Як приготувати тісто для трикутників
В татарської кухні є безліч смачних страв, які сьогодні популярні у всьому світі. Це і плов, і чак-чак і, звичайно ж, трикутник з м'ясом – очпочмак, секрет якого в правильному тесті!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
дріжджі сухі - | 12 р |
сіль - | 2 ч. л. |
молоко - | 300 мл |
борошно - | від 800 м до 1 кг |
розпушувач - | 15 г |
цукор (пісок) - | 2 ст. л. |
кефір - | 400 мл |
яйця - | 2 шт. |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 274 Ккал |
Цей варіант дріжджового тіста підійде не тільки для татарських трикутників, але і для будь-якої іншої випічки, в якій вимагається присутність дріжджів.
- Першим ділом треба розчинити дріжджі в молоці. Але використовувати холодне молоко не можна, тому треба дістати його з холодильника, щоб воно нагрілося до кімнатної температури;
- В молоко висипати дріжджі і залишити їх набрякнути (10-15 хв). Після всипати до них цукор з сіллю;
- Половину від всієї борошна змішати з розпушувачем і висипати в молоко;
- Добре перемішати всю масу і додати кефір та яйця;
- Від залишилася борошна висипати ще половину і замісити тісто. Борошно необхідно підсипати по мірі необхідності, але головне не переборщити – тісто не повинно бути тугим. Може піти від 800 грамів до 1 кіло борошна;
- Щоб було легше замішувати і вимішувати тісто варто занурювати руки в рослинне масло або воду;
- Перед початком роботи з тестом необхідно дати йому трохи постояти (0-30 хвилин). Якщо ж воно готувалося запас, тоді треба упакувати його в пакет і відправити в холодильник;
- Його можна зберігати до 3 діб у холодильнику.
Прісне тісто для трикутників
Прісне тісто набагато легше для шлунка і перетравлюється швидше, ніж дріжджове. Незважаючи на те, що воно менш калорійне, очпочмаки з них виходять такі ж смачні, як і з будь-яким іншим.
Продукти:
- борошно – 600-700 гр;
- жирна сметана – 25 гр;
- рафінована олія – ¼ склянки;
- вода – 100 мл;
- масло вершкове – 100 гр;
- сіль – щіпка;
- яйце – 2 шт.
Час приготування: 10 хвилин.
Калорійність: 225 калорій.
- Вершкове масло трохи підігріти в ємності, щоб воно почало топитися;
- Потім до нього додати соняшникову олію, сметану, воду, сіль і вбити яйця;
- Перш ніж всипати борошно треба переконатися, що в рідкій суміші немає грудочок іона однорідна;
- Повільно всипати борошно, але уважно стежити, щоб тісто не вийшло занадто тугим;
- Щоб легше було вимішувати, можна змастити руки олією;
- Воно готове, коли прийняло форму кулі, однорідно і тримає форму;
- Перед використанням помістити його на кілька хвилин у холодильник. Охолоджене воно набагато більш податливим і зручніше для роботи.
Спробуйте приготувати хумус — рецепт приготування в домашніх умовах.
Як приготувати самогон на меду — цікаві рецепти у вашу колекцію.
Читайте як приготувати борщ без м'яса — за нашим рецептом страва вийде таким же ситним і наваристим.
Тісто для очпочмаков на кефірі без дріжджів
Якщо дріжджів немає під рукою, а смачних і пишних очпочмаков дуже хочеться, можна використовувати кефір. Тісто чудово піднімається на ньому та має приємний смак без домішок.
Склад:
- кефір – 2 склянки;
- сіль – 5 гр;
- борошно пшеничне – 8 склянок;
- масло – 250 гр;
- рослинне масло – 100 гр.
Необхідний час: 30 хвилин.
Калорійність: 220 калорії.
- У глибокій ємності (сотейник, каструля або глибока сковорідка) розтопити масло;
- Влити в нього рослинне масло, а через хвилину кефір;
- Перемішати масу, щоб не було бульбашок або грудочок;
- Вбити в суміш яйця і знову добре розмішати;
- Вся суміш повинна мати золотистий відтінок;
- На великій дерев'яній дошці або іншої сухої поверхні висипати борошно так, щоб вона мала вигляд високого горбка;
- На самому верху зробити отвір і влити туди повільно кефірну масу;
- Ложкою добре перемішати борошно і рідина;
- Місити тісто, поки воно не набуде форму кулі і стане м'яким, але еластичним.
Листкове бездріжджове тісто для татарського страви
Листкове тісто зазвичай купується готовим, оскільки господині вважають його приготування процесом вкрай трудомістким і не завжди успішним. Частково вони праві, його приготувати набагато важче, ніж звичайне, але це не безнадійний процес. Головне – чітко слідувати рецептом!
Інгредієнти:
- масло – 200 гр;
- вода – 150 мл;
- борошно – 3 склянки;
- яйце;
- горілка – 1 ст. л. (необов'язково);
- оцтова кислота – 10 мл;
- сіль.
Час приготування: 4 години.
Калорійність: 335 калорій.
- Воду змішати з горілкою, додати до них сіль, оцет і розбити яйце;
- Все добре змішати і почати додавати борошно;
- Борошно можна заздалегідь просіяти, тоді буде легше вимішувати;
- Як тільки вся мука буде додана в тісто, і воно стане однорідним – прибрати його в харчову плівку або пакет і годину тримати в холодильнику;
- Дістати вже охолоджене і розкачати його у формі прямокутника не занадто тонко (2 см);
- Масло розрізати на 4 рівних шматка. Кожен шматок призначений для змазування тіста. Першу частину взяти і ретельно промазати нею тісто посередині;
- Згорнути його на три частини так, щоб спочатку середина була накрита одним краєм, а після іншим;
- Охолодити його в холодильник на 20 хвилин;
- Знову розкачати і змастити, потім згорнути і відправити в холодильник. Зробити так ще 3 рази;
- Як тільки масло закінчитися — тонко розкачати тісто, скласти навпіл, знову розкачати. Повторити 4 рази;
- Помістити вже готовий продукт в холодильник мінімум на півгодини, а потім можна використовувати його для приготування очпочмаков.
Як приготувати тругольники з м'ясом і картоплею
Смачні очпочмаки користуються успіхом далеко за межами Татарстану. Готувати їх просто і швидко, а смак настільки приємний, що всі трикутники можуть бути з'їдені за один підхід!
Інгредієнти:
- дріжджове тісто (виходячи з кількості начинки);
- баранина – 0,7 кг;
- картопля – 7 шт.;
- цибуля – 4 шт.;
- одне яйце;
- м'ясний бульйон – 200 мл;
- спеції.
Час приготування:1 година 30 хвилин.
Калорійність: 320 калорій на 100 грам.
-
- Баранину (будь-яке м'ясо або фарш) дрібно нарубати на шматочки так само, як і очищені картоплю з цибулею. Змішати всі продукти і додати спецій;
- Вже готове тісто викласти на суху поверхню і розкачати в пласт (товщина не більше 1 см);
- Вирізати з тіста кружечки користуючись блюдечком;
- На кожен кружечок покласти начинку і з'єднати краї так, щоб вийшов трикутник (спочатку дві верхні частини, а потім приєднати до них нижню);
- В центрі трикутника повинна залишитися невелика дірочка;
- Духовку розігріти до 200 °С;
- Фольгу або спеціальний папір розстелити на деку і трохи пройтися по ній змащеній в олії пензликом;
- Викласти очпочмаки на деко і дати їм трохи постояти;
- Відправити деко в духовку на 7 хвилин, потім знизити температуру до 170 С і пекти ще 25 хвилин;
- Влити в отвір кожного пиріжка по чайній ложці бульйону, звареного заздалегідь;
- Жовток розмішати в чашці і змастити ним всі пиріжки;
- Залишити пиріжки в духовці ще на 20 хвилин.
Корисні поради по приготуванню татарських очпочмаков
Готувати страви татарської кухні зовсім просто, а щоб очпочмаки точно вийшли, важливо пам'ятати:
- Щоб тісто мало золотистий відтінок і приємний смак, необхідно змішувати топлене і звичайне масло;
- Для бездріжджового тіста на кислому основі підійде кефір, кисле молоко або кисле молоко;
- Для більшої еластичності тіста в нього можна додати трохи оцту.
Користуючись цими простими підказками, можна здивувати свою сім'ю смачними татарськими очпочмаками!