Як правильно закоптити грудинку в коптильні гарячого копчення
Якщо у вас є коптильня, то просто гріх не закоптити в ній грудинку, яка буде відмінною заміною ковбас.
Як вибрати м'ясо
Почати потрібно з вибору грудинки.
Кращим варіантом буде грудинка молодої свині – з білої прошарком жиру, рожевим м'ясом і м'якої тонкої шкіркою. Крім того, в грудинці не повинно бути кісток, її не можна заморожувати, інакше смак вийде не таким гарним.
Якщо у вас м'ясо домашнє, то знайте – цей варіант найкращий. А ось якщо домашнього м'яса немає, то доведеться гарненько пошукати підходящу грудинку.
За посиланням ви знайдете рецепт горохового супу з копченими реберцями.
Також можна приготувати квасолевий суп з копченостями по цього рецептом.
Вашим гостям сподобається рулет з лаваша з копченою куркою. Тут можна подивитися рецепт.
Придбати її можна на базарі або в спеціалізованому м'ясному магазині, однак майте на увазі, що в магазинах свиняче м'ясо завжди доставляється з ферм і може бути напхане різними гормонами росту і вітамінами, які псують смак м'яса. Тому краще пошукати грудинку на ринку у м'ясному відділі, де свинину продають приватні особи, які часто вирощують свиней самі або ж скуповують їх у селах, від чого ймовірність нарватися на хімію явно менше.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
грудинка - | 500 г |
сіль - | 2 ч. л. |
соєвий соус - | 2 ст. л. |
часник - | 2-3 зубчики |
перець - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 455 Ккал |
Коли ми виберемо відповідну грудинку, можна приступати до готування.
- Насамперед слід ретельно промити наше м'ясо і обсушити, щоб підготувати до маринування.
- В інгредієнтах зазначено лише приблизну кількість соєвого соусу, солі – пересолити не вийде, а тому можна додавати все на око. Для початку ми обсипаємо грудинку сіллю, добре обмазуємо. Далі натираємо часник на дрібній тертці або через часникодавку давимо – потрібно це для того, щоб обмазати грудинку з усіх боків. При цьому часнику можна використовувати побільше.
- Далі ми перчимо нашу грудинку, можна використовувати червоний, якщо любите погостріше. Поливаємо зверху соєвим соусом і обмазуємо знову.Після цього кладемо м'ясо в пакет і прибираємо в холодильник на добу, щоб промариновался. Можна підлити ще соєвого соусу прямо в пакети, якщо є бажання. Можна грудинку і залишити на дві доби, так вона промаринується ще краще і рівномірно просолится.
- Коли грудинка буде готова, можна приступати до найцікавішого. Першим ділом насипаємо на дно коптильні вологі тирсу. У магазині вони можуть називатися саме тирсою, або ж на упаковці може бути написано «Тріска для копчення». Вибирати різні види сенсу немає, просто беріть будь-або ж найпростіший, який є.
- Поверх тирси потрібно поставити лоток для збору жиру – в нових моделях він повинен бути відразу, якщо ні – доведеться зробити самим, наприклад, з листа. Це потрібно, щоб жир не капав на тирсу. Зверху ставимо решітку і викладаємо на неї нашу грудинку.
- Наступним кроком буде розпалювання невеликого вогнища, навколо якого слід розмістити камені, щоб було на що поставити коптильню. Як розгориться багаття, ставимо коптильню. Далі нам залишається лише підтримувати багаття, щоб у ньому горіли вугілля (саме горіли), не соромтеся підкладати дрова.
- Коптити потрібно близько 40-50 хвилин в залежності від розміру шматків.
Корисні поради
- При виборі м'яса уважно дивіться на його колір – сама м'якоть повинна бути рожевою, а сало — виключно білим. Саме так виглядає м'ясо молодої свині.
- В грудинці можна залишати кісточки, якщо не хочете їх вирізати, щоб потім лежали без діла, просто в цьому випадку потрібно коптити трохи більше і класти кісткою вниз.
- Для більш приємного смаку в маринад можна додати трохи цукру і запашних трав.
- Також можна додавати в маринад і насіння гірчиці, а якщо любите погостріше, можна використовувати в маринаді і готову гірчицю, головне, не переборщити і перед копченням зніміть ножем надлишки, після чого обдайте залишками рідкої частини маринаду.
- В маринад можна додати кілька часточок лимона або вичавити в нього сік половини плоду, щоб смак був більш цікавим, однак це на любителя. При цьому не варто замінювати сік лимона оцтом – зіпсуєте смак.
На відео — простий спосіб приготування грудинки гарячого копчення: