21 июнь 2019 1 421

Класичний рецепт квашеної капусти за всіма правилами

Квашена капуста з морквою і прянощами, це частування, яке нікого не залишить байдужим. Крім цього, вона відмінно поєднується з багатьма стравами, особливо з борщем, вона надає йому чудовий аромат і кислуватий присмак.

Звичайно, під час підготовки капустки до заквасці доведеться потрудитися, адже це потрібно буде порубати її на тонку соломку, так і моркву також потрібно буде протерти. Але все ж воно того варто, завжди дуже зручно мати в своєму запасі пару баночок квашеної капусти, яку можна подати і до картопельки, і до рибці, і до м'яса та іншим різноманітним стравам.

Тому потрібно обов'язково навчитися заквашувати капусту самостійно, а наступні рецепти в цьому допоможуть.

Вибір капусти і посуду для закваски

Для закваски можна використовувати абсолютно будь-яку капусту. Але щоб вона вийшла дійсно справжньою, бажано дотримуватися наступних рекомендацій під час вибору:

  1. Бажано для квашення використовувати білокачанну капусту;
  2. Обов'язково зверніть увагу на зовнішній вигляд овоча. Він повинен мати щільну структуру, листя жорсткі. Форма качана має бути кругла і трохи приплюснута, великий розмір;
  3. Обов'язково вибирайте капусту пізніх сортів;
  4. Також нижні листки повинні мати світло-зелений колір. Якщо ж вони білі, то вилок подморожен, і продавець щоб приховати сліди подморозки, просто прибрав верхні листки;
  5. Качан має бути білою, щільним, без чорних плям і ознак гнилі.

Також потрібно підготувати необхідну посуд для закваски:

  • Бажано використовувати посуд з дубового дерева. Саме в цьому посуді капуста вийде смачною і збереже всі свої корисні властивості;
  • Якщо ж немає дубової посуду, то можна використовувати емальований. Але всередині посуду емаль не повинна мати сколи, тріщини та інші ушкодження;
  • Можна використовувати великі каструлі, відра, бачки;
  • Також можна використовувати звичайні банки зі скла різних обсягів.
Класичний рецепт хрусткою квашеної капусти
Інгредієнти Кількість
Капуста - 3 качана за 1 кг
Морквина - 7 штук
Сіль - 150 грам
Цукровий пісок - 60 грам
Лавровий лист - 7-9 штук
Перчик запашний в горошинах - по своєму смаку
Час приготування: 10300 хвилин Калорійність на 100 грам: 30 Ккал

Приступаємо до готування:

Капустяні качани очищаємо від верхніх листочків, промиваємо;

Потім вилки розрізаємо, вирізаємо качан і шаткуємо половинки вілков на тонку соломку. Шаткуємо як можна тонше, так вона краще просолится;

Моркву очищаємо, промиваємо і перетираємо у велику соломку. Також її можна нарізати тонкими смужками;

Потім овочі викладаємо в глибоку чашку, посипаємо сіллю, цукровим піском і добре віджимаємо руками, поки не виступить сік;

Потім додаємо туди перчик запашний, поламані лаврові листи і знову змішуємо;

У підготовлений посуд, трьох літрову банку закладаємо все і гарненько утрамбовуємо;

Потім накриваємо дерев'яним кружком і ставимо зверху гніт;

Прибираємо в тепле місце на тиждень. Через 3 дні зверху утворюється піна, її потрібно буде прибрати. Також ложечкою або виделкою робимо в декількох місцях проколи і перемішуємо;

Наступні 4 дні капусту потрібно протикати і перемішувати;

Після цього закриваємо банку і прибираємо на зберігання в холодне місце.

 

Квашена капуста з розсолом: дотримуємося традиції

Знадобляться наступні компоненти:

  • 2 кілограми білокачанної капусти;
  • 3 штуки моркви;
  • Півтора літра води;
  • Лаврове листя – 2-3 штучки;
  • Перець духмяний у вигляді горошку – 6-7 штучок;
  • Сіль – 80 грам;
  • Цукор – 80 грам;
  • Оцет 9 % — 8 великих ложок;
  • Півсклянки ягід журавлини, вишні – на свій розсуд.

Тривалість готування – 2 години і 3 дні для закваски.

Калорійність – 28.

Приступаємо до готування:

  1. Робимо розсіл. У ємність заливаємо півтора літра води, прогріваємо до гарячого стану, засипаємо туди сіль, цукровий пісок і оцет. Все розмішуємо до повного розчинення цих інгредієнтів;
  2. Вилок очищаємо від верхніх листків, обполіскуємо, розрізаємо на дві частини і видаляємо качан;
  3. Шаткуємо капусту на тонкі смужки;
  4. Морква промиваємо, чистимо від бруду і розтираємо у велику соломку;
  5. Капусту змішати з морквою;
  6. Потім розкладаємо по банках овочі, також до них кладемо лаврушку, горошини запашного перцю;
  7. Заливаємо все розсолом, щоб він покривав всі овочі;
  8. Ставимо банки на тарілки, тому що розсіл буде витікати. Також накриваємо марлею. Прибираємо на 3 дні в тепле місце;
  9. Протягом трьох днів все потрібно буде перемішувати, і поливати розсолом, який буде витікати на тарілки;
  10. Через 3 дні все буде готове, баночки можна буде закрити і прибрати на зберігання в прохолодне місце.

Квашена капуста без оцту в банки

Що знадобиться:

  • 2 кілограма капусти;
  • 4 морквини;
  • 1 літр води;
  • 3 ложки солі;
  • Цукровий пісок – 70 грам.

Тривалість приготування – 1 годину і 3 дні заквашування.

Калорійність – 29.

Як робиться:

  1. Вилок очищаємо, промиваємо, видаляємо качан і ріжемо тоненькою соломкою;
  2. Моркву чистимо, промиваємо і перетираємо у велику стружку;
  3. Овочі викладаємо в глибоку миску, добре перемішуємо руками;
  4. Далі викладаємо овочеву нарізку в трилітрову банку, гарненько утрамбовуємо;
  5. Приступаємо до приготування розсолу. Воду наливаємо в каструлю, підігріваємо до гарячого стану;
  6. Кладемо в воду сіль, цукровий пісок і розмішуємо до повного розчинення. Остуджуємо;
  7. Залити овочі розсолом, прикрити банку марлевим матеріалом і прибрати в тепле місце;
  8. Заквашувати капусту потрібно приблизно 3 дні. Протягом цього періоду овочі потрібно перемішувати, щоб розсіл не застоювався;
  9. Через 3 дні все буде готове, банку можна буде закрити і прибрати на зберігання в тепле місце.

Читайте , як зробити торт з вафельних коржів свої секрети розкривають кулінари. Додати в торт, щоб його смак тал ще більш цікавим.

Чізкейк «Нью Йорк» за класичним рецептом. Як правильно приготувати, поради кулінарів. Читайте покроковий рецепт з фото.

Візьміть на замітку рецепт гусака в духовці, читайте цікаві варіанти на нашому сайті.

Рецепт смачного вінегрету з квашеною капустою

Буде потрібно наступне:

  • Півкілограма квашеної капусти;
  • 500 грам буряка;
  • Морква – 3-4 штуки;
  • Картопляні бульби – 6 штук;
  • Цибуля – 1 штука;
  • Баночка зеленого горошку;
  • 2-3 маринованого огірочка;
  • Соняшникове масло.

Скільки готувати – 1 година 30 хвилин.

Калорійність – 280.

Як робиться:

  1. Картопля з морквою промиваємо від бруду, викладаємо в ємність, прямо в шкірці, наливаємо воду і ставимо отвариваться до готовності, хвилин 30;
  2. Буряк обполіскуємо і ставимо варити в окремій ємності. Якщо її покласти варити разом з картоплею та морквою, то вона може їх пофарбувати. Вона буде варитися близько 50 хвилин;
  3. Потім виймаємо готові овочі, остуджуємо і очищаємо від шкірки;
  4. Всі овочі ріжемо кубиками і кладемо в глибоку чашку;
  5. Далі очищаємо і нарізаємо цибульку його дрібненькі квадратиками, засипаємо до нарізаних овочів. Його можна попередньо замаринувати в лимонному соку з невеликою кількістю меду. Маринад додасть салату незвичайний смак;
  6. Мариновані огірки ріжемо дрібними кубиками, кладемо в чашку до всіх компонентом;
  7. Відкриваємо банку із зеленим горошком, зливаємо всю рідину і кладемо ложечкою в чашку з овочевими шматочками;
  8. Квашену капустку можна промити, за своїм бажанням. Кладемо її в салат;
  9. Заправляємо все соняшниковим маслом, розмішуємо до повного розподілу масла;
  10. Прибираємо на годину в холодильник, потім викладаємо в салатницю і подаємо на стіл.

Поради та рекомендації

  • Квасити капусту можна без додавання солі, але вона буде зберігатися недовго. Тому в такому варіанті її варто заквашувати не занадто багато;
  • У квашену капусту можна додати яблука, вони додадуть незвичайний солодкуватий смак;
  • Також можна додати свіжу буряк. Її потрібно перетерти теркою і змішати разом з морквою. У такому варіанті капуста вийде більш соковитою і смачною, а буряк офарбить її в рожевий колір;
  • Для різноманітності можна додати журавлину, кислу вишню і зелень кропу, петрушки. Вони додадуть приємний аромат і тонкий смак.

Квашена капуста, зроблена самостійно, завжди виходить дуже смачною і соковитою. Крім цього, її можна урізноманітнити — додати перчик, яблука, буряк. З цими інгредієнтами вона вийде більш пікантною і ароматною. Обов'язково приготуйте це смачне частування, адже це так просто!

Приємного апетиту і вдалих вам заготовок!

Що ще почитати: