23 март 2019 988

Як готувати лагман по-уйгурски в домашніх умовах

Це страва, що складається з двох рівноправних частин: локшини (або чузма) і підливи (ваджа). Саме локшина надає лагману смак і аромат. Процес приготування та складу підливи може істотно відрізнятися від рецепту до рецепту, але єдиного вірного варіанту приготування не існує – кожен народ і кухар готують його за своєю методикою.

Секрети приготування тіста для лагмана по-уйгурски

Оскільки локшина – це основа лагмана, слід дуже ретельно підійти до її приготування. Робиться вона вручну з першосортного борошна і домашніх яєць. Це найбільш трудомістка робота за весь процес готування лагмана і складається з кількох етапів:

  1. Замішування тіста;
  2. Обробка його з допомогою содового і сольового розчину, щоб тісто стало еластичним і його можна легко розтягнути на локшину;
  3. Формування локшини;
  4. Відварювання.

Найважливіший момент – це витягування локшини з тіста. Саме від цього залежить смак локшини і лагмана відповідно. Цей процес виглядає так:

  1. Тісто має трохи "відпочити" у вигляді великого коржа;
  2. Всю корж промазати соняшниковою олією;
  3. Нарізати тісто на широкі (5 см) смужки шириною;
  4. Кожну смужку пром'яти і скачати ковбаскою – поступово її витягаючи;
  5. Отримані макарони покласти в чашку, знову змастити їх маслом;
  6. Чашу вкрити плівкою на півгодини;
  7. Після кожну смужку розтягнути добре з двох сторін як можна сильніше;
  8. Після витягування останньої смужки знову повертатися до першої, повторювати процес до отримання правильної консистенції і форми локшина;
  9. В підсумку повинні вийде довгі макарони, кожну з яких необхідно зібрати «гармошкою» і 5-6 разів вдарити об стіл;
  10. Зварити в киплячій солоній воді і відкинути на друшляк.

Зазвичай, в процесі приготування локшини бере участь вся сім'я, допомагаючи тягнути і відбивати локшину. Можливо тому локшина виходить дуже смачною!

Класичний рецепт приготування в домашніх умовах
Інгредієнти Кількість
борошно - 5 – 6 ст.
яйце - 2 шт.
тепла вода - ½ Л
масло - 1 ст.
сіль - 1,5 ст. л.
сода - 0,5 ч. л.
м'ясо барана (вирізка) - 0,4 кг
цибулю - 2 шт.
морквина - 300 г
ріпа - ¼ Частина цілої
гострий перець - 2 шт.
солодкий перець - 1 шт.
томат - 200 г
стручкова квасоля - 200 г
часник - 3 шт. (зубчики)
спеції із зеленню - за смаком
соняшникова олія - 50 мл
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 220 Ккал

Цей рецепт уйгурського лагмана давно відомий в Узбекистані, куди його принесли кочові народи багато років тому. Відрізняється він лише інгредієнтами для соусу.

  1. Приготувати локшину: у миску влити воду, посолити її, потім вбити яйця;
  2. Перемішати віночком;
  3. Всипати борошно і почати вимішувати тісто;
  4. Коли тісто збереться в кулю, обернути його вологим рушником і залишити на годину;
  5. Періодично місіть його;
  6. Коли тісто стане гладким дістати його;
  7. Приготувати розчин: півсклянки води змішати з содою і сіллю;
  8. Втерти розчин у тісто по всій поверхні. Тісто має стати еластичним;
  9. Витягнути його в джгут і нарізати на середні шматочки;
  10. Обмазати кожен шматочок маслом і дати йому вбратися протягом 10 хвилин;
  11. Шматки витягнути в тонкі ковбаски і знову змастити маслом;
  12. Повторити процедуру кілька разів;
  13. Скрутити макарони в спіраль;
  14. Закип'ятити велику кількість води з сіллю;
  15. Довгі джгути макаронів зібрати гармошкою і опустити у воду;
  16. Як тільки локшина підніметься – вона готова;
  17. З помідорів зняти шкірку, попередньо обдавши їх окропом;
  18. Всі інші овочі почистити від шкірки, а перець від насіння;
  19. Все нарізати: помідори – кубиками, ріпу, солодкий перець і цибулю — тонкою соломкою, моркву нашаткувати, часник подрібнити в пресі, а чилі нарізати дрібними шматочками;
  20. Баранину промити, видалити шматки плівки і жиру;
  21. М'ясо нарізати смужками;
  22. Розжарити олію у казані або чавунній каструлі з товстим дном;
  23. Обсмажити м'ясо до золотистого кольору;
  24. Кинути в казан цибулю, через 7 хвилин — ріпу, моркву і квасолю;
  25. Перешкодити і кинути томати і перець;
  26. Загасити п'ять хвилин;
  27. Кинути в казан часник, зелень і спеції;
  28. Через пару хвилин влити воду так, щоб вона повністю покривала всі овочі;
  29. Протушкувати близько десяти хвилин;
  30. В кінці додати сіль за смаком;
  31. Зняти казан, прикрити його і настояти 15 хвилин;
  32. Опустити локшину в казан, перемішати і подавати до столу.

Як приготувати лагман по-уйгурски з яловичиною

Яловичина вважається більш корисним м'ясом, ніж баранина, оскільки вона менш жирна. Але це абсолютно не впливає на смак лагмана – він виходить таким же ситним і апетитним.

Продукти:

  • готова локшина — 400 гр;
  • яловича вирізка – 0,3 кг;
  • бульби картоплі – 2 шт.;
  • середній синенький;
  • перець – 1 шт.;
  • помідор;
  • чорна редька – 100 гр;
  • петрушка пучок;
  • материнка – 1 ч. л;
  • за смаком сіль і приправи;
  • жир — 50-60 гр.

Витрачений час: 1 год.

Калорії: 250.

  1. М'ясо подрібнити шматками по 2-3 см;
  2. У казані розтопити жир і обсмажити на ньому м'ясо;
  3. Влити води поверх м'яса і тушкувати п'ять хвилин;
  4. Всі овочі очистити;
  5. Кинути картоплю в казан;
  6. Редьку потерти на тертці, картоплю нарізати соломкою, баклажан і помідор – кубиками, а перець – тонкою соломкою;
  7. Коли картопля стане м'якою додати редьку і баклажан;
  8. Томати і перець обсмажити окремо і кинути в казан через 7 хвилин після редьки;
  9. Зелень дрібно порубати і додати в казан разом з усіма приправами в кінці гасіння;
  10. Відставити казан з вогню і дати настоятися;
  11. Змішати соус з попередньо звареної в підсоленій воді локшиною і подавати до столу!

Піца з помідорами, ковбасою і сиром — найпростіші рецепти цього італійського блюда, в різних варіаціях.

Як зварити бісквіт без яєць в мультиварці читайте в нашій статті.

А ви знаєте як приготувати сирне печиво без масла і маргарину? Ми зібрали кілька рецептів.

Як готувати уйгурська лагман без локшини

Найскладніше в лагмане – це приготування локшини. Тому, якщо насолодитися смаком цієї страви хочеться, а з локшиною возитися бажання немає, то можна сміливо готувати тільки підливу.

  • філе яловиче – 0,6 кг;
  • соняшникова олія — 30 мл;
  • картопля – 2-3 шт.;
  • цибуля — 50 гр;
  • зубчики часнику — 3 шт.;
  • перець — 50 гр.;
  • морквина;
  • редька (за бажанням) — 50 гр;
  • томатне пюре — 40 г;
  • спеції і сіль (за смаком) – 5 гр;
  • бульйон — 1 л;
  • зелень для подачі.

Необхідний час: 1 година.

Калорії: 275.

  1. Філе нарізати на середні шматочки;
  2. У глибокій сковороді або сотейнику розжарити масло і кинути в нього м'ясо;
  3. Смажити до рум'яності;
  4. Морквину та цибулину почистити і нарізати кубиками;
  5. Перець очистити від насіннєвої коробки і разом з редькою порізати соломкою;
  6. Картоплю почистити і нарізати брусочками;
  7. До м'яса по черзі закидати овочі (крім картоплі) і постійно їх заважати;
  8. Часник подрібнити, кинути в казан і тушкувати;
  9. Якщо сотейник остаточно глибокий, то продовжувати готувати можна в ньому, якщо немає – перекласти все в каструлю з товстим дном;
  10. Картоплю і томатне пюре додати до м'яса з овочами;
  11. Влити бульйон (можна звичайну воду);
  12. Тушкувати 40 хвилин, збавивши вогонь до мінімального;
  13. Зелень нарізати і посипати лагман при подачі.

Поради кулінарів

Як і будь-яке національне блюдо, уйгурська лагман має свої особливості приготування:

  1. Для готування лагмана потрібна правильна посуд: товстостінний казан, завдяки формі якого блюдо рівномірно тушкується. Казан можна замінити чавунної каструлею з товстим дном;
  2. Правильне тісто для локшини повинно бути тягнеться і дуже еластичним, для нього кулінари радять змішувати різні сорти борошна в рівних пропорціях;
  3. В процесі замісу тіста для лагмана часто додають не тільки яйця з водою, але і соду з оцтом. Цього немає в оригінальному рецепті, але ці продукти допоможуть новачку впоратися з тестом;
  4. На те, щоб витягнути правильну локшину у багатьох іде до трьох годин. Шефи азіатських ресторанів рекомендують спочатку порізати тісто на шматки і розкачати їх в джгутики. Щоб локшина не сохла в процесі і не рвалася кожен джгут слід рясно змащувати маслом;
  5. Локшину можна замінити спагетті високого ґатунку. Відварити макарони, дотримуючись інструкції і залити соусом;
  6. Для соусу можна використовувати будь-які овочі: томати, кабачки, синенькі, морква з цибулею, редька, картопля, горошок, селера та інші;
  7. Лагман готується з будь-яким видом м'яса, тому слід вибирати по своєму смаку. Баранина і свинина дуже жирні, отже, необхідно буде зменшити кількість масла. Змішування декількох сортів м'яса (яловичина + баранина) теж користується популярністю;
  8. В якості спецій зазвичай використовується: імбир і квітки бадьяна, куркума, всі види перців, зіра, мелений коріандр;
  9. Традиційно лагман прикрашається зеленню при подачі. Це може бути: базилік, кінза, петрушка, кріп, руколла, черемша, цибулю-джусай.

Лагман давно займає своє місце серед ситних других страв і кожен буде радий його спробувати!

Що ще почитати: