15 апрель 2019 3 203

Як спекти смачний пиріг з чорносливом

Пиріг з чорносливом можна приготувати найрізноманітнішими методами, з використанням як пісочного, так і дріжджового тіста. Дуже цікаво виходить бісквітне тісто, доповнене чорносливом. Також можна доповнювати такі пироги такими інгредієнтами, як курага, сир, сметана, кава.

Пиріг з чорносливом здатний здивувати своїм вишуканим і незвичайним смаком і ароматом. А про його корисні властивості можна говорити довго і довго, оскільки, як відомо, сам чорнослив насичений великою кількістю корисних компонентів і вітамін.

Він благотворно впливає на роботу нирок і шлунково-кишкового тракту, тому варто включати цей продукт в раціон дуже часто.

Існує безліч різноманітних рецептів пирога з чорносливом, які зможуть порадувати кожного кулінара. Розглянемо кілька найбільш цікавих і доступних варіантів. Кожен з даних рецептів вражає своєю незвичністю і интересностью.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
пшеничне борошно, вищий сорт - 200 + 20 г
вершкове масло тверде - 100 г
цукор - 70 г
ванільний цукор - пакетик
сметана - 250 мл
свіжий чорнослив - приблизно 150 г
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 283 Ккал

Цей рецепт відрізняється своєю простотою та використанням абсолютно доступних для кожної людини продуктів.

Поетапне приготування десерту:

  1. Просіяти підготовлену борошно в чисту ємність з високими бортиками;
  2. Вершкове масло випередити порізати на невеликі кубики або натерти на тертці великого розміру. Додати до борошна. Ретельно перемішати;
  3. Додати холодну воду у кількості шести або семи столових ложок. Замісити пружне тісто;
  4. Розкачати таким чином, щоб отриманий пласт відповідав діаметру підготовленої для випікання форми;
  5. Акуратно перенести підготовлений пласт у форму. Для цього можна скористатися качалкою. Зробити отвори в тесті з допомогою виделки. Також необхідно сформувати невеликі красиві бортики. Помістити форму з тестом в холодильну камеру;
  6. Чорнослив залити доведеної до температури кипіння водою і не чіпати протягом 15 хвилин;
  7. Злити з неї воду і залишити на друшляку для повного виходу всій зайвої рідини;
  8. В окремій ємності змішати підготовлене кількість сметани, цукру ванільного цукру;
  9. Додати 20 грам борошна і ретельно все перемішати з допомогою віночка;
  10. Дістати форму з тестом з холодильника і викласти зверху підготовлений чорнослив;
  11. Вилити на чорнослив приготовану заливку на основі сметани;
  12. Помістити форму в попередньо розігріту до 200С духовку і залишити на 40 хвилин;
  13. Перед подачею до столу пиріг необхідно охолодити і навіть на деякий час залишити в холодильній камері.

Медовий пиріг з чорносливом і горіхами в духовці

Пиріг, приготований за цим рецептом, настільки м'який, що тане в роті. До того ж, і смак непередаваний, так що обов'язково варто спробувати приготувати цей десерт. Для приготування потрібно:

  • свіжі курячі яйця – п'ять штук;
  • цукор – 1 ½ стандартного склянки;
  • мед (можна використовувати як природного походження, так і штучного) – три столових ложки;
  • розпушувач для тіста – одна чайна ложка з гіркою;
  • борошно пшеничне вищого сорту – два стандартних склянки;
  • горіхи волоські – 1 стакан + ½ склянки;
  • свіжий чорнослив – 100 грам + 100 грам;
  • згущене варене молоко – 350 грам;
  • сметана 15%-ной жирності об'ємом в 300 мл

Час приготування – 60 хвилин.

Калорійність – 353,8 ккал.

Приготування медового пирога:

  1. У глибоку ємність вбити все підготовлене кількість яєць, додати цукор і збити суміш з допомогою міксера на високій швидкості. У результаті обсяг повинен збільшитися в два, а то і в три рази;
  2. Додати до суміші мед і ще раз збити суміш, що утворилася;
  3. Потім в суміш просіяти борошно разом з розпушувачем, додати ½ склянки горіхів і ретельно перемішати суміш з допомогою віночка. Тісто для пирога готове;
  4. Отримане тісто поділити на три однакові частини і по черзі випікати в духовці протягом 15 хвилин;
  5. Чорнослив вкласти в невелику ємність і залити доведеної до температури кипіння водою. Залишити на п'ять хвилин;
  6. Злити воду і висушити. Розділити з допомогою ножа на тоненькі пластинки;
  7. Горіхи також потрібно подрібнити. Для цього можна використати звичайний гострий ніж;
  8. Підготовлене згущене молоко збити міксером разом зі сметаною. Змащувати отримано сумішшю кожен корж. Також зверху необхідно присипати горіхами і чорносливом;
  9. Верх завершального коржа рясно присипати горіхами і красиво розкласти чорнослив. Медовий пиріг з горіхами і чорносливом готовий.

Пиріг з сиром і сушеними сливами

Для приготування цього пирога потрібно деякий список складових:

  • вершкове масло, доведене до температури кімнати – 200 грам;
  • цукор (бажано пісок) – 150 грам;
  • чотири свіжих курячих яйця;
  • свіжий чорнослив – 200 грам;
  • сметана 15%-ной жирності – 150 мл;
  • сир (бажано знежирений) – 350 грам;
  • борошно пшеничне вищого ґатунку – 200 грам;
  • розпушувач для тіста – дві чайних ложки.

Час приготування – 2 години.

Калорійність – 270,7 ккал.

Безпосередня підготовка десерту:

  1. Вершкове масло, половину заготовленої кількості цукру і один яєчний жовток ретельно перемішати спільної ємності;
  2. Просіяти через спеціальне сито в суміш борошно разом з розпушувачем і замісити еластичне тісто;
  3. Помістити його в холодильну камеру на одну годину;
  4. Після закінчення години дістати тісто і розкачати у відповідності з розміром підготовленої форми, помістити в неї і сформувати невеликі бортики;
  5. Помістити в розігріту духову шафу на десять хвилин;
  6. В окремій ємності змішати цукор, сметану, яйця, сир. За допомогою блендера збити цю суміш;
  7. Чорнослив вимити і висушити, потім розкласти на готовому коржі;
  8. Поверх чорносливу налити підготовлену сметано-сирну суміш;
  9. Помістити в духовку, розігріту до 200С на одну годину;
  10. Вимкнути духовку і залишити в ній пиріг ще на одну годину.

Бісквітна випічка зі сметаною і чорносливом

Пиріг, приготований за цим рецептом, виходить дуже смачним, ароматним, ніжним і повітряним. Незважаючи на всі його позитивні характеристики процес приготування дуже простий, і впоратися з ним може навіть початківець недосвідчений кулінар.

Для приготування потрібно:

  • чотири свіжих курячих яйця;
  • цукор або цукровий пісок – один стакан стандартного розміру;
  • щіпка ваніліну;
  • сметана домашня високої жирності – три столових ложки + 500 мл;
  • пшеничне борошно вищого сорту – 1 ½ склянки стандартних розмірів;
  • одна столова ложка картопляного крохмалю;
  • сода харчова – ½ чайної ложки;
  • оцет 9%-ний – 1 ½ столових ложки;
  • цукрова пудра – 250 грам;
  • свіжий чорнослив – 1 ½ склянки стандартних розмірів;
  • плитка чорного гіркого шоколаду.

Час приготування – 4 години.

Калорійність – 339 ккал.

Поетапне приготування пирога:

  1. У глибоку ємність вбити курячі яйця і додати підготовлене кількість цукру. Збивати міксером протягом 7 хвилин;
  2. Додати три столові ложки сметани і продовжувати збивати, зменшивши до мінімуму швидкість міксера;
  3. Додати крохмаль і ванілін, а також просіяти борошно. Ретельно все перемішати;
  4. Погасити соду оцтом і додати в суміш. Дуже акуратно перемішати і розділити тісто на дві частини;
  5. Випікати кожну частину в духовці протягом 40 хвилин;
  6. Чорнослив залити кип'ятком і залишити на десять хвилин. Потім злити воду, просушити і нарізати у формі невеликих кубиків;
  7. В окремій ємності змішати сметану з цукровою пудрою. Збити за допомогою міксера на максимальній швидкості до отримання об'ємної маси;
  8. Кожен з двох отриманих бісквітів розділити на два коржа;
  9. Тепер необхідно кожен з них промащувати сметанним кремом і присипати зверху подрібненим чорносливом;
  10. Самий верхній корж змастити кремом, натерти зверху шоколад і красиво розкласти цілісний чорнослив. Поставити в холодильну камеру для настоювання на кілька годин.

Читайте , як зробити кекси в домашніх умовах — кілька простих і смачних рецептів на вибір.

Що можна приготувати з заморожених овочів — смачна добірка страв.

Рибний суп з сьомги — спробуйте приготувати його за нашими рецептами.

Пиріг з сушеними абрикосами і сливами

Цей пиріг з незвичайною технологією приготування виходить неймовірно смачним і апетитним. Для приготування потрібно:

  • вершкове масло – 400 грам;
  • три свіжих курячих яйця;
  • ½ Склянки свіжого молока;
  • сметана середньої жирності – три столових ложки;
  • щіпка солі;
  • 1 ½ склянки цукру;
  • свіжі дріжджі – 50 грам;
  • борошно пшеничне вищого сорту – 4 склянки стандартного розміру;
  • курага – ½ кг;
  • чорнослив – ½ кг.

Час приготування – 1 годину.

Калорійність – 359,4 ккал.

Приготування пирога:

  1. Дріжджі розвести в молоці, додати цукор, вершкове олію, курячі яйця. Перемішати;
  2. Додати сметану, щіпку солі. Перемішати;
  3. Просіяти борошно і замісити тісто;
  4. Отриманий згусток з тіста загорнути в марлю і занурити в ємність, наповнену холодною водою;
  5. Через півгодини тісто спливе і необхідно його дістати;
  6. Грудку тіста необхідно обкатати в одній склянці цукру;
  7. Розділити тісто на дві частини і розкачати;
  8. Викласти перший пласт на деко;
  9. Курагу і чорнослив нарізати на кубики невеликого розміру і викласти на пласт тіста;
  10. Зверху покласти другий пласт і відправити в духовку. Температура випікання повинна досягати 200С.

Кавовий пиріг зі свіжим чорносливом

Дане ласощі можна віднести до дієтичних страв, але тим не менш він виходить дуже смачним, що поєднує в собі аромат прянощів і кави.

Для того щоб його приготувати, потрібно:

  • очищена вода об'ємом в 200 мл;
  • розчинна кава – дві чайних ложки;
  • борошно пшеничне вищого сорту – 250 грам;
  • розпушувач для тіста – дві чайних ложки;
  • тростинний коричневий цукор – 150 грам;
  • чорнослив без кісточок – 200 грам;
  • одна щіпка солі;
  • мед – дві столові ложки;
  • імбир мелений – ½ чайної ложки;
  • кориця мелена – ½ чайної ложки.

Час приготування – 1 годину.

Калорійність – 152 ккал.

Етапи приготування страви:

  1. Заварити міцну каву, додати мед і цукор, перемішати до повного розчинення і залишити для повного охолодження;
  2. Розділити чорнослив на тонкі шари;
  3. Борошно просіяти в окрему ємність, додати розпушувач і підготовлені пряні спеції. Ретельно перемішати;
  4. Додати до борошна заварені каву і добре перемішувати до отримання однорідної густої суміші;
  5. Додати підготовлений чорнослив і знову перемішати тісто;
  6. Підготовлену форму для пирога змастити вершковим маслом і викласти підготовлене тісто;
  7. Розігріти духовку до 180С і помістити туди деко. Час випікання має скласти близько 20 хвилин.

Чим ще можна урізноманітнити начинку

Існує безліч різних пирогів з додаванням чорносливу. Але часто начинку з таким пікантним інгредієнтом доповнюють іншими складовими, що створюють більш цікаві смакові поєднання. Отже, найбільш популярні інгредієнти:

  • ізюм;
  • гарбуз;
  • кедрові горіхи, фундук;
  • буряк;
  • лимон;
  • консервовані ананаси;
  • яблука, груші.

Можна ще довго перераховувати різні начинку до пирога з чорносливом. Але варто зауважити, що додавання кожного продукту повністю залежить від смакових уподобань кухаря.

Крім того, крім солодких пирогів існує ще й ситна м'ясна або рибна випічка, яка часто доповнюється також чорносливом. Дуже цікавим виходять пироги з чорносливом і грибами. Також часто чорнослив доповнюється зеленню і часником.

Корисні поради

  1. Варто завжди пам'ятати, що для будь-якого виду тесту необхідно просіяти борошно. Особливо якщо це стосується дріжджового тіста. Борошно позбавляється від збитих грудок, що сприяє полегшенню складу.
  2. Для того щоб додати розпушувач рівномірно поширювався по тесту необхідно просіяти його разом з борошном.
  3. Борошно необхідно додавати поступово і не поспішаючи. Тільки в цьому випадку можна отримати тісто потрібної густоти й еластичності.

Пироги з чорносливом – випічка, яка може не кожному сподобається, оскільки володіє специфічним смаком і запахом. Але для тих, хто симпатизує чорносливу, існує маса цікавих і смачних рецептів.

Що ще почитати: