Як приготувати тушковану яловичину з чорносливом
Яловичина відмінно поєднується з чорносливом. І не варто думати, що чорнослив зможе якось зіпсувати м'ясо, він навпаки зробить його незвичайним, додасть дивовижний аромат і пікантний смак.
Досить часто готують яловиче тушковане м'ясо з чорносливом, це частування відмінно підходить практично для будь-якого свята. Якщо ви ще не знаєте рецепт і жодного разу не готували цю страву, пропонуємо розглянути кілька способів приготування.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яловичого м'яса з лопатки або шеечной частини - | 800 грам |
сушеного чорносливу - | 120 грам |
лука - | 2 штучки |
теплої води - | 270 мл |
олії соняшникової - | трохи |
приправи «Суміш перців» - | щіпка |
насіння коріандру - | 1 маленька ложечка |
лаврового листа - | 3 штучки |
солі - | трохи |
петрушки, кропу для прикраси - | 5-6 стебел |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 140 Ккал |
Як робити:
Для початку готуємо м'ясо. Споліскуємо його холодною водою, протираємо паперовими серветками і прибираємо зайвий жир, прожилки, плівки;
Підготовлене м'ясо слід нарізати на невеликі брусочки. Якщо яловичина занадто жорстка, то кожен шматочок можна відбити;
Чорнослив слід промити, покласти в миску і залити теплою водою. Залишаємо його замачиваться на 15-20 хвилин;
З ріпчастої цибулі прибираємо лушпиння, нарізаємо його на дуже дрібні квадратики;
На плиту поміщаємо сковорідку з чавунної основи, наливаємо в неї рослинне масло і гріємо;
У прогріте масло відкидаємо цибулька, підсолюємо, пасеруємо і залишаємо зажариваться кілька хвилин. Обов'язково перемішуємо, щоб цибуля не підгорів;
Через кілька хвилин викладаємо в сковорідку шматочки яловичини, добре розмішуємо дерев'яною лопаткою. М'ясо має рівномірно розподілитися по всій сковорідці;
Готуємо його у власному соку як можна довше. Саме за рахунок соку м'яса забезпечується хороша густота майбутньої підливи, тому обсмажуємо його подовше;
Як тільки м'ясний сік буде випаровуватися, заливаємо туди півсклянки води, лавровий лист, коріандр, приправу «Суміш перців». Все перемішуємо і залишаємо тушкувати на 10 хвилин;
Вимочений чорнослив виймаємо з води, розрізаємо на дві частини і викладаємо до м'яса. Все змішуємо;
Продовжуємо готувати до тих пір, поки м'ясо не стане м'яким;
Після приготування прикрашаємо все дрібними (нарізаними або порваними руками) листочками зелені.
Яловичина з чорносливом, тушкована в мультиварці
Складові компоненти:
- Яловиче м'ясо – 900 грам;
- Чорнослив в'ялений – 150 грам;
- 2 невеликі цибулини;
- Морква – 1 штука;
- 4-5 часникових зубчиків;
- Рослинна олія;
- Кілька листочків лаврушки;
- Щіпка солі;
- 1 маленька ложечка мускатного горіха;
- Чорний мелений перець – за смаком;
- 280 мл води.
Скільки готується – 1 година 30 хвилин.
Скільки калорій в 100 грамах – 145.
Переходимо до готування:
- Яловиче м'ясо обполіскуємо прохолодною водою, видаляємо прожилки, зайвий жир, плівку. Обтираем паперовими рушниками;
- Далі яловичину нарізаємо невеликими скибочками;
- З цибулин знімаємо шкірку і нарізаємо невеликими кубиками або соломкою;
- Моркву очищаємо від бруду, споліскують і нарізаємо невеликими смужками;
- В мультиварку підливаємо маслечка, виставляємо програму «Випічка» або «Смаження» і кладемо туди скибочки м'яса;
- Обсмажуємо його 10-15 хвилин, до появи рум'яності;
- Підрум'янені шматочки м'яса викладаємо в чашку;
- Підливаємо в мультиварку ще маслечка і закидаємо туди цибульку з морквою;
- Готуємо овочеву нарізку в тому ж режимі до м'якого стану, всі періодично перемішуємо;
- Потім викладаємо до овочевої нарізці шматочки м'яса, заливаємо все гарячою водою. Всі підсолюємо, посипаємо чорним перчиком, додаємо мускатний горіх, пару листочків лаврушки;
- Виставляємо режим «Гасіння» і вибираємо час 1 годину;
- Тим часом чорнослив обполіскуємо, його можна замочити в теплій воді на 10 хвилин. Нарізаємо на середні шматочки;
- З часточок часнику знімаємо шкірку і нарізаємо дрібненькими шматочками;
- Через 30-35 хвилин додаємо до м'яса чорнослив, шматочки часнику і готуємо 25 хвилин, прямо до звукового сигналу мультиварки.
Смачні млинці з сиром вміє робити правильно не кожна господиня. Але також важливо підібрати цікаву і смачну начинку. Читайте як правильно зробити млинці.
Як приготувати макарони по флотськи з фаршем, додати у фарш і як правильно приготувати м'ясо. Дивіться покрокові фото та рекомендації кулінарів як правильно приготувати це блюдо.
Смачний соус для піци як в піцерії, читайте як правильно приготувати. Рецепт тут.
Рецепт тушкованої яловичини з чорносливом в духовці
Що знадобиться:
- 2 кілограми яловичого м'яса;
- 400 грам чорносливу без кісточок;
- 3-4 штуки морквин;
- Цибуля – 3-4 штучки;
- Трохи чорного меленого перцю;
- Перець горошком – за смаком;
- 3-4 штучки гвоздики;
- Лаврове листя – 2-3 штучки;
- Рослинне масло.
Скільки готується – 2 години 50 хвилин.
Калорійність в 100 грамах – 130.
Приступаємо до приготування:
- Яловичину потрібно сполоснути, очистити від зайвого жиру, прожилок і плівки. Нарізаємо її на середні порційні шматочки;
- Цибулька очищаємо від шкірки, нарізаємо півкільцями;
- З моркви чистимо шкірку, промиваємо і ріжемо кружечками;
- У сковорідку наливаємо олію, прогріваємо;
- На розпечене масло викладаємо шматочки яловичого м'яса, підсолюємо і смажимо з обох боків до золотистої скоринки;
- Форму для запікання збризкуємо рослинним маслом, викладаємо в неї яловичі шматочки і приправляємо їх чорним перчиком;
- Чорнослив нарізаємо довільними шматочками і викладаємо на яловичину;
- Кружечки моркви засипаємо в ту ж сковороду, в якій смажилося м'ясо і обсмажуємо пару хвилин;
- Викладаємо моркву зверху чорносливу;
- Цибулька також трохи смажимо і кладемо зверху всіх інгредієнтів;
- Посипаємо все перцю горошком, кладемо кілька гвоздичок і пару листочків лаврушки;
- Заливаємо все гарячою водою, вона повинна закривати всі компоненти;
- Прогріваємо духовку до 180 градусів і прибираємо туди форму. Запікаємо 2,5 години.
Корисні поради
- М'ясо яловичини в середньому готується годину-півтора, все залежить від віку тварини, якщо м'ясо староватое, то готувати його потрібно майже 2 години;
- Також в процесі готування стежимо за підливою, якщо вона википатиме, потрібно зменшити вогонь і підлити ще води;
- Обов'язково додавайте різні спеції, вони зроблять блюдо ароматною і дуже смачною.
Яловичина з чорносливом готується дуже просто і легко. Головне в цій справі — мати гарне терпіння, тоді все вийде на вищому рівні. Якщо ви будете точно дотримуватись рецептури, то в результаті ви отримаєте чудове святкове частування.