Як спекти кекс з яблуками в духовці і мультиварці
Пиріжки з яблуками, яблучний штрудель, шарлотка – звичні страви, які з'являються на столах у будь-який час року. Відбувається це завдяки доступності основного фруктового інгредієнта незалежно від сезону.
Але серед різноманіття яблучної випічки часто незаслужено забувають кекси. Господині бояться їх, думаючи, що для них потрібно багато інгредієнтів, а сам процес дуже складний. Можливо, добірка самих популярних і смачних рецептів укупі з корисними порадами та кулінарними хитрощами допоможе розвінчати цей міф.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
цукрового піску - | 180 г |
курячих яєць - | 3 шт. |
вершкового масла - | 180 г |
картопляного крохмалю - | 90 г |
борошна - | 160 р |
розпушувача - | 1 чайна ложка |
ванільного цукру - | 1 чайна ложка |
яблук - | 300 г |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 282 Ккал |
Покроковий рецепт:
- Вынутое завчасно з холодильника масло, розтерти виделкою або вінчиком разом з цукром (ванільним в тому числі);
- Додати до масляної суміші яйця і так само розтерти;
- Тепер черга сухих інгредієнтів. Крохмаль, борошно і розпушувач змішати і просіяти в тісто. Ложкою або лопаткою все гарненько перемішати;
- Яблука вимити, зняти з них шкірку і нарізати. Спосіб нарізки не принципове, і не відбитися на смак суттєво;
- Підготовлені фрукти викласти в вийшло густувате тісто, акуратно перемішати лопаткою, щоб шматочки рівномірно розподілилися;
- Перекласти масу в змащену маслом форму і випікати 45 хвилин в середньо розігрітій духовці (180 градусів).
Сирний кекс з яблуками
Інгредієнти, які необхідні для приготування:
- 2 курячих яйця;
- 5 столових ложок меду;
- 200 г сиру;
- 2 столові ложки сметани;
- ванілін на кінчику ножа;
- 10 г розпушувача;
- 2 склянки борошна;
- 450-500 г яблук.
Часу на створення сирно-яблучного десерту доведеться затратити близько 90 хвилин.
Тандем сиру і яблук зробить кекс калорійним на рівні 191,9 ккал/100 р.
Алгоритм випічки:
- Якщо на кухні немає такого помічника, як блендер, то сир спочатку потрібно перетерти кілька разів через дрібне сито, а потім розмішати виделкою зі сметаною, медом, яйцями і ваніліном. Якщо змішувати продукти блендером, то сир перетирати не потрібно. Просто все викласти в миску і перетовкти на однорідну масу;
- Перемішати борошно і розпушувач, просіяти їх до рідкої маси і замісити однорідне густе тісто;
- У вимитих яблук видалити серцевину, нарізати зі шкіркою або без неї шматочками довільної форми і величини, потім додати їх до тесту;
- Форму для тіста рясно змастити вершковим маслом, викласти в неї тісто і обережно розрівняти його лопаткою;
- Пекти при температурі 160 градусів від 40 до 50 хвилин, орієнтуючись на золотистий верх і суху зубочистку.
Кекси з яблуком та корицею
Ніжні бісквітні кекси, увінчані трояндочками з яблучних слайсів з тонким ароматом кориці, порадують не тільки смакові рецептори будь-ласуни, але і його погляд. Для приготування такої смачної «краси» потрібні такі продукти:
- 3 яйця;
- 2/3 склянки цукру;
- 1 склянка борошна;
- ванілін на кінчику ножа;
- 3 невеликих соковитих яблука;
- кориця за смаком.
Безпосередньо на процес випічки буде витрачено півгодини, і стільки ж може піти на підготовчі етапи, щоб наваяти красу.
У 100 г яблучних кексів-трояндочок буде 210,4 ккал.
Порядок дій:
- З яєць, ваніліну, цукру і борошна замісити повітряне бісквітне тісто;
- Чисті яблука порізати навпіл, видалити насіння і натерти їх на тертці для картопляних чіпсів або тонким ножем порізати на тоненькі слайсы. Шкірку не знімати;
- Силіконові форми для кексів заповнити на половину тестом. Потім вставити в нього яблучні слайсы у вигляді пелюсток троянди, зверху посипати корицею;
- Підготовлені форми з майбутніми кексами випікати при 200 градусах 30 хвилин, не відкриваючи дверцята духовки.
Млинці з яблуками — кілька варіантів начинки, щоб десерт вийде ще смачніше.
Як приготувати неймовірно смачний салат «Тіффані» з виноградом і куркою читайте в нашій статті.
Рецепт борщу з буряками — всі секрети цього соковитого, ароматного страви національної української кухні.
Кекси з сиром, яблуками та горіхами в силіконовій формі
Випічка з сирного тіста тане в роті, вона завжди виходить ніжною і м'якою, а яблука й горішки в маленьких кексиках сподобаються навіть маленьким діткам. Тому такий десерт допоможе нагодувати корисним сиром навіть найбільшу нехочуху.
Для випічки знадобляться:
- 130 г жирного сиру;
- 70 г вершкового масла;
- 150 г цукру;
- 2 яйця;
- 100 г яблук;
- 50 г подрібнених горіхів (арахісу, волоських або будь-яких інших);
- 5 г розпушувача;
- 150 г борошна.
Час приготування десерту – 1 годину.
Калорійність сирно-яблучно-горіховою випічки – 275,4 ккал/100 г.
Кулінарні процеси:
- Спочатку потрібно розтерти масло з цукром, потім додати сир і яйця, знову розтерти в однорідну масу;
- Акуратно вмішати сухі складові (борошно і розпушувач). В останню чергу вмішати порізані шматочками яблука, обсмажені і подрібнені горіхи. Вимішати, щоб яблука і горіхи рівномірно розподілені в масі;
- Силіконову форму наповнити тестом на ¾ і відправити в духовку випікатися при 180 градусах хвилин 40.
Кекс на кефірі з яблуками в мультиварці
Якщо в холодильнику є недопита пляшка з кефіром і кілька яблук, а на кухні нудьгує без роботи мультиварка, можна витратити трохи часу і спекти до вечері смачний кекс з яблуками на кефірі. Продукти для нього знадобляться у таких пропорціях:
- 250 мл кефіру;
- 1 яйце;
- 200 г цукру;
- 50 мл рослинного масла без запаху;
- 300 г яблук;
- 10 г кориці;
- 3 г ваніліну;
- 20 г розпушувача;
- 10 г соди;
- 350 г борошна.
Активні дії займуть 15-20 хвилин, і ще близько 60 хвилин над випічкою буде працювати мультиварка в режимі «Випічка».
Калорійність 100 г такого кексу буде дорівнює 224 кілокалорії.
Приготування:
- В одній посудині змішати збите яйце, кефір і рослинна рафінована олія;
- В іншій мисці з'єднати сухі продукти: борошно, цукор, розпушувач, соду і прянощі;
- Потім в першу посудину обережно невеликими порціями додавати суху суміш з другої миски;
- Чашу мультиварки змастити маслом і на дно красиво викласти часточки очищеного від насіння яблука, залити зверху тістом і запустити режим «Випічка» («Кекс» або, якщо таких немає, «Пароварка»).
Корисні поради
Яблука для випічки кексу краще вибирати з щільною м'якоттю, яка швидко не разбредется в тесті. До таких сортів належать Семеренко, Богатир, Гренні та інші.
Щоб готова випічка була більш повітряної, частина борошна (не більше 1/5) можна замінити крохмалем або манною крупою.
Збагатити готову страву корисними речовинами і додати йому новий смак можна, якщо змішати пшеничне борошно з вівсяного, гречаного або житнього.
Підкреслити аромат яблук допоможуть такі спеції, як ваніль, кориця і мускатний горіх. Але перед тим, як експериментувати з прянощами, краще дізнатися про смакові переваги домочадців, оскільки є люди, яким не дуже подобається кориця.
Крім спецій, збагатити смак яблучного кексу допоможе додавання в тісто сушеної журавлини, родзинок, вишень або цукатів. Щоб вони краще «впеклись» в тісто, їх потрібно обваляти в борошні.
Незважаючи на те, що дуже зручно замішувати тісто міксером, але про нього краще забути, вмішуючи сухі інгредієнти в збиті яйця, щоб не порушити структуру.
Так само замішуючи тісто, важливо враховувати, що кількість борошна вказане в рецепті, може відрізнятися від того, який знадобитися в конкретному випадку. Це залежить від її якості, тому завжди потрібно орієнтуватися на консистенцію тіста, яке має бути, як густа домашня сметана.
Приблизними можна назвати і час випічки. Воно залежить від потужності та інших особливостей конкретної духовки. Таким чином, допомогти визначити готовність десерту зможе дерев'яна шпажка і колір скоринки.
Якщо готовий кекс з яблуками не вдається дістати з форми, то її потрібно перевернути і покласти на дно гаряче мокрий рушник на кілька хвилин.