Як правильно приготувати рис по-японськи
В Японії страви з рису, та й сам рис, шанують як священну їжу. Навіть саме слово «гохан», яке застосовується для позначення цього злаку, символізує всю уживану японцями їжу в цілому.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
рис - | 200 г |
зелений лук - | 20 г |
яйце - | 2 штуки |
вершкове масло - | 3 столових ложки |
соєвий соус - | 2 столових ложки |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 182 Ккал |
Хід приготування:
- Весь рис як слід промити;
- Взяти каструлю з товстим дном, викласти туди рис, зверху налити води (300 мл або ¼ більше за обсягом, ніж рису), поставити на вогонь;
- Накривати посуд кришкою не потрібно, поки вода не закипить;
- Після максимально зменшити вогонь і варити приблизно чверть години (бажано накрити кришкою і все це час не заважати рис);
- Вимкнути газ, і дати рису настоятися ще протягом 10 хвилин (кришку ще не знімати);
- Зелену цибулю подрібнити і обсмажити (не весь) з вершковим маслом, коли він трохи візьметься, вбити в сковороду пару яєць і збити за допомогою віночка (повинно вийти багато шматочків обсмажені з цибулею яєчні);
- Рис також викласти в сковорідку, додати соєвого соусу, всі компоненти ретельно змішати;
- Подати рис в теплому вигляді, посипавши залишками зеленої цибулі.
Смажений рис з яйцем і кукурудзою за японським рецептом
Просте і швидке в приготуванні блюдо обов'язково порадує ваших друзів і близьких. Кількість продуктів розрахована на дві ситні порції.
Інгредієнти:
- рис (відварений) — 350 г;
- грудка (копчена) — 150 г;
- цибуля ріпчаста (середній) – ½ цибулини;
- кукурудза – 60 г;
- яйце – 3 штуки;
- цибуля зелена – 20 г;
- соєвий соус – 1,5 столових ложки;
- масло рослинне – 30 мл
Час приготування: 30 хвилин (без урахування часу на відварювання рису).
Калорійність: 170 ккал.
Хід приготування:
- Половинку ріпчастої цибулі з грудинкою – подрібнити;
- Яйця вбити в окрему мисочку, і трохи збовтати (надмірно старатися не варто, інакше воно вийде недостатньо пишним;
- Поставити сковороду на розігрів, додати рослинного масла;
- Викласти в сковорідку яйця і смажити їх 3-4 хвилини, постійно помішуючи (в результаті маса повинна вийти пишна і напівсира), викласти їх в окрему ємність;
- У тій же сковорідці підсмажити суміш з лука, грудинки і кукурудзи;
- Туди ж викласти рис (якщо є бажання, то можна приправити подрібненим часником), до кінця смаження додати соєвого соусу і ретельно все змішати;
- Ще пару хвилин продовжувати смажити, потім змішати все з яйцями;
- Готовий рис можна присипати подрібненою зеленню цибулі і подати на стіл.
Рис з куркою і овочами по-японськи
Готувати це блюдо досить легко, але разом з тим його досить часто замовляють відвідувачі японських ресторанів. Всі компоненти страви легко придбати, вони є майже в кожному магазині, а велика кількість використовуваних в рецепті овочів робить страву не тільки смачним і ситним, але і корисним.
Інгредієнти:
- куряча грудка – 2 штуки;
- морква – 1 штука;
- цибуля ріпчаста (середнього розміру) – 1 штука;
- курячий бульйон – 700 мл;
- масло вершкове – ½ пачки;
- олія рослинна -10 мл;
- перець (червоний болгарський) – 1 штука;
- соєвий соус – ½ склянки;
- рис – 350 г;
- кунжутне зерна (обсмажені) – за смаком.
Час приготування: 60 хвилин.
Калорійність: 100 ккал.
Хід приготування:
- Промити рис (продовжувати промивати, поки вода не стане прозорою);
- Почистити цибулю, нарізати на невеликі кубики;
- Перець вимити, зрізати частину з черешком, вийняти насіння, промити овоч зсередини, подрібнити;
- Ретельно обполоснути моркву у воді, почистити, нарізати у вигляді маленьких кубиків;
- Курку промити в холодній воді, покласти на паперовий рушник або просто на плоску тарілку, даючи надлишків рідини стекти;
- Куряче м'ясо нарізати на невеликі кубики;
- Розігріти на сковорідці вершкове масло, потім додати олію і викласти на прожарювання шматочки курки;
- Продовжувати готувати м'ясо, поки воно не набуде красиву золотисту скоринку;
- До м'яса доповісти подрібнену моркву і перець, продовжувати готувати протягом 5-ти хвилин;
- Після змішати все з нарізаною ріпчастою цибулею і обсмажувати приблизно 3 хвилини;
- В останню чергу всипати рис і пропарювати тощо всі компоненти ще хвилини 3-4, нарешті, влити в сковорідку весь курячий бульйон;
- Коли рідина вбереться наполовину – приправити страву соєвим соусом;
- Рис буде повністю готовий, коли вбере весь бульйон і стане м'яким і розсипчастим;
- Подавати страву треба в глибокому посуді, використовуючи обсмажені кунжутне насіння або зелень в якості прикраси.
Як приготувати пиріг з фаршем з листкового тіста читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт смачного пирога з сиром та вишнями.
Наближається час пікніків і якщо вам хочеться урізноманітнити своє меню чимось ще крім шашликів, вам точно знадобиться наша добірка рецептів.
Корисні поради
Приготування рису по-японськи справа нехитра, але все ж є тут і свої тонкощі:
- Повністю промити рис, за поданням більшості японців, можна тільки пропустивши його через «сім вод», тобто, можливо, що доведеться до семи разів зливати поду і набирати заново її, поки вона не залишиться абсолютно прозорою після промивання рису;
- При приготуванні рису, щоб він не розварився надмірно сильно, можна тримати його в киплячій воді протягом 10 хвилин, а після цього зняти з вогню, укутати каструлю і дати рису настоятися ще 30 хвилин;
- Для варіння можна викладати промитий рис відразу в холодну воду, щоб вона закипала разом з ним (це ніяк не відіб'ється на смакових якостях злаку, просто цей спосіб не традиційний);
- Варити рис потрібно у великому посуді (крупа разом з водою не повинні заповнювати її більш, ніж наполовину).
Всі нюанси, пов'язані з відварюванням рису, дуже важливі, тому ніколи не нехтуйте цими радами, якщо вирішите приготувати одне з блюд японської кухні.