22 май 2019 1 104

Класичний рецепт справжнього узбецького лагмана з фото

Класичний лагман – улюблена національна страва узбецького народу, популярний також і в інших країнах, Киргизії, Японії, Китаї, Туркменії та інших.

Його можна подавати як першим, так і другим блюдом.

В основу рецепту приготування лагмана по-узбецьки входить домашня локшина з підливою — ваджой.

Це дуже калорійне і поживне блюдо, так як складається з м'яса, безлічі овочів і спецій.

Вибір м'яса для лагмана

Узбекистан славиться своїм баранячим промислом, тому для цього лагмана вибирають саме баранину.

Однак, популярний ще цей суп і яловичини, особливо в інших національностей.

При виборі баранини бажано купувати м'ясо молоде і соковите.

Воно буде більш апетитним і ароматним на смак.

Підійде будь-яка частина туші тварини.

Обов'язково має бути невеликий прошарок сала.

Неймовірно, але улюблений багатьма ананас не росте на пальмах, як багато хто звик думати. А скільки він містить у собі вітамінів і мікроелементів! Користь і шкода ананаса для організму

Приготувати в домашніх умовах торт «Бите скло» не так вже й складно, якщо скористатися покроковий рецепт з фото: #deletetag#/retsepty-blyud/vy-pechka/tort-bitoe-steklo.html

Соковиті, з рум'яною скоринкою і часниковим ароматом стегенця в мультиварці можна приготувати досить швидко. Детальніше читайте тут.

Класичний рецепт справжнього узбецького лагмана
Інгредієнти Кількість
масло для тіста - 150-200 мл
яйця - 3-4 шт.
борошно пшеничне - 4-5 склянок
сіль їдальня - 1-2 ч. л.
бараняче м'ясо - 500 г
масло або жир - 150-200 мл
цибулю - 3-4 шт.
ріпка - 1 шт. середня
помідори - 4-5 шт.
часник - 1 головка
морква - 2-3 шт.
джусай - 1 пучок
перець чилі - 2 шт.
солодкий перець - 5-6 шт.
квасоля - 100-150 г
спеції та сіль - за смаком
селера - 2-3 гілочки
Час приготування: 200 хвилин Калорійність на 100 грам: 185 Ккал

Готується суп в три етапи:

  1. Приготування локшини.
  2. Приготування ваджи.
  3. Формування страви.

Послідовність приготування локшини:

  1. Замішати тісто для локшини з води, масла, яєць та борошна. Потрібно сформувати з нього фігуру кулястої форми, накрити рушником і настояти не менше двох годин. В ідеалі воно повинно бути однорідною масою з однаковою щільністю – для зручності подальших операцій.
  2. Ретельно розминати тісто руками не менше 15 хвилин.
  3. Так як ми готуємо лагман узбецький за всіма правилами, то для досягнення тестом пластичного стану потрібно змастити його олією і розкачати на столі в змееподобную форму. Накрити тазиком і настоювати не менше 30 хвилин.
  4. Розкачати одержаний змієподібний джгут ще більше, збільшивши його довжину. Нарізати з нього невеликі шматочки шириною не більше 2-3 см, змастити їх маслом і розкачати в джгути завдовжки 15-20 см. Потім знову їх змастити маслом, накрити і настоювати ще не менше 30 хвилин.
  5. Продовжувати витягування смужок, розгортаючи їх по товщині і подовжуючи. Потрібно притиснути один кінець джгута долонею до поверхні, а інший відтягувати на 5-6 див. Після цього знову змастити маслом, накрити кришкою і настояти протягом півгодини.
  6. Далі розтягуємо локшину, тримаючи їх за обидва кінці і злегка крутячи. Крутящее рух забезпечує потрібну пластичність і розтягування. При цьому потрібно їх злегка струшувати і бити об стіл – це надає їм достатню міцність і необхідну форму.
  7. Розкручуючи таким чином кожну борошняну смужку, можна досягти багатометрової довжини. Щоб приготувати справжній узбецький лагман важливо чітко виконувати технологію: підкручування, струшування, удар, витягування. Після досягнення довжини в один метр, необхідно просто перекинути петлю на іншу сторону долоні і продовжувати процес розтягування далі. Після розтяжки до повного розмаху рук скласти знову у два шари і продовжувати далі.
  8. Змазана попередньо маслом, така локшина відмінно зберігається в холодильнику. Саме тому, багато кухарі воліють її готувати заздалегідь.
  9. Варити в підсоленій, киплячій воді локшину 3-5 хвилин. Можна варити по частинах. Полити холодною водою в друшляку. Відвар не виливати.

Послідовність приготування ваджи:

  1. Порізати цибулю кільцями, а почищені моркву, ріпу і редьку – шматочками по 1,5 див. Пошинкувати солодкий перець тонкими соломинками.
  2. Видалити плівку з помідорів, полив їх по черзі гарячою і холодною водою. Сформувати з них невеликі кубики.
  3. Нарізати джусай і квасоля маленькими шматочками 2-3 см завдовжки.
  4. Часникові зубки потрібно розрізати на 4-6 частин.
  5. Один перець чилі необхідно додати в соус, а інший нарізати довгими соломинками.
  6. Для готування лагмана по-узбецьки відокремити баранину від кісточок і нарізати м'якоть довгастими смужками.
  7. Розігріти масло і обсмажити кісточки на сильному вогні до появи піджаристого кольору. Додати м'ясні шматки і смажити, поки не википить сік і не розтопиться жир. Додати порізану цибулю і смажити до пожовтіння.
  8. Додати в ємність морква, квасоля, ріпу і редьку. Смажити овочі до тих пір, поки морква не стане темного кольору. Додати до одержаної маси стручковий перець, селера і помідори. Додавши спеції, розмішати все на сильному вогні.
  9. Після википання томатного соку, кинути солодкий перець і заважати 2 хвилини. Долити трохи води, щоб покрило всю масу. Після закипання зменшити вогонь і залишити ще на 10-15 хвилин. Додати сіль і джусай, все розмішати і зняти через 3-5 хвилин.

Формування страви:

  1. Глибоку тарілку або касу наповнити на три чверті локшиною.
  2. Додати 1-2 ополоника відвару з цієї каструлі.
  3. Додати ваджу.
  4. Окремо і за смаком подавати зелень, приправи і спеції.

Зараз ви можете подивитися відео-рецепт узбецького лагмана по-домашньому з телятиною.

Корисні поради

  1. Класичний узбецький лагман краще готувати в чавунному казані ідеальної ємності для якісної обробки овочів. Крім того, він найбільш зручний по своїй формі.
  2. При приготуванні овочів важливо їх не переварити, краще нехай будуть трохи жорсткуваті. Переварені овочі втрачають свій природний смак і можуть розвалюватися, псуючи красу всього страви.
  3. Щоб тісто було більш пластичним і менше липло до рук потрібно періодично змочувати руки в солоній воді. Це суттєво прискорить процес розкочування локшини.
  4. Компоненти супу можна варіювати і змінювати їх обсяг. Наприклад, шанувальники стрункої фігури можуть вибрати більш знежирене м'ясо або зменшити його обсяг в тарілці.
  5. Зробити смачніше лагман допоможуть різні спеції: чорний перець, гвоздика, коріандр, ачік, кмин та інші.

При дотриманні всіх правил і порад з приготування, класичний рецепт лагмана не може не здивувати своєю аппетитностью і вишуканим смаком!

А наступного відео ви побачите як приготувати лагман, тільки не по-узбецьки, а по-уйгурски.

Що ще почитати: