також використовувати родзинки або курагу;
- Ті, хто дуже стежить за своєю вагою, можуть замінити манну крупу на звичайну муку, так як манка менш безпечна для стрункої фігури.
Приємного апетиту!