21 май 2019 937

Як приготувати лагман з баранини в домашніх умовах

У цієї страви казкова історія. Так, згідно з легендою, три східних мандрівника, зібравшись ввечері на нічліг біля багаття, поклали в загальний котел те, що було у кожного: м'ясо, борошно і овочі. В результаті вийшло ситне частування, яке увійшло в кулінарію під назвою «лагман».

Як приготувати цю страву з баранини по класичному або спрощеним рецептом в казані або мультиварці, розказано нижче. Так що кожна господиня, маючи абсолютно будь-рівень кулінарних знань, знайде посильний їй рецепт і зможе порадувати свого стомленого «подорожнього», що повернувся з роботи.

Покроковий рецепт приготування страви
Інгредієнти Кількість
води - 2000 мл
баранини - 600 г
картоплі - 400-520 р
ріпчастої цибулі - 300 г
солодкого болгарського перцю - 160-200 г
свіжих томатів - 200 г
моркви - 150 г
дайкона або редьки - 100 г
часнику - 16 г
томатної пасти - 50 г
паприки - 10 г
куркуми - 10 г
меленого чилі - 5 г (або за смаком)
пажитника (шамбали) - 10 насінин
пшеничного борошна - 1000 м
яєць - 5 шт.
кухонної солі - за смаком
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 165 Ккал

Існує більше сотні рецептів лагмана, але які б різноманітні інгредієнти не входили в склад, основа страви залишається незмінною: м'ясо, овочі і домашня лагманная локшина.

На історичній батьківщині лагмана його готують з баранини, тому можна сказати, що той, хто не пробував лагман з баранини, не знає, що це таке взагалі. Дізнатися смак справжнього лагмана, можна приготувати його в домашніх умовах, керуючись детальним рецептом.

Рецепт готування лагмана з баранини покроково:

  1. Лагман починається з локшини. Для неї в миску з просіяного через дрібне сито борошном вбити яйця, зверху посолити і вмісту, додавши буквально кілька крапель води, замісити туге тісто, як на пельмені;
  2. Щоб тісто не обвітрилося, його обертають плівкою або кладуть у паці. У такому вигляді воно має відлежатися протягом 30 хвилин;
  3. Після тесту на локшину настає черга баранини і соусу. М'ясо вимити, промокнути паперовим рушником, нарізати шматками середнього розміру і скласти в казан або каструлю з товстим дном;
  4. Цибуля (його краще взяти побільше) нашаткувати півкільцями і відправити до баранині. Додати спеції (паприку, чилі, куркуму і пажитник) і томатну пасту, долити воду і поставити варитися на плиту. У киплячому казані баранина повинна провести близько години до повної її готовності;
  5. Всі овочі потрібно помити, якщо потрібно очистити від шкірки і насіння, у потім нарізати великими шматками. Коли м'ясо буде до нього викласти пройшли попередню підготовку овочі, посолити і долити води, так щоб вона повністю покрила. Після цього соус потрібно якомога рідше заважати (тому й потрібна каструля з товстим дном), так овочі в подальшому не перетворяться в безформну кашу;
  6. Тісто для локшини, яке вже встигло відпочити, поділити на три рівних частини. Кожен шматок розкотити в найтоншу корж. Щоб це зробити правильно, можна розкачувати тісто на лляному рушник. Корж буде потрібної товщини, коли малюнок рушники буде проглядатися;
  7. Корж тіста злегка присипати (можна навіть сказати, припудрити) борошном, згорнути рулетом і нарізати на неширокі стрічки локшини, яку відварити в підсоленій воді;
  8. Локшину розкласти по тарілках, а свержу на її викласти шматки м'яса, овочі і щедро полити соусом. Подавати неодмінно гарячим.

Спрощений варіант

Зробити витяжну або розкачану локшину вимагає чималих зусиль і трудів, і починаючому кулінару буває складно впоратися з таким завданням.

Тільки не варто у зв'язку з цим засмучуватися раніше часу і ставити хрест на своїх кулінарних здібностях.

Вправність та вміння готувати домашню локшину прийдуть з досвідом, а поки можна попрактикуватися в приготуванні спрощеного варіанту лагмана з баранини з локшиною з магазину.

Щоб приготувати лагман за полегшеним рецептом для початківців кухарів, необхідно мати на кухні:

  • 500 г баранини;
  • 500 г локшини (або спагетті);
  • 1500 мл питної води;
  • 75 г цибулі;
  • 300 г баклажанів;
  • 75 г моркви;
  • 160 г солодкого перцю;
  • 50 г свіжого гострого перцю;
  • 360 г свіжих помідорів;
  • 260-420 г картоплі;
  • 30 г зелені;
  • 10 г часнику;
  • сіль і традиційні спеції і прянощі за смаком.

Готуючи за цим спрощеним рецептом, господиня проведе на кухні близько півтора годин.

Калорійність страви дорівнює 89,7 ккал/100 р.

Як приготувати спрощений лагман з баранини в домашніх умовах:

  1. Підготовлене і нарізане середніми шматками м'ясо обсмажити в казані. Оскільки баранина, як правило, досить жирний вид м'яса, то додатково ніяке олія не знадобиться;
  2. Всі овочі вимити, очистити і нарізати не маленькими і не великими шматочками (кружечками, часточками, кубиками і т. д.);
  3. До смаженій м'ясу по черзі додавати і обсмажувати овочі. Спочатку цибулю, моркву, перець (гострий і солодкий), баклажани. Після них нарізані томати, тепер казанок потрібно накрити кришкою і дати овочам протушкувати 5-10 хвилин;
  4. Потім долити воду, а після її закипання викласти в казан (або каструлю) часточки картоплі. Довести соус до готовності всіх інгредієнтів, за кілька хвилин до закінчення приготування додати сіль, часник, спеції та зелень;
  5. Локшину або спагеті відварити, керуючись інструкцією на упаковці, розкласти по тарілках і полити соусом з баранини і овочів.

Читайте як приготувати відбивні з яловичини в духовці — щоб м'ясо вийшло ніжним і соковитим, потрібно знати кілька секретів.

Читайте як приготувати соковиті котлети з індичого фаршу — як приготувати читайте тут.

Візьміть на замітку рецепт ніжного тіста на пиріжки без дріжджів. Це прекрасна основа для пиріжків, піци та іншої випічки.

Готуємо лагман з баранини в мультиварці

Вдалий лагман на 50% — це правильно приготований соус, а на решту 50% — смачна локшина. Якщо з локшиною можна схитрувати і купити її в магазині, то над соусом доведеться потрудитися, хоча якщо на кухні є помічниця мультиварка, то й ця частина страви стає не такою вже й складною.

Для приготування цього узбецького страви в сучасному гаджеті знадобляться:

  • 500 г жирної баранячої вирізки;
  • 200 г домашньої або магазинної локшини;
  • 390 г бульб картоплі;
  • 80 г болгарського перцю;
  • 100 р ріпчастої цибулі;
  • 120 г моркви;
  • 100 г редьки;
  • 1000 мл води для соусу;
  • 30 г томатної пасти;
  • 15 г часнику;
  • 30 г зелені кропу або петрушки для подачі;
  • сіль і спеції за смаком.

На приготування соусу в мультиварці і відварювання локшини піде близько 2 годин.

Калорійність цього варіанту страви, розрахована на 100 г, буде становити 86,0 ккал.

Алгоритм роботи:

  1. У мультикастрюле, використовуючи опцію «Смаження» або «Випічка», обсмажити шматочки баранини до красивого золотистого кольору;
  2. Після обсмажування м'яса у каструлю викласти нашатковану редьку, моркву та цибулю. Все старанно перемішати і смажити ще 10-15 хвилин;
  3. На наступному етапі в мультикастрюлю відправляються болгарський перець і картоплю. Томатну пасту розвести у воді і влити до овочів і м'яса. Закрити кришку мультиварки і включити програму «Тушкування» на 1,5 години (90 хвилин);
  4. За 10 хвилин до закінчення процесу додати часник, спеції і посолити;
  5. У підсоленій воді відварити локшину домашнього приготування або придбану в магазині;
  6. Розкласти По тарілках готову локшину, а зверху на неї м'ясо і овочі з соусом з мультикастрюли. Відправляючи тарілку на обідній стіл, потрібно не забути посипати її рубаною зеленню.

Поради кулінарів

Для готування лагмана краще вибирати свіжу молоду баранину. Це може бути вирізка з прошарками жиру або реберця.

Що стосується овочів, то тут не варто себе обмежувати, можна використовувати абсолютно всі, що будуть на кухні. Крім картоплі, моркви, перцю і цибулі, це можуть бути баклажани, кабачки, редька, дайкон, капуста, патисони, свіжі помідори та інше.

Ще один надзвичайно важливий елемент соусу – це спеції. Їм варто приділити особливу увагу. Можна використовувати готові суміші прянощів і спецій (наприклад, хмелі-сунелі) або окремі спеції (паприка, кукурма, кардамон, зіра, пажитник, перець чилі і чорний мелений). Не варто забувати про часник і аджике, які стануть ідеальним доповненням до інших інгредієнтів.

Локшину, незалежно від того, домашня вона або з магазину, потрібно не переварити. Інакше зовнішній вигляд і смак страви будуть безповоротно зіпсовані.

Свежерубленная зелень (канза, кріп, джусай або петрушка) додасть лагману з баранини велика кількість смаку і зробить його подачу більш апетитною.

Що ще почитати: