Як приготувати підливу з м'ясом: оригінальні ідеї
М'ясна підлива – та основа, рецепт якої повинен присутня в кулінарній книзі кожної поважаючої себе господині.
І хоч всі способи приготування навряд чи вийде порахувати, але хоча б кілька з них знати необхідно.
Підлива може стати відмінним доповненням до будь-якої страви, будь то звичайні макарони або каша.
Правильний вибір м'яса
Дуже важливо не помилитися у виборі м'яса.
Деякі недосвідчені кулінари дивуються, коли начебто блюдо приготовлено в точності, як описано в рецепті, однак на ділі смакові якості зовсім не такі, як хотілося б.
Тому необхідно знати кілька пунктів для вибору м'яса:
- Твердість. При купівлі несильно натисніть пальцем на м'якоть. Якщо поверхня швидко вирівнялася, найімовірніше воно свіже. У разі, якщо залишилася вм'ятина – цей шматок краще обходити стороною.
- Запах. Якщо є навіть невелика частка неприємного запаху – це не те, що вам потрібно. Свіже м'ясо повинно мати приємний, не різкий запах.
- Сухість. М'ясо ні в якому разі не повинне бути з яким-небудь нальотом і, тим більше, слизом. Віддавайте перевагу сухий на дотик м'якоть.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
будь-якого м'яса - | 0,5 кг |
цибулин - | 1 шт. |
моркви - | 1 шт. |
борошна - | 1 ст. ложка |
томатної пасти - | 2-4 ст. ложки (орієнтуючись на свій власний смак) |
рослинна олія - | для смаження |
солі і перцю - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 165 Ккал |
Рецепт цієї підливи дивно простий і не вимагає яких-небудь кулінарних хитрощів.
Однак, сготовив одного разу, ви зрозумієте, наскільки необхідно було подібне блюдо вашого столу.
Такий соус підійде до будь-якого гарніру, який ви тільки зможете придумати.
Приготування варто починати з обробки м'яса.
Вимити його ретельно і нарізати невеликими кубиками.
Потім розігріти сковорідку з олією і покласти в неї ці кубики.
Добре прожарити, практично до повного приготування, а не просто до рум'яної скоринки.
Поки м'ясо буде смажитися, можна зайнятися цибулею і морквою.
Помийте овочі, цибулю наріжте за допомогою ножа, а моркву натріть на тертці зручного вам розміру.
Коли м'ясо майже готове, додайте в сковороду вже нарізану цибулю і перетерту моркву.
Ще кілька хвилин обсмажте всі інгредієнти разом.
Далі – черга борошна і томатної пасти.
Тут важливо здійснювати швидкі й чіткі рухи, щоб не утворилися непотрібні грудочки.
Викладіть борошно з томатною пастою і ретельно все ще раз перемішайте.
Додайте солі і перцю стільки, скільки вам необхідно, долийте трохи води, ще раз перемішайте і накрийте щільно кришкою.
Бажано, щоб підлива потомилась 20 хвилин на повільному вогні.
Важливо час від часу перемішувати, щоб нічого не прилипало до дна і не пригорає.
По закінченню часу соус готовий до подачі на стіл.
Приємного апетиту!
Овочева підлива з м'ясом
Проста і, в той же час, смачна м'ясна підлива виходить із звичайних інгредієнтів:
- 0,5 кг будь-якого м'яса;
- 1 середня цибулина;
- 1 болгарський перець;
- 2 ст. ложки борошна;
- 3 ст. ложки вершкового масла;
- 5 ст. ложок сметани;
- 2 ст. ложки томатної пасти;
- спеції (сіль, перець, цукор);
- пучок кропу.
М'ясо поріжте на невеликі шматочки і гарненько обсмажте на сковороді до появи рожевої скоринки.
Потім в сковороду всипте борошно і обсмажте вже разом з нею.
Цибулю, моркву і перець помийте і поріжте соломкою, додайте в сковороду і смажте протягом декількох хвилин.
Далі додаємо всі інші інгредієнти, крім зелені, посоліть і поперчіть.
При необхідності, всипте невелика кількість цукру.
Потім щільно накрийте кришкою і тушкуйте 15-20 хвилин на невеликому вогні.
Перед подачею порізати дрібно кріп і покришити його в сковороду.
Ароматна підлива готова до того, щоб доповнювати основну страву на столі.
Вершкова підлива з куркою і грибами
Цей рецепт особливо подобається дітям, адже вершковий смак, який соус набуває завдяки сметані, неповторний.
Отже, вам знадобляться наступні інгредієнти:
- 0,5 кг курячого філе;
- склянка сметани;
- 1 середня цибулина;
- 200 грам печериць (або будь-яких інших грибів);
- 2 ст. ложки борошна;
- пучок кропу або іншої зелені;
- сіль, перець, лавровий лист.
Однак намагайтеся враховувати особливості приготування кожного виду грибів.
Алгоритм дій мало чим відрізняється від вищезазначених рецептів.
Першим ділом обмийте куряче м'ясо, наріжте кубиками і викладіть на розігріту сковороду (без масла), щоб філе змогло виділити сік і потушиться таким чином хвилин 10.
У цей час нарізати гриби з цибулею і викласти їх в сковороду до філе.
Обсмажити все у місці ще протягом 10-15 хвилин (дивитися по готовності грибів).
Окремо приготувати «заправку» для підливи: у іншій сковороді обсмажити борошно, додавши туди сметану і приблизно 100 мл води.
Почекати, поки вийшла суміш закипить і додати її в сковороду, де обсмажується курка з грибами.
Посолити, поперчити, додати лавровий лист і зелень.
Протушкувати вершкову підливку протягом 10 хвилин.
Такий рецепт – відмінне доповнення до будь-якого гарніру, особливо, якщо це макарони або картопля.
Пропонуємо подивитися інший варіант приготування — без грибів:
Кулінарні підказки
- Якщо використовуєте в якості головного інгредієнта м'ясної підливи яловичину наріжте її шматочками. Так вона швидше просмажиться, а головне буде м'якше.
- Якщо хочете домогтися від соусу приємного золотистого кольору, не забувайте додавати в нього моркву, хоча б невелику її кількість.
- Для того щоб отримати густу підливу, необхідно додавати невелику кількість пшеничного борошна.
- Якщо ви на дієті – знімайте шкірку з курки. Таке філе буде дієтичним, повним білка і корисних вітамінів, які необхідні організму в період схуднення.
- Намагайтеся солити і перчити підливку за кілька хвилин до закінчення готування. Це максимально збереже смак м'яса.
- Щоб отримати ніжну м'якоть, потримайте її попередньо 30 хвилин в молоці.
Не знаєте, чим нагодувати сьогодні на обід своїх близьких? Є ідея! Курка з картоплею в рукаві: рецепти приготування в духовці.
Десертний пиріг з малиновим варенням ви можете приготувати за рецептом в статті. В ній же знаходиться і простий рецепт самого малинового варення.
А тут ми запропонуємо вам способи закачування полуничного варення. Варто виділити час і кошти на цю ягоду зараз, щоб взимку балувати себе смачною ароматною вареньицем. Вдалих вам заготовок!
Приготувати підливу зовсім не складно, якщо мати базовий набір продуктів і бажання удосконалювати свої смакові рецептори, так і своїх домочадців.
Приготувавши м'ясну підливу одного разу, будьте впевнені, ви не прогадаєте з подібним вибором.
Наостанок ми ділимося з вами ще одним цікавим рецептом томатної підливи, в якій за основу взято яловичий фарш: