Як приготувати смажені гливи з картоплею
У кулінарії гриби гливи використовуються досить давно. Особливо вони шанувалися китайськими і японськими кулінарами, оскільки вважалися в рівній мірі корисним і смачним продуктом. Їх дуже легко вирощувати у себе вдома, а в деяких випадках гливи застосовуються в якості компонента деяких лікарських засобів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
гливи - | 500 г |
картопля - | 1 кг |
ріпчаста цибуля - | 1 штука |
масло рослинне - | 20-30 мл |
сіль і перець - | за смаком |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 115 Ккал |
Посмажити картоплю з вешенками не те ж саме, що з якими-небудь іншими грибами, тут є свої хитрощі і особливості, які можна довідатися в нижчеподаному рецепті.
Хід приготування:
- Вимити і очистити картопляні бульби;
- Очищений картопля нарізати так, як це буде найбільш зручно для смаження (у вигляді брусочків, часточок, скибочок);
- Акуратно промити гливи (це дуже тендітні гриби, в даному відношенні чимось нагадують сироїжки), ні в якому разі не замочувати їх при цьому у воді, розкласти на рушник і дочекатися поки вода повністю стече і гриби висохнуть;
- Довільним чином нарізати гриби;
- Заздалегідь підготувати дві сковороди, в одній з них розігріти дві столові ложки рослинної олії;
- На розігріту сковороду викласти нарізані гриби і прикрити сковороду кришкою;
- Через 5-7 хвилин потрібно підняти кришку, щоб рідина, що вийшла з глив, могла випаруватися;
- Коли рідини практично не залишиться, долити ще трохи олії і обсмажити гриби на сильному вогні так, щоб вони підрум'янилися (в процесі акуратно помішувати дерев'яною лопаткою;
- Паралельно другу сковорідку розігріти, додати трохи олії і підсмажити картоплю, бажано, щоб він перед цим добре підсушився, тоді при смаженні він придбає скоринку красивого золотистого кольору;
- Коли до готовності залишиться зовсім трохи, додати в цю ж сковорідку дрібно нарізану цибулю, спеції і продовжити смажити, помішуючи картопля;
- Пару хвилин, додати в другу сковорідку гливи (уже попередньо посолені і попєрчєнниє);
- Наступні 5 хвилин страва доготавливается і акуратно помішується (щоб шматочки картоплі не перетворилися на пюре);
- Гливи, смажені з картоплею готові!
Смажені гливи з картоплею в сметані
Додавання сметани робить будь-яку страву ніжним, ситним та смачним. А смажені гливи зі сметаною перетворюються на справжній кулінарний шедевр.
Інгредієнти:
- гливи — 500 гр.;
- картопля – 500 гр.;
- сметана – 1 склянка;
- вода – 1 склянка;
- масло рослинне – 3 столові ложки;
- цибуля ріпчаста – 2 штуки;
- масло вершкове – 2 столові ложки;
- борошно – 2 столові ложки;
- сіль і перець – за смаком.
Час приготування: 90 – 100 хвилин.
Калорійність: 121 ккал.
Хід приготування:
- Почистити цибулю і нарізати у вигляді пір'я або півкілець, помістити в чашу мультиварки, виставити режим «Випічка» або «Смаження» і готувати до прозорості протягом 10-15 хвилин;
- Помити печериці, нарізати у вигляді соломки або довільно, покласти в каструлю до цибулі, і обережно перемішати;
- На сковорідці подплавить пару столових ложок вершкового масла, додати борошно, все змішати і близько двох хвилин підсмажувати;
- В окремій (не дуже великий) ємності ретельно змішати склянку сметани з кількома ложками води;
- Те, що вийшло додати до підсмаженої соусу і знову перемішати;
- Очистити картоплю і нарізати його у вигляді брусочків, покласти в чашу мультиварки до грибів і цибулі;
- Все, що знаходиться в чаші, посолити, поперчити і залити сметанним соусом;
- Перемішати, доготавливать на режимі «Гасіння» (Час: 1 година);
- Коли час закінчиться і мультиварка перестане готувати, перемішати картоплю з грибами і знову запустити мультиварку в тому ж режимі ще приблизно на чверть години;
- Страву можна подавати на стіл.
«Гратен» зі смажених глив з картоплею
Тим, хто любить додати трохи вишуканості у повсякденні страви, дуже сподобається «Гратен» зі смажених глив з картоплею.
Інгредієнт:
- картопля — 1 кг;
- гриби (сушені) – 50 гр.;
- гливи і печериці – 250 гр.;
- окріп – 1 стакан;
- молоко – ½ склянки;
- масло вершкове – 1 столова ложка;
- вершки – 2 столові ложки;
- часник – 1 зубчик;
- чебрець – 2-3 гілочки;
- сіль і перець – за смаком.
Час приготування: 60 хвилин.
Калорійність: 119 ккал.
Хід приготування:
- Залити сушені гриби склянкою окропу;
- Картоплю почистити і нарізати у вигляді кружечків;
- Картопляні гуртки викласти в каструльку, зверху натерти часточку часнику, покласти гілочки чебрецю, залити молоко і окріп з замоченными в ньому грибами;
- Каструльку поставити на вогонь, дочекатися закипання і потім варити ще 8 хвилин (шматочки картоплі повинні злегка розм'якнути;
- Гливи злегка сполоснути, нарізати великими шматками;
- Гриби вкласти на розігріту сковороду, злегка обсмажити (не чекаючи, поки гриби випустять рідина, нехай вони просто трохи схопиться);
- Злити воду з картоплі в окрему ємність, прибрати чебрець;
- Взяти форму для запікання, на дно викласти шар відварених картопляних кружечків, злегка посипати сіллю і перцем;
- Далі так само, шаром викласти гриби, чергувати шари грибів і картоплі ще двічі, не забуваючи щоразу перчити і солити;
- В рідину від відвареної картоплі додати вершки і полити цим соусом «Гратен»;
- Розігріти духовку до 190c, поставити в неї форму;
- Хвилин через 20 дістати форму і залишити настоюватися ще на чверть години;
- «Гратен» готовий!
Пропонуємо ознайомитися з простими і швидкими рецептами пирогів із згущеного молока.
Читайте як приготувати овочеве рагу з яловичини в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт пшоняної каші на воді. Це дуже корисне блюдо, яке можна вживати на сніданок.
Смажена картопля з грибами вешенками і часником в мультиварці
Швидке і смачне блюдо з картоплі з вешенками з допомогою мультиварки – це як раз те, що потрібно після довгого трудового дня.
Інгредієнти:
- гливи – 500 гр.;
- картопля – 6-7 штук;
- цибуля ріпчаста – 1 штука;
- олія рослинна – 1 столова ложка;
- кріп свіжий – 20 гр.;
- суміш перців і сіль – за смаком.
Час приготування: 40 хвилин.
Калорійність: 113 ккал.
Хід приготування:
- Картоплини почистити і нарізати у вигляді скибочок;
- Гриби виполоскати, підсушити, нарізати у формі кубиків і пластин;
- Цибулини очистити і нарізати у вигляді кубиків;
- Додати масло в мультиварочную чашу, викласти туди ж нарізані гриби;
- Вибрати програму «Смажити» і запустити мультиварку на 5 хвилин;
- По закінченні часу відкрити чашу і досипати туди цибулю, знову запустити пристрій в колишньому режимі на 5 хвилин;
- По закінченні 5-ти хвилин, викласти в мікрохвильовку картоплю і долити пару столових ложок води;
- Знову закрити чашу і запустити мультиварку з часом приготування – 20 хвилин;
- Через 10 хвилин відкрити і перешкодити картоплю з грибами, знову закрити і залишити доготавливаться;
- За 2-3 хвилини до кінця зняти кришку (завдяки цьому повинна утворитися скоринка);
- Додати спеції;
- Подати смажену картоплю з грибами вешенками на стіл, прикрасивши дрібно порізаною зеленню.
Кулінарні тонкощі приготування
- купуючи гливи, зверніть увагу, щоб на поверхні їх капелюшків (ні вгорі, ні внизу) не було жовтуватих цяток;
- перед приготуванням ці гриби не потрібно відварювати, тільки промити;
- зберігати гриби даного виду рекомендується в скляному або пластиковому посуді;
- картопляні скибочки покриються скоринкою, якщо масло, на якому вони будуть смажитися, буде добре розігріте;
- картопляні скибочки не будуть злипатися, якщо вимочувати їх в холодній воді протягом 2-3 годин (однак, після цього картоплю обов'язково просушується);
- солити картоплю перед початком смаження категорично заборонено, інакше картопля придбає вид пюре;
- картоплю для смаження вибирається з червоних або жовтих сортів;
- застосовуючи в невеликих кількостях гірчичне масло, можна надати картоплі приємний аромат і дуже гарний колір.
Приємного апетиту!