Круасани з шоколадом — французька класика на вашому столі
Навряд чи в світі знайдеться людина, що не знає про цю класичної французької випічки. Будь спробував круасани з шоколадом вперше назавжди запам'ятовує ніжне поєднання хрусткої скориночки і начинки. Навчитися готувати французький десерт не так складно, як здається.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
вершкове масло (% жирності від 82 і більше) - | 300 г |
борошно - | 500 г |
сіль - | щіпка |
тепла вода - | 60 мл |
молоко - | 450 мл |
цукровий пісок - | 20 г |
живі дріжджі - | 30 г |
яйце - | 1 шт. |
шоколад - | 2 плитки (чорний і білий) |
масло - | для змащення |
Час приготування: 360 хвилин | Калорійність на 100 грам: 358 Ккал |
Незважаючи на тривалий процес підготовки, результат буде настільки приголомшливим, ви назавжди забудете про купівлю круасанів в магазині.
Покроковий процес:
- Дріжджі розвести теплою водою і залишити хвилин на 7 не більше;
- Всипати цукор і влити молоко (250 мл). Перемішати і відправити в тепле місце;
- В окремій глибокої посуді перетерти в крихту, сіль, борошно і вершкове масло;
- Влити підготовлені дріжджі та продовжити процес замісу до 5 хвилин;
- Чистий посуд змастити олією, викласти готове тісто;
- Поверхню можна промазати кулінарним жиром і накрити харчовою плівкою;
- Прибрати на 1,5 години в тепло;
- Через зазначений проміжок тісто обім'яти і знову відправити його підходити ще на 1 годину;
- Повітряне тісто розкачати, накрити плівкою і прибрати на мінімум півгодини в холодильник;
- Розкачати тісто трохи тонше, 2/3 поверхні промазати залишками вершкового масла;
- Згорнути тісто не менше чотирьох разів, щоб під час випікання утворилися шари;
- «Книжку» відправити на 2 години в холодне місце;
- Розкачати в пласт розміром 35Х53 см і нарізати на однакові трикутники;
- Розламати на шматки середнього розміру шоколад;
- Яйце збити з цукром;
- На широку частину трикутників розкласти по шматочку білого і чорного шоколаду;
- Згорнути трубочкою і надати виробам форму півмісяця;
- Розкласти на деко, покритий пергаментом, змастити яйцем;
- Випікати вироби 25 хвилин при 180С.
Круасани з готового листкового тіста з какао
Простий рецепт розрахований для ледачих кулінарів або для тих, кому треба швиденько приготувати солодощі до приходу гостей.
Компоненти рецепту:
- готове тісто – упаковка листкового тіста вагою не менше 0.5 кг;
- яйце;
- маргарин – 1 ст. л.;
- цукровий пісок – 25 гр.;
- шоколад – 2 плитки.
Час підготовки і випічки: 20-30 хвилин.
Калорійність десерту: 434.1 ккал.
Поетапне приготування:
- Розламати на невеликі шматочки і перекласти в глибоку чашу шоколад;
- Тісто розкачати і розрізати гострим ножем на однакові трикутники;
- Шматочок шоколаду покласти на широкий край трикутника і акуратно загорнути виріб в трубочку;
- Посипати деко, де будуть випікатися круасани тертим маргарином;
- У невеликій ємності збити цукор з яйцем;
- Отриманою сумішшю змащувати поверхню виробів;
- Випікати чверть години при температурі 180С.
Міні-круасани з шоколадом на сметані
Варіант приготування французької випічки, смак якої буде нагадувати м'які рогалики.
Компоненти рецепту:
- сметана – 100 гр.;
- пудра – 2 ст. л.;
- масло – 100 гр.;
- борошно – 2 склянки;
- шоколад – 1 плитка.
Час підготовки і випічки: 40 хвилин.
Калорійність 100 гр. виробів — 539.58 ккал.
Поетапний процес:
- Розтоплене масло з'єднати з половиною цукрової пудри і сметаною. Перемішати. За бажанням можна насипати щіпку солі і упаковку ваніліну для аромату;
- Додати борошно;
- Замісити тісто;
- Розкачати, розрізати на 8 трикутників;
- На кожен покласти по шматочку шоколаду;
- Закрутити в трубочку і випікати 20 хвилин при 180С.
Готові вироби посипати пудрою.
Пісний суп без м'яса можна приготувати за кілька хвилин, але потрібно знати декілька важливих секретів.
Читайте смачний рецепт супу з креветками — ми пропонуємо цікаву добірку смачної страви.
Читайте як правильно приготувати квасолевий суп в мультиварці. Рецепт тут.
Круасани з листкового дріжджового тіста з горіхово-шоколадною начинкою
Ще один простий спосіб приготування традиційної французької випічки, коли немає часу, а гості на порозі.
Необхідні компоненти:
- тісто дріжджове листкове – 500 гр.;
- шоколад – плитка;
- яйця – 2 шт.;
- ванілін – 2 ч. л.;
- кунжут – 50 гр.;
- фундук – 50 гр.
Час підготовки продуктів і випічки: не більше 1 години.
Калорійність: 202.07 ккал.
Поетапне приготування:
- Шоколад порубати на дрібні шматки і прибрати в морозилку;
- Тісто розморозити і дати можливість зійти;
- Розкачати. Товщина до 1 див.;
- Розрізати спочатку на квадрати, а потім по діагоналі на трикутники;
- Розкласти шоколад на основу кожного трикутника;
- Згорнути в трубочку;
- Яйця збити на високій швидкості, додати цукор і знову збити до утворення піни;
- Промазати поверхню кожного виробу солодкої яєчної сумішшю;
- Подрібнити горіхи і змішати з кунжутом;
- В отриманій обсипання обваляти всі круасани і відправити на 20 хвилин в духову шафу (180С) для випікання.
Корисні поради, факти і викриття кухарів
Дивно, але круасан придумали зовсім не французи, вони лише довели їх до досконалості. Випічку у формі півмісяця придумали ще в часи Османської імперії, коли осаджена Відень змогла звільнитися від турків. Дріжджі і багато вершкового масла з високим % жирності – ось, чим відзначився французький круасан від свого предка — віденського рогалика.
На думку професійних кухарів, тісто для приготування випічки «живе» і тонко відчуває вологість, тепло на кухні і навіть настрій людини.
Всі інгредієнти для французького вироби повинні бути вищої якості:
- борошно, просеянная кілька разів і не нижче 1 сорту;
- вершкове масло з високим % жирності. В ідеалі від 82%.
Досягти стабільної якості спечених виробів відразу не можна. Для отримання шаруватості, важливо запам'ятати одне правило: консистенція кулінарного жиру і тесту повинна співпадати, тобто кулінарний жир не повинен розтікатися.
Якщо використовується дріжджове тісто, його розкочують в тонкий пласт і промащують першим шаром масла, не зачіпаючи при цьому краї. Далі складають пласт в 3 шари, краї защипують і знову розкачують. Повторюється процес змазування маслом. Листкове тісто відправляють мінімум на годину в холодильник.
Після того, як вироби сформуються в трубочку, їм обов'язково треба надати форму півмісяця.
Круасани викладати на відстані 1 см один від одного і накривають рушником, щоб надати виробам піднятися.
В якості начинки можна використовувати джем, горіхи, сир, крем, сир, шоколад, фрукти, овочі і навіть рибу.
У Франції круасани подають на тарілці, або в плетеному кошику разом з чашкою гарячої кави або какао.
Цікавий факт: французькі кондитери умовно поділяють вироби булочні та кондитерські. Перші випікаються в печі для приготування хліба, по консистенції еластичні, другі проходять теплову обробку в спеціальному пароконвектоматі з вентиляцією, тому кондитерські круасани завжди ніжні і трохи розсипчасті.
Якщо виріб сильно кришиться, отже, при його виготовленні кондитер відхилився від норми, а гумове тісто видасть економного кухаря, який замість вершкового масла додав в тісто маргарин.