13 апрель 2019 3 750

Як приготувати заправку для рису суші із звичайного, рисового і яблучного оцту

Суші — популярне блюдо, яке всі господині сьогодні дуже часто роблять вдома. Його неможливо уявити без спеціальної заправки — сушидзу по-японськи. Як її робити, розповімо далі.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
рисовий оцет - 100 мілілітрів
цукор - 3 маленькі ложки
сіль - 1 маленька ложка
Час приготування: 10 хвилин Калорійність на 100 грам: 172 Ккал

Всім подобаються суші, але не багато вміють правильно робити заправку для рису, який є компонентом цієї страви. Як робити класичний її варіант, розглянемо далі.

Як готувати:

  1. Дістаємо всі інгредієнти і відправляємо їх у каструлю. Ставимо посуд на маленький вогонь.
  2. Доводимо суміш до кипіння, постійно помішуючи.
  3. Як тільки цукор розчиниться в оцті, знімаємо каструлю з вогню і охолоджуємо.
  4. Переливаємо остиглу суміш в банку і готуємо з неї делікатес.

Заправка для рису суші з звичайним оцтом

Простий оцет робить будь-яку просочення рисової крупи неповторною. Як її зробити, розповімо далі.

Інгредієнти:

  • столовий оцет 5% — 50 мілілітрів;
  • соєвий соус – 50 мілілітрів;
  • цукор – 20 грамів.

Час приготування: 15 хвилин.

Калорійність на 100 грамів: 168 ккал.

Як приготувати:

  1. Підготуємо всі продукти заздалегідь. Візьмемо каструлю і помістимо їх туди.
  2. Ставимо посуд на вогонь і готуємо, поки не закипить оцет і не розчиниться цукор.
  3. Як тільки кристалики цукрового піску розчиняться, соус для рису прибираємо з вогню і залишаємо на деякий час остуджуватися.
  4. Поки остигає, варимо рисову крупу і робимо начинку. Остиглу суміш обов'язково використовуємо для приготування смачного японського страви.

Заправка для рису суші з яблучним оцтом

Яблучний оцет надає рісу неповторний смак і забезпечує гарне склеювання. З ним легко виходять будь-які страви.

Інгредієнти:

  • яблучний оцет – 2 великі ложки;
  • вода – 3 великих ложки;
  • цукор – 2 великі ложки;
  • сіль – 1 маленька ложка.

Час приготування: 20 хвилин.

Калорійність на 100 грамів: 169 ккал.

Як зробити сушидзу:

  1. Наливаємо в невелику каструлю воду і ставимо її на плиту. Як тільки вода закипить, наливаємо в неї оцет, а також додаємо цукор з сіллю.
  2. Зменшуємо вогонь і помішуємо рідина кожні п'ять хвилин. Коли кристали цукру з сіллю розчиняться, можна буде прибирати все з вогню.
  3. Отриманий інгредієнт для суші охолоджуємо і тільки потім використовуємо для приготування їжі. Якщо всі кроки були зроблені правильно, вийде клейка суміш, яка дозволить зробити смачне японське блюдо.

Як готувати з горіхом

Горіх — чудовий інгредієнт для смачної просочення рису. Він додає пікантність і незабутній післясмак. Розглянемо, як зробити соус з горіхом, нижче.

Інгредієнти:

  • горіхова паста – 5 великих ложок;
  • яблучний оцет – 8 мілілітрів;
  • кунжутна олія — 5 мл;
  • соус соєвий — 6 мілілітрів;
  • вода – 1,5 склянки.

Час приготування: 20 хвилин.

Калорійність на 100 грамів: 173 ккал.

Стадії готування:

  1. Готуємо горіхову пасту. Для цього дробимо дрібно волоські або інші горіхи, перетворюючи їх в кашу. Змішуємо з кунжутним маслом.
  2. Поступово вливаємо в сушидзу оцет. Підігріваємо воду і варимо протягом п'яти хвилин.
  3. Коли вийде рівномірна рідина з приємним запахом, прибираємо з вогню і охолоджуємо. Використовуємо її для приготування японського делікатесу тільки в охолодженому вигляді.

Читайте докладно, як зварити рис для суші та ролів.

А тут ви дізнаєтесь, як правильно приготувати суші в домашніх умовах.

Калорійність суші та ролів: повний огляд на нашому сайті.

Приготування з дріжджами

Щоб отримати ароматне японське ласощі, досить скористатися дріжджами. Яким чином приготувати з ними сушидзу, розповімо нижче.

Інгредієнти:

  • яєчний білок – 2 штуки;
  • цукровий пісок – 110 грамів;
  • дріжджі сухі — 2 пакета;
  • вода — 150 мілілітрів.

Час приготування: 20 хвилин.

Калорійність на 100 грамів: 175 ккал.

Приготування:

  1. Розчиняємо дріжджі у воді і залишаємо на п'ять хвилин. Додаємо білок, все змішуємо і ставимо на плиту.
  2. Засипаємо в каструлю цукровий пісок і кожні дві хвилини перемішуємо. Цукор повинен розчинитися.
  3. Варимо суміш, не перестаючи помішувати. Коли вона придбає сірий колір і густину, прибираємо з печі і остуджуємо.
  4. Остиглу суміш використовуємо для рису або прибираємо в холодильник.

Заправка з винного оцту

Багато фахівці сперечаються, з чим смачніше виходить делікатес Японії: з винним або яблучним оцтом. В одному вони точно впевнені — вони обидва гарні.

Розглянемо нижче етапи приготування смачної заправки.

Інгредієнти:

  • винний оцет — 2 великі ложки;
  • вода — 155 мілілітрів;
  • цукровий пісок — 2 маленьких ложки;
  • сіль — 1 маленька ложка.

Час приготування: 20 хвилин.

Калорійність на 100 грамів: 173 ккал.

Як робити:

  1. Розмішуємо оцет з водою, цукром і сіллю. Ставимо отриману консистенцію на маленький вогонь.
  2. Постійно помішуємо і чекаємо, поки цукор не розчиниться у воді. Це має настати до того, як вода почне кипіти.
  3. Як тільки цукор розчиниться, забираємо все з вогню і охолоджуємо. Використовуємо готову просочення для крупи: поливаємо і залишаємо хвилин на п'ять. Так рис швидко склеїться і зможе стати частиною смачного і якісного японського делікатесу.

Варіант з лимоном

Російські кухарі сьогодні всіляко експериментують з приготуванням японського ласощі. Це стосується насамперед заправки. Нижче подивимося, як зробити сушидзу з додаванням лимона.

Інгредієнти:

  • рисовий оцет — 1 маленька ложка;
  • цукор і сіль — 1 маленька ложка;
  • сік лимона — 2 маленькі ложки;
  • вода — 155 мілілітрів.

Час приготування: 20 хвилин.

Калорійність на 100 грамів: 173 ккал.

Як готувати:

  1. Варимо суміш з оцту з цукром, сіллю і лимоном протягом деякого часу. Постійно помішуємо, щоб вийшла однорідна клейка консистенції.
  2. Коли частинки цукру розчиняться, знімаємо з вогню і охолоджуємо. Використовуємо суміш для подальшого готування тільки в охолодженому вигляді.

Корисні поради

  1. Щоб зробити смачний сушидзу, потрібно брати тільки свіжі продукти. Це стосується соєвого соусу і горіхів. Тільки так можна отримати апетитний і безпечний продукт.
  2. Щоб вийшов хороший соус для склеювання рису, потрібно дочекатися повного розчинення цукру у воді під час готування.
  3. Завжди слід пробувати на смак заправку. Саме від неї залежить якість отриманого страви.
  4. Якщо немає спеціального рисового маринаду для сушидзу, можна замінити його на звичайний яблучний або білий винний оцет.
  5. Ні один інгредієнт не можна виключати, можна тільки замінити. Особливо це стосується лимонного соку і маринаду.
  6. Слід використовувати лимон з тонкою шкіркою. В ньому буде більше соку, і соус вийде смачніше.

Що ще почитати: