04 март 2019 4 303

Прості і незвичайні рецепти маринаду для курячої грудки

Куряча грудка – один з найбільш смачних і ніжних м'ясних продуктів, але є думка, що при приготуванні вона кілька суховата.

Зробити печеня з курячої грудки соковитим і м'яким можна за допомогою різноманітних маринадів. Витримавши м'ясо в маринаді, його можна перетворити на щось чудове.

Маринад для соковитою курячої грудки в духовці

З гранатовим соком
Інгредієнти Кількість
ціла куряча грудка - 1 шт.
газована мінералка - стакан
масло (рослинне) - 3 столові ложки
1 гранат або якісний гранатовий сік - 100-150 г
чорний перець - за смаком
часник - 2-3 зубчики
Час приготування: 210 хвилин Калорійність на 100 г: 85 Ккал

Вимита і обсушенная грудка поміщають в емальований посуд. Попередньо її треба натерти відповідно до смаковими пристрастями сіллю, перцем, спеціями.

Далі готується маринад. В якості готового соку треба бути впевненими, так як це може бути підробка з горобини-черноплодки. Надійніше видавити сік з самого фрукта.

Найпростіший спосіб добування соку з гранатового плоду – взяти цілий здоровий гранат і починати обережно проминать його з усіх сторін. Поступово, у міру пом'якшення плоду, м'яти його треба все сильніше, не забуваючи про те, що це гранат (майже граната, може статися те, що трапляється з однойменною предметом).

Обережно, перевертаючи, катаючи між долонями, натискаючи пальцями на щільні місця, поки плід не стане відчутно рідиною в щільній шкірці, не придбає пластичність і м'якість. Після цього в шкірці пробивається невеликий отвір, сік зливається в ємність. Кісточки залишаються всередині.

Сік виливається в миску, де знаходиться грудка, туди ж виливається газована вода, перемішати, перевертаючи м'ясо. Ідеально, якщо м'ясо повністю покрито маринадом, якщо ні, м'ясо треба перевертати (або зробити маринаду побільше). Витримати годину при кімнатній температурі, потім 2 години в холодильнику (можна і довше).

Перед випіканням курка намазується подрібненим часником, змішаним з рослинним маслом.

З м'ятою

Грудку, замариновану способом, описаним нижче, можна потім запекти будь-яким способом (з сиром та помідорами, з овочами тощо), своєрідний смак зробить її просто неповторною.

Для маринаду потрібно:

  • Куряча грудка;
  • Майонез;
  • Свіжа м'ята.

М'ята подрібнюється, змішується з майонезом. Вимита і підсушена грудки нарізати на смужки не товщі 1 сантиметра, ретельно перемішується з отриманою сумішшю, після чого її треба залишити на кілька годин (1-1,5 години при кімнатній температурі, потім її треба помістити в холодильник).

Можна замаринувати на ніч, в цьому випадку приготувати її можна буде буквально за півгодини. М'ясо буде ніжним, соковитим, з незвичайним ароматом і смаком.

Маринад для курячої грудки з соєвим соусом

Можна спробувати замаринувати курячу грудку в соєвому соусі, виходить дуже ароматно, зі східними нотками. Для приготування маринаду потрібно:

  • Винний або яблучний оцет — 2-3 столові ложки;
  • Пара зубчиків часнику;
  • Соєвий соус — 3-4 булані ложки;
  • Розмарин;
  • Чорний мелений перець;
  • Рослинне масло — 3 столові ложки;
  • Чайна ложка цукру (білий або коричневий).

Компоненти для маринаду представлені для однієї цілої грудки або 2 філе.

Грудку вимити і трохи обсушити.

Підготувати маринад:

  1. Соєвий соус змішується з оцтом. Відразу можна помітити, що винний (яблучний) оцет столовий замінювати не варто, зате можна використовувати замість нього свіжовичавлений лимонний сік або червоним вином (не тільки сухим, напівсолодке додасть своєрідність смаку);
  2. Додати рослинне масло;
  3. Покласти спеції за смаком;
  4. Висипати ложечку цукру (якщо використовується напівсолодке вино, цукор можна не додавати).

Отриманої пікантною сумішшю ретельно обмазати м'ясо. При кімнатній температурі грудка маринується не менше години, можна маринувати і довше, але в цьому випадку треба перемістити її в холодильник.

Випікати замариновану таким чином грудку краще у фользі. Неймовірно смачно як в гарячому вигляді, так і в холодному.

Маринад для курячих грудок на грилі

Солодко-гострий маринад для приготування курки на грилі. Дуже хороший для любителів нестандартного підходу до готування.

Для отримання маринаду потрібно:

  • Лимонний сік – половина склянки;
  • Рослинне масло – 3 столові ложки;
  • Мед – 3 столові ложки;
  • Соєвий соус – 3 столові ложки;
  • Цибулина.

Пропорції дані на 6 філе.

Грудки вимити, покласти в ємність. У маленькій каструльці змішати дрібно порізану цибулю, лимонний сік, мед, масло і мед. Курку рясно намазати отриманим маринадом, обваляти в ньому, залишити на годину в накритому посуді при кімнатній температурі. Якщо маринувати в холодильнику не менше 4 годин.

Залишився маринад поставити на вогонь і варити до загустіння (не більше 2-3 хвилин). Отриманий в результаті соус буде використовуватись для обмазування м'яса при смаженні.

Замариноване м'ясо натирається сіллю і перцем і обсмажується, при цьому його треба періодично обмазувати приготованим з маринаду соусом.

Рецепти маринаду для шашлику з курячої грудки

Курячий шашлик – це ніжне м'ясо, а ніжним його роблять правильно підібрані маринади.

З допомогою маринаду шашличку можна надати дивовижні відтінки смаку і аромату. Звичайно, класичний рецепт з оцтом, сіллю і цибулею переживе століття, але можна трохи розширити свої уявлення про можливості маринування курячого м'яса.

Кисломолочний

Для цього маринаду знадобляться:

  • Нежирний йогурт або кефір — півтори склянки;
  • Сік одного лимона;
  • Зубчик часнику;
  • Приправи за смаком.

Інгредієнти представлені на 1 кг курячого м'яса.

Маринувати м'ясо слід таким чином: вимиті, нарізані великими шматочками філе поміщаються в ємність, спочатку перемішуються з приправами і подрібненим часником, потім заливаються склянкою йогурту або кефіру. Можна відразу продовжувати готувати, але краще помариновать м'ясо 40-60 хвилин.

Залишилися півсклянки йогурту і лимонний сік з'єднати і використовувати для обмазування м'яса під час смаження.

З мінералкою

Дуже ніжне м'ясо, яке смажиться буквально 5 хвилин. Головне, м'ясо, замариноване таким чином, не перетримати на вогні.

Для цього казкового маринаду потрібні:

  • Цибуля (співвідношення цибулі з м'ясом, як 1:2);
  • Газована мінеральна вода (на 3 грудки – близько півлітра);
  • Рослинна олія — 3-5 солових ложок;
  • Петрушка (можна іншу зелень);
  • Приправи за смаком;
  • Лимон.

М'ясо вимити, нарізати рівними шматочками. Цибулю нарізати тонкими кільцями. У ємність з м'ясом вливається масло, перемішується, спеції, цибуля. Ретельно перемішати. Потім залити мінеральною водою (шматочки повністю повинні бути покриті). Лимонний сік додавати тільки для любителів м'яса з кислинкою.

М'ясо повинно знаходитися в маринаді як мінімум 3 години, але краще подовше – 5.

Курячі грудки в медовому маринаді

Свіжий цитрусовий смак і медово-пряний відтінок – рецепт для любителів цілої гами смаку. Кумін (зіра), що входить до складу маринаду, робить смак м'яса ще багатшими.

Для маринаду знадобляться:

  • Апельсиновий сік – 50 г;
  • Мед – чайна ложка;
  • Кумин – на кінчику ложки;
  • Приправи (перець червоний, чорний);
  • Часник 2 зубчики;
  • Лимонний сік – столова ложка;
  • Оливкова олія – 2 чайні ложки.

Спочатку треба змішати маринад: апельсиновий і лимонний соки, оливкова олія, мед – помішувати до розчинення меду, потім додати зіру і червоний і чорний перець за смаком.

Кількість інгредієнтів не вказано на 2-3 філе.

Грудки помістити в маринад і тримати не менше години, періодично перевертаючи. Перед тим, як почати смажити, можна за смаком посолити.

Суп вермішелевий з курки за нашим рецептом, дуже смачний — спробуйте.

Куряча грудинка, запечена в духовці, збереже ніжність м'яса і аромат прянощів. Читайте рецепт.

Куряче філе на пару в мультиварці, мабуть самий дієтичний рецепт — візьміть на замітку.

Куряча грудка в апельсиновому маринаді

Свіжий смак цитрусових ніколи не набридне. А якщо поєднувати його з таким елементом, як імбир, то можна отримати до столу щось!

Інгредієнти для приголомшливого маринаду, розраховані на 600 г курячого філе:

  • Один апельсин;
  • 2 зубчики часнику;
  • Шматочок кореня імбиру (близько 2 см);
  • Соєвий соус – 3 столові ложки;
  • Оливкова олія – 2 столові ложки;
  • Приправи (чебрець, розмарин);
  • Кілька видів перців (або взяти готову суміш).

Приправи, перець, часник розтерти в ступці до стану однорідної маси.

Апельсин вимити, з допомогою терки зняти цедру, потім видавити сік.

Далі апельсиновий сік і цедру, імбир, розтерті трави, перець і часник перемішати;

Додати соєвий соус і оливкове масло.

Корінь імбиру очистити, подрібнити.

Курячі філе вимити, обсушити, викласти у ємність з кришкою, додати маринад, обваляти в ньому грудки, ретельно, щоб вся поверхня м'яса була покрита маринадом, закрити кришкою. Настоюватися м'ясо має не менше 8 годин у холодильнику.

Рекомендується запікати це м'ясо у фользі, перед подачею полити соком, який виділиться при запіканні. Чудовий смак, як в гарячому, так і в холодному вигляді.

Корисні поради

В основному, чим довше м'ясо знаходиться в маринаді, тим смачніше і соковитіше воно буде. Крім того, воно краще наповниться смаком маринаду.

Якщо хочеться, щоб смак маринаду відчувався інтенсивніше, шматочки треба робити тонший.

Курячу грудку рекомендується нарізати вздовж волокон смужками.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: