Як готувати лагман по-уйгурски в домашніх умовах
Це страва, що складається з двох рівноправних частин: локшини (або чузма) і підливи (ваджа). Саме локшина надає лагману смак і аромат. Процес приготування та складу підливи може істотно відрізнятися від рецепту до рецепту, але єдиного вірного варіанту приготування не існує – кожен народ і кухар готують його за своєю методикою.
Секрети приготування тіста для лагмана по-уйгурски
Оскільки локшина – це основа лагмана, слід дуже ретельно підійти до її приготування. Робиться вона вручну з першосортного борошна і домашніх яєць. Це найбільш трудомістка робота за весь процес готування лагмана і складається з кількох етапів:
- Замішування тіста;
- Обробка його з допомогою содового і сольового розчину, щоб тісто стало еластичним і його можна легко розтягнути на локшину;
- Формування локшини;
- Відварювання.
Найважливіший момент – це витягування локшини з тіста. Саме від цього залежить смак локшини і лагмана відповідно. Цей процес виглядає так:
- Тісто має трохи "відпочити" у вигляді великого коржа;
- Всю корж промазати соняшниковою олією;
- Нарізати тісто на широкі (5 см) смужки шириною;
- Кожну смужку пром'яти і скачати ковбаскою – поступово її витягаючи;
- Отримані макарони покласти в чашку, знову змастити їх маслом;
- Чашу вкрити плівкою на півгодини;
- Після кожну смужку розтягнути добре з двох сторін як можна сильніше;
- Після витягування останньої смужки знову повертатися до першої, повторювати процес до отримання правильної консистенції і форми локшина;
- В підсумку повинні вийде довгі макарони, кожну з яких необхідно зібрати «гармошкою» і 5-6 разів вдарити об стіл;
- Зварити в киплячій солоній воді і відкинути на друшляк.
Зазвичай, в процесі приготування локшини бере участь вся сім'я, допомагаючи тягнути і відбивати локшину. Можливо тому локшина виходить дуже смачною!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошно - | 5 – 6 ст. |
яйце - | 2 шт. |
тепла вода - | ½ Л |
масло - | 1 ст. |
сіль - | 1,5 ст. л. |
сода - | 0,5 ч. л. |
м'ясо барана (вирізка) - | 0,4 кг |
цибулю - | 2 шт. |
морквина - | 300 г |
ріпа - | ¼ Частина цілої |
гострий перець - | 2 шт. |
солодкий перець - | 1 шт. |
томат - | 200 г |
стручкова квасоля - | 200 г |
часник - | 3 шт. (зубчики) |
спеції із зеленню - | за смаком |
соняшникова олія - | 50 мл |
Час приготування: 150 хвилин | Калорійність на 100 грам: 220 Ккал |
Цей рецепт уйгурського лагмана давно відомий в Узбекистані, куди його принесли кочові народи багато років тому. Відрізняється він лише інгредієнтами для соусу.
- Приготувати локшину: у миску влити воду, посолити її, потім вбити яйця;
- Перемішати віночком;
- Всипати борошно і почати вимішувати тісто;
- Коли тісто збереться в кулю, обернути його вологим рушником і залишити на годину;
- Періодично місіть його;
- Коли тісто стане гладким дістати його;
- Приготувати розчин: півсклянки води змішати з содою і сіллю;
- Втерти розчин у тісто по всій поверхні. Тісто має стати еластичним;
- Витягнути його в джгут і нарізати на середні шматочки;
- Обмазати кожен шматочок маслом і дати йому вбратися протягом 10 хвилин;
- Шматки витягнути в тонкі ковбаски і знову змастити маслом;
- Повторити процедуру кілька разів;
- Скрутити макарони в спіраль;
- Закип'ятити велику кількість води з сіллю;
- Довгі джгути макаронів зібрати гармошкою і опустити у воду;
- Як тільки локшина підніметься – вона готова;
- З помідорів зняти шкірку, попередньо обдавши їх окропом;
- Всі інші овочі почистити від шкірки, а перець від насіння;
- Все нарізати: помідори – кубиками, ріпу, солодкий перець і цибулю — тонкою соломкою, моркву нашаткувати, часник подрібнити в пресі, а чилі нарізати дрібними шматочками;
- Баранину промити, видалити шматки плівки і жиру;
- М'ясо нарізати смужками;
- Розжарити олію у казані або чавунній каструлі з товстим дном;
- Обсмажити м'ясо до золотистого кольору;
- Кинути в казан цибулю, через 7 хвилин — ріпу, моркву і квасолю;
- Перешкодити і кинути томати і перець;
- Загасити п'ять хвилин;
- Кинути в казан часник, зелень і спеції;
- Через пару хвилин влити воду так, щоб вона повністю покривала всі овочі;
- Протушкувати близько десяти хвилин;
- В кінці додати сіль за смаком;
- Зняти казан, прикрити його і настояти 15 хвилин;
- Опустити локшину в казан, перемішати і подавати до столу.
Як приготувати лагман по-уйгурски з яловичиною
Яловичина вважається більш корисним м'ясом, ніж баранина, оскільки вона менш жирна. Але це абсолютно не впливає на смак лагмана – він виходить таким же ситним і апетитним.
Продукти:
- готова локшина — 400 гр;
- яловича вирізка – 0,3 кг;
- бульби картоплі – 2 шт.;
- середній синенький;
- перець – 1 шт.;
- помідор;
- чорна редька – 100 гр;
- петрушка пучок;
- материнка – 1 ч. л;
- за смаком сіль і приправи;
- жир — 50-60 гр.
Витрачений час: 1 год.
Калорії: 250.
- М'ясо подрібнити шматками по 2-3 см;
- У казані розтопити жир і обсмажити на ньому м'ясо;
- Влити води поверх м'яса і тушкувати п'ять хвилин;
- Всі овочі очистити;
- Кинути картоплю в казан;
- Редьку потерти на тертці, картоплю нарізати соломкою, баклажан і помідор – кубиками, а перець – тонкою соломкою;
- Коли картопля стане м'якою додати редьку і баклажан;
- Томати і перець обсмажити окремо і кинути в казан через 7 хвилин після редьки;
- Зелень дрібно порубати і додати в казан разом з усіма приправами в кінці гасіння;
- Відставити казан з вогню і дати настоятися;
- Змішати соус з попередньо звареної в підсоленій воді локшиною і подавати до столу!
Піца з помідорами, ковбасою і сиром — найпростіші рецепти цього італійського блюда, в різних варіаціях.
Як зварити бісквіт без яєць в мультиварці читайте в нашій статті.
А ви знаєте як приготувати сирне печиво без масла і маргарину? Ми зібрали кілька рецептів.
Як готувати уйгурська лагман без локшини
Найскладніше в лагмане – це приготування локшини. Тому, якщо насолодитися смаком цієї страви хочеться, а з локшиною возитися бажання немає, то можна сміливо готувати тільки підливу.
- філе яловиче – 0,6 кг;
- соняшникова олія — 30 мл;
- картопля – 2-3 шт.;
- цибуля — 50 гр;
- зубчики часнику — 3 шт.;
- перець — 50 гр.;
- морквина;
- редька (за бажанням) — 50 гр;
- томатне пюре — 40 г;
- спеції і сіль (за смаком) – 5 гр;
- бульйон — 1 л;
- зелень для подачі.
Необхідний час: 1 година.
Калорії: 275.
- Філе нарізати на середні шматочки;
- У глибокій сковороді або сотейнику розжарити масло і кинути в нього м'ясо;
- Смажити до рум'яності;
- Морквину та цибулину почистити і нарізати кубиками;
- Перець очистити від насіннєвої коробки і разом з редькою порізати соломкою;
- Картоплю почистити і нарізати брусочками;
- До м'яса по черзі закидати овочі (крім картоплі) і постійно їх заважати;
- Часник подрібнити, кинути в казан і тушкувати;
- Якщо сотейник остаточно глибокий, то продовжувати готувати можна в ньому, якщо немає – перекласти все в каструлю з товстим дном;
- Картоплю і томатне пюре додати до м'яса з овочами;
- Влити бульйон (можна звичайну воду);
- Тушкувати 40 хвилин, збавивши вогонь до мінімального;
- Зелень нарізати і посипати лагман при подачі.
Поради кулінарів
Як і будь-яке національне блюдо, уйгурська лагман має свої особливості приготування:
- Для готування лагмана потрібна правильна посуд: товстостінний казан, завдяки формі якого блюдо рівномірно тушкується. Казан можна замінити чавунної каструлею з товстим дном;
- Правильне тісто для локшини повинно бути тягнеться і дуже еластичним, для нього кулінари радять змішувати різні сорти борошна в рівних пропорціях;
- В процесі замісу тіста для лагмана часто додають не тільки яйця з водою, але і соду з оцтом. Цього немає в оригінальному рецепті, але ці продукти допоможуть новачку впоратися з тестом;
- На те, щоб витягнути правильну локшину у багатьох іде до трьох годин. Шефи азіатських ресторанів рекомендують спочатку порізати тісто на шматки і розкачати їх в джгутики. Щоб локшина не сохла в процесі і не рвалася кожен джгут слід рясно змащувати маслом;
- Локшину можна замінити спагетті високого ґатунку. Відварити макарони, дотримуючись інструкції і залити соусом;
- Для соусу можна використовувати будь-які овочі: томати, кабачки, синенькі, морква з цибулею, редька, картопля, горошок, селера та інші;
- Лагман готується з будь-яким видом м'яса, тому слід вибирати по своєму смаку. Баранина і свинина дуже жирні, отже, необхідно буде зменшити кількість масла. Змішування декількох сортів м'яса (яловичина + баранина) теж користується популярністю;
- В якості спецій зазвичай використовується: імбир і квітки бадьяна, куркума, всі види перців, зіра, мелений коріандр;
- Традиційно лагман прикрашається зеленню при подачі. Це може бути: базилік, кінза, петрушка, кріп, руколла, черемша, цибулю-джусай.
Лагман давно займає своє місце серед ситних других страв і кожен буде радий його спробувати!