23 апрель 2019 2 125

Дієтичні страви з курячої грудки з вказівкою калорійності

Здорове харчування може бути дуже різноманітним і смачним. Це необов'язково сухий шматок курки і прісний салат. З тієї ж курячої грудки можна приготувати найрізноманітніші страви, що поєднують користь, низьку калорійність і чудовий смак. У цій статті ми зібрали цікаві, на наш погляд, дієтичні страви з курячої грудки. Пропонуємо розглянути рецепти.

Ніжний шашлик «Травневий»
Інгредієнти Кількість
куряча грудка - 1,5 кг
цибуля біла ріпчаста (великий) - 2 шт.
кефір (можна взяти натуральний йогурт або сироватку) - 1 склянка
лимон - 1 шт.
сіль - 30 г
спеції (італійські трави) - 2-3 щіпки
лимонний сік (за бажанням) - від половинки лимона
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 140 Ккал

Для початку підготуємо м'ясо. Курячі грудки відокремити від кісток, прибрати шкірку. Вийшло філе нарізаємо на шматочки розміром близько 5 див. М'ясо потрібно різати вздовж волокон, щоб шматочки згодом не розвалювалися.

Як і для будь-якого шашлику, м'ясо потрібно замаринувати. Спочатку посиплемо його спеціями. Можна взяти будь-які, не обов'язково італійські трави. Підійде навіть готовий набір спецій для шашлику.

Але особливо з курячою грудкою поєднуються паприка, орегано, імбир, всі види перців. Цибулини натерти на тертці або подрібнити за допомогою блендера або м'ясорубки. Спосіб подрібнення тут ролі не грає, головне — отримати цибульну кашку. Саме вона зробить суховатое м'ясо ніжним і м'яким.

В готовій страві смак цибулі абсолютно не відчувається. Перемішати шматочки м'яса з подрібненою цибулею і залишити в холодильнику на 1 годину.

По закінченні цього часу до м'яса додаємо кефір (або йогурт, сироватку). Краще брати знежирені кисломолочні продукти. Вони додадуть грудкам ніжність. Все добре перемішати і знову відправити в холодильник. Час маринування — не менше години, але можна залишити і на більший час, наприклад, на ніч.

Перед смаженням м'ясо потрібно посолити. Шашлик готується на вогні до рум'яної (але не пережареної) скоринки. Готовий ніжний шашличок при подачі можна збризнути лимонним соком.

Легкий, але ситний суп «Хвилинка»

Для приготування супу «Хвилинка» знадобиться:

  • вода — 1,5 л;
  • куряча грудка — 1 шт.;
  • висівки вівсяні (або пластівці, потребують варіння) — 2 столові ложки;
  • яйце куряче — 1 шт.;
  • зелень — за смаком;
  • сіль — за смаком.

Час приготування — 40 хвилин.

Калорійність — 72 ккал на 100 р.

Цей суп не лише дієтичний. Завдяки вівсяним висівки він досить ситний, а готується дуже швидко.

Найбільш витратна за часом приготувати фарш. Для цього прибираємо кістки і шкіру, м'ясо перекручуємо на м'ясорубці.

З фаршу формуємо невеликі фрикадельки, кидаємо їх у киплячу воду підсолену воду.

Коли вода закипить ще раз, фрикадельки потрібно поварити близько 5 хвилин і засипати в отриманий бульйон або пластівці вівсяні висівки. Пластівці, які не потребують варіння, не підійдуть. Краще взяти пластівці «Геркулес». Все перемішуємо і закриваємо кришкою — нехай повариться.

А ми в цей час розіб'ємо в чашку куряче яйце зіб'ємо його виделкою, міксером або блендером. Коли суп закипить, тонкою цівкою наллємо в неї збите яйце, безперервно помішуючи.

Зелень ретельно миємо й дрібно ріжемо. Зелень можна взяти будь-яку. Стандартний набір — цибуля, кріп, петрушка. Але її не повинно бути занадто багато, щоб не перебити ніжний смак супу.

Посипаємо суп зеленню і вимикаємо. Нехай настоїться кілька хвилин і можна подавати.

Теплий курячий салат з апельсинами «Пряний»

Для приготування «Пряного» салату знадобиться:

  • куряча грудка — 1 шт.;
  • апельсин — 1 шт.;
  • шпинат — 1 пучок;
  • часник — 1 невелика головка;
  • перець червоний гострий — 1 стручок;
  • петрушка — декілька гілочок;
  • олія рафінована соняшникова або оливкова олія— 1 столова ложка;
  • сіль — за смаком.

Час приготування — 20 хвилин (+ 1 годину для маринування).

Калорійність — 94 ккал на 100 р.

Курячу грудку відокремлюємо від кісток і шкірки, нарізаємо на невеликі кубики. Апельсин чистимо, ділимо на шматочки і нарізаємо на шматочки приблизно такого ж розміру. Часник чистимо, шпинат і петрушку, ретельно миємо.

Курячу грудку для цього салату потрібно замаринувати, щоб вона стала ніжною і ароматною. Для цього перчик, часник і петрушку за допомогою блендера подрібнюємо і змішуємо з оливковою олією. До речі, часнику можна взяти менше, а стручок гострого перцю замінити кількома пучками меленого гострого перцю — це для тих, хто не дуже любить гостре.

Змішуємо м'ясо з маринадом і залишаємо на годину в холодильнику.

Через годину обсмажуємо його на сухій гарячій сковороді без масла до золотистої скоринки. Куряча грудка, тим більше маринована, готується дуже швидко, тому важливо не перепечеться і не пересушити її.

Коли м'ясо підсмажиться, салат можна збирати. На тарілці в один шар викладаємо листя шпинату, зверху шматочки апельсина і золотисту курочку. Потім присипаємо салат сіллю і подаємо.

Неймовірно смачний шоколадний торт з шоколадним кремом — вишуканий десерт зі смаком какао.

Сирний пиріг з яблуками — рецепт смачного і корисного десерту яке можна дозволити собі на дієті.

А ви знаєте як приготувати смачні картопляні деруни з фаршем? Читайте рецепт приготування тут.

Смажені курячі грудки

Для приготування дієтичних смажених курячих грудок знадобиться:

  • куряча грудка — 1 шт.;
  • спеції (хмелі-сунелі) — за смаком;
  • сіль — за смаком;
  • лимонний сік — з половинки лимона;
  • фольга.

Час приготування — 45 хвилин (+ 2 години на просолювання).

Калорійність — 189 ккал на 100 р.

Здоровий спосіб життя і дієтичне харчування — не привід відмовляти собі в смаженої курочки. Вона теж може бути корисною, але дуже смачною. А крім того, м'ясо за таким рецептом не пригорить, а після його приготування не потрібно буде відмивати плиту і сковороду від жирних крапель.

Отже, підготуємо м'ясо: грудку очистимо від шкірки, видалити кістки. Філе потрібно промити холодною водою і підсушити паперовим рушником. Сухе м'ясо приготуватися краще.

Потім обсушенное м'ясо натираємо спеціями і сіллю. Підготовлені шматки ретельно загортаємо в декілька шарів фольги як можна щільніше, без пустот.

Суху сковороду нагріваємо і кладемо на неї згорток з м'ясом. Закриваємо кришкою і залишаємо на 20 хвилин. Потім смажимо з іншого боку ще 15 хвилин і теж під закритою кришкою.

Смажена курка готова! Але перш ніж діставати, їй потрібно дати трохи охолонути, щоб вона просочилася своїм соком, і тільки потім відкрити фольгу. Перед подачею м'ясо полити лимонним соком.

Дієтичні страви з курячих грудок в мультиварці

Курячі парові тефтелі з кольоровою капустою

Для приготування тефтелек знадобиться:

  • філе з курячих грудок — 400 г;
  • капуста цвітна — 400 г;
  • яйце куряче — 1 шт.
  • сіль, спеції — за смаком.

Час приготування — 45-60 хвилин (в залежності від моделі мультиварки).

Калорійність — 115 ккал на 100 р.

Ці тефтелі сподобаються тим, хто не любить цвітну капусту. Вона додасть курячому м'ясу ніжність, але її смак не буде відчуватися.

Отже, капусту потрібно розібрати на суцвіття і поварити пару хвилин в киплячій підсоленій воді. Відкидаємо на друшляк і залишаємо, щоб стекла зайва вода.

В цей час займемося куркою — перекручуємо філе на м'ясорубці.

Капусту, яка вже обтекла і охолола, злегка віджимаємо руками і теж пропускаємо через м'ясорубку.

Змішуємо капустяний і курячий фарш, вбиваємо яйце, додаємо сіль і спеції. Вони не повинні бути занадто гострими або пряними. Можна взяти, наприклад італійські або прованські трави. А можна просто додати щіпку готової приправи до страв з курки.

Вимішуємо фарш і формуємо невеликі акуратні тюфтельки.

Наливаємо в чашу мультиварки воду (її кількість залежить від конкретної моделі). Зверху поміщаємо ємність для приготування на пару (зазвичай вона йде в комплекті з мультиваркою) і перекладаємо в неї наші тюфтельки.

Далі готуємо з інструкції до мультиварці: закриваємо кришку і виставляємо потрібний час. Для звичайних мультиварок це в середньому 30 хвилин, а для скороварки достатньо 15.

Дієтична пастрома з курячих грудок

Для приготування пастроми знадобиться:

  • куряча грудка — 1 шт.;
  • вода — 1 л;
  • сіль — 1 чайна ложка;
  • часник — 3 великих зубчики;
  • гірчиця зернова — 2 столові ложки;
  • олія соняшникова рафінована або оливкова — 2 столові ложки;
  • суміш перців — за смаком.

Час приготування — 2,5 години.

Калорійність — 157 ккал на 100 р.

Той, кому важко відмовитися від бутербродів з ковбаскою або шинкою, обов'язково повинен спробувати це блюдо. Пастрома корисна, натуральна, низькокалорійна і дуже-дуже смачна.

Приготувати її можна і в духовці, і в мультиварці. У будь-якому випадку готується вона дуже швидко.

Починаємо з засалювання грудки. Це допоможе позбутися від сухості, притаманною білого курячого м'яса і отримати на виході ніжний і соковитий продукт.

Знімаємо шкірку, залишаємо м'ясо з кісточками. Розводимо сіль у воді. Грудку наколюємо в декількох місцях ножем, виделкою або дерев'яною шпажкою. Замочуємо її в розсолі близько 2 годин (можна і більше, якщо немає вільного часу для готування).

Часник чистимо і розрізаємо кожен зубчик на кілька частин. Філе дістаємо з розсолу, обсушуємо паперовими рушниками. Далі в ньому потрібно зробити рівномірно кілька надрізів, в які покласти шматочки часнику.

Гірчицю змішуємо з олією і додаємо пару щіпок перцю. Цією сумішшю потрібно натерти грудку.

Потім викладаємо її в чашу мультиварки і виставляємо режим «випічка». Час залежить від конкретної мультиварки, але в середньому це 8-10 хвилин для однієї сторони і стільки ж для іншої. Якщо в мультиварці є 3D-нагрів, то перевертати пастрому не потрібно.

Коли потрібний час закінчиться, курячу грудку, не можна відразу ж діставати. Нехай вона полежить в закритій мультиварці 2 години до охолодження. За цей час в ній рівномірно розподіляться м'ясні соки, вона стане ніжною, але щільною, і її можна буде розрізати гострим ножем на тонкі шматочки.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: