Як смачно приготувати борщ без капусти
Борщ – страва, відома кожному з дитинства. Густий суп з капусти і буряків вважається традиційною стравою української кухні, але зараз його можна знайти в кухнях практично всіх народів світу в різних варіаціях. У цій статті ми поділимося рецептами приготування борщу без додавання капусти.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свинини - | 700 г |
моркви - | 1 шт. |
цибулин - | 1 шт. |
середній буряків - | 1 шт. |
середніх картоплин - | 7-9 шт. |
лимона - | 1⁄2 шт. |
зелені - | 1 пучок |
лавра - | 3 шт. |
суцвіть гвоздики - | 3 шт. |
базиліка, перцю духмяного молотого, орегано - | по дрібці |
солі - | за смаком |
соняшникової олії - | для піджарки |
Час приготування: 110 хвилин | Калорійність на 100 грам: 80 Ккал |
Борщ без капусти зі свининою готується так:
- Ретельно моєму м'ясо викладаємо в каструлю, додаємо холодну воду. Чекаємо, поки закипить, знімаємо пінку, якщо утворюється, варимо на слабкому вогні до готовності м'яса, близько 1 години;
- Картоплю чистимо, полощіть в проточній воді, ріжемо кубиками;
- Готуємо борщову заправку. Чистимо коренеплоди (цибулю, морковину, буряк), моєму проточною водою, нарізаємо невеликими кубиками;
- У сковороді розігріваємо олію, підсмажити цибулю до золотистого відтінку. Додаємо моркву і буряк. Тушкуємо овочі на середньому вогні до розм'якшення, в завершенні солимо і додаємо лимонний сік;
- У готовий бульйон кладемо картоплю з усіма прянощами, проварюємо 5 хвилин, додаємо заправку. Поки все кипить – моєму і рубаємо зелень, додаємо в каструлю. Варимо ще хвилин 5. Вимикаємо вогонь, залишаємо настоятися.
- Можна подавати!
Рецепт борщу з буряками без капусти
Складові:
- 1 шт. курячого філе;
- 1 шт. моркви;
- 2 шт. буряка;
- 1 шт. цибулини;
- 7 шт. картоплин;
- 1 ст. л. томатної пасти;
- 3 шт. лаврових листа;
- 3 шт. зубчиків часнику;
- на кінчику ножа мелений чорний перець;
- сіль;
- олія соняшникова для засмажки.
Час приготування: 50 хв.
Калорійність: 60 кКал на 100 р.
Приготування:
- Філе добре миємо, ріжемо середніми шматочками;
- Картоплю чистимо від шкірки, промиваємо у воді, ріжемо середньої соломкою;
- Складаємо в каструлю м'ясо з картоплею, додаємо воду, близько 1,7 л, доводимо до кипіння, варимо на слабкому вогні до готовності, в кінці солимо. Курка вариться дуже швидко, так що буде готова разом з картоплею;
- Поки бульйон вариться, зробимо піджарку. Чистимо цибулю, дрібно шаткуємо, смажимо до рум'яного кольору в олії, потім додаємо в сковороду терту на дрібній тертці моркву і різану дрібною соломкою буряк, обсмажуємо до випаровування зайвої води. Додаємо пасту, добре перемішуємо, тушкуємо під кришкою, поки не розм'якшиться буряк;
- У готовий бульйон кладемо зажарку, лавр, перець мелений, даємо покипіти 5-10 хв. До закінчення готування пропускаємо через прес часник прямо в каструлю, розмішуємо і відключаємо. Даємо настоятися перед подачею.
Читайте як приготувати бутерброди з червоною ікрою — кілька смачних рецептів з незвичайною подачею.
Візьміть на замітку рецепти простих і смачних кексів на кефірі.
Читайте як приготувати корисні зелені коктейлі та смузі в блендері — наша добірка рецптов допоможе вам у цьому.
Борщ без капусти з яловичиною в мультиварці
Складові:
- 400 р яловичини на кісточці або реберець;
- 2,5 л води;
- 2 шт. моркви;
- 2 шт. цибулі;
- 3-4 шт. буряка;
- 2 шт. помідорів;
- 4-5 шт. картоплі;
- 3 шт. зубчиків часнику;
- 1⁄2 лимона;
- 1 ч. л. цукрового піску;
- 1 пучок зелені;
- 3 шт. лавра;
- олія для смаження;
- сіль.
Час приготування: 1 година 30 хв.
Калорійність: 25 кКал на 100 р.
Приготування:
- Чистимо, миємо моркву, буряк та цибулю. Цибулину дрібно шаткуємо ножем, морковину і буряк натираємо на крупній тертці;
- Бланшируем (обдаємо окропом) помідори, швидко знімаємо з них шкірку, ріжемо брусочками. Часник очищаємо від лушпиння, пропускаємо через прес;
- В гущавину мультиварки наливаємо трохи олії, кладемо моркву і цибулю, виставляємо режим «смаження» (вибираємо овочі) або «випічка» на 5 хв. Смажимо овочі помішуючи, не накриваючи кришкою;
- Потім у чашу додаємо вимиті і нарізані м'ясо і помідори, обсмажуємо ще 5 хв;
- Далі додаємо очищений, нарізаний середніми брусочками картоплю, цукровий пісок і 1,5 шт буряків, перемішуємо, солимо, заливаємо гарячу воду з чайника. Перемикаємо мультиварку в режим «гасіння» на 60 хвилин під закритою кришкою;
- Тим часом залишилася буряк заливаємо окропом, близько 250 мл, додаємо сік половини лимона, доводимо до кипіння в маленькій посудині. Готовий відвар проціджуємо, макуха викидаємо;
- У готовий суп виливаємо буряковий відвар, додаємо часник, лавр, рубану зелень. Включаємо режим «підігрів» залишаємо на 10 хв нудитися. Готового борщу даємо настоятися близько півгодини.
Кулінарні поради
- Щоб зварити пісний борщ, можна замість м'ясного бульйону використовувати овочевий. Для його приготування можна використовувати цибулю, моркву, перець болгарський, корінь селери і різні сухі спеції;
- Під час варіння бульйону, щоб перевірити готовність м'яса, необхідно дістати 1 шматочок і наколоти його виделкою або ножем, якщо сік прозорий – м'ясо готове, якщо червонувата сукровиця – варто ще трохи проварити;
- При довгому варінні буряк втрачає свій колір, страва виходить рудим, а не насичено червоним. Щоб цього уникнути, коренеплід необхідно підготувати заздалегідь, наприклад, злегка запекти в духовці. Так само уникнути втрати кольору можна збризнувши подрібнений буряк лимонним соком або оцтом перед додаванням в каструлю;
- Щоб борщ без капусти був ароматним, можна використовувати будь-які сушені спеції. Але найважливішими в ньому є: стебла й корінь петрушки в сухому або свіжому вигляді, мелений або горошком, чорний і запашний перець, лавровий лист і, звичайно ж, часник. Останнє краще класти на завершальному етапі готування попередньо подрібнивши пресом або на тертці;
- Щоб відчути всі барви смаку борщу, навіть якщо він без капусти, рекомендується подавати зі сметаною і свіжими пампушками з часником або без.
Приємного апетиту!