09 март 2019 3 921

Як правильно приготувати рис по-японськи

В Японії страви з рису, та й сам рис, шанують як священну їжу. Навіть саме слово «гохан», яке застосовується для позначення цього злаку, символізує всю уживану японцями їжу в цілому.

Рис з яйцем по-японськи
Інгредієнти Кількість
рис - 200 г
зелений лук - 20 г
яйце - 2 штуки
вершкове масло - 3 столових ложки
соєвий соус - 2 столових ложки
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 182 Ккал
Класична рецептура передбачає, що рис не є просто гарніром, він і є основний компонент страви. Приправлений соєвим соусом, зеленню і змішаний з яйцем він стає по-справжньому смачним.

Хід приготування:

  1. Весь рис як слід промити;
  2. Взяти каструлю з товстим дном, викласти туди рис, зверху налити води (300 мл або ¼ більше за обсягом, ніж рису), поставити на вогонь;
  3. Накривати посуд кришкою не потрібно, поки вода не закипить;
  4. Після максимально зменшити вогонь і варити приблизно чверть години (бажано накрити кришкою і все це час не заважати рис);
  5. Вимкнути газ, і дати рису настоятися ще протягом 10 хвилин (кришку ще не знімати);
  6. Зелену цибулю подрібнити і обсмажити (не весь) з вершковим маслом, коли він трохи візьметься, вбити в сковороду пару яєць і збити за допомогою віночка (повинно вийти багато шматочків обсмажені з цибулею яєчні);
  7. Рис також викласти в сковорідку, додати соєвого соусу, всі компоненти ретельно змішати;
  8. Подати рис в теплому вигляді, посипавши залишками зеленої цибулі.

Смажений рис з яйцем і кукурудзою за японським рецептом

Просте і швидке в приготуванні блюдо обов'язково порадує ваших друзів і близьких. Кількість продуктів розрахована на дві ситні порції.

Інгредієнти:

  • рис (відварений) — 350 г;
  • грудка (копчена) — 150 г;
  • цибуля ріпчаста (середній) – ½ цибулини;
  • кукурудза – 60 г;
  • яйце – 3 штуки;
  • цибуля зелена – 20 г;
  • соєвий соус – 1,5 столових ложки;
  • масло рослинне – 30 мл

Час приготування: 30 хвилин (без урахування часу на відварювання рису).

Калорійність: 170 ккал.

Хід приготування:

  1. Половинку ріпчастої цибулі з грудинкою – подрібнити;
  2. Яйця вбити в окрему мисочку, і трохи збовтати (надмірно старатися не варто, інакше воно вийде недостатньо пишним;
  3. Поставити сковороду на розігрів, додати рослинного масла;
  4. Викласти в сковорідку яйця і смажити їх 3-4 хвилини, постійно помішуючи (в результаті маса повинна вийти пишна і напівсира), викласти їх в окрему ємність;
  5. У тій же сковорідці підсмажити суміш з лука, грудинки і кукурудзи;
  6. Туди ж викласти рис (якщо є бажання, то можна приправити подрібненим часником), до кінця смаження додати соєвого соусу і ретельно все змішати;
  7. Ще пару хвилин продовжувати смажити, потім змішати все з яйцями;
  8. Готовий рис можна присипати подрібненою зеленню цибулі і подати на стіл.

Рис з куркою і овочами по-японськи

Готувати це блюдо досить легко, але разом з тим його досить часто замовляють відвідувачі японських ресторанів. Всі компоненти страви легко придбати, вони є майже в кожному магазині, а велика кількість використовуваних в рецепті овочів робить страву не тільки смачним і ситним, але і корисним.

Інгредієнти:

  • куряча грудка – 2 штуки;
  • морква – 1 штука;
  • цибуля ріпчаста (середнього розміру) – 1 штука;
  • курячий бульйон – 700 мл;
  • масло вершкове – ½ пачки;
  • олія рослинна -10 мл;
  • перець (червоний болгарський) – 1 штука;
  • соєвий соус – ½ склянки;
  • рис – 350 г;
  • кунжутне зерна (обсмажені) – за смаком.

Час приготування: 60 хвилин.

Калорійність: 100 ккал.

Хід приготування:

  1. Промити рис (продовжувати промивати, поки вода не стане прозорою);
  2. Почистити цибулю, нарізати на невеликі кубики;
  3. Перець вимити, зрізати частину з черешком, вийняти насіння, промити овоч зсередини, подрібнити;
  4. Ретельно обполоснути моркву у воді, почистити, нарізати у вигляді маленьких кубиків;
  5. Курку промити в холодній воді, покласти на паперовий рушник або просто на плоску тарілку, даючи надлишків рідини стекти;
  6. Куряче м'ясо нарізати на невеликі кубики;
  7. Розігріти на сковорідці вершкове масло, потім додати олію і викласти на прожарювання шматочки курки;
  8. Продовжувати готувати м'ясо, поки воно не набуде красиву золотисту скоринку;
  9. До м'яса доповісти подрібнену моркву і перець, продовжувати готувати протягом 5-ти хвилин;
  10. Після змішати все з нарізаною ріпчастою цибулею і обсмажувати приблизно 3 хвилини;
  11. В останню чергу всипати рис і пропарювати тощо всі компоненти ще хвилини 3-4, нарешті, влити в сковорідку весь курячий бульйон;
  12. Коли рідина вбереться наполовину – приправити страву соєвим соусом;
  13. Рис буде повністю готовий, коли вбере весь бульйон і стане м'яким і розсипчастим;
  14. Подавати страву треба в глибокому посуді, використовуючи обсмажені кунжутне насіння або зелень в якості прикраси.

Як приготувати пиріг з фаршем з листкового тіста читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт смачного пирога з сиром та вишнями.

Наближається час пікніків і якщо вам хочеться урізноманітнити своє меню чимось ще крім шашликів, вам точно знадобиться наша добірка рецептів.

Корисні поради

Приготування рису по-японськи справа нехитра, але все ж є тут і свої тонкощі:

  1. Повністю промити рис, за поданням більшості японців, можна тільки пропустивши його через «сім вод», тобто, можливо, що доведеться до семи разів зливати поду і набирати заново її, поки вона не залишиться абсолютно прозорою після промивання рису;
  2. При приготуванні рису, щоб він не розварився надмірно сильно, можна тримати його в киплячій воді протягом 10 хвилин, а після цього зняти з вогню, укутати каструлю і дати рису настоятися ще 30 хвилин;
  3. Для варіння можна викладати промитий рис відразу в холодну воду, щоб вона закипала разом з ним (це ніяк не відіб'ється на смакових якостях злаку, просто цей спосіб не традиційний);
  4. Варити рис потрібно у великому посуді (крупа разом з водою не повинні заповнювати її більш, ніж наполовину).

Всі нюанси, пов'язані з відварюванням рису, дуже важливі, тому ніколи не нехтуйте цими радами, якщо вирішите приготувати одне з блюд японської кухні.

Що ще почитати: