25 июнь 2019 10 093

Страви з курячих грудок: добірка оригінальних рецептів

Куряча грудка – продукт дуже доступний, недорогий і простий у приготуванні. Страви з курячих грудок повністю відповідають уявленням дієтологів про правильне харчування.

Тонкощі приготування

Куряче філе підходить для других страв і різноманітних закусок. Його варять, смажать, запікають і фарширують. Недолік тільки один – у процесі готування куряча м'якоть може стати сухою. Ось кілька найбільш відомих варіантів, які допоможуть приготувати соковите м'ясо:

  • курячі грудки нарізати краще поперек волокон;
  • запікати у фользі з додаванням великої кількості цибулі;
  • можна покласти всередину грудки половинку цибулини або шматочок лимона;
  • зроблять м'ясо соковитим різноманітні соуси на основі сметани або вершків;
  • можна використовувати смужки жирного бекону, щоб урізноманітнити смак;
  • перед тим як поставити в духовку, змазати курячу м'якоть вершковим маслом;
  • під час готування в духовій шафі треба часто поливати соком, що утворюється при гасінні;
  • всередину рулетів, котлет кладуть шматочок вершкового масла або сир;
  • варіант дієтичного страви – запечена у фользі куряча грудка, щоб вона вийшла соковитою, її не треба зрізати з кісточки;
  • фарш з курячого філе обов'язково доповнюють хлібом, розмоченим у молоці;
  • паніровка з сухарів або кукурудзяних пластівців захистить м'ясо від пересихання.

Прості рецепти смачних страв

У російській кухні є безліч нескладних в приготуванні страв із курячої грудки. Тому на столі завжди може бути різноманітна, ситна, гаряча їжа.

Куряче філе в паніровці
Інгредієнти Кількість
курячої м'якоті - 400-500 грам
кукурудзяних пластівців - 60 грам
яєць - 1 штука
рослинної (рафінованої) олії - 50 мл
солі - за смаком
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 235 Ккал

Рекомендації по приготуванню:

  1. Розрізати підготовлене філе курки вздовж на дві частини. У чашку розбити яйця, посолити, збити віночком. Кукурудзяні пластівці покласти в поліетиленовий пакет і розкачати качалкою. У підсумку вийде велика кукурудзяна крихта;
  2. Вмочити шматочок філе яйце, далі обваляти його в пластівцях. Покласти в сковорідку і обсмажити в розігрітій олії по 2-3 хвилини з усіх боків. На стіл подавати з гарніром по своєму смаку або з зеленим салатом.

Гаряча закуска з курячої м'якоті

Інгредієнти:

  • філе курки – 1 кг;
  • солоне сало – 0,2 кг;
  • цибуля порей (тільки біла частина) – 1 стебло;
  • ялівець – горошини 3 шт.;
  • за смаком – паприка мелена, сіль.

На приготування страви потрібно витратити приблизно годину, калорійність становитиме 254 ккал.

Рецепт приготування:

  1. Сало підморозити і нарізати смужками, ширина яких не менше 6 см. Ялівець подрібнити в ступці, посипати їм сало;
  2. Курячу м'якоть нарізати на шматочки шириною 3 см, приправити паприкою, посолити. Стебло порею розрізати навпіл, найбільші частини листя покласти на 1-2 хвилини в дуже гарячу воду, вийняти, обсушити на паперовому рушнику;
  3. Кожен шматочок м'яса загорнути спочатку листочком цибулі, потім смужкою сала. На тонкий шампур нанизати на 4 шматочки, смажити в духовій шафі на режимі «гриль», часто перевертати, щоб шматочки підрум'янилися з усіх сторін.

Куряче філе з кедровими горіхами

Знадобляться інгредієнти на 4 порції:

  • 60 грам кедрових горіхів;
  • 7 ст. ложок вершків;
  • 15 грам солі;
  • 0, 5 кг курячої м'якоті;
  • зубчики часнику – 5 шт.

На приготування страви потрібно витратити 30 хвилин, калорійність складе 257 ккал.

Спосіб готування:

  1. Часник подрібнити будь-яким зручним способом, додати сіль і натерти цією сумішшю курячу м'якоть;
  2. Покласти м'ясо в миску, залити вершками. Залишити на столі на 30 хвилин;
  3. Виставити на духовці температуру 175 градусів. В добре розігрітий духову шафу поставити куряче філе;
  4. Кедрові горішки подрібнити, посипати ними готову страву.

Страви в духовці і мультиварці

Концепція приготування курячого м'яса в мультиварці та духовці будується на принципах правильного і здорового харчування. Всі страви з курячих грудок готуються з невеликою кількістю жиру і зберігають вітаміни і корисні властивості.

Куряче філе з помідорами та квасолею

Необхідні інгредієнти:

  • 2 великі грудки;
  • 400 р консервованої квасолі;
  • помідори «черрі» на гілочці – 300 грам;
  • тертий пармезан 80-100 грам;
  • по 3 гілочки – чебрець, базилік;
  • 100 грам рафінованої оливкової олії;
  • 45 г оцту бальзамічного;
  • 5 грам цукрового піску;
  • за смаком лук – сіллю, перцем.

Щоб запекти курячу грудку, знадобиться 30 хвилин, блюдо по калорійності не перевищить 285 ккал.

Як готувати:

  1. Змастити маслом форму для випічки, викласти в неї філе. Приправити спеціями, посипати натертим сиром;
  2. Злити рідину з банки з консервованою квасолею. Якщо розсіл дуже мутний, то квасолю слід обполоснути водою. Перекласти її в форму поруч із м'ясом, а зверху викласти помідори разом з гілочками;
  3. З'єднати оливкову олію з бальзамічним оцтом, цукром і сіллю. Отриманої заправкою полити помідори. Посипати все блюдо листочками чебрецю;
  4. Поставити блюдо в розігріту до 175 градусів духовку. Через тридцять хвилин м'ясо готове. Його подають на стіл, а зверху посипають свіжим базиліком. Можна їсти і без нього – і так буде смачно.

Що приготувати з курки на друге читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт домашнього коньяку з самогону. Ми підібрали кілька варіантів, як класичний рецепт так і експрес-метод, який дозволить зробити напій всього за кілька днів.

Як приготувати смачну домашню ковбасу з різного виду м'яса читайте тут.

Бастурма з курки

Знадобляться інгредієнти:

  • 0,8 кг м'якоті з грудок;
  • 1,5 ст. ложки соєвого соусу;
  • 2 склянки води;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • 25-30 грам цукру;
  • 30 грам – сіль;
  • лавровий лист – 3 листочка;
  • 60 г меду;
  • 2 часникові часточки;
  • мелена паприка (сушений солодкий перець) – 2 щіпки.

Потрібно 55-60 хвилин, щоб приготувати оригінальну закуску, калорійність готового продукту складе 260 ккал.

Рекомендований спосіб готування:

  1. Курячі грудки помити, зрізати м'ясо так, щоб вийшло 2 шматка філе однакового розміру. В підходящу ємність налити воду, покласти лавровий лист, посипати сіллю, цукром, перцем. В отриманий маринад покласти м'ясні шматочки, накрити кришкою і відправити на добу в холодильник;
  2. Витягнути філе з маринаду, промити водою, обсушити. З'єднати інгредієнти: мед, оливкова олія, соєвий соус, паприку, перець і часник. Цією сумішшю ретельно змастити м'ясні шматочки і залишити на 2 години маринуватися;
  3. Сформувати з м'яса рулети, обв'язати їх кулінарними нитками. Запікати 1 годину. Спочатку в розігрітій до 160 градусів духовці, а через 40 хвилин переключити режим на 180 градусів. Під час готування м'ясо змастити накопичилася при гасінні соком.

Куряча грудинка з печерицями і гарбузом в мультиварці

Необхідні продукти:

  • 2 невеликі курячі грудки;
  • 1 склянка вершків;
  • цибуля-порей – 1 стебло;
  • 200 грам очищеної гарбузової м'якоті;
  • печериці свіжі – 0,2 кг;
  • 2 гілочки свіжої петрушки;
  • за смаком – перець, сіль;
  • 50 мл оливкової олії;
  • 2 часникові часточки.

Страву можна приготувати за 60 хвилин, енергетична цінність порції 287 ккал.

  1. Філейну частину помити. Обов'язково видалити з неї зайву вологу паперовими рушниками. Порубати на шматочки, товщина яких не більше 2 див. М'якоть гарбуза порізати кубиками, шампіньйони нарізати пластинками. Біла частину порею нарізати великими кільцями, а часник просто подрібнюється;
  2. Відкрити каструлю, налити в чашу олія оливкова, виставити на таймері режим «смажити». У гаряче масло опустити шматочки філе, підрум'янити їх до кремового відтінку з усіх сторін;
  3. Перекласти м'ясо на тарілку. У чашу додати ще трохи олії і в ньому обсмажити подрібнену цибулину і зубчики часнику. Додати до них шматочки гарбуза і пластинки грибів. Час готування складе 15 хвилин;
  4. Настав час додати до овочів шматочки м'яса, приправити їх спеціями і влити склянку вершків. Натиснути кнопку «мультиповар». Готувати при 120 градусах 45 хвилин. Прикрашати подрібненою петрушкою треба вже готову страву.

Курка з грибами в мультиварці

Для приготування страви потрібно:

  • 600 грам курячої м'якоті;
  • 50 грам борошна;
  • 17 грам масла вершкового;
  • 1 ріпчаста цибулина;
  • 40 г сметани;
  • 1 морква;
  • 10 печериць середнього розміру;
  • за смаком – солити, перчити.

Приготування займе 30 хвилин, при цьому енергетична цінність страви складе 280 ккал.

Рекомендації по готуванні:

  1. Підготовлене м'ясо, гриби подрібнити на шматочки. Очищену цибулю порізати півкільцями, моркву нарізати соломкою;
  2. На приладі встановити режим готування мультиповар», виставити температуру 160 градусів. У чашу влити 2 столові ложки олії, коли воно розігріється в ньому обсмажити протягом 5 хвилин моркву з цибулею. Додати до овочів м'ясо, гриби. Тушкувати ще 6 хвилин;
  3. Наповнити склянку до половини теплою водою, розвести в цій рідині борошно, сметану. Відкрити каструлю і отриманою сумішшю полити м'ясо з овочами. Через 25 хвилин курка з грибами буде готова.

Дієтичні страви

Дієтична кухня не обходиться без курячого м'яса, з якого можна приготувати смачні та різноманітні страви.

М'ясне суфле на обід

Необхідні інгредієнти:

  • 400г м'якоті;
  • 1 яєчний білок;
  • ½ Частину склянки молока.

Готування страви займе 15 хвилин, калорійність 180 ккал.

Філе тричі пропустити через м'ясорубку. З'єднати отриманий фарш з молоком і збитим білком. Ретельно переміщати, щоб вийшла пишна, повітряна маса. Якщо по дієті дозволена сіль, то можна приправити за смаком сіллю. Страва готується на пару, близько 40 хвилин. Можна використовувати пароварку або приготувати суфле на водяній бані. В якості соусу рекомендується йогурт без цукру, некисла сметана, збита з посіченою зеленню кропу.

Вишукані рулетики на вечерю

Необхідні продукти:

  • 1 кг філе без кісточки;
  • 5 грам – сіль;
  • 8 смужок сиру зі зниженою жирністю;
  • 1 грам – чорний перець;
  • 2 ст. ложки — соняшникова олія.

Час для приготування складе 25 хвилин, калорійність — 275 ккал.

Інструкція по приготуванню:

  1. В упаковці зазвичай 4 штуки курячих філе. Їх треба помити, обсушити за допомогою звичайного рушники або паперового. Розрізати на дві половинки;
  2. Отримані шматки м'якоті відбити молотком, приправити кожен спеціями;
  3. Розкласти філе на робочій поверхні, покласти в середину кожного по одній смужці сиру. Згорнути у вигляді рулетів;
  4. На сковороді розігріти олію, злегка обсмажити рулети з двох сторін на олії;
  5. Взяти ємність для випічки, скласти в неї обсмажене м'ясо, налити трохи гарячої води. Поставити в розігріту духовку. Щоб м'ясо вийшло соковитим, треба часто поливати рулети рідиною, яка утворюється при гасінні.

Закуска для святкового застілля

На 5 порцій знадобиться:

  • 3-4 грудки;
  • холодна вода – 600 мл;
  • 30 грам – сіль;
  • гірчиця – ½ частина ст. ложки;
  • ½ Частина чайної ложки – паприка;
  • 2 часникові часточки;
  • суміш французьких подрібнених трав – ¼ частина чайної ложки;
  • 20 г рафінованої олії.

Щоб приготувати страву, знадобиться 20 хвилин, його калорійність — 280 ккал.

Спосіб готування:

  1. Очистити грудку від жиру і білих плівок. У ємність налити воду, додати сіль і ретельно переміщати. Залити цією рідиною м'ясо;
  2. Відправити в холодильник на 2 години, можна залишити на ніч. Потім витягнути з солоного розчину грудку, обов'язково обсушити паперовим рушником;
  3. Змішати масло і французькі трави, цією сумішшю з усіх боків обмазати філе. Якщо м'ясний шматочок нерівний, його можна зав'язати кулінарними нитками, сформувати «батончик»;
  4. Розігріти До 250 градусів духовку. М'ясо загорнути у фольгу і поставити готуватися. Вимкнути духовку через 15 хвилин. М'ясо витримати в закритій духовці 1,5 години.

Сучасним господиням не обійтися без курячої грудки. Її просто готувати, коштує вона недорого. У підсумку вийде ніжне, соковите, дієтичне м'ясо.

Що ще почитати: