Прості і незвичайні рецепти маринаду для курячої грудки
Куряча грудка – один з найбільш смачних і ніжних м'ясних продуктів, але є думка, що при приготуванні вона кілька суховата.
Зробити печеня з курячої грудки соковитим і м'яким можна за допомогою різноманітних маринадів. Витримавши м'ясо в маринаді, його можна перетворити на щось чудове.
Маринад для соковитою курячої грудки в духовці
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
ціла куряча грудка - | 1 шт. |
газована мінералка - | стакан |
масло (рослинне) - | 3 столові ложки |
1 гранат або якісний гранатовий сік - | 100-150 г |
чорний перець - | за смаком |
часник - | 2-3 зубчики |
Час приготування: 210 хвилин | Калорійність на 100 г: 85 Ккал |
Вимита і обсушенная грудка поміщають в емальований посуд. Попередньо її треба натерти відповідно до смаковими пристрастями сіллю, перцем, спеціями.
Далі готується маринад. В якості готового соку треба бути впевненими, так як це може бути підробка з горобини-черноплодки. Надійніше видавити сік з самого фрукта.
Найпростіший спосіб добування соку з гранатового плоду – взяти цілий здоровий гранат і починати обережно проминать його з усіх сторін. Поступово, у міру пом'якшення плоду, м'яти його треба все сильніше, не забуваючи про те, що це гранат (майже граната, може статися те, що трапляється з однойменною предметом).
Обережно, перевертаючи, катаючи між долонями, натискаючи пальцями на щільні місця, поки плід не стане відчутно рідиною в щільній шкірці, не придбає пластичність і м'якість. Після цього в шкірці пробивається невеликий отвір, сік зливається в ємність. Кісточки залишаються всередині.
Сік виливається в миску, де знаходиться грудка, туди ж виливається газована вода, перемішати, перевертаючи м'ясо. Ідеально, якщо м'ясо повністю покрито маринадом, якщо ні, м'ясо треба перевертати (або зробити маринаду побільше). Витримати годину при кімнатній температурі, потім 2 години в холодильнику (можна і довше).
Перед випіканням курка намазується подрібненим часником, змішаним з рослинним маслом.
З м'ятою
Для маринаду потрібно:
- Куряча грудка;
- Майонез;
- Свіжа м'ята.
М'ята подрібнюється, змішується з майонезом. Вимита і підсушена грудки нарізати на смужки не товщі 1 сантиметра, ретельно перемішується з отриманою сумішшю, після чого її треба залишити на кілька годин (1-1,5 години при кімнатній температурі, потім її треба помістити в холодильник).
Можна замаринувати на ніч, в цьому випадку приготувати її можна буде буквально за півгодини. М'ясо буде ніжним, соковитим, з незвичайним ароматом і смаком.
Маринад для курячої грудки з соєвим соусом
Можна спробувати замаринувати курячу грудку в соєвому соусі, виходить дуже ароматно, зі східними нотками. Для приготування маринаду потрібно:
- Винний або яблучний оцет — 2-3 столові ложки;
- Пара зубчиків часнику;
- Соєвий соус — 3-4 булані ложки;
- Розмарин;
- Чорний мелений перець;
- Рослинне масло — 3 столові ложки;
- Чайна ложка цукру (білий або коричневий).
Компоненти для маринаду представлені для однієї цілої грудки або 2 філе.
Грудку вимити і трохи обсушити.
Підготувати маринад:
- Соєвий соус змішується з оцтом. Відразу можна помітити, що винний (яблучний) оцет столовий замінювати не варто, зате можна використовувати замість нього свіжовичавлений лимонний сік або червоним вином (не тільки сухим, напівсолодке додасть своєрідність смаку);
- Додати рослинне масло;
- Покласти спеції за смаком;
- Висипати ложечку цукру (якщо використовується напівсолодке вино, цукор можна не додавати).
Отриманої пікантною сумішшю ретельно обмазати м'ясо. При кімнатній температурі грудка маринується не менше години, можна маринувати і довше, але в цьому випадку треба перемістити її в холодильник.
Випікати замариновану таким чином грудку краще у фользі. Неймовірно смачно як в гарячому вигляді, так і в холодному.
Маринад для курячих грудок на грилі
Солодко-гострий маринад для приготування курки на грилі. Дуже хороший для любителів нестандартного підходу до готування.
Для отримання маринаду потрібно:
- Лимонний сік – половина склянки;
- Рослинне масло – 3 столові ложки;
- Мед – 3 столові ложки;
- Соєвий соус – 3 столові ложки;
- Цибулина.
Пропорції дані на 6 філе.
Грудки вимити, покласти в ємність. У маленькій каструльці змішати дрібно порізану цибулю, лимонний сік, мед, масло і мед. Курку рясно намазати отриманим маринадом, обваляти в ньому, залишити на годину в накритому посуді при кімнатній температурі. Якщо маринувати в холодильнику не менше 4 годин.
Залишився маринад поставити на вогонь і варити до загустіння (не більше 2-3 хвилин). Отриманий в результаті соус буде використовуватись для обмазування м'яса при смаженні.
Замариноване м'ясо натирається сіллю і перцем і обсмажується, при цьому його треба періодично обмазувати приготованим з маринаду соусом.
Рецепти маринаду для шашлику з курячої грудки
Курячий шашлик – це ніжне м'ясо, а ніжним його роблять правильно підібрані маринади.
З допомогою маринаду шашличку можна надати дивовижні відтінки смаку і аромату. Звичайно, класичний рецепт з оцтом, сіллю і цибулею переживе століття, але можна трохи розширити свої уявлення про можливості маринування курячого м'яса.
Кисломолочний
Для цього маринаду знадобляться:
- Нежирний йогурт або кефір — півтори склянки;
- Сік одного лимона;
- Зубчик часнику;
- Приправи за смаком.
Інгредієнти представлені на 1 кг курячого м'яса.
Маринувати м'ясо слід таким чином: вимиті, нарізані великими шматочками філе поміщаються в ємність, спочатку перемішуються з приправами і подрібненим часником, потім заливаються склянкою йогурту або кефіру. Можна відразу продовжувати готувати, але краще помариновать м'ясо 40-60 хвилин.
Залишилися півсклянки йогурту і лимонний сік з'єднати і використовувати для обмазування м'яса під час смаження.
З мінералкою
Для цього казкового маринаду потрібні:
- Цибуля (співвідношення цибулі з м'ясом, як 1:2);
- Газована мінеральна вода (на 3 грудки – близько півлітра);
- Рослинна олія — 3-5 солових ложок;
- Петрушка (можна іншу зелень);
- Приправи за смаком;
- Лимон.
М'ясо вимити, нарізати рівними шматочками. Цибулю нарізати тонкими кільцями. У ємність з м'ясом вливається масло, перемішується, спеції, цибуля. Ретельно перемішати. Потім залити мінеральною водою (шматочки повністю повинні бути покриті). Лимонний сік додавати тільки для любителів м'яса з кислинкою.
М'ясо повинно знаходитися в маринаді як мінімум 3 години, але краще подовше – 5.
Курячі грудки в медовому маринаді
Свіжий цитрусовий смак і медово-пряний відтінок – рецепт для любителів цілої гами смаку. Кумін (зіра), що входить до складу маринаду, робить смак м'яса ще багатшими.
Для маринаду знадобляться:
- Апельсиновий сік – 50 г;
- Мед – чайна ложка;
- Кумин – на кінчику ложки;
- Приправи (перець червоний, чорний);
- Часник 2 зубчики;
- Лимонний сік – столова ложка;
- Оливкова олія – 2 чайні ложки.
Спочатку треба змішати маринад: апельсиновий і лимонний соки, оливкова олія, мед – помішувати до розчинення меду, потім додати зіру і червоний і чорний перець за смаком.
Кількість інгредієнтів не вказано на 2-3 філе.
Грудки помістити в маринад і тримати не менше години, періодично перевертаючи. Перед тим, як почати смажити, можна за смаком посолити.
Суп вермішелевий з курки за нашим рецептом, дуже смачний — спробуйте.
Куряча грудинка, запечена в духовці, збереже ніжність м'яса і аромат прянощів. Читайте рецепт.
Куряче філе на пару в мультиварці, мабуть самий дієтичний рецепт — візьміть на замітку.
Куряча грудка в апельсиновому маринаді
Свіжий смак цитрусових ніколи не набридне. А якщо поєднувати його з таким елементом, як імбир, то можна отримати до столу щось!
Інгредієнти для приголомшливого маринаду, розраховані на 600 г курячого філе:
- Один апельсин;
- 2 зубчики часнику;
- Шматочок кореня імбиру (близько 2 см);
- Соєвий соус – 3 столові ложки;
- Оливкова олія – 2 столові ложки;
- Приправи (чебрець, розмарин);
- Кілька видів перців (або взяти готову суміш).
Приправи, перець, часник розтерти в ступці до стану однорідної маси.
Апельсин вимити, з допомогою терки зняти цедру, потім видавити сік.
Далі апельсиновий сік і цедру, імбир, розтерті трави, перець і часник перемішати;
Додати соєвий соус і оливкове масло.
Корінь імбиру очистити, подрібнити.
Курячі філе вимити, обсушити, викласти у ємність з кришкою, додати маринад, обваляти в ньому грудки, ретельно, щоб вся поверхня м'яса була покрита маринадом, закрити кришкою. Настоюватися м'ясо має не менше 8 годин у холодильнику.
Рекомендується запікати це м'ясо у фользі, перед подачею полити соком, який виділиться при запіканні. Чудовий смак, як в гарячому, так і в холодному вигляді.
Корисні поради
В основному, чим довше м'ясо знаходиться в маринаді, тим смачніше і соковитіше воно буде. Крім того, воно краще наповниться смаком маринаду.
Якщо хочеться, щоб смак маринаду відчувався інтенсивніше, шматочки треба робити тонший.
Курячу грудку рекомендується нарізати вздовж волокон смужками.
Приємного апетиту!