07 июнь 2019 1 118

Рецепти простих і смачних других страв з курки

З давніх пір людство використовує ніжне м'ясо курки з-за його цінової доступності, поживності і корисності. Воно додається в перші і другі страви, входить в рецепти для приготування салатів і паштетів.

Навіть бульйон з стегенець користується великою любов'ю серед широких верств населення через своїх смакових і дієтичних властивостей. Другі страви, в основі яких є куряче м'ясо, відрізняються великою різноманітністю.

Курку можна смажити, варити, запікати, фарширувати, робити з неї котлети, готувати на пару. Найшвидшими в приготуванні і низькокалорійними вважаються рецепти з використанням скороварки і пароварки.

Найзручніше готувати з філе. Нижче наводяться прості рецепти смачних других страв з курки.

Котлети з плавленим сиром
Інгредієнти Кількість
раст. масла - 3 стіл. л.
курячого філе - 1 кг
яєць - 1 шт.
масла вершкового - 70 г
листя петрушки - за смаком
плавлених сирка - 2 шт.
борошна - 0,2 кг
батон - 300 г
чорного перцю - трохи
молока - 0,5 л
солі - 0,5 ч. л.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 200 Ккал

Курячі котлети заслужено користуються любов'ю у тих людей, хто стежить за фігурою, з-за дієтичних властивостей цієї страви. Їх можна обсмажувати в олії, запікати в духовій шафі і готувати на пару.

Недорогим, приємним на смак і досить низькокалорійним другою стравою є котлетки з додаванням плавленого сиру.

Покрокова інструкція по приготуванню:

  1. Куряче філе ріжемо на обробній дошці невеликими шматками і прокручуємо в м'ясорубці;
  2. Чекаємо, поки масло не стане м'яким;
  3. Натираємо плавлений сирок на середній тертці;
  4. Подрібнюємо петрушку на обробній дошці;
  5. Ріжемо Батон на скибочки і замочуємо в молоці. Потім дістаємо скибочки з молока і ретельно вичавлюємо;
  6. В об'ємну посуд додаємо курячий фарш, віджаті скибочки батона, натертий сир, вершкове масло, сире яйце, посипаємо перцем, петрушкою, солимо. Все це ретельно перемішуємо;
  7. Ліпимо котлети середньої величини, обвалюємо їх у борошні;
  8. Додаємо на сковороду олію, накаливаем і кладемо котлетки. Обсмажуємо їх з кожної сторони.

Як приготувати тришаровий коктейль У 52 — рецепт цього напою в нашій статті.

Салат зі смаженими грибами і крабовими паличками — візьміть на замітку цей рецепт.

Читайте як приготувати соковиту смажену відбивну з курки в клярі.

Курка з майонезом в духовці

Ніжне м'ясо з рум'яною хрусткою скоринкою порадує будь-якого гурмана. Спосіб приготування курки в духовій шафі досить простий. Щоб запекти куряче м'ясо, потрібно зовсім небагато часу і зусиль. А результат буде приголомшливий.

Інгредієнти:

  • 3 стіл. л. майонезу;
  • 1 тушка бройлерної курки;
  • 1 стіл. л. солі;
  • щіпка чорного перцю;
  • щіпка приправи для курки;
  • 1 стіл. л. раст. масла.

Готується страва 1 годину. Калорійність на 100 г – 340 ккал.

Покрокова інструкція по приготуванню:

  1. Курку вимити і підсушити. Порізати її на шматочки середньої величини;
  2. Отримані шматки, солимо, додаємо приправу, посипаємо перцем;
  3. Додаємо майонез і все акуратно перемішуємо, щоб кожен шматочок був обмазан;
  4. Змастити соняшниковою олією деко. На нього викладаємо курячі шматочки;
  5. Ставимо деко в духовку на середню полицю. Запікаємо м'ясо при температурі 200° С 40 хвилин, до появи скоринки.

При бажанні, можна додати різні спеції та приправи на ваш смак. Наприклад, базилік, кмин, мускатний горіх або будь-які інші.

Шкмерули

Досить простий і доступний за ціною грузинський рецепт смаження курки. Він вимагає зовсім небагато інгредієнтів. Його особливістю є те, що готувати курку треба виключно на чавунній сковороді. М'ясо потрібно вибирати з жирком. Можна використовувати курчат.

Інгредієнти:

  • 3 зубчики часнику;
  • 2 тушки курчати (або 1 курка);
  • 1 стіл. л. сванской солі;
  • 0,2 л молока;
  • трохи чорного перцю;
  • 0,1 л води.

Готується страва 1 год (залежить від вашої вправності). Калорійність на 100 г – 250 ккал.

Покрокова інструкція по приготуванню:

  1. Курчат ріжемо на великі шматки. Викладаємо їх на чавунну сковороду і обсмажуємо на маленькому вогні з закритою кришкою;
  2. Обсмажуємо приблизно 10 хв. кожну сторону, до появи рум'яної скоринки;
  3. Готуємо соус. Трохи обсмажуємо на сковорідці часник. Додаємо воду і варимо близько хвилини, потім наливаємо молоко;
  4. Охолоджені шматки курки посипаємо сванской сіллю і перцем, кладемо в каструлю. Туди ж вливаємо соус;
  5. Ставимо каструлю в духовку і при температурі 150° С залишаємо тушкуватися на 10-15 хвилин.

Якщо дуже поспішайте, тушкувати курку до повної готування можна і без духовки, на повільному вогні. Смажити м'ясо потрібно обов'язково під гнітом. Чавунний посуд використовується для того, щоб не зіпсувати її при смаженні без вживання олії.

Курка з імбиром на пару

М'яке, ароматне і смачне друга страва з птиці виходить з використанням імбиру і сметани. Виконання цього рецепту не вимагає особливих зусиль, і на його приготування йде досить небагато часу.

Інгредієнти:

  • 4 зубчики часнику;
  • 4 грудки (можна взяти стегна, стегенця);
  • щіпка чорного перцю;
  • 1 корінь імбиру;
  • 70 г сметани;
  • трохи улюблених спецій.

Час приготування складе всього 45 хвилин. Калорійність на 100 г – 237 ккал.

Покрокова інструкція по приготуванню:

  1. Корінь імбиру тремо на середній тертці;
  2. Часник подрібнюємо ножем на обробній дошці або з допомогою чесночницы;
  3. Викладаємо в посуд імбир, подрібнений часник, спеції (паприка, куркума, кмин), мелений перець. Додаємо туди сметану. Потім ретельно перемішуємо до одержання маринаду;
  4. Обмазуємо курячі грудки отриманим маринадом;
  5. Кладемо курку в пароварку і варимо приблизно 30 хвилин до готовності.

Перець і спеції можна вибирати за бажанням. Блюдо виходить соковитим, корисним і просто тане в роті.

Печеня з курки

Дуже ситна та поживна страва на друге можна приготувати, обсмаживши курячі грудки разом з цибулею і маслом. Цей рецепт володіє певною родзинкою. М'ясо виходить ніжним і смачним, воно здатне прикрасити стіл як в будні, так і в свята.

Інгредієнти:

  • 1 кг стегенець (стегон, грудок, крилець – на вибір);
  • 4 головки цибулі;
  • 1 стіл. л. вершкового масла;
  • 15 г борошна;
  • 100 мл води;
  • 1 шт. лаврового листа;
  • 1 стіл. л. солі і щіпка чорного перцю;
  • 100 г сметани.

Готується страва 80 хвилин. Калорійність на 100 г – 250 ккал.

Покрокова інструкція по приготуванню:

  1. Грудки нарізаємо на великі шматочки. Ретельно обмиваємо і даємо просохнути;
  2. Розігріваємо сковороду, і викладаємо на неї м'ясо. Смажимо без додавання жиру по 2 хвилини на кожну сторону;
  3. Цибулини очищаємо від лушпиння і моєму. Одну з цибулини нарізаємо на обробній дошці кільцями і викладаємо їх на дно казана;
  4. Решта 3 штуки дрібно шаткуємо на дошці ножем;
  5. Додаємо на сковороду вершкове масло, чекаємо, поки воно розплавиться. Кладемо туди нашатковану цибулю і обсмажуємо близько 2 хвилин;
  6. Викладаємо шматки курячого м'яса в казан;
  7. Зверху курки кладемо обсмажену цибулю;
  8. Борошно насипати на суху сковороду і припускаємо її на середньому вогні приблизно 2 хвилини;
  9. Повільно наливаємо воду, ретельно помішуючи суміш, для того щоб не було грудочок. Додаємо сметану і розмішуємо;
  10. Отриманий соус доводимо до кипіння;
  11. Вливаємо соус у посуд з цибулею і куркою. Кладемо лавровий лист, солимо і перчимо;
  12. Тушкуємо в казані курку на маленькому вогні 30 хвилин.

Замість казана підійде будь-яка глибока чавунний посуд з кришкою. Гасити треба з закритою кришкою. Можна проводити гасіння курки в духовці, так виходить набагато смачніше.

На закінчення можна відзначити, що курка — універсальний продукт, що застосовується у багатьох рецептах не тільки друге, але і будь-яких інших страв. М'ясо цієї птиці заслужено вважається самим народним і користується величезною любов'ю у всіх верств населення. Приємного всім апетиту!

Що ще почитати: