27 март 2019 3 056

Як швидко і смачно приготувати підливу з курки

Підлива – це гарячий соус, який подають до різних гарнірів. Відрізняться підлива від звичайних соусів тим, що її основа — це сік, який виділяють м'ясо, гриби або овочі при смаженні. Так само, на відміну від соусів, підливу не подають у соуснику, а поливають нею гарнір.

Готують підливку з різних видів м'яса (свинина, яловичина і курка) або ж зовсім без нього. Найшвидші і найбільш дієтичні рецепти підливи засновані на використанні курячого м'яса.
Рецепт на швидку руку
Інгредієнти Кількість
курячого стегенця - 300 г
моркви - 100 г
ріпчастої цибулі - 100 г
води або бульйону - 250-350 мл
рослинної олії - 40 мл
борошна - 60 г
сіль і спеції для курки - за смаком
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 111 Ккал

Це простий і швидкий рецепт, який дозволяє додати смаку і аромату будь-якого гарніру, будь то макарони, картопля пюре, гречка, рис або будь-яка інша каша.

Процес приготування:

  1. Зрізати м'ясо з курячого стегенця, нарізати його невеликими шматочками і відправити у сотейник або сковороду з високими бортиками обсмажуватися на рослинному маслі;
  2. Коли м'ясо зарум'яниться до нього надіслати нарізаний будь-яким звичним способом ріпчасту цибулю, а через 5-7 хвилин моркву. Її можна натерти на крупній тертці або нашаткувати соломкою;
  3. Коли всі овочі будуть готові, через невелике ситечко просіяти до них борошно. Рівномірне розсіювання борошна по поверхні вмісту сковороди запобіжить утворенню грудочок;
  4. Трохи обсмажене борошно з овочами і м'ясом залити гарячою водою або бульйоном. У другому випадку у соусу буде більш багатий смак і насичений аромат;
  5. Вміст сковороди (сотейника), посолити, додати приправи, дати покипіти кілька хвилин і можна подавати до столу.

Підлива з курки з помідорами до макаронів

Макаронні вироби з твердих сортів пшениці приносять користь організму і їх споживати в помірних кількостях можуть навіть люди, які прагнуть трохи схуднути.

Але звести нанівець всю користь цього продукту, може вживання з макаронами магазинних кетчупів і соусів з сумнівним складом. Виправити ситуацію можна замінивши шкідливі продукти з супермаркету підливою з курки і помідорів, приготовленої на власній кухні.

Для неї знадобляться:

  • 300 г курячого філе або окосту;
  • 200 р ріпчастої цибулі;
  • 500 г помідорів;
  • 50-60 мл води;
  • 40 мл рослинного масла;
  • 10-15 г часнику;
  • 30 г цукру;
  • сіль, перець, пряні трави (розмарин, базилік, материнка) за смаком.

На приготування піде, звичайно, більше часу, ніж на покупку кетчупу в магазині, але зате через 30-40 хвилин можна буде отримати корисний та смачний соус до гарніру.

100 г цієї підливи збільшать калорійність макаронів лише на 85,1 ккал.

Етапи роботи:

  1. Щоб надати готовому блюду пікантну часникову нотку, потрібно в сотейнику або сковороді на рослинному маслі (в ідеалі, оливковій) обсмажити нарізаний невеликими пластинами часник;
  2. Коли він стане золотистим, його потрібно прибрати з олії шумівкою, а куряче м'ясо, нарізане невеликими шматочками, відправити обсмажуватися в часниковому маслі;
  3. Поки буде смажитися курка, слід зайнятися помідорами. На кожному місці прикріплення плодоніжки потрібно зробити хрестоподібний надріз, овочі окропом обшпарити, зняти з них шкірку і нарізати середніми кубиками;
  4. Через 5-10 хвилин м'ясо курки вже буде вкрите золотавою скоринкою, а помідори зі своєї можуть ще встигнути попрощатися, але це не біда. Спочатку з м'ясом потрібно обсмажити нарізану ріпчасту цибулю;
  5. Після цибулі саме час підготовлених томатів. Їх потрібно викласти в сковороду, перемішати з іншими інгредієнтами, посолити, поперчити, додати цукор і пряні трави, накрити кришкою і тушкувати;
  6. Через 5-10 хвилин можна відкрити кришку і відрегулювати густоту соусу, долив трохи води, знову накрити кришкою і тушкувати до готовності.

Підлива з філе курки зі сметаною

У філе курки не яскраво вираженого смаку, воно практично нейтрально і тому добре поєднується практично з усіма продуктами. Тому підливка з філе зі сметаною буде мати насичений вершково-молочний смак.

Для приготування цього гарячого соусу необхідно взяти:

  • 500 г курячого філе;
  • 150 р ріпчастої цибулі;
  • 200 мл жирної сметани (від 20% і вище);
  • 100 мл води;
  • 40-60 мл рослинного масла;
  • 50-60 г вершкового масла;
  • 90 г борошна;
  • 5-10 г сушених пряних трав;
  • сіль і перець за смаком.

Час приготування складе 40-45 хвилин.

Калорійність цього блюда на 100 грам складе 187,2 кілокалорії.

Алгоритм дій:

  1. Філе курки вимити, обсушити і нарізати довгими тонкими смужками;
  2. Підготовленою м'ясо обваляти в солі, молотом перці і суміші сухих пряних трав. Дати трохи полежати, потім обваляти в борошні і відправити на сковороду з розпеченим рослинним маслом;
  3. Коли курка стане золотистою з усіх сторін, покласти в сковороду нарізану півкільцями цибулю і продовжити все смажити на великому вогні;
  4. Через 3-5 хвилин, додати воду і сметану, все перемішати спробувати на сіль і спеції, при необхідності відкоригувати;
  5. Потім в останню чергу додати вершкове масло, зменшити вогонь до мінімуму, накрити сковороду кришкою і тушкувати хвилин 20-25.

Як приготувати смачні пончики на згущеному молоці або з начинкою із згущеного молока читайте в нашій статті.

Ароматна окрошка на основі сироватки — прекрасний варіант страви з простих продуктів.

Картопляна запіканка з куркою і грибами в духовці — це страва коштує того, щоб красуватися на святковому столі.

Грибний соус з куркою

Гриби чудово поєднуються з куркою і сметаною (вершками). Це тріо вже стало класикою, але не менш цікавий смак можна отримати, замінивши сметану в соусі на плавлений сирок.

Для такої підливи з грибами і куркою потрібно взяти:

  • 400-500 г м'яса курки;
  • 200 г маринованих, свіжих або заморожених грибів;
  • 100 р ріпчастої цибулі;
  • 150-100 мл води;
  • 100 г плавленого сиру;
  • 50 мл рослинного масла;
  • сіль і спеції за смаком.

Час приготування буде багато в чому залежати від вибраних грибів і тугоплавкости сиру, але не займе більше 40-50 хвилин.

Калорійність цього соусу 120,7 кілокалорій в 100 грамах.

Послідовність приготування підливи з курки з грибами:

  1. На розпеченому рослинному маслі обсмажити до готовності гриби разом з нашаткованою цибулею;
  2. Коли гриби будуть готові, у сковороду викласти нарізане невеликими шматочками м'ясо курки;
  3. Після того, як у курочки з'явиться апетитна золотава скоринка, весь вміст сковороди залити водою. Вона повинна повністю покрити гриби і курку. Накрити кришкою і тушкувати 15-20 хвилин;
  4. Потім додати натертий на дрібній тертці плавлений сирок, все перемішати, посолити, додати спеції, накрити кришкою і тушкувати ще 10 хвилин.

Поради шеф-кухарів

Найбільш частою невдачею в приготуванні підливи є грудочки борошна, що використовується як загусник. Щоб не сталося так, що замість того, щоб поліпшити блюдо, борошно його зіпсувала, можна розчинити її спочатку в невеликій кількості води або бульйону.

Крім борошна, зробити соус гущі допоможе кукурудзяний крохмаль. Приблизна кількість загусника, яке потрібно взяти на 1 літр рідини (бульйон, вода, молоко або вершки), становить 1,5 столової ложки.

Що стосується приправ, то з куркою добре «дружать», не тільки чорний мелений перець, але і карі, часник сушений, базилік, розмарин і материнка.

Що ще почитати: