Як приготувати класичний гратен з картоплі
Гратен, в перекладі з французької, означає запікання. Різноманітність французького гратена вражає, оскільки в світі можна зустріти велику кількість рецептів з різними інгредієнтами. Головний інгредієнт – це картопля. Для приготування гратена досвідчені кухарі радять використовувати найкращий картоплю.
Кулінарна довідка
Гратен з картоплі – це дуже просте і смачне блюдо, яке подають у найкращих ресторанах Франції. Гратен з картоплі можна подавати на стіл як самостійне блюдо, так і з гарніром.
Існує кілька способів приготування: на сковороді, в каструлі або мультиварці.
Господині, які хочуть швидко приготувати гратен, можуть використовувати для приготування не духовку, а звичайну плиту. Для приготування всі інгредієнти поміщаються в глибоку каструлю, яка накривається кришкою. Готувати краще на помірному вогні.
Гратен, приготований в мультиварці, виходить дуже соковитим і ніжним.
Основа страви – це картопля, який чудово поєднується з іншими інгредієнтами. Страву можна готувати з сиром, з м'ясом або овочами. Головне правило – це тушкувати з вершками і посипати твердим сиром.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
картоплі (краще використовувати молодий) - | 1 кг |
сиру - | 200 г |
часнику - | 3 зубчики |
вершків - | 0,2 літра |
вершкове масло - | для змащування форми |
мускатний горіх - | щіпка |
сіль і перець - | за смаком |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 247 Ккал |
Гратен з картоплі – відмінне блюдо, яке дуже просто приготувати. Всі перераховані інгредієнти можна придбати в продуктовому супермаркеті.
Приготування:
- Взяти невелику каструлю, вилити в неї вершки, додати дрібку мускатного горіха. Приправити сіллю і перцем за смаком. Ретельно перемішати і поставити на слабкий вогонь. Під час варіння масу потрібно помішувати. Як тільки маса закипить, зняти з вогню і остудити;
- Картоплю помити, очистити від шкірки і порізати тонкими скибочками. Якщо у вас є спеціальна терка для картоплі, то краще натерти рівномірні скибочки на ній;
- Часник почистити і подрібнити. Якщо є часникодавка, то краще подрібнити часник в ній;
- Приготувати форму для запікання. Дно форми змастити вершковим маслом. Викласти картопляні скибочки шарами. Кожен шар поливати вершковою масою. Помістити в духовку і готувати 40 хвилин;
- Сир подрібнити на тертці. Через 40 хвилин дістати гратен з духовки і рясно посипати сиром. Повернути в духовку і продовжити готувати до появи золотистої скоринки (не більше 10 хвилин);
- Готову страву дістати з духовки і подати в гарячому вигляді на стіл.
Гратен з картоплі і риби
Це відмінний рецепт приготування з простих інгредієнтів. Готується дуже просто.
Інгредієнти:
- 700 г картоплі;
- 4 зубчики часнику;
- вершки;
- мускатний горіх;
- розморожена риба;
- сіль і перець.
Час приготування — 1 годину.
Калорійність – 265 ккал на 100 грам.
Приготування:
- Взяти форму, в якій буде готуватися гратен. Часник очистити від луски і добре натерти дно форми;
- Картоплю почистити і нарізати скибочками, як на чіпси. Промивати картоплю не потрібно. Нарізану картоплю укласти рівним шаром на дно форми і полити вершками. Приправити невеликою кількістю мускатного горіха. Додати сіль і перець за смаком. Весь картопля аналогічно викласти шарами;
- Включити духова шафа страву і помістити в духовку на 30 хвилин. Через зазначений час дістати страву з духовки і покласти філе риби. Полити рибу сливочками і продовжувати запікати в духовці протягом 15 хвилин;
- Перш ніж подати готову страву на стіл, його можна посипати свіжою зеленню.
Гратен з фаршем та сиром
Це цікавий рецепт приготування, який сподобається кожній господині. Виходить дуже ситне блюдо.
Продукти для гратена:
- 1 кг картоплі;
- 700 г фаршу;
- 1 літр молока;
- 1 ст. л. сметани;
- мускатний горіх;
- сіль і перець;
- 3 зубчики часнику;
- 1 цибуля;
- 250 г твердого сиру;
- 1 склянку борошна.
Час приготування — 1 година 30 хвилин.
Калорійність — 305 калорій на 100 грам.
Приготування:
- Починати приготування потрібно з картоплі. Його потрібно добре помити і видалити шкірку. Порізати тонкими скибочками, перекласти в глибоку миску і залити водою. Нехай картоплю поки настоюється у воді;
- Взяти сковороду, викласти в неї фарш і смажити на слабкому вогні з додаванням олії.
- Цибуля очистити від лушпиння і подрібнити на дрібні кубики. Додати у фарш і добре перемішати. Приправити сіллю і перцем і смажити до повної готовності;
- Взяти глибоку миску і вилити в неї молоко. Додати, постійно помішуючи, один стакан борошна. Додати ложку сметани і ретельно перемішати. Повинна вийти густа однорідна маса. Приправити соус мускатним горіхом, сіллю і перцем за смаком. Соус для страви готовий;
- Взяти форму для запікання змастити дно часником. Викласти перший шар фаршу. На фарш покласти картопляні скибочки. Полити приготованим соусом і посипати натертим на тертці сиром;
- Готувати в духовці протягом 40 хвилин. Виходить незвичайно смачне блюдо.
Пироги з дріжджового тіста рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.
Скільки варити філе індички для дієтичних страв для дітей або дорослих.
Напередодні посту корисним буде випробувати пісний плов з грибами. Рецепт тут.
Гратен з фаршем, грибами і сиром в мультиварці
Це дуже смачне блюдо, яке можна приготувати на святковий стіл. З приготуванням впорається навіть починаюча господиня.
Інгредієнти для страви:
- 1 кг картоплі;
- 600 г фаршу;
- 300 г грибів (краще використовувати печериці)
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- 3 курячих яйця;
- 350 г сиру;
- сіль і перець;
- оливкова олія.
На приготування потрібно 1 годину.
Калорійність — 373 калорій на 100 грам.
Приготування страви:
- Гриби добре промити і порізати тонкими скибочками. Цибуля очистити від лушпиння і порізати тонкими кубиками. Висипати подрібнену цибулю і гриби на сковороду і смажити до повної готовності з додаванням оливкової олії;
- На іншій сковороді обсмажити фарш до повної готовності. Фарш посолити і поперчити за смаком.
- Картоплю помити, видалити шкірку і порізати тонкими скибочками. У глибоку миску налити воду і помістити в неї нарізану картоплю. Додати курячі яйця в картоплю і добре перемішати. Картопляні скибочки повинні бути в яйці.
- Взяти чашу мультиварки і змастити оливковою олією. Помістити на дно ½ частину картоплі і поставити готуватися. Для приготування краще використовувати режим «гасіння». Через 20 хвилин викласти фарш і готувати 10 хвилин. Через зазначений час викласти гриби і залишився картоплю.
- За 15 хвилин до готовності посипати сиром. Виходить дуже ситне, ароматне і смачне блюдо.
Поради на замітку
- Незвичайний гратен виходить з сиром Чеддер. Для приготування страви необхідно використовувати тільки сир твердого сорту.
- Якщо ви не любите мускатний горіх, то можна не додавати його в соус.
- Соус краще готувати з вершків середньої жирності.
- Для приготування страви краще брати молоду картоплю або який не розварюється під час приготування.
- Якщо ви плануєте приготувати страву на святковий стіл, можна використовувати спеціальні горщики для запікання однієї порції. Виходить дуже гарна подача і смачне блюдо. Перш, ніж подавати страву в горщиках гостям, його можна прикрасити гілочкою свіжої зелені.
- Під час приготування не економте на приправах і часнику. Гратен повинен бути дуже ароматним. Можна купити спеціальні приправи для приготування гратена, які використовують кращі кухарі Франції.
- Готову страву можна подавати зі свіжою зеленню або легким літнім салатом. Для приготування салату краще всього використовувати томат, огірок і перець. Заправляти салат олією.
- Якщо ви готуєте класичний гратен з картоплі в духовій шафі, його необхідно накрити кришкою. Завдяки цьому страва буде ніжним і ароматним. Щоб утворилася золотава скоринка, страву потрібно відкрити за 15-20 хвилин до повної готовності.
Приємного апетиту!