Як приготувати листкові язички з готового тіста
Листкове тісто можна назвати самим універсальним. З нього готують як солодку, так і несолодке випічку. Це і листкові бантики, вушка, куточки, трояндочки, пиріжки, трубочки, круасани, рогалики, рулети, булочки, різного виду пироги, і торт Наполеон, а також прямокутні язички з цукровою або сирною скоринкою і всілякими начинками.
У рецептах, які наведені нижче, для кожного виду язичків знайдеться рецепт, а також розказано про способи приготування двох видів листкового тіста.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошна - | 250 г |
вершкового масла - | 200 г |
води - | 100 мл |
солі - | 3 р |
цукру - | 50-60 г |
яєць - | 1 шт. |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 425 Ккал |
Порядок роботи:
- Замісити два види тіста, які потім з'єднаються воєдино в листкове. Перше з води, солі і 200 грамів борошна. Друге з вершкового масла і 50 грам борошна. Обидва тесту відправити на 20 хвилин у холодильник;
- Прісну масу розкачати в прямокутник. Подумки поділити його на 3 частини, дві з них змастити масляною сумішшю, відступаючи від краю по сантиметру;
- Стороною без масла накрити половину промасленого прямокутника, а потім частиною прямокутника з олією, що залишилася, накрити зверху. Таким чином, повинно вийти 3 шару;
- Всі три шари защипнути по краях разом, накрити харчовою плівкою і відправити на 30 хвилин у холодильник;
- З холодильника масу покласти на стіл вузькою стороною до себе і розкачати. Потім повернути його під прямим кутом, скласти втричі і знову розкачати. В цілому повинно бути 6 таких раскаток;
- Після всіх маніпуляцій накрити харчовою плівкою і відправити в холодильник на 30 хвилин;
- Формування цукрових скоринки на язычках можна зробити двома способами. Перший: охолоджене тісто розрізати на прямокутники (язички), укласти на деко, посипаний борошном або застелений папером для випічки, змастити яйцем і посипати цукром;
- Другий спосіб: стіл рясно посипати цукром, тісто з холодильника покласти зверху на цукор і трохи розкачати качалкою, щоб цукор трохи вдавился. Потім розрізати його на прямокутники, які укласти цукром вгору на деко;
- Випікати і в першому і в другому випадку слід 20 хвилин при 220-250 градусів. Обов'язково слід стежити за цукровою скоринкою, щоб вона не пригоріла.
Салат з шинкою і огірками — прості рецепти на різні випадки.
Читайте як смачний і просто приготувати соковитий рис з кукурудзою.
Як приготувати рецепт молочної манної каші в мультиварці читайте в нашій статті.
Язички з яблуками з готового листкового тіста
Випічка з яблуками – це завжди смачно. Можна, звичайно, просто яблука натерти на тертці, посипати цукром і кориці, а можна витратити всього лише трохи більше часу, і приготувати дуже смачну яблучну начинку.
Для випічки листкових язичків з яблуками потрібно подбати про наявність таких інгредієнтів:
- 500 г готового листкового тіста;
- 600 р яблук із щільною м'якоттю (Семеренко, Грені Сміт, Голден);
- 30 г вершкового масла;
- 50 г родзинок;
- 1 яйце;
- 60 г цукрового піску;
- 10 г ванільного цукру;
- 20 мл лимонного соку;
- 3 г кориці.
Приготування начинки і випічка займуть 40-50 хвилин.
Калорійність слойок з яблуком – 225,3 ккал/100 р.
Алгоритм процесів випічки:
- Розморозити тісто, але робити це краще не при кімнатній температурі, а залишивши його на ніч на нижній полиці холодильника;
- Для начинки яблука помити, зрізати шкірку, вирізати насіння і порізати сантиметровими квадратиками, побризкати лимонним соком;
- У сковороді з товстим дном розтопити вершкове масло, викласти в неї яблука, а зверху посипати ванільним і звичайним цукром;
- Помішуючи яблука силіконової або дерев'яною лопаткою, стежити, щоб сироп і яблука не підгоріли, а вся рідина випарувалася;
- Після цього додати розпарені родзинки і трохи кориці, згасити ще не багато, щоб рідина випарувалася остаточно;
- Тісто дістати з холодильника, розкачати товщиною 0,8 см і нарізати на квадрати 12 на 12 див. Краї квадратів змастити збитим білком;
- Потім кожен квадрат подумки поділити навпіл, на одну половину покласти яблука, а на другій зробити три діагональних надрізи, і накрити вільної стороною начинку зверху. Краї защипнути;
- Змастити зверху слойки збитим жовтком і відправити зарум'янитися в гарячій духовці (220 градусів) хвилин на 20-30.
Рецепт випічки з несолодкої начинкою
Як несолодкої начинки язичків можна взяти гриби, ковбасу, солоний сир з зеленню, бринзу, курку, фарш, яйця і так далі. Формуються такі слойки так само, як і з яблуками.
Але є дуже цікавий рецепт язичків з беконом, які формуються у вигляді закручених спіральок. Чоловіки оцінять ці язички за те, що вони чудово поєднуються з пивом і футболом, а жінки – за простоту приготування.
Для язичків з беконом знадобляться:
- 500 г листкового бездріжджового тіста;
- 300 г довгих тоненьких скибочок бекону;
- 100 г Російського сиру;
- 2 жовтка;
- 30 г кунжуту.
На формування і випічку слойок з готового тіста піде 35-45 хвилин.
У 100 г паличок з беконом буде 393,2 ккал.
Послідовність дій:
- Пласт готового тіста розкачати так, щоб він був, сантиметра на 2 довший скибочки бекону, і розрізати на смужки шириною приблизно рівній ширині бекону або трохи ширше;
- На кожну смужку покласти бекон і защипнути короткі кінці разом, щоб бекон опинився всередині. Потім згорнути язичок спіралькою, зробивши 3-4 витка;
- Спіральки укласти на деко змастити яєчним жовтком, посипати дрібно натертим сиро і кунжутом. Випікати 25 хвилин в гарячій духовці (220 градусів)
Як приготувати слойки з сиром з дріжджового тіста
Приготування листкового дріжджового тіста тривалий і трудомісткий процес, але беручи до уваги те, що воно може довго зберігатися в морозилці, його можна приготувати заздалегідь, а потім просто діставати з морозилки і радувати домашніх смачними язичками, наприклад, з сиром.
Для випічки знадобиться:
- 300 мл молока;
- 15 г пресованих дріжджів;
- 60 г цукру;
- 5 г кухонної солі;
- 350 г вершкового масла;
- 500 г борошна;
- 150 г твердого сиру;
- 50 г насіння кунжуту або кмину за смаком;
- 1 жовток.
Час приготування тіста від 13 до 21 години (в залежності від часу останньої витримки), а на самі язички піде 30-40 хвилин.
Калорійність випічки – 412,2 ккал/100 р.
Етапи замішування і випічки язичків:
- З 100 мл молока, цукру, дріжджів і 160 г борошна зробити опару, яка має підходити 30-40 хвилин в теплому місці;
- Потім в опару додати молоко, що залишилося, сіль, борошно і 50 г вершкового масла і замісити, вимішувати не більше 15 хвилин і відправити на 3-4 години в холодильник;
- Охолоджене дріжджове тісто розкачати в прямокутник товщиною не більше 1 см і змастити маслом, як в рецепті бездріжджового листкового;
- Потім скласти його в три шари, які має розділяти масло, трохи розкачати, повернути на 90 градусів і повторити складання, знову розкачати і скласти. За цей час вона встигне нагрітися, тому його потрібно відправити в холод на 1 годину;
- Через годину масу знову потрібно скласти і розкачати три рази, потім знову на годину в холод. Після цього повинна бути третя розкочування, в результаті якої повинно вийти 81 шар тіста. Вищий рівень майстерності 4 розкочування і 243 шару, але для першого разу вистачить і 81. Готове тісто повинно провести ніч або хоча б 3-4 години в холодильнику;
- Приготоване тісто розкачати в 1 см завтовшки, нарізати на прямокутники, змастити жовтком і посипати тертим сиром і кунжутом (або кмином). Випікати 20-30 хвилин в розпеченій духовці.
Корисні поради
Листкове тісто не вибаглива в процесі роботи, його важче приготувати, але все ж є дві основні хитрощі:
- Готове листкове тісто для язичків не варто повністю розморожувати, щоб вони краще піднялися, і в них утворилося більше шарів.
- Духовка, навпаки, повинна бути гарячою – 220 градусів. Якщо температура буде менше, то масло просто витече, і шари не вийдуть.
Приємного апетиту!