22 апрель 2019 1 235

Як приготувати класичний гратен з картоплі

Гратен, в перекладі з французької, означає запікання. Різноманітність французького гратена вражає, оскільки в світі можна зустріти велику кількість рецептів з різними інгредієнтами. Головний інгредієнт – це картопля. Для приготування гратена досвідчені кухарі радять використовувати найкращий картоплю.

Кулінарна довідка

Гратен з картоплі – це дуже просте і смачне блюдо, яке подають у найкращих ресторанах Франції. Гратен з картоплі можна подавати на стіл як самостійне блюдо, так і з гарніром.

Якщо вірити історії, то у Франції це блюдо готували бідні люди, які хотіли з простих продуктів зробити справжнє кулінарне мистецтво.

Існує кілька способів приготування: на сковороді, в каструлі або мультиварці.

Господині, які хочуть швидко приготувати гратен, можуть використовувати для приготування не духовку, а звичайну плиту. Для приготування всі інгредієнти поміщаються в глибоку каструлю, яка накривається кришкою. Готувати краще на помірному вогні.

Гратен, приготований в мультиварці, виходить дуже соковитим і ніжним.

Основа страви – це картопля, який чудово поєднується з іншими інгредієнтами. Страву можна готувати з сиром, з м'ясом або овочами. Головне правило – це тушкувати з вершками і посипати твердим сиром.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
картоплі (краще використовувати молодий) - 1 кг
сиру - 200 г
часнику - 3 зубчики
вершків - 0,2 літра
вершкове масло - для змащування форми
мускатний горіх - щіпка
сіль і перець - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 247 Ккал

Гратен з картоплі – відмінне блюдо, яке дуже просто приготувати. Всі перераховані інгредієнти можна придбати в продуктовому супермаркеті.

Приготування:

  1. Взяти невелику каструлю, вилити в неї вершки, додати дрібку мускатного горіха. Приправити сіллю і перцем за смаком. Ретельно перемішати і поставити на слабкий вогонь. Під час варіння масу потрібно помішувати. Як тільки маса закипить, зняти з вогню і остудити;
  2. Картоплю помити, очистити від шкірки і порізати тонкими скибочками. Якщо у вас є спеціальна терка для картоплі, то краще натерти рівномірні скибочки на ній;
  3. Часник почистити і подрібнити. Якщо є часникодавка, то краще подрібнити часник в ній;
  4. Приготувати форму для запікання. Дно форми змастити вершковим маслом. Викласти картопляні скибочки шарами. Кожен шар поливати вершковою масою. Помістити в духовку і готувати 40 хвилин;
  5. Сир подрібнити на тертці. Через 40 хвилин дістати гратен з духовки і рясно посипати сиром. Повернути в духовку і продовжити готувати до появи золотистої скоринки (не більше 10 хвилин);
  6. Готову страву дістати з духовки і подати в гарячому вигляді на стіл.

Гратен з картоплі і риби

Це відмінний рецепт приготування з простих інгредієнтів. Готується дуже просто.

Інгредієнти:

  • 700 г картоплі;
  • 4 зубчики часнику;
  • вершки;
  • мускатний горіх;
  • розморожена риба;
  • сіль і перець.

Час приготування — 1 годину.

Калорійність – 265 ккал на 100 грам.

Приготування:

  1. Взяти форму, в якій буде готуватися гратен. Часник очистити від луски і добре натерти дно форми;
  2. Картоплю почистити і нарізати скибочками, як на чіпси. Промивати картоплю не потрібно. Нарізану картоплю укласти рівним шаром на дно форми і полити вершками. Приправити невеликою кількістю мускатного горіха. Додати сіль і перець за смаком. Весь картопля аналогічно викласти шарами;
  3. Включити духова шафа страву і помістити в духовку на 30 хвилин. Через зазначений час дістати страву з духовки і покласти філе риби. Полити рибу сливочками і продовжувати запікати в духовці протягом 15 хвилин;
  4. Перш ніж подати готову страву на стіл, його можна посипати свіжою зеленню.

Гратен з фаршем та сиром

Це цікавий рецепт приготування, який сподобається кожній господині. Виходить дуже ситне блюдо.

Продукти для гратена:

  • 1 кг картоплі;
  • 700 г фаршу;
  • 1 літр молока;
  • 1 ст. л. сметани;
  • мускатний горіх;
  • сіль і перець;
  • 3 зубчики часнику;
  • 1 цибуля;
  • 250 г твердого сиру;
  • 1 склянку борошна.

Час приготування — 1 година 30 хвилин.

Калорійність — 305 калорій на 100 грам.

Приготування:

  1. Починати приготування потрібно з картоплі. Його потрібно добре помити і видалити шкірку. Порізати тонкими скибочками, перекласти в глибоку миску і залити водою. Нехай картоплю поки настоюється у воді;
  2. Взяти сковороду, викласти в неї фарш і смажити на слабкому вогні з додаванням олії.
  3. Цибуля очистити від лушпиння і подрібнити на дрібні кубики. Додати у фарш і добре перемішати. Приправити сіллю і перцем і смажити до повної готовності;
  4. Взяти глибоку миску і вилити в неї молоко. Додати, постійно помішуючи, один стакан борошна. Додати ложку сметани і ретельно перемішати. Повинна вийти густа однорідна маса. Приправити соус мускатним горіхом, сіллю і перцем за смаком. Соус для страви готовий;
  5. Взяти форму для запікання змастити дно часником. Викласти перший шар фаршу. На фарш покласти картопляні скибочки. Полити приготованим соусом і посипати натертим на тертці сиром;
  6. Готувати в духовці протягом 40 хвилин. Виходить незвичайно смачне блюдо.

Пироги з дріжджового тіста рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.

Скільки варити філе індички для дієтичних страв для дітей або дорослих.

Напередодні посту корисним буде випробувати пісний плов з грибами. Рецепт тут.

Гратен з фаршем, грибами і сиром в мультиварці

Це дуже смачне блюдо, яке можна приготувати на святковий стіл. З приготуванням впорається навіть починаюча господиня.

Інгредієнти для страви:

  • 1 кг картоплі;
  • 600 г фаршу;
  • 300 г грибів (краще використовувати печериці)
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • 3 курячих яйця;
  • 350 г сиру;
  • сіль і перець;
  • оливкова олія.

На приготування потрібно 1 годину.

Калорійність — 373 калорій на 100 грам.

Приготування страви:

  1. Гриби добре промити і порізати тонкими скибочками. Цибуля очистити від лушпиння і порізати тонкими кубиками. Висипати подрібнену цибулю і гриби на сковороду і смажити до повної готовності з додаванням оливкової олії;
  2. На іншій сковороді обсмажити фарш до повної готовності. Фарш посолити і поперчити за смаком.
  3. Картоплю помити, видалити шкірку і порізати тонкими скибочками. У глибоку миску налити воду і помістити в неї нарізану картоплю. Додати курячі яйця в картоплю і добре перемішати. Картопляні скибочки повинні бути в яйці.
  4. Взяти чашу мультиварки і змастити оливковою олією. Помістити на дно ½ частину картоплі і поставити готуватися. Для приготування краще використовувати режим «гасіння». Через 20 хвилин викласти фарш і готувати 10 хвилин. Через зазначений час викласти гриби і залишився картоплю.
  5. За 15 хвилин до готовності посипати сиром. Виходить дуже ситне, ароматне і смачне блюдо.

Поради на замітку

  1. Незвичайний гратен виходить з сиром Чеддер. Для приготування страви необхідно використовувати тільки сир твердого сорту.
  2. Якщо ви не любите мускатний горіх, то можна не додавати його в соус.
  3. Соус краще готувати з вершків середньої жирності.
  4. Для приготування страви краще брати молоду картоплю або який не розварюється під час приготування.
  5. Якщо ви плануєте приготувати страву на святковий стіл, можна використовувати спеціальні горщики для запікання однієї порції. Виходить дуже гарна подача і смачне блюдо. Перш, ніж подавати страву в горщиках гостям, його можна прикрасити гілочкою свіжої зелені.
  6. Під час приготування не економте на приправах і часнику. Гратен повинен бути дуже ароматним. Можна купити спеціальні приправи для приготування гратена, які використовують кращі кухарі Франції.
  7. Готову страву можна подавати зі свіжою зеленню або легким літнім салатом. Для приготування салату краще всього використовувати томат, огірок і перець. Заправляти салат олією.
  8. Якщо ви готуєте класичний гратен з картоплі в духовій шафі, його необхідно накрити кришкою. Завдяки цьому страва буде ніжним і ароматним. Щоб утворилася золотава скоринка, страву потрібно відкрити за 15-20 хвилин до повної готовності.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: