Як приготувати м'ясні биточки з підливою
Відмінність биточків від котлет полягає в тому, що вони володіють круглою формою і готуються під соусом. Зазвичай їх заливають підливою з томату і томят під нею деякий час. У результаті виходить соковите м'ясо, яке просочується соком і ароматом від підливи. Подавати їх можна з будь-яким гарніром — рисом, тушкованими овочами або картопляним пюре.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свинина - | 400 грам |
яловичина - | 300 грам |
цибулю - | 2 шт. |
хліб - | пара шматочків |
молоко гаряче - | 150 мл |
часник - | 3 зубця |
рослинна олія - | для обсмажування |
морква - | 1 штука |
томатів очищених у власному соку - | одна баночка на 240 грам |
борошно - | 30 грам |
приправа - | на свій розсуд |
лаврушка сіль - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 240 Ккал |
Етапи приготування:
- Свинину і яловичину пропускаємо через м'ясорубку;
- Лук очищаємо і також пропускаємо в м'ясний фарш;
- Хліб викладаємо в гаряче молоко і розмочуємо;
- Розмочений хліб разом з молоком перекладаємо в м'ясний фарш, додаємо сіль, перець і перемішуємо;
- З фаршу робимо круглі биточки і обвалюємо їх у борошні;
- Підливаємо в жаровню масло і ставимо на плиту прогрівати;
- Як тільки масло стане гарячим, викладаємо в нього биточки і обсмажуємо з двох сторін. Повинна утворитися золотава скоринка;
- Цибулину для підливи чистимо від луски і ріжемо невеликими скибочками;
- Морквяний коренеплід потрібно добре промити, прибрати з його шкірку і протерти теркою;
- На окрему сковорідку підливаємо рослинне масло і ставимо на вогонь прогріватися;
- У гаряче масло додаємо цибулю і моркву. Все обсмажуємо 5 хвилин до м'якості;
- Далі додаємо велику ложку борошна і все розмішуємо;
- Додаємо помідори разом з соком або томат з водою;
- Підсипаємо сіль, універсальну приправу і викладаємо лаврушку. Все перемішуємо;
- Заливаємо 1,5 склянки води або будь-якого бульйону, прикриваємо кришкою і залишаємо готуватися чверть години на невеликому вогні;
- Через 10 хвилин у підливку необхідно викласти биточки. Якщо соус буде мати густу консистенцію, то в неї можна додати трохи води;
- Перемішуємо, прикриваємо кришкою і залишаємо готуватися протягом 30 хвилин. Вогонь слід зменшити;
- Готові м'ясні биточки можна подавати прямо відразу разом з гарніром.
Тісто для хрустких чебуреків з бульбашками обов'язково вийде, якщо ви прислухаєтеся до наших порад.
Що таке гуакамоле і як його готувати за класичним рецептом читайте в нашій статті.
Як робити цукати з фруктів, а також найбільш цікаві рецепти цих солодощів.
М'ясні биточки з підливою в духовці
Які інгредієнти потрібні:
- півкілограма змішаного фаршу з яловичини і свинини;
- цибуля – 2 головки;
- сир – 100 грам;
- 400 грам грибів;
- одне яйце;
- 200 мл вершків або сметани;
- сіль — на смак;
- пара пучок свіжозмеленої чорного перцю;
- рослинне масло.
Час приготування – 50 хвилин.
Калорійність – 210 ккал.
Приступаємо до приготування:
- Насамперед потрібно очистити цибулю від лушпиння і нарізати на дрібні шматочки;
- Гриби промити, почистити капелюшки від шкірки і нарізати пластинками;
- М'ясний фарш викладаємо в миску, додаємо в нього яйце, підсолюємо, перчимо і при бажанні можна приправити будь-якими спеціями;
- Фарш добре перемішуємо;
- Шматочок сиру нарізаємо на не великі шматочки;
- З фаршу робимо невеликі коржі, викладаємо в центр сир і формуємо круглі биточки;
- На вогонь потрібно поставити жаровню, підлити в неї рослинного масла і прогріти;
- В розпечене масло викладаємо биточки і засмажуємо з обох боків до рум'яного кольору;
- Після цього приступаємо до приготування підливи. Обсмажуємо гриби разом з цибулею в олії, при цьому постійно перемішуємо, щоб не пригоріло;
- Приправляємо гриби з цибулею сіллю і свежесмолотым перцем;
- Потім заливаємо до засмажки сметану або вершки. Все розмішуємо;
- Тушкуємо заливку ще близько 10 хвилин;
- Форму для запікання змащуємо олією, викладаємо на неї биточки і заливаємо підливою з вершків і грибів;
- Ставимо форму в духовку, виставляємо температуру 200 градусів;
- Готуємо все близько 30 хвилин.
Як готувати страву в мультиварці
Інгредієнти для приготування:
- 500 грам свинячого фаршу;
- 200 грам фаршу з яловичини;
- два курячих яйця;
- 3 скибочки м'якоті хліба;
- 2 часникових зубця;
- стакан води;
- 60 грам томатів;
- 30 грам борошна;
- спеції будь-які;
- панірувальні сухарі;
- сіль поварена на свій смак;
- рослинне масло.
Час приготування: 1 годину 20 хвилин.
Калорійність – 240 ккал.
Приступаємо до приготування м'ясних биточків з підливою:
- Для початку м'якуш хліба потрібно викласти в гарячу воду і залишити на 5-7 хвилин, щоб він размочился;
- Далі в чашки змішуємо два види м'ясного фаршу з свинини і яловичини;
- З хліба зливаємо воду, розминаємо м'якоть виделкою або товкачиком;
- Викладаємо хлібну суміш до м'яса, також додаємо туди яйця, сіль, спеції і все розмішуємо до однорідності;
- У ємність мультиварки наливаємо масло, вибираємо режим «Випічка», вибираємо час 50 хвилин і прогріваємо;
- Формуємо з фаршу круглі биточки, обвалюємо їх у панірувальних сухарях;
- Викладаємо в гаряче масло, обсмажуємо з двох боків до утворення золотистої скоринки;
- Після того як всі биточки будуть обсмажені, їх слід покласти в ємність мультиварки;
- В окремій мисці змішуємо томат з водою, додаємо туди ж борошно. Всі добре розмішуємо до однорідності;
- Заливаємо биточки томатною сумішшю, додаємо сіль, приправу;
- Всі готуємо в режимі «Гасіння» протягом 15-20 хвилин.
Смачні м'ясні биточки з підливою стануть відмінним пригощанням на обідньому столі. Вони підійдуть практично до будь-якого гарніру – до тушкованим овочам, картопляного пюре, спагеті, відварного рису або гречки.
При цьому соус можна зробити абсолютно будь – із томату, з вершків, грибів. Так що не варто відкладати їх приготування, краще зробити їх прямо зараз і порадувати своїх рідних ситним вечерею або обідом.