22 июнь 2019 4 308

Як приготувати смажені гливи з картоплею

У кулінарії гриби гливи використовуються досить давно. Особливо вони шанувалися китайськими і японськими кулінарами, оскільки вважалися в рівній мірі корисним і смачним продуктом. Їх дуже легко вирощувати у себе вдома, а в деяких випадках гливи застосовуються в якості компонента деяких лікарських засобів.

За своїм складом вони найбільше схожі на м'ясні та м'ясо-молочні продукти, що містять значну кількість вітамінів, амінокислот і білків. Калорійність у глив досить невелика, їх можна віднести до дієтичних продуктів, при цьому вони дуже ситні. Тому страви з глив повинні бути особливо цікаві тим, хто намагається стежити за своєю фігурою.
Гливи, смажені з картоплею на сковороді
Інгредієнти Кількість
гливи - 500 г
картопля - 1 кг
ріпчаста цибуля - 1 штука
масло рослинне - 20-30 мл
сіль і перець - за смаком
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 115 Ккал

Посмажити картоплю з вешенками не те ж саме, що з якими-небудь іншими грибами, тут є свої хитрощі і особливості, які можна довідатися в нижчеподаному рецепті.

Хід приготування:

  1. Вимити і очистити картопляні бульби;
  2. Очищений картопля нарізати так, як це буде найбільш зручно для смаження (у вигляді брусочків, часточок, скибочок);
  3. Акуратно промити гливи (це дуже тендітні гриби, в даному відношенні чимось нагадують сироїжки), ні в якому разі не замочувати їх при цьому у воді, розкласти на рушник і дочекатися поки вода повністю стече і гриби висохнуть;
  4. Довільним чином нарізати гриби;
  5. Заздалегідь підготувати дві сковороди, в одній з них розігріти дві столові ложки рослинної олії;
  6. На розігріту сковороду викласти нарізані гриби і прикрити сковороду кришкою;
  7. Через 5-7 хвилин потрібно підняти кришку, щоб рідина, що вийшла з глив, могла випаруватися;
  8. Коли рідини практично не залишиться, долити ще трохи олії і обсмажити гриби на сильному вогні так, щоб вони підрум'янилися (в процесі акуратно помішувати дерев'яною лопаткою;
  9. Паралельно другу сковорідку розігріти, додати трохи олії і підсмажити картоплю, бажано, щоб він перед цим добре підсушився, тоді при смаженні він придбає скоринку красивого золотистого кольору;
  10. Коли до готовності залишиться зовсім трохи, додати в цю ж сковорідку дрібно нарізану цибулю, спеції і продовжити смажити, помішуючи картопля;
  11. Пару хвилин, додати в другу сковорідку гливи (уже попередньо посолені і попєрчєнниє);
  12. Наступні 5 хвилин страва доготавливается і акуратно помішується (щоб шматочки картоплі не перетворилися на пюре);
  13. Гливи, смажені з картоплею готові!

Смажені гливи з картоплею в сметані

 

Додавання сметани робить будь-яку страву ніжним, ситним та смачним. А смажені гливи зі сметаною перетворюються на справжній кулінарний шедевр.

Інгредієнти:

  • гливи — 500 гр.;
  • картопля – 500 гр.;
  • сметана – 1 склянка;
  • вода – 1 склянка;
  • масло рослинне – 3 столові ложки;
  • цибуля ріпчаста – 2 штуки;
  • масло вершкове – 2 столові ложки;
  • борошно – 2 столові ложки;
  • сіль і перець – за смаком.

Час приготування: 90 – 100 хвилин.

Калорійність: 121 ккал.

Хід приготування:

  1. Почистити цибулю і нарізати у вигляді пір'я або півкілець, помістити в чашу мультиварки, виставити режим «Випічка» або «Смаження» і готувати до прозорості протягом 10-15 хвилин;
  2. Помити печериці, нарізати у вигляді соломки або довільно, покласти в каструлю до цибулі, і обережно перемішати;
  3. На сковорідці подплавить пару столових ложок вершкового масла, додати борошно, все змішати і близько двох хвилин підсмажувати;
  4. В окремій (не дуже великий) ємності ретельно змішати склянку сметани з кількома ложками води;
  5. Те, що вийшло додати до підсмаженої соусу і знову перемішати;
  6. Очистити картоплю і нарізати його у вигляді брусочків, покласти в чашу мультиварки до грибів і цибулі;
  7. Все, що знаходиться в чаші, посолити, поперчити і залити сметанним соусом;
  8. Перемішати, доготавливать на режимі «Гасіння» (Час: 1 година);
  9. Коли час закінчиться і мультиварка перестане готувати, перемішати картоплю з грибами і знову запустити мультиварку в тому ж режимі ще приблизно на чверть години;
  10. Страву можна подавати на стіл.

«Гратен» зі смажених глив з картоплею

Тим, хто любить додати трохи вишуканості у повсякденні страви, дуже сподобається «Гратен» зі смажених глив з картоплею.

Інгредієнт:

  • картопля — 1 кг;
  • гриби (сушені) – 50 гр.;
  • гливи і печериці – 250 гр.;
  • окріп – 1 стакан;
  • молоко – ½ склянки;
  • масло вершкове – 1 столова ложка;
  • вершки – 2 столові ложки;
  • часник – 1 зубчик;
  • чебрець – 2-3 гілочки;
  • сіль і перець – за смаком.

Час приготування: 60 хвилин.

Калорійність: 119 ккал.

Хід приготування:

  1. Залити сушені гриби склянкою окропу;
  2. Картоплю почистити і нарізати у вигляді кружечків;
  3. Картопляні гуртки викласти в каструльку, зверху натерти часточку часнику, покласти гілочки чебрецю, залити молоко і окріп з замоченными в ньому грибами;
  4. Каструльку поставити на вогонь, дочекатися закипання і потім варити ще 8 хвилин (шматочки картоплі повинні злегка розм'якнути;
  5. Гливи злегка сполоснути, нарізати великими шматками;
  6. Гриби вкласти на розігріту сковороду, злегка обсмажити (не чекаючи, поки гриби випустять рідина, нехай вони просто трохи схопиться);
  7. Злити воду з картоплі в окрему ємність, прибрати чебрець;
  8. Взяти форму для запікання, на дно викласти шар відварених картопляних кружечків, злегка посипати сіллю і перцем;
  9. Далі так само, шаром викласти гриби, чергувати шари грибів і картоплі ще двічі, не забуваючи щоразу перчити і солити;
  10. В рідину від відвареної картоплі додати вершки і полити цим соусом «Гратен»;
  11. Розігріти духовку до 190c, поставити в неї форму;
  12. Хвилин через 20 дістати форму і залишити настоюватися ще на чверть години;
  13. «Гратен» готовий!

Пропонуємо ознайомитися з простими і швидкими рецептами пирогів із згущеного молока.

Читайте як приготувати овочеве рагу з яловичини в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт пшоняної каші на воді. Це дуже корисне блюдо, яке можна вживати на сніданок.

Смажена картопля з грибами вешенками і часником в мультиварці

Швидке і смачне блюдо з картоплі з вешенками з допомогою мультиварки – це як раз те, що потрібно після довгого трудового дня.

Інгредієнти:

  • гливи – 500 гр.;
  • картопля – 6-7 штук;
  • цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • олія рослинна – 1 столова ложка;
  • кріп свіжий – 20 гр.;
  • суміш перців і сіль – за смаком.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність: 113 ккал.

Хід приготування:

  1. Картоплини почистити і нарізати у вигляді скибочок;
  2. Гриби виполоскати, підсушити, нарізати у формі кубиків і пластин;
  3. Цибулини очистити і нарізати у вигляді кубиків;
  4. Додати масло в мультиварочную чашу, викласти туди ж нарізані гриби;
  5. Вибрати програму «Смажити» і запустити мультиварку на 5 хвилин;
  6. По закінченні часу відкрити чашу і досипати туди цибулю, знову запустити пристрій в колишньому режимі на 5 хвилин;
  7. По закінченні 5-ти хвилин, викласти в мікрохвильовку картоплю і долити пару столових ложок води;
  8. Знову закрити чашу і запустити мультиварку з часом приготування – 20 хвилин;
  9. Через 10 хвилин відкрити і перешкодити картоплю з грибами, знову закрити і залишити доготавливаться;
  10. За 2-3 хвилини до кінця зняти кришку (завдяки цьому повинна утворитися скоринка);
  11. Додати спеції;
  12. Подати смажену картоплю з грибами вешенками на стіл, прикрасивши дрібно порізаною зеленню.

Кулінарні тонкощі приготування

  • купуючи гливи, зверніть увагу, щоб на поверхні їх капелюшків (ні вгорі, ні внизу) не було жовтуватих цяток;
  • перед приготуванням ці гриби не потрібно відварювати, тільки промити;
  • зберігати гриби даного виду рекомендується в скляному або пластиковому посуді;
  • картопляні скибочки покриються скоринкою, якщо масло, на якому вони будуть смажитися, буде добре розігріте;
  • картопляні скибочки не будуть злипатися, якщо вимочувати їх в холодній воді протягом 2-3 годин (однак, після цього картоплю обов'язково просушується);
  • солити картоплю перед початком смаження категорично заборонено, інакше картопля придбає вид пюре;
  • картоплю для смаження вибирається з червоних або жовтих сортів;
  • застосовуючи в невеликих кількостях гірчичне масло, можна надати картоплі приємний аромат і дуже гарний колір.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: