07 май 2019 1 193

Як приготувати тісто для трикутників

В татарської кухні є безліч смачних страв, які сьогодні популярні у всьому світі. Це і плов, і чак-чак і, звичайно ж, трикутник з м'ясом – очпочмак, секрет якого в правильному тесті!

Рецепт дріжджового тіста
Інгредієнти Кількість
дріжджі сухі - 12 р
сіль - 2 ч. л.
молоко - 300 мл
борошно - від 800 м до 1 кг
розпушувач - 15 г
цукор (пісок) - 2 ст. л.
кефір - 400 мл
яйця - 2 шт.
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 274 Ккал

Цей варіант дріжджового тіста підійде не тільки для татарських трикутників, але і для будь-якої іншої випічки, в якій вимагається присутність дріжджів.

  1. Першим ділом треба розчинити дріжджі в молоці. Але використовувати холодне молоко не можна, тому треба дістати його з холодильника, щоб воно нагрілося до кімнатної температури;
  2. В молоко висипати дріжджі і залишити їх набрякнути (10-15 хв). Після всипати до них цукор з сіллю;
  3. Половину від всієї борошна змішати з розпушувачем і висипати в молоко;
  4. Добре перемішати всю масу і додати кефір та яйця;
  5. Від залишилася борошна висипати ще половину і замісити тісто. Борошно необхідно підсипати по мірі необхідності, але головне не переборщити – тісто не повинно бути тугим. Може піти від 800 грамів до 1 кіло борошна;
  6. Щоб було легше замішувати і вимішувати тісто варто занурювати руки в рослинне масло або воду;
  7. Перед початком роботи з тестом необхідно дати йому трохи постояти (0-30 хвилин). Якщо ж воно готувалося запас, тоді треба упакувати його в пакет і відправити в холодильник;
  8. Його можна зберігати до 3 діб у холодильнику.

Прісне тісто для трикутників

Прісне тісто набагато легше для шлунка і перетравлюється швидше, ніж дріжджове. Незважаючи на те, що воно менш калорійне, очпочмаки з них виходять такі ж смачні, як і з будь-яким іншим.

Продукти:

  • борошно – 600-700 гр;
  • жирна сметана – 25 гр;
  • рафінована олія – ¼ склянки;
  • вода – 100 мл;
  • масло вершкове – 100 гр;
  • сіль – щіпка;
  • яйце – 2 шт.

Час приготування: 10 хвилин.

Калорійність: 225 калорій.

  1. Вершкове масло трохи підігріти в ємності, щоб воно почало топитися;
  2. Потім до нього додати соняшникову олію, сметану, воду, сіль і вбити яйця;
  3. Перш ніж всипати борошно треба переконатися, що в рідкій суміші немає грудочок іона однорідна;
  4. Повільно всипати борошно, але уважно стежити, щоб тісто не вийшло занадто тугим;
  5. Щоб легше було вимішувати, можна змастити руки олією;
  6. Воно готове, коли прийняло форму кулі, однорідно і тримає форму;
  7. Перед використанням помістити його на кілька хвилин у холодильник. Охолоджене воно набагато більш податливим і зручніше для роботи.

Спробуйте приготувати хумус — рецепт приготування в домашніх умовах.

Як приготувати самогон на меду — цікаві рецепти у вашу колекцію.

Читайте як приготувати борщ без м'яса — за нашим рецептом страва вийде таким же ситним і наваристим.

Тісто для очпочмаков на кефірі без дріжджів

Якщо дріжджів немає під рукою, а смачних і пишних очпочмаков дуже хочеться, можна використовувати кефір. Тісто чудово піднімається на ньому та має приємний смак без домішок.

Склад:

  • кефір – 2 склянки;
  • сіль – 5 гр;
  • борошно пшеничне – 8 склянок;
  • масло – 250 гр;
  • рослинне масло – 100 гр.

Необхідний час: 30 хвилин.

Калорійність: 220 калорії.

  1. У глибокій ємності (сотейник, каструля або глибока сковорідка) розтопити масло;
  2. Влити в нього рослинне масло, а через хвилину кефір;
  3. Перемішати масу, щоб не було бульбашок або грудочок;
  4. Вбити в суміш яйця і знову добре розмішати;
  5. Вся суміш повинна мати золотистий відтінок;
  6. На великій дерев'яній дошці або іншої сухої поверхні висипати борошно так, щоб вона мала вигляд високого горбка;
  7. На самому верху зробити отвір і влити туди повільно кефірну масу;
  8. Ложкою добре перемішати борошно і рідина;
  9. Місити тісто, поки воно не набуде форму кулі і стане м'яким, але еластичним.

Листкове бездріжджове тісто для татарського страви

Листкове тісто зазвичай купується готовим, оскільки господині вважають його приготування процесом вкрай трудомістким і не завжди успішним. Частково вони праві, його приготувати набагато важче, ніж звичайне, але це не безнадійний процес. Головне – чітко слідувати рецептом!

Інгредієнти:

  • масло – 200 гр;
  • вода – 150 мл;
  • борошно – 3 склянки;
  • яйце;
  • горілка – 1 ст. л. (необов'язково);
  • оцтова кислота – 10 мл;
  • сіль.

Час приготування: 4 години.

Калорійність: 335 калорій.

  1. Воду змішати з горілкою, додати до них сіль, оцет і розбити яйце;
  2. Все добре змішати і почати додавати борошно;
  3. Борошно можна заздалегідь просіяти, тоді буде легше вимішувати;
  4. Як тільки вся мука буде додана в тісто, і воно стане однорідним – прибрати його в харчову плівку або пакет і годину тримати в холодильнику;
  5. Дістати вже охолоджене і розкачати його у формі прямокутника не занадто тонко (2 см);
  6. Масло розрізати на 4 рівних шматка. Кожен шматок призначений для змазування тіста. Першу частину взяти і ретельно промазати нею тісто посередині;
  7. Згорнути його на три частини так, щоб спочатку середина була накрита одним краєм, а після іншим;
  8. Охолодити його в холодильник на 20 хвилин;
  9. Знову розкачати і змастити, потім згорнути і відправити в холодильник. Зробити так ще 3 рази;
  10. Як тільки масло закінчитися — тонко розкачати тісто, скласти навпіл, знову розкачати. Повторити 4 рази;
  11. Помістити вже готовий продукт в холодильник мінімум на півгодини, а потім можна використовувати його для приготування очпочмаков.

Як приготувати тругольники з м'ясом і картоплею

Смачні очпочмаки користуються успіхом далеко за межами Татарстану. Готувати їх просто і швидко, а смак настільки приємний, що всі трикутники можуть бути з'їдені за один підхід!

Інгредієнти:

  • дріжджове тісто (виходячи з кількості начинки);
  • баранина – 0,7 кг;
  • картопля – 7 шт.;
  • цибуля – 4 шт.;
  • одне яйце;
  • м'ясний бульйон – 200 мл;
  • спеції.

Час приготування:1 година 30 хвилин.

Калорійність: 320 калорій на 100 грам.

    1. Баранину (будь-яке м'ясо або фарш) дрібно нарубати на шматочки так само, як і очищені картоплю з цибулею. Змішати всі продукти і додати спецій;
    2. Вже готове тісто викласти на суху поверхню і розкачати в пласт (товщина не більше 1 см);
    3. Вирізати з тіста кружечки користуючись блюдечком;
    4. На кожен кружечок покласти начинку і з'єднати краї так, щоб вийшов трикутник (спочатку дві верхні частини, а потім приєднати до них нижню);
    5. В центрі трикутника повинна залишитися невелика дірочка;
    6. Духовку розігріти до 200 °С;
    7. Фольгу або спеціальний папір розстелити на деку і трохи пройтися по ній змащеній в олії пензликом;
    8. Викласти очпочмаки на деко і дати їм трохи постояти;
    9. Відправити деко в духовку на 7 хвилин, потім знизити температуру до 170 С і пекти ще 25 хвилин;
    10. Влити в отвір кожного пиріжка по чайній ложці бульйону, звареного заздалегідь;
    11. Жовток розмішати в чашці і змастити ним всі пиріжки;
    12. Залишити пиріжки в духовці ще на 20 хвилин.

Корисні поради по приготуванню татарських очпочмаков

Готувати страви татарської кухні зовсім просто, а щоб очпочмаки точно вийшли, важливо пам'ятати:

  1. Щоб тісто мало золотистий відтінок і приємний смак, необхідно змішувати топлене і звичайне масло;
  2. Для бездріжджового тіста на кислому основі підійде кефір, кисле молоко або кисле молоко;
  3. Для більшої еластичності тіста в нього можна додати трохи оцту.

Користуючись цими простими підказками, можна здивувати свою сім'ю смачними татарськими очпочмаками!

Що ще почитати: