Як робити заправку для борщу на зиму
Борщ є шалено смачним, ароматним і наваристим традиційно українським блюдом, смак якого не проти насолодитися як дорослі, так і діти.
Буряк – той інгредієнт у складі борщу, який надає йому ні з чим незрівняний, яскравий бордовий колір, завдяки якому його цінують у всіх світових країнах. Тарілочка гарячого м'ясного борщу на обід – що може бути краще?
Якщо ви бажаєте у холодні зимові дні балувати своїх домашніх смачним і ароматним стравою, то доведеться запастися заправкою для борщу про запас.
Заправка для борщу на зиму: найкращі рецепти
З буряка
Щоб приготувати ароматну перше страву, треба обов'язково мати в наявності бурякову заправку для борщу на зиму. Для приготування рекомендується брати лише стиглі овочі зі свого городу, що за користь не можна порівняти з магазинними.
Крім того, взимку ви зможете істотно заощадити час на приготуванні борщу.
Список необхідних продуктів:
- Перезрілі помідори – 1 кг;
- 1,5 кг буряків;
- 0,5 кг ріпчастої цибулі;
- 500 грам моркви;
- 1 склянку олії;
- 2 ложки оцту;
- 1 ст. ложка солі.
У процесі приготування заправки для борщу на зиму з буряка віддавайте перевагу стиглим м'ясистим помідорів, завдяки яким у вас вийде густа і апетитна закуска. Із зазначеної кількості інгредієнтів можливо приготувати 3 літри заправки з буряком.
Покрокове керівництво:
- Овочі ретельно вимийте;
- Цибуля ріпчаста нарубайте ножем дрібно;
- Моркву і буряк необхідно натерти на тертці;
- Помідори подрібнюємо, можна за допомогою м'ясорубки.
Візьміть на замітку! У разі подрібнення овочів в блендері у вас вийде найсмачніший буряковий соус, який можна додати в борщ. Або можна скористатися м'ясорубкою.
Отже, приступаємо до приготування заправки для борщу:
- У глибоку ємність кладемо подрібнені овочі, солимо, додаємо 1 ст. ложку оцту і масло. Масло вибирати, спираючись на власні смакові пристрасті. Тут все на любителя: комусь подобається кукурудзяна, комусь оливкова, а кому - то звичайне нерафінована;
- Поставити каструлю на середній вогонь і, періодично помішуючи, варити протягом 40 хвилин;
- На закінчення влити в суміш 1 ст. ложку оцту і звести вогонь на мінімальний рівень;
- Гарячу заправку розлити по чистим стерилізованим банкам, закатати. Досвідчені кулінари радять при цьому не знімати каструлю з вогню, нехай заправка повільно кипить. Слідкуйте за тим, щоб вариво не підгоріло.
З капустою
Здогадайтеся, який овоч служить основою для будь-якого борщу? Звичайно ж, це білокачанна капуста, вирощена на власному городі.
З капустою заправка стає в рази смачніше і вишуканіше. Доведеться докласти чимало зусиль і праці в процесі приготування, щоб догодити своїм домочадцям, проте це того варто.
Що ж потрібно для приготування заправки для борщу з капустою на зиму? На 10 півлітрових баночок нам знадобиться:
- Качан капусти – 2 кг;
- 900 грам ріпчастої цибулі;
- Буряк – 3 кг;
- Цукор – 2 ст. ложки;
- Морква – 1 кг;
- 1 стакан рослинного масла;
- Сіль – 2,5 ст. ложки;
- Оцтова кислота – ¾ склянки;
- Кілька горошин перцю, лавровий лист.
Промити буряк і моркву, зняти з неї шкірку. Далі натираємо їх на крупній тертці.
Після капусту потрібно нашаткувати, цибулю дрібно нарізати.
Подрібнені овочі перекладаємо в ємність невеликих розмірів і ставимо на вогонь. Чекаємо, поки ароматна заправка для борщу не почне кипіти і булькати.
Не забувайте періодично помішувати майбутню заготовку. Після того, як вона закипить, додаємо оцтову кислоту, сіль, перець і лавровий лист. Час варіння забере у вас не більше 1 години.
Після гарячу заправку для борщу з капустою розлити по стерильним банкам, накрити кришками і закатати.
Зберігання можливе при кімнатній температурі, однак ідеальні умови створені в підвалі або коморою.
Готова заправка з капустою привнесе взимку краплю користі і вишуканості у ваше повсякденне блюдо і зробить його більш ароматним.
Без буряка
Цікавість у багатьох хазяєчок викликає рецепт заправки для борщу на зиму без буряка. В чому ж полягає принадність цієї заправки? Благородний колір, густа консистенція, відмінний смак – і це далеко ще не весь перелік переваг, а головне – в склад заготовки взагалі не входить оцет!
Щоб приготувати 7 літрів заправки без буряка треба використовувати:
- Томати – 8 кг;
- Перець духмяний горошком – 10 шт;
- Часник – 3 зубчики;
- Перець болгарський – 2 кг;
- Лавровий лист – 4 шт.
В чому суть приготування цієї заправки для борщу?
- Перед тим, як приступити до приготування, ретельно вимийте кришки банки. Стерилізуйте їх близько 5 хвилин;
- Для подрібнення перцю застосуйте м'ясорубку, попередньо вийміть зерна;
- Перетворити помідори в кашку за допомогою кухонних предметів. У велику каструлю покласти перець і томатний сік, тримати суміш на плиті ще приблизно 15 хвилин;
- В простерилізовані банки покласти кілька часточок часнику, перець горошком, лавровий лист;
- Суміш з помідорів влити в банки і закатати.
Виходить приголомшлива консервація, якій будуть раді всі ваші близькі!
А тут читайте про те, як консервувати помідори у власному соку на зиму.
Варення з лісової суниці, намазане на повітряні млинці — ось яким має бути доповнення до ароматного гарячого чаю в холодний зимовий день! Тут ви знайдете декілька покрокових рецептів суничного варення. Вдалих заготовок вам, дорогі господині!
У чому секрет заправки для борщу з квасолею?
Квасоля – це унікальний продукт, але, на жаль, в список основи для борщу він не входить. Борщ, приготовлений із застосуванням квасолі, виходить просто смакота! Аби в зимову пору не витрачати багато часу на приготування борщу, знадобиться вдатися до приготування спеціальної заготовки.
Продукти:
- Капуста – 2 кг;
- Сіль – 200 грам;
- 0,1 кг цукру;
- Квасоля – 250 грам;
- Помідори – 1 кг;
- Рослинне масло – 1 склянку;
- Буряк – 500 грам;
- Цибуля – 500 грам;
- Морква – 500 грам;
- Кілька горошин запашного перцю;
- Оцтова кислота – 2/3 склянки.
Спосіб заготівлі заправки для борщу з квасолею на зиму:
- Квасоля вимочити у воді протягом 12 годин. Далі відварити 40 хвилин;
- Звільнити овочі від шкірки. Цибулю нашаткувати кільцями. Капусту нарізати. Буряк і моркву натерти на тертці;
- У ємність великих розмірів влити олію і після того, як вона нагріється, опустити туди моркву, буряк, а далі цибулю;
- Капусту засипати сіллю і пом'яти до виділення соку. Покласти в каструлю з овочами, а також квасолею;
- Ретельно перемішати всі інгредієнти в каструлі. Додати цукровий пісок, перець і влити охолоджений томат;
- Гасити суміш протягом 45 хвилин;
- На завершення влити оцет;
- Готову заготовку розлити по чистим банкам ємністю по пів-літра, закатати їх.
Апетитна, ситна заправка для борщу з квасолею на зиму готова!