Класичний рецепт квашеної капусти за всіма правилами
Квашена капуста з морквою і прянощами, це частування, яке нікого не залишить байдужим. Крім цього, вона відмінно поєднується з багатьма стравами, особливо з борщем, вона надає йому чудовий аромат і кислуватий присмак.
Звичайно, під час підготовки капустки до заквасці доведеться потрудитися, адже це потрібно буде порубати її на тонку соломку, так і моркву також потрібно буде протерти. Але все ж воно того варто, завжди дуже зручно мати в своєму запасі пару баночок квашеної капусти, яку можна подати і до картопельки, і до рибці, і до м'яса та іншим різноманітним стравам.
Тому потрібно обов'язково навчитися заквашувати капусту самостійно, а наступні рецепти в цьому допоможуть.
Вибір капусти і посуду для закваски
Для закваски можна використовувати абсолютно будь-яку капусту. Але щоб вона вийшла дійсно справжньою, бажано дотримуватися наступних рекомендацій під час вибору:
- Бажано для квашення використовувати білокачанну капусту;
- Обов'язково зверніть увагу на зовнішній вигляд овоча. Він повинен мати щільну структуру, листя жорсткі. Форма качана має бути кругла і трохи приплюснута, великий розмір;
- Обов'язково вибирайте капусту пізніх сортів;
- Також нижні листки повинні мати світло-зелений колір. Якщо ж вони білі, то вилок подморожен, і продавець щоб приховати сліди подморозки, просто прибрав верхні листки;
- Качан має бути білою, щільним, без чорних плям і ознак гнилі.
Також потрібно підготувати необхідну посуд для закваски:
- Бажано використовувати посуд з дубового дерева. Саме в цьому посуді капуста вийде смачною і збереже всі свої корисні властивості;
- Якщо ж немає дубової посуду, то можна використовувати емальований. Але всередині посуду емаль не повинна мати сколи, тріщини та інші ушкодження;
- Можна використовувати великі каструлі, відра, бачки;
- Також можна використовувати звичайні банки зі скла різних обсягів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Капуста - | 3 качана за 1 кг |
Морквина - | 7 штук |
Сіль - | 150 грам |
Цукровий пісок - | 60 грам |
Лавровий лист - | 7-9 штук |
Перчик запашний в горошинах - | по своєму смаку |
Час приготування: 10300 хвилин | Калорійність на 100 грам: 30 Ккал |
Приступаємо до готування:
Капустяні качани очищаємо від верхніх листочків, промиваємо;
Потім вилки розрізаємо, вирізаємо качан і шаткуємо половинки вілков на тонку соломку. Шаткуємо як можна тонше, так вона краще просолится;
Моркву очищаємо, промиваємо і перетираємо у велику соломку. Також її можна нарізати тонкими смужками;
Потім овочі викладаємо в глибоку чашку, посипаємо сіллю, цукровим піском і добре віджимаємо руками, поки не виступить сік;
Потім додаємо туди перчик запашний, поламані лаврові листи і знову змішуємо;
У підготовлений посуд, трьох літрову банку закладаємо все і гарненько утрамбовуємо;
Потім накриваємо дерев'яним кружком і ставимо зверху гніт;
Прибираємо в тепле місце на тиждень. Через 3 дні зверху утворюється піна, її потрібно буде прибрати. Також ложечкою або виделкою робимо в декількох місцях проколи і перемішуємо;
Наступні 4 дні капусту потрібно протикати і перемішувати;
Після цього закриваємо банку і прибираємо на зберігання в холодне місце.
Квашена капуста з розсолом: дотримуємося традиції
Знадобляться наступні компоненти:
- 2 кілограми білокачанної капусти;
- 3 штуки моркви;
- Півтора літра води;
- Лаврове листя – 2-3 штучки;
- Перець духмяний у вигляді горошку – 6-7 штучок;
- Сіль – 80 грам;
- Цукор – 80 грам;
- Оцет 9 % — 8 великих ложок;
- Півсклянки ягід журавлини, вишні – на свій розсуд.
Тривалість готування – 2 години і 3 дні для закваски.
Калорійність – 28.
Приступаємо до готування:
- Робимо розсіл. У ємність заливаємо півтора літра води, прогріваємо до гарячого стану, засипаємо туди сіль, цукровий пісок і оцет. Все розмішуємо до повного розчинення цих інгредієнтів;
- Вилок очищаємо від верхніх листків, обполіскуємо, розрізаємо на дві частини і видаляємо качан;
- Шаткуємо капусту на тонкі смужки;
- Морква промиваємо, чистимо від бруду і розтираємо у велику соломку;
- Капусту змішати з морквою;
- Потім розкладаємо по банках овочі, також до них кладемо лаврушку, горошини запашного перцю;
- Заливаємо все розсолом, щоб він покривав всі овочі;
- Ставимо банки на тарілки, тому що розсіл буде витікати. Також накриваємо марлею. Прибираємо на 3 дні в тепле місце;
- Протягом трьох днів все потрібно буде перемішувати, і поливати розсолом, який буде витікати на тарілки;
- Через 3 дні все буде готове, баночки можна буде закрити і прибрати на зберігання в прохолодне місце.
Квашена капуста без оцту в банки
Що знадобиться:
- 2 кілограма капусти;
- 4 морквини;
- 1 літр води;
- 3 ложки солі;
- Цукровий пісок – 70 грам.
Тривалість приготування – 1 годину і 3 дні заквашування.
Калорійність – 29.
Як робиться:
- Вилок очищаємо, промиваємо, видаляємо качан і ріжемо тоненькою соломкою;
- Моркву чистимо, промиваємо і перетираємо у велику стружку;
- Овочі викладаємо в глибоку миску, добре перемішуємо руками;
- Далі викладаємо овочеву нарізку в трилітрову банку, гарненько утрамбовуємо;
- Приступаємо до приготування розсолу. Воду наливаємо в каструлю, підігріваємо до гарячого стану;
- Кладемо в воду сіль, цукровий пісок і розмішуємо до повного розчинення. Остуджуємо;
- Залити овочі розсолом, прикрити банку марлевим матеріалом і прибрати в тепле місце;
- Заквашувати капусту потрібно приблизно 3 дні. Протягом цього періоду овочі потрібно перемішувати, щоб розсіл не застоювався;
- Через 3 дні все буде готове, банку можна буде закрити і прибрати на зберігання в тепле місце.
Читайте , як зробити торт з вафельних коржів свої секрети розкривають кулінари. Додати в торт, щоб його смак тал ще більш цікавим.
Чізкейк «Нью Йорк» за класичним рецептом. Як правильно приготувати, поради кулінарів. Читайте покроковий рецепт з фото.
Візьміть на замітку рецепт гусака в духовці, читайте цікаві варіанти на нашому сайті.
Рецепт смачного вінегрету з квашеною капустою
Буде потрібно наступне:
- Півкілограма квашеної капусти;
- 500 грам буряка;
- Морква – 3-4 штуки;
- Картопляні бульби – 6 штук;
- Цибуля – 1 штука;
- Баночка зеленого горошку;
- 2-3 маринованого огірочка;
- Соняшникове масло.
Скільки готувати – 1 година 30 хвилин.
Калорійність – 280.
Як робиться:
- Картопля з морквою промиваємо від бруду, викладаємо в ємність, прямо в шкірці, наливаємо воду і ставимо отвариваться до готовності, хвилин 30;
- Буряк обполіскуємо і ставимо варити в окремій ємності. Якщо її покласти варити разом з картоплею та морквою, то вона може їх пофарбувати. Вона буде варитися близько 50 хвилин;
- Потім виймаємо готові овочі, остуджуємо і очищаємо від шкірки;
- Всі овочі ріжемо кубиками і кладемо в глибоку чашку;
- Далі очищаємо і нарізаємо цибульку його дрібненькі квадратиками, засипаємо до нарізаних овочів. Його можна попередньо замаринувати в лимонному соку з невеликою кількістю меду. Маринад додасть салату незвичайний смак;
- Мариновані огірки ріжемо дрібними кубиками, кладемо в чашку до всіх компонентом;
- Відкриваємо банку із зеленим горошком, зливаємо всю рідину і кладемо ложечкою в чашку з овочевими шматочками;
- Квашену капустку можна промити, за своїм бажанням. Кладемо її в салат;
- Заправляємо все соняшниковим маслом, розмішуємо до повного розподілу масла;
- Прибираємо на годину в холодильник, потім викладаємо в салатницю і подаємо на стіл.
Поради та рекомендації
- Квасити капусту можна без додавання солі, але вона буде зберігатися недовго. Тому в такому варіанті її варто заквашувати не занадто багато;
- У квашену капусту можна додати яблука, вони додадуть незвичайний солодкуватий смак;
- Також можна додати свіжу буряк. Її потрібно перетерти теркою і змішати разом з морквою. У такому варіанті капуста вийде більш соковитою і смачною, а буряк офарбить її в рожевий колір;
- Для різноманітності можна додати журавлину, кислу вишню і зелень кропу, петрушки. Вони додадуть приємний аромат і тонкий смак.
Квашена капуста, зроблена самостійно, завжди виходить дуже смачною і соковитою. Крім цього, її можна урізноманітнити — додати перчик, яблука, буряк. З цими інгредієнтами вона вийде більш пікантною і ароматною. Обов'язково приготуйте це смачне частування, адже це так просто!
Приємного апетиту і вдалих вам заготовок!