Як спекти смачний пиріг з чорносливом
Пиріг з чорносливом можна приготувати найрізноманітнішими методами, з використанням як пісочного, так і дріжджового тіста. Дуже цікаво виходить бісквітне тісто, доповнене чорносливом. Також можна доповнювати такі пироги такими інгредієнтами, як курага, сир, сметана, кава.
Він благотворно впливає на роботу нирок і шлунково-кишкового тракту, тому варто включати цей продукт в раціон дуже часто.
Існує безліч різноманітних рецептів пирога з чорносливом, які зможуть порадувати кожного кулінара. Розглянемо кілька найбільш цікавих і доступних варіантів. Кожен з даних рецептів вражає своєю незвичністю і интересностью.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
пшеничне борошно, вищий сорт - | 200 + 20 г |
вершкове масло тверде - | 100 г |
цукор - | 70 г |
ванільний цукор - | пакетик |
сметана - | 250 мл |
свіжий чорнослив - | приблизно 150 г |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 283 Ккал |
Цей рецепт відрізняється своєю простотою та використанням абсолютно доступних для кожної людини продуктів.
Поетапне приготування десерту:
- Просіяти підготовлену борошно в чисту ємність з високими бортиками;
- Вершкове масло випередити порізати на невеликі кубики або натерти на тертці великого розміру. Додати до борошна. Ретельно перемішати;
- Додати холодну воду у кількості шести або семи столових ложок. Замісити пружне тісто;
- Розкачати таким чином, щоб отриманий пласт відповідав діаметру підготовленої для випікання форми;
- Акуратно перенести підготовлений пласт у форму. Для цього можна скористатися качалкою. Зробити отвори в тесті з допомогою виделки. Також необхідно сформувати невеликі красиві бортики. Помістити форму з тестом в холодильну камеру;
- Чорнослив залити доведеної до температури кипіння водою і не чіпати протягом 15 хвилин;
- Злити з неї воду і залишити на друшляку для повного виходу всій зайвої рідини;
- В окремій ємності змішати підготовлене кількість сметани, цукру ванільного цукру;
- Додати 20 грам борошна і ретельно все перемішати з допомогою віночка;
- Дістати форму з тестом з холодильника і викласти зверху підготовлений чорнослив;
- Вилити на чорнослив приготовану заливку на основі сметани;
- Помістити форму в попередньо розігріту до 200С духовку і залишити на 40 хвилин;
- Перед подачею до столу пиріг необхідно охолодити і навіть на деякий час залишити в холодильній камері.
Медовий пиріг з чорносливом і горіхами в духовці
Пиріг, приготований за цим рецептом, настільки м'який, що тане в роті. До того ж, і смак непередаваний, так що обов'язково варто спробувати приготувати цей десерт. Для приготування потрібно:
- свіжі курячі яйця – п'ять штук;
- цукор – 1 ½ стандартного склянки;
- мед (можна використовувати як природного походження, так і штучного) – три столових ложки;
- розпушувач для тіста – одна чайна ложка з гіркою;
- борошно пшеничне вищого сорту – два стандартних склянки;
- горіхи волоські – 1 стакан + ½ склянки;
- свіжий чорнослив – 100 грам + 100 грам;
- згущене варене молоко – 350 грам;
- сметана 15%-ной жирності об'ємом в 300 мл
Час приготування – 60 хвилин.
Калорійність – 353,8 ккал.
Приготування медового пирога:
- У глибоку ємність вбити все підготовлене кількість яєць, додати цукор і збити суміш з допомогою міксера на високій швидкості. У результаті обсяг повинен збільшитися в два, а то і в три рази;
- Додати до суміші мед і ще раз збити суміш, що утворилася;
- Потім в суміш просіяти борошно разом з розпушувачем, додати ½ склянки горіхів і ретельно перемішати суміш з допомогою віночка. Тісто для пирога готове;
- Отримане тісто поділити на три однакові частини і по черзі випікати в духовці протягом 15 хвилин;
- Чорнослив вкласти в невелику ємність і залити доведеної до температури кипіння водою. Залишити на п'ять хвилин;
- Злити воду і висушити. Розділити з допомогою ножа на тоненькі пластинки;
- Горіхи також потрібно подрібнити. Для цього можна використати звичайний гострий ніж;
- Підготовлене згущене молоко збити міксером разом зі сметаною. Змащувати отримано сумішшю кожен корж. Також зверху необхідно присипати горіхами і чорносливом;
- Верх завершального коржа рясно присипати горіхами і красиво розкласти чорнослив. Медовий пиріг з горіхами і чорносливом готовий.
Пиріг з сиром і сушеними сливами
Для приготування цього пирога потрібно деякий список складових:
- вершкове масло, доведене до температури кімнати – 200 грам;
- цукор (бажано пісок) – 150 грам;
- чотири свіжих курячих яйця;
- свіжий чорнослив – 200 грам;
- сметана 15%-ной жирності – 150 мл;
- сир (бажано знежирений) – 350 грам;
- борошно пшеничне вищого ґатунку – 200 грам;
- розпушувач для тіста – дві чайних ложки.
Час приготування – 2 години.
Калорійність – 270,7 ккал.
Безпосередня підготовка десерту:
- Вершкове масло, половину заготовленої кількості цукру і один яєчний жовток ретельно перемішати спільної ємності;
- Просіяти через спеціальне сито в суміш борошно разом з розпушувачем і замісити еластичне тісто;
- Помістити його в холодильну камеру на одну годину;
- Після закінчення години дістати тісто і розкачати у відповідності з розміром підготовленої форми, помістити в неї і сформувати невеликі бортики;
- Помістити в розігріту духову шафу на десять хвилин;
- В окремій ємності змішати цукор, сметану, яйця, сир. За допомогою блендера збити цю суміш;
- Чорнослив вимити і висушити, потім розкласти на готовому коржі;
- Поверх чорносливу налити підготовлену сметано-сирну суміш;
- Помістити в духовку, розігріту до 200С на одну годину;
- Вимкнути духовку і залишити в ній пиріг ще на одну годину.
Бісквітна випічка зі сметаною і чорносливом
Для приготування потрібно:
- чотири свіжих курячих яйця;
- цукор або цукровий пісок – один стакан стандартного розміру;
- щіпка ваніліну;
- сметана домашня високої жирності – три столових ложки + 500 мл;
- пшеничне борошно вищого сорту – 1 ½ склянки стандартних розмірів;
- одна столова ложка картопляного крохмалю;
- сода харчова – ½ чайної ложки;
- оцет 9%-ний – 1 ½ столових ложки;
- цукрова пудра – 250 грам;
- свіжий чорнослив – 1 ½ склянки стандартних розмірів;
- плитка чорного гіркого шоколаду.
Час приготування – 4 години.
Калорійність – 339 ккал.
Поетапне приготування пирога:
- У глибоку ємність вбити курячі яйця і додати підготовлене кількість цукру. Збивати міксером протягом 7 хвилин;
- Додати три столові ложки сметани і продовжувати збивати, зменшивши до мінімуму швидкість міксера;
- Додати крохмаль і ванілін, а також просіяти борошно. Ретельно все перемішати;
- Погасити соду оцтом і додати в суміш. Дуже акуратно перемішати і розділити тісто на дві частини;
- Випікати кожну частину в духовці протягом 40 хвилин;
- Чорнослив залити кип'ятком і залишити на десять хвилин. Потім злити воду, просушити і нарізати у формі невеликих кубиків;
- В окремій ємності змішати сметану з цукровою пудрою. Збити за допомогою міксера на максимальній швидкості до отримання об'ємної маси;
- Кожен з двох отриманих бісквітів розділити на два коржа;
- Тепер необхідно кожен з них промащувати сметанним кремом і присипати зверху подрібненим чорносливом;
- Самий верхній корж змастити кремом, натерти зверху шоколад і красиво розкласти цілісний чорнослив. Поставити в холодильну камеру для настоювання на кілька годин.
Читайте , як зробити кекси в домашніх умовах — кілька простих і смачних рецептів на вибір.
Що можна приготувати з заморожених овочів — смачна добірка страв.
Рибний суп з сьомги — спробуйте приготувати його за нашими рецептами.
Пиріг з сушеними абрикосами і сливами
Цей пиріг з незвичайною технологією приготування виходить неймовірно смачним і апетитним. Для приготування потрібно:
- вершкове масло – 400 грам;
- три свіжих курячих яйця;
- ½ Склянки свіжого молока;
- сметана середньої жирності – три столових ложки;
- щіпка солі;
- 1 ½ склянки цукру;
- свіжі дріжджі – 50 грам;
- борошно пшеничне вищого сорту – 4 склянки стандартного розміру;
- курага – ½ кг;
- чорнослив – ½ кг.
Час приготування – 1 годину.
Калорійність – 359,4 ккал.
Приготування пирога:
- Дріжджі розвести в молоці, додати цукор, вершкове олію, курячі яйця. Перемішати;
- Додати сметану, щіпку солі. Перемішати;
- Просіяти борошно і замісити тісто;
- Отриманий згусток з тіста загорнути в марлю і занурити в ємність, наповнену холодною водою;
- Через півгодини тісто спливе і необхідно його дістати;
- Грудку тіста необхідно обкатати в одній склянці цукру;
- Розділити тісто на дві частини і розкачати;
- Викласти перший пласт на деко;
- Курагу і чорнослив нарізати на кубики невеликого розміру і викласти на пласт тіста;
- Зверху покласти другий пласт і відправити в духовку. Температура випікання повинна досягати 200С.
Кавовий пиріг зі свіжим чорносливом
Дане ласощі можна віднести до дієтичних страв, але тим не менш він виходить дуже смачним, що поєднує в собі аромат прянощів і кави.
Для того щоб його приготувати, потрібно:
- очищена вода об'ємом в 200 мл;
- розчинна кава – дві чайних ложки;
- борошно пшеничне вищого сорту – 250 грам;
- розпушувач для тіста – дві чайних ложки;
- тростинний коричневий цукор – 150 грам;
- чорнослив без кісточок – 200 грам;
- одна щіпка солі;
- мед – дві столові ложки;
- імбир мелений – ½ чайної ложки;
- кориця мелена – ½ чайної ложки.
Час приготування – 1 годину.
Калорійність – 152 ккал.
Етапи приготування страви:
- Заварити міцну каву, додати мед і цукор, перемішати до повного розчинення і залишити для повного охолодження;
- Розділити чорнослив на тонкі шари;
- Борошно просіяти в окрему ємність, додати розпушувач і підготовлені пряні спеції. Ретельно перемішати;
- Додати до борошна заварені каву і добре перемішувати до отримання однорідної густої суміші;
- Додати підготовлений чорнослив і знову перемішати тісто;
- Підготовлену форму для пирога змастити вершковим маслом і викласти підготовлене тісто;
- Розігріти духовку до 180С і помістити туди деко. Час випікання має скласти близько 20 хвилин.
Чим ще можна урізноманітнити начинку
Існує безліч різних пирогів з додаванням чорносливу. Але часто начинку з таким пікантним інгредієнтом доповнюють іншими складовими, що створюють більш цікаві смакові поєднання. Отже, найбільш популярні інгредієнти:
- ізюм;
- гарбуз;
- кедрові горіхи, фундук;
- буряк;
- лимон;
- консервовані ананаси;
- яблука, груші.
Можна ще довго перераховувати різні начинку до пирога з чорносливом. Але варто зауважити, що додавання кожного продукту повністю залежить від смакових уподобань кухаря.
Крім того, крім солодких пирогів існує ще й ситна м'ясна або рибна випічка, яка часто доповнюється також чорносливом. Дуже цікавим виходять пироги з чорносливом і грибами. Також часто чорнослив доповнюється зеленню і часником.
Корисні поради
- Варто завжди пам'ятати, що для будь-якого виду тесту необхідно просіяти борошно. Особливо якщо це стосується дріжджового тіста. Борошно позбавляється від збитих грудок, що сприяє полегшенню складу.
- Для того щоб додати розпушувач рівномірно поширювався по тесту необхідно просіяти його разом з борошном.
- Борошно необхідно додавати поступово і не поспішаючи. Тільки в цьому випадку можна отримати тісто потрібної густоти й еластичності.
Пироги з чорносливом – випічка, яка може не кожному сподобається, оскільки володіє специфічним смаком і запахом. Але для тих, хто симпатизує чорносливу, існує маса цікавих і смачних рецептів.