Як зварити смачний суп з квашеної капусти
Такий суп – прекрасна альтернатива звичному борщу. Відмінний варіант для тих, хто любить кисле. Готується трохи простіше і швидше з-за відсутності буряків. Через неї ж, до речі, у страви зовсім інший смак.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
листи лавра - | 3 шт. |
вода - | 3 л |
картопля - | 4 бульби |
квашена капуста - | 0,3 кг |
часник - | 2 шматочка |
цибулю - | 2 головки |
томатний сік - | 50 мл |
чорний мелений перець - | за смаком |
м'ясо - | 400 г |
морква - | 1 шт. |
пшоняна крупа - | 40 г |
сіль - | за смаком |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 31 Ккал |
Повноцінні щі, які готуються не складніше інших супів. Все просто і смачно!
Як приготувати:
- М'ясо вимити, очистити від жиру, нарізати і покласти в каструлю.
- Влити вказану кількість води і прибрати на плиту.
- Помістити туди листи лавра і дати майбутньому бульйону закипіти.
- Зняти піну з поверхні і варити на слабкому вогні годину.
- Картоплю в цей час звільнити від шкірки.
- Вимити картоплю й укласти їх в суп за півгодини до готовності.
- Коли пройде час, картоплю дістати і розім'яти виделкою.
- Пшоно промити і додати в суп, коли м'ясо буде готове.
- Туди ж відправити кислу капусту, віджату від соку. Якщо є необхідність, волокна треба промити в друшляку під проточною водою.
- Моркву почистити і натерти.
- З лука зняти лушпиння, вимити його і дрібно нарізати.
- У сковороду налити трохи олії, всипати цибулю і моркву.
- Гасити їх, помішуючи, 2-3 хвилини.
- Ввести томатний сік і трохи (буквально половину склянки) води.
- Туди ж — картопля, сіль і перець, подрібнений часник.
- Гасити три хвилини і перелити до м'яса.
- Готувати суп ще двадцять хвилин.
Суп з куркою і квашеною капустою
Рецепт для тих, кому подобаються більш «легкі» супи. Тут замість яловичини і свинини буде ніжна курка. Спробуйте обов'язково, подобається всім.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
вода | 2,5 л |
картопля | 7 бульб |
квашена капуста | 0,2 кг |
сіль | 20 г |
куряче м'ясо | 300 г |
зелень | 30 г |
цибуля | 1 головка |
рослинна олія | 20 мл |
морква | 1 шт. |
Піде на приготування – 2 години і 15 хвилин.
В одній порції – 35 калорій.
Як приготувати:
- Курку вимити, нарізати скибочками і очистити від плівок.
- Покласти в каструлю і налити води.
- Прибрати все це на плиту і дати закипіти.
- Зняти піну і додати капусту, готувати одну годину.
- За цей час очистити і вимити моркву з цибулею.
- Моркву натерти, а цибулю дрібно посікти.
- У сковороді нагріти масло і всипати коренеплоди.
- Гасити їх, помішуючи, до м'якості.
- Картоплю почистити і нарізати кубиками.
- Всипати її в суп, коли мине година.
- Відразу ж ввести вміст сковороди, сіль.
- Зелень дрібно порубати і всипати в щі.
- Довести всі компоненти до кипіння.
- Зняти з вогню, закрити суп і дати настоятися півгодини.
Порада: можна додати трохи помідор, щоб суп вийшов більш насиченим.
Капусняк по-українськи
Досить незвичайний варіант супу – саме така думка буде у кожного, хто прочитає наступний рецепт. На ділі виходить справжня смакота!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
рис | 40 г |
квашена капуста | 200 г |
морква | 1 шт. |
сіль | за смаком |
копчена курка | 0,2 кг |
чорний мелений перець | за смаком |
листи лавра | 2 шт. |
картопля | 2 бульби |
рослинна олія | 20 мл |
Піде на приготування – 1 годину.
В одній порції – 122 калорії.
Як приготувати:
- Цибулю почистити і вимити, нарізати пір'ям.
- Моркву почистити, помити і натерти.
- Куряче філе нарізати кубиками невеликого розміру.
- У сковорідці розігріти олію і всипати цибулю.
- Гасити його, помішуючи, до золотистого кольору.
- Після цього всипати моркву і тушкувати все разом до м'якості.
- Наприкінці всипати курку і дати їй підсмажитися.
- Капусту промити водою в друшляку, віджати.
- Картоплю почистити і вимити, нарізати брусками.
- Покласти в каструлю з водою.
- Туди ж — промитий рис, листи лавра.
- Прибрати на вогонь і дати закипіти.
- Коли картопля буде майже готовий, ввести вміст сковороди і капусту.
- В кінці присипати все сіллю, чорним перцем.
- Прибрати листочки лавра і розливати суп по тарілках.
Порада: замість курки можна використовувати шинку.
Вегетаріанський варіант щів
Якщо ви не любите м'ясо або тримайте пост, збережіть ці щі. Суп вийде не менш смачним без білка, все одно буде ситним і яскравим!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
корінь селери | 20 г |
морква | 2 шт. |
листи лавра | 2 шт. |
борошно | 30 г |
квашена капуста | 500 г |
бульйон | 1 л |
сіль | за смаком |
томатна паста | 15 г |
чорний мелений перець | за смаком |
цибуля | 1 головка |
рослинна олія | 60 мл |
вода | 0,1 л |
свіжа зелень | 20 г |
Піде на приготування – 55 хвилин.
В одній порції – 47 калорій.
Як приготувати:
- Капусту позбавити від розсолу, при необхідності промити.
- Покласти в сотейник, додати томатну пасту.
- Влити воду і прибрати на плиту, закрити кришкою.
- Тушкувати протягом півгодини.
- Половину масла нагріти на плиті.
- Цибулю почистити і вимити, дрібно нарізати.
- Всипати в масло і обсмажити до золотистого кольору.
- З моркви зняти шкірку, промити її і натерти.
- Корінь селери теж почистити, нарізати соломкою.
- Додати до цибулі і тушкувати все разом п'ять хвилин.
- Перекласти до капусти і тушкувати п'ятнадцять хвилин.
- Влити бульйон і варити суп ще десять хвилин.
- У сковороді нагріти залишки олії і обсмажити на ньому муку.
- Додати трохи бульйону, розмішати до рідкої консистенції.
- Перелити соус в суп, додати листи лавра, сіль і перець.
- Через чверть години щі можна подавати до столу.
- Зелень порубати і присипати нею кожну порцію.
Якщо квашена капуста здасться вам занадто кислою, спробуйте приготувати суп з морської капусти.
Як смачно замаринувати капусту, ви можете прочитати тут. Порадуйте близьких пікантною закускою власного приготування.
Також пропонуємо вам кілька рецептів млинців з капустою. Вони соковиті, прості і дуже смачні.
Як приготувати суп з квашеної капусти в мультиварці
Вам однозначно потрібен цей рецепт, якщо ви володар мультиварки. В ній щі будуть готові через дві години. І весь цей час ви можете займатися собою. Хіба не чудово?
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
часник | 2 шматочка |
цибуля | 1 головка |
морква | 1 шт. |
томати | 2 шт. |
сало | 100 г |
томатна паста | 15 г |
сіль | за смаком |
лист лавра | 1 шт. |
кисла капуста | 0,2 кг |
картопля | 4 бульби |
чорний мелений перець | за смаком |
Піде на приготування – 2 години.
В одній порції – 120 калорій.
Як приготувати:
- Сало позбавити від шкіри і дрібно нарізати його.
- Цибулю почистити і вимити, порізати на кубики.
- Моркву очистити і вимити, натерти.
- Капусту нарізати коротше, якщо в цьому є необхідність.
- Викласти цибулю і сало в чашу мультиварки.
- Включити режим випічки на півгодини.
- Через п'ятнадцять хвилин додати капусту, моркву.
- Готувати ще стільки ж.
- Картоплю почистити і нарізати довільно.
- Томати теж порізати на кубики або подрібнити в блендері.
- Часник подрібнити.
- Коли пройде час, в чашу влити води, додати картоплю, томати, часник.
- Туди ж — листочок лавра, сіль і перець.
- В режимі гасіння готувати суп півтори години.
Порада: якщо взяти копчене сало, то й у супу буде незвичайний, копчений смак.
Як варити борщ з додаванням пшоняної крупи
Останній рецепт ми вирішили зробити зовсім не класичним. Пшоно буде одним з головних інгредієнтів у цьому варіанті щів. Приємного апетиту!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
пшоно | 40 г |
м'ясний бульйон | 1 л |
вода | 2 л |
чорний мелений перець | за смаком |
картопля | 3 шт. |
свинина | 0,3 кг |
сіль | за смаком |
квашена капуста | 0,5 кг |
цибуля | 100 г |
рослинна олія | 30 мл |
Піде на приготування – 1 годину і 45 хвилин.
В одній порції – 39 калорій.
Як приготувати:
- М'ясо почистити і вимити, нарізати і покласти в каструлю.
- Влити воду, бульйон і прибрати на плиту, довести до кипіння.
- Варити годину при слабкому кипінні.
- Пшоно промити, всипати в суп і варити ще п'ятнадцять хвилин.
- Картоплю почистити, нарізати часточками.
- Покласти в суп і варити десять хвилин.
- Після цього ввести капусту, перемішати.
- На сковороді обсмажити до рум'яності подрібнену цибулю.
- Ввести його в суп разом з сіллю і чорним перцем.
- Варити ще п'ять хвилин і можна подавати.
Корисні поради
- Якщо капуста виявилася занадто кислою, її потрібно покласти в друшляк або велике сито і промити під проточною водою. Але якщо кислота нікуди не йде, краще замініть капусту свіжою. Треба її зменшити, якщо соломка дуже довга.
- У будь супів можна додати деякі компоненти для ситності, яскравості та насиченості. Це можуть бути томати, солодкий перець, гриби, квасоля, нут та ін
- Якщо в складі супу немає картоплі, додайте в нього трохи підсмаженого борошна. Інакше щі вийдуть як вода, не будуть нести в собі абсолютно ніякої поживності.
- Іноді в щі додається чорнослив. Так, ви все вірно прочитали! Вам здається, що це нерозумно, несмачно і дивно, вірно? На ділі ж треба спробувати такий суп всього раз. Відмовитися від добавки буде так само складно, як і не закохатися.
Щі – це класичний суп, який подобається майже всім (головної-то конкурент все-таки борщ!). Він кислуватий, але дуже смачний, ситний. Подавайте його зі свіжою зеленню і сметаною і їжте із задоволенням.