28 апрель 2019 34 592

Як приготувати підливу з м'ясом: оригінальні ідеї

М'ясна підлива – та основа, рецепт якої повинен присутня в кулінарній книзі кожної поважаючої себе господині.

І хоч всі способи приготування навряд чи вийде порахувати, але хоча б кілька з них знати необхідно.

Підлива може стати відмінним доповненням до будь-якої страви, будь то звичайні макарони або каша.

Правильний вибір м'яса

Дуже важливо не помилитися у виборі м'яса.

Деякі недосвідчені кулінари дивуються, коли начебто блюдо приготовлено в точності, як описано в рецепті, однак на ділі смакові якості зовсім не такі, як хотілося б.

Тому необхідно знати кілька пунктів для вибору м'яса:

  1. Твердість. При купівлі несильно натисніть пальцем на м'якоть. Якщо поверхня швидко вирівнялася, найімовірніше воно свіже. У разі, якщо залишилася вм'ятина – цей шматок краще обходити стороною.
  2. Запах. Якщо є навіть невелика частка неприємного запаху – це не те, що вам потрібно. Свіже м'ясо повинно мати приємний, не різкий запах.
  3. Сухість. М'ясо ні в якому разі не повинне бути з яким-небудь нальотом і, тим більше, слизом. Віддавайте перевагу сухий на дотик м'якоть.
Підлива з м'ясом «Класична»
Інгредієнти Кількість
будь-якого м'яса - 0,5 кг
цибулин - 1 шт.
моркви - 1 шт.
борошна - 1 ст. ложка
томатної пасти - 2-4 ст. ложки (орієнтуючись на свій власний смак)
рослинна олія - для смаження
солі і перцю - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 165 Ккал

Рецепт цієї підливи дивно простий і не вимагає яких-небудь кулінарних хитрощів.

Однак, сготовив одного разу, ви зрозумієте, наскільки необхідно було подібне блюдо вашого столу.

Такий соус підійде до будь-якого гарніру, який ви тільки зможете придумати.

Приготування варто починати з обробки м'яса.

Вимити його ретельно і нарізати невеликими кубиками.

Потім розігріти сковорідку з олією і покласти в неї ці кубики.

Добре прожарити, практично до повного приготування, а не просто до рум'яної скоринки.

Поки м'ясо буде смажитися, можна зайнятися цибулею і морквою.

Помийте овочі, цибулю наріжте за допомогою ножа, а моркву натріть на тертці зручного вам розміру.

Коли м'ясо майже готове, додайте в сковороду вже нарізану цибулю і перетерту моркву.

Ще кілька хвилин обсмажте всі інгредієнти разом.

Далі – черга борошна і томатної пасти.

Тут важливо здійснювати швидкі й чіткі рухи, щоб не утворилися непотрібні грудочки.

Викладіть борошно з томатною пастою і ретельно все ще раз перемішайте.

Додайте солі і перцю стільки, скільки вам необхідно, долийте трохи води, ще раз перемішайте і накрийте щільно кришкою.

Бажано, щоб підлива потомилась 20 хвилин на повільному вогні.

Важливо час від часу перемішувати, щоб нічого не прилипало до дна і не пригорає.

По закінченню часу соус готовий до подачі на стіл.

Приємного апетиту!

Овочева підлива з м'ясом

Проста і, в той же час, смачна м'ясна підлива виходить із звичайних інгредієнтів:

  • 0,5 кг будь-якого м'яса;
  • 1 середня цибулина;
  • 1 болгарський перець;
  • 2 ст. ложки борошна;
  • 3 ст. ложки вершкового масла;
  • 5 ст. ложок сметани;
  • 2 ст. ложки томатної пасти;
  • спеції (сіль, перець, цукор);
  • пучок кропу.

М'ясо поріжте на невеликі шматочки і гарненько обсмажте на сковороді до появи рожевої скоринки.

Потім в сковороду всипте борошно і обсмажте вже разом з нею.

Цибулю, моркву і перець помийте і поріжте соломкою, додайте в сковороду і смажте протягом декількох хвилин.

Далі додаємо всі інші інгредієнти, крім зелені, посоліть і поперчіть.

При необхідності, всипте невелика кількість цукру.

Потім щільно накрийте кришкою і тушкуйте 15-20 хвилин на невеликому вогні.

Перед подачею порізати дрібно кріп і покришити його в сковороду.

Ароматна підлива готова до того, щоб доповнювати основну страву на столі.

Вершкова підлива з куркою і грибами

Цей рецепт особливо подобається дітям, адже вершковий смак, який соус набуває завдяки сметані, неповторний.

Отже, вам знадобляться наступні інгредієнти:

  • 0,5 кг курячого філе;
  • склянка сметани;
  • 1 середня цибулина;
  • 200 грам печериць (або будь-яких інших грибів);
  • 2 ст. ложки борошна;
  • пучок кропу або іншої зелені;
  • сіль, перець, лавровий лист.
Можете використовувати не печериці, а будь-які інші гриби, які вам подобаються, від цього соус не стане менш привабливою.

Однак намагайтеся враховувати особливості приготування кожного виду грибів.

Алгоритм дій мало чим відрізняється від вищезазначених рецептів.

Першим ділом обмийте куряче м'ясо, наріжте кубиками і викладіть на розігріту сковороду (без масла), щоб філе змогло виділити сік і потушиться таким чином хвилин 10.

У цей час нарізати гриби з цибулею і викласти їх в сковороду до філе.

Обсмажити все у місці ще протягом 10-15 хвилин (дивитися по готовності грибів).

Окремо приготувати «заправку» для підливи: у іншій сковороді обсмажити борошно, додавши туди сметану і приблизно 100 мл води.

Почекати, поки вийшла суміш закипить і додати її в сковороду, де обсмажується курка з грибами.

Посолити, поперчити, додати лавровий лист і зелень.

Протушкувати вершкову підливку протягом 10 хвилин.

Такий рецепт – відмінне доповнення до будь-якого гарніру, особливо, якщо це макарони або картопля.

Пропонуємо подивитися інший варіант приготування — без грибів:

Кулінарні підказки

  1. Якщо використовуєте в якості головного інгредієнта м'ясної підливи яловичину наріжте її шматочками. Так вона швидше просмажиться, а головне буде м'якше.
  2. Якщо хочете домогтися від соусу приємного золотистого кольору, не забувайте додавати в нього моркву, хоча б невелику її кількість.
  3. Для того щоб отримати густу підливу, необхідно додавати невелику кількість пшеничного борошна.
  4. Якщо ви на дієті – знімайте шкірку з курки. Таке філе буде дієтичним, повним білка і корисних вітамінів, які необхідні організму в період схуднення.
  5. Намагайтеся солити і перчити підливку за кілька хвилин до закінчення готування. Це максимально збереже смак м'яса.
  6. Щоб отримати ніжну м'якоть, потримайте її попередньо 30 хвилин в молоці.

Не знаєте, чим нагодувати сьогодні на обід своїх близьких? Є ідея! Курка з картоплею в рукаві: рецепти приготування в духовці.

Десертний пиріг з малиновим варенням ви можете приготувати за рецептом в статті. В ній же знаходиться і простий рецепт самого малинового варення.

А тут ми запропонуємо вам способи закачування полуничного варення. Варто виділити час і кошти на цю ягоду зараз, щоб взимку балувати себе смачною ароматною вареньицем. Вдалих вам заготовок!

Приготувати підливу зовсім не складно, якщо мати базовий набір продуктів і бажання удосконалювати свої смакові рецептори, так і своїх домочадців.

Приготувавши м'ясну підливу одного разу, будьте впевнені, ви не прогадаєте з подібним вибором.

Наостанок ми ділимося з вами ще одним цікавим рецептом томатної підливи, в якій за основу взято яловичий фарш:

Що ще почитати: