Як приготувати лагман з баранини в домашніх умовах
У цієї страви казкова історія. Так, згідно з легендою, три східних мандрівника, зібравшись ввечері на нічліг біля багаття, поклали в загальний котел те, що було у кожного: м'ясо, борошно і овочі. В результаті вийшло ситне частування, яке увійшло в кулінарію під назвою «лагман».
Як приготувати цю страву з баранини по класичному або спрощеним рецептом в казані або мультиварці, розказано нижче. Так що кожна господиня, маючи абсолютно будь-рівень кулінарних знань, знайде посильний їй рецепт і зможе порадувати свого стомленого «подорожнього», що повернувся з роботи.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
води - | 2000 мл |
баранини - | 600 г |
картоплі - | 400-520 р |
ріпчастої цибулі - | 300 г |
солодкого болгарського перцю - | 160-200 г |
свіжих томатів - | 200 г |
моркви - | 150 г |
дайкона або редьки - | 100 г |
часнику - | 16 г |
томатної пасти - | 50 г |
паприки - | 10 г |
куркуми - | 10 г |
меленого чилі - | 5 г (або за смаком) |
пажитника (шамбали) - | 10 насінин |
пшеничного борошна - | 1000 м |
яєць - | 5 шт. |
кухонної солі - | за смаком |
Час приготування: 150 хвилин | Калорійність на 100 грам: 165 Ккал |
Існує більше сотні рецептів лагмана, але які б різноманітні інгредієнти не входили в склад, основа страви залишається незмінною: м'ясо, овочі і домашня лагманная локшина.
На історичній батьківщині лагмана його готують з баранини, тому можна сказати, що той, хто не пробував лагман з баранини, не знає, що це таке взагалі. Дізнатися смак справжнього лагмана, можна приготувати його в домашніх умовах, керуючись детальним рецептом.
Рецепт готування лагмана з баранини покроково:
- Лагман починається з локшини. Для неї в миску з просіяного через дрібне сито борошном вбити яйця, зверху посолити і вмісту, додавши буквально кілька крапель води, замісити туге тісто, як на пельмені;
- Щоб тісто не обвітрилося, його обертають плівкою або кладуть у паці. У такому вигляді воно має відлежатися протягом 30 хвилин;
- Після тесту на локшину настає черга баранини і соусу. М'ясо вимити, промокнути паперовим рушником, нарізати шматками середнього розміру і скласти в казан або каструлю з товстим дном;
- Цибуля (його краще взяти побільше) нашаткувати півкільцями і відправити до баранині. Додати спеції (паприку, чилі, куркуму і пажитник) і томатну пасту, долити воду і поставити варитися на плиту. У киплячому казані баранина повинна провести близько години до повної її готовності;
- Всі овочі потрібно помити, якщо потрібно очистити від шкірки і насіння, у потім нарізати великими шматками. Коли м'ясо буде до нього викласти пройшли попередню підготовку овочі, посолити і долити води, так щоб вона повністю покрила. Після цього соус потрібно якомога рідше заважати (тому й потрібна каструля з товстим дном), так овочі в подальшому не перетворяться в безформну кашу;
- Тісто для локшини, яке вже встигло відпочити, поділити на три рівних частини. Кожен шматок розкотити в найтоншу корж. Щоб це зробити правильно, можна розкачувати тісто на лляному рушник. Корж буде потрібної товщини, коли малюнок рушники буде проглядатися;
- Корж тіста злегка присипати (можна навіть сказати, припудрити) борошном, згорнути рулетом і нарізати на неширокі стрічки локшини, яку відварити в підсоленій воді;
- Локшину розкласти по тарілках, а свержу на її викласти шматки м'яса, овочі і щедро полити соусом. Подавати неодмінно гарячим.
Спрощений варіант
Зробити витяжну або розкачану локшину вимагає чималих зусиль і трудів, і починаючому кулінару буває складно впоратися з таким завданням.
Тільки не варто у зв'язку з цим засмучуватися раніше часу і ставити хрест на своїх кулінарних здібностях.
Вправність та вміння готувати домашню локшину прийдуть з досвідом, а поки можна попрактикуватися в приготуванні спрощеного варіанту лагмана з баранини з локшиною з магазину.
Щоб приготувати лагман за полегшеним рецептом для початківців кухарів, необхідно мати на кухні:
- 500 г баранини;
- 500 г локшини (або спагетті);
- 1500 мл питної води;
- 75 г цибулі;
- 300 г баклажанів;
- 75 г моркви;
- 160 г солодкого перцю;
- 50 г свіжого гострого перцю;
- 360 г свіжих помідорів;
- 260-420 г картоплі;
- 30 г зелені;
- 10 г часнику;
- сіль і традиційні спеції і прянощі за смаком.
Готуючи за цим спрощеним рецептом, господиня проведе на кухні близько півтора годин.
Калорійність страви дорівнює 89,7 ккал/100 р.
Як приготувати спрощений лагман з баранини в домашніх умовах:
- Підготовлене і нарізане середніми шматками м'ясо обсмажити в казані. Оскільки баранина, як правило, досить жирний вид м'яса, то додатково ніяке олія не знадобиться;
- Всі овочі вимити, очистити і нарізати не маленькими і не великими шматочками (кружечками, часточками, кубиками і т. д.);
- До смаженій м'ясу по черзі додавати і обсмажувати овочі. Спочатку цибулю, моркву, перець (гострий і солодкий), баклажани. Після них нарізані томати, тепер казанок потрібно накрити кришкою і дати овочам протушкувати 5-10 хвилин;
- Потім долити воду, а після її закипання викласти в казан (або каструлю) часточки картоплі. Довести соус до готовності всіх інгредієнтів, за кілька хвилин до закінчення приготування додати сіль, часник, спеції та зелень;
- Локшину або спагеті відварити, керуючись інструкцією на упаковці, розкласти по тарілках і полити соусом з баранини і овочів.
Читайте як приготувати відбивні з яловичини в духовці — щоб м'ясо вийшло ніжним і соковитим, потрібно знати кілька секретів.
Читайте як приготувати соковиті котлети з індичого фаршу — як приготувати читайте тут.
Візьміть на замітку рецепт ніжного тіста на пиріжки без дріжджів. Це прекрасна основа для пиріжків, піци та іншої випічки.
Готуємо лагман з баранини в мультиварці
Вдалий лагман на 50% — це правильно приготований соус, а на решту 50% — смачна локшина. Якщо з локшиною можна схитрувати і купити її в магазині, то над соусом доведеться потрудитися, хоча якщо на кухні є помічниця мультиварка, то й ця частина страви стає не такою вже й складною.
Для приготування цього узбецького страви в сучасному гаджеті знадобляться:
- 500 г жирної баранячої вирізки;
- 200 г домашньої або магазинної локшини;
- 390 г бульб картоплі;
- 80 г болгарського перцю;
- 100 р ріпчастої цибулі;
- 120 г моркви;
- 100 г редьки;
- 1000 мл води для соусу;
- 30 г томатної пасти;
- 15 г часнику;
- 30 г зелені кропу або петрушки для подачі;
- сіль і спеції за смаком.
На приготування соусу в мультиварці і відварювання локшини піде близько 2 годин.
Калорійність цього варіанту страви, розрахована на 100 г, буде становити 86,0 ккал.
Алгоритм роботи:
- У мультикастрюле, використовуючи опцію «Смаження» або «Випічка», обсмажити шматочки баранини до красивого золотистого кольору;
- Після обсмажування м'яса у каструлю викласти нашатковану редьку, моркву та цибулю. Все старанно перемішати і смажити ще 10-15 хвилин;
- На наступному етапі в мультикастрюлю відправляються болгарський перець і картоплю. Томатну пасту розвести у воді і влити до овочів і м'яса. Закрити кришку мультиварки і включити програму «Тушкування» на 1,5 години (90 хвилин);
- За 10 хвилин до закінчення процесу додати часник, спеції і посолити;
- У підсоленій воді відварити локшину домашнього приготування або придбану в магазині;
- Розкласти По тарілках готову локшину, а зверху на неї м'ясо і овочі з соусом з мультикастрюли. Відправляючи тарілку на обідній стіл, потрібно не забути посипати її рубаною зеленню.
Поради кулінарів
Для готування лагмана краще вибирати свіжу молоду баранину. Це може бути вирізка з прошарками жиру або реберця.
Що стосується овочів, то тут не варто себе обмежувати, можна використовувати абсолютно всі, що будуть на кухні. Крім картоплі, моркви, перцю і цибулі, це можуть бути баклажани, кабачки, редька, дайкон, капуста, патисони, свіжі помідори та інше.
Ще один надзвичайно важливий елемент соусу – це спеції. Їм варто приділити особливу увагу. Можна використовувати готові суміші прянощів і спецій (наприклад, хмелі-сунелі) або окремі спеції (паприка, кукурма, кардамон, зіра, пажитник, перець чилі і чорний мелений). Не варто забувати про часник і аджике, які стануть ідеальним доповненням до інших інгредієнтів.
Локшину, незалежно від того, домашня вона або з магазину, потрібно не переварити. Інакше зовнішній вигляд і смак страви будуть безповоротно зіпсовані.
Свежерубленная зелень (канза, кріп, джусай або петрушка) додасть лагману з баранини велика кількість смаку і зробить його подачу більш апетитною.