11 март 2019 1 437

Як готувати лагман з яловичини в домашніх умовах

Лагман – це страва узбецької кухні, в якому об'єдналися під смачний дует домашня лагманная лапша і соус ваджи. По консистенції страва нагадує густий суп. У Середній Азії цей суп готують з баранини, але його можна приготувати і з яловичини, а домашню лагманную локшину замінити звичайною з магазину або довгими спагетті.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
яловичини - 1000 м
моркви - 175 г
ріпчастої цибулі - 175 г
солодкого болгарського перцю - 175 г
свіжих томатів - 200 г
зеленої редьки - 150 г
томатної пасти - 65 г
часнику - 2-3 зубки
сіль, зелень і спеції - за смаком
рослинної олії - 3-4 столові ложки
локшини або спагетті - 500 г
Час приготування: 100 хвилин Калорійність на 100 грам: 254 Ккал

Це простий базовий рецепт лагмана з яловичини, який можна взяти за основу.

Алгоритм дій:

  1. Готують лагман в казанку або каструлі з товстим (подвійним) дном. Тому яловичину, вимиту і избавленную від зайвої вологи з допомогою паперового рушника, потрібно нарізати невеликими шматками і посмажити в підходящої посудині на рослинному маслі;
  2. Коли м'ясо з усіх боків зарум'яниться, у казан налити води так, щоб повністю покрити його, накрити кришкою і тушкувати майже до готовності. Потім зняти кришку і випарувати всю вологу;
  3. Тепер черга овочів. Спочатку разом з м'ясом потрібно обсмажити нарізані цибулю, моркву і редьку протягом декількох хвилин;
  4. Наступним обсмажують болгарський перець, нашатковану соломкою. Через кілька хвилин, додати томатну пасту, нарізані кубиками помідори і подрібнений часник;
  5. Через три хвилини овочі з м'ясом, посолити, додати спеції і залити гарячою водою, щоб вона покривала вміст казанка (каструлі) на два пальці. Накрити все кришкою і тушкувати 20-25 хвилин;
  6. Тепер саме час відварити локшину. Готову локшину викласти в глибоку тарілку, залити зверху соусом, посипати рубаною зеленню і подавати.

Як готувати узбецький лагман з яловичиною

Щоб приготувати справжній узбецький лагман, потрібно в соус ваджи додати спеціальну приправу хаваедж, яка готується з суміші певних спецій та прянощів і, звичайно, зробити домашню локшину.

Для соусу з яловичини і овочів знадобляться:

  • 800 г яловичої вирізки;
  • 300 г картоплі;
  • 200 г ріпи (можна замінити білокачанної капустою);
  • 200 г помідорів;
  • 150 р ріпчастої цибулі;
  • 150 г моркви;
  • 150 г болгарського перцю;
  • 40-60 мл рослинного масла;
  • 1 лавровий лист і сіль за смаком;
  • 1 столова ложка приправи для лагмана хаваедж.

Для домашньої лагманной локшини необхідні наступні інгредієнти:

  • 2 курячих яєць;
  • 250 г борошна;
  • 10 г кухонної солі.

Для приправи хаваедж необхідно змішати:

  • 2 чайні ложки меленого чорного перцю;
  • 2 чайні ложки кукурмы;
  • 3 чайні ложки зіри (меленого куміна);
  • 1 чайну ложку меленого кардамону.

Час приготування за рахунок того, що локшина буде готуватися домашня, складе 2-2,5 години.

Калорійність 275,8 ккал/100 р.

Покроковий рецепт приготування:

  1. З яєць, солі та борошна замісити пружне тісто, вимісити його близько 10 хвилин, обернути харчовою плівкою і дати йому відпочити протягом півгодини, щоб клейковина встигла розбухнути;
  2. Потім відпочиле тісто поділити на кілька невеликих шматків, кожен витягнути і обмазати рослинним маслом. Відкласти обмазані маслом шматки тіста на 15 хвилин. Коли пройде відведений час, їх потрібно витягувати в локшину товщиною з провід від комп'ютерної миші. В міру витягування локшину можна змотувати в клубок;
  3. Готову локшину відварити у воді з невеликою кількістю солі;
  4. Для ваджи нарізану кубиками яловичу вирізку обсмажити до рум'яної скоринки на олії;
  5. Потім по черзі додаючи до м'яса обсмажити овочі, спочатку нашатковану цибулю і пропущену через тертку моркву;
  6. Після п'яти хвилин покласти картоплю, порізану кубиками, долити трохи води і згасити 10 хвилин;
  7. Наступними додати нашатковану капусту, нарізану соломкою болгарський перець, помідори нарізані кубиками. Все перемішати і протушкувати п'ять хвилин. Після чого долити окропом, регулюючи густоту соусу і тушкувати все близько півгодини до готовності м'яса;
  8. Подавати готовий лагман в глибоку тарілку, залити соусом і посипавши зеленню.

Сирники з родзинками — читайте як приготувати це блюдо смачно і корисно.

Читайте як приготувати куряче філе в сметані — це робить курку ще цікавіше і смачніше.

Подивіться наші рецепти з фото смачних кексів з родзинками, ми зібрали кращі варіанти.

Як приготувати смачний лагман на бульйоні

У попередніх рецептах в соус до м'яса і овочів доливалась вода, але можна зробити лагман більш наваристим, якщо замість води зробити соус на яловичому бульйоні.

Лагман на бульйоні з яловичини готується з наступних інгредієнтів:

  • 1000 мл м'ясного бульйону;
  • 500 г яловичини;
  • 300 г картоплі;
  • 100 р цибулі ріпчастої;
  • 100 г моркви;
  • 100 г редьки;
  • 100 г болгарського перцю;
  • 4 зубки часнику;
  • 100 лм рослинного масла;
  • 200 г помідорів;
  • домашня або магазинна яєчна локшина;
  • зелень, сіль і спеції за смаком.

Час приготування становитиме 1 годину 20 хвилин.

Калорійність 262,0 ккал/100 р.

Етапи роботи:

  1. Цибулю, моркву, редьку, болгарський перець обсмажити в казані на олії;
  2. М'ясо порізати на дрібні шматочки і викласти до овочів, тушкувати все разом протягом чверті години;
  3. З помідорів зняти шкірку, нарізати кубиками, часник і зелень дрібно порубати ножем, додати до інших овочів.
  4. Коли овочі хвилин 10 потушатся, вилити бульйон, а після закипання додати нарізану картоплю. Зменшити вогонь, додати сіль, спеції і тушкувати соус 30 хвилин;
  5. Поки буде готуватися соус, відварити локшину, яку потім розкласти по глибоких суповым тарілках і залити соусом.

Поради досвідчених кулінарів

Приготування лагманной локшини вимагає певного вміння. Щоб витягнути локшину, потрібно взяти шматок тіста в руки за різні кінці і розкручувати його як скакалку. Коли тісто перестане поміщатися в розведених в різні боки руках, його складають удвічі і повторюють процедуру. Так роблять до тих пір, поки локшина для лагмана не стане товщиною близько 4 мм

Якщо тісто не витягується, а рветься, значить, воно ще не готове. Його потрібно відбити об стіл і на чверть години забути про нього, після можна приступати до витягування.

Для тесту на локшину потрібно використовувати борошно, яка була виготовлена з пшениці твердих сортів. Можна змішати пшеничне борошно вищого і другого сорту з рисовим борошном.

Готова відварна локшина повинна бути пружним, але не жорстким, тому її не можна переварювати, щоб готова страва не перетворилося на кашу.

Єдиного переліку овочів, які використовуються в приготуванні ваджи, не існує. Кожна господиня в домашніх умовах може додавати в соус будь-які овочі, які знайдуться в її холодильники. Єдине обмеження – сполучуваність овочів між собою.

Спосіб нарізання овочів може бути будь-яким, але бажано щоб всі овочі були нарізані одним і тим же способом, наприклад, кубиками.

При приготуванні соусу потрібно стежити, щоб овочі не підгоріли. Уникнути цього можна долив трохи водички до овочів. З цієї ж причини каструля з товстими стінками або казан – ідеальна посуд для готування лагмана.

Лагман з яловичини можна подавати в плоских чи полупорционных тарілках. Його подають в піалах або глибоких супових тарілках.

Що ще почитати: