19 июнь 2019 1 868

Як швидко приготувати кляр для риби

Утворилося слово «кляр» від французького clair, що в перекладі означає «рідкий». По суті, це рідке тісто, в якому вмочують продукт перед тепловою обробкою, а саме спекотною. Самий простий і всім відомий спосіб приготування – це змішування борошна з яйцями. Його можна було спробувати в шкільній їдальні. Хоча там говорили «риба в тісті», а не в клярі.

Простий кляр для риби
Інгредієнти Кількість
сіль - 3 р
яйця - 2 шт.
борошно - 75 г
Час приготування: 10 хвилин Калорійність на 100 грам: 224 Ккал

Функція кляру — утворення хрусткої скоринки. Риба, перебуваючи під скоринкою, «запарюється» і вбирає в себе складові кляру.

Технологічний процес:

  1. Яйця з допомогою віночка або блендера збити;
  2. Поступово ввести муку і заважати до повного розчинення грудочок;
  3. Посолити.

Кляр для риби з майонезом

Рецепт дозволяє приготувати з компонентів, завжди є в холодильнику. Перед тим як опустити головний інгредієнт в рідку суміш натріть його сіллю і лимоном, а в якості спецій виберіть будь-які сушені трави. Кількість готового кляру розраховано на 400 грамів риби.

Необхідні компоненти:

  • яйце;
  • борошно – 75 гр.;
  • майонез «Класичний» – 50 гр.;
  • приправи, перець і сіль.

Час приготування: не більше чверті години.

Калорійність: 441 ккал.

Технологічний процес:

  1. Злегка збити яйце;
  2. Продовжуючи збивання ввести майонез;
  3. Додати приправи, перець і посолити;
  4. Порційно всипати борошно і перемішати до зникнення грудок.

Рецепт для кляру риби на пиві

Незвичайний на перший погляд рецепт вразить своїми смаковими якостями і ніжністю. Головне не дозволяйте їсти рибу, приготовану таким способом дітям.

Необхідні компоненти:

  • яйце – 3 шт.
  • сіль;
  • борошно – 8 ст. л.;
  • пиво – 1 склянку.

Час приготування: 15-20 хвилин.

Калорійність: 182 ккал.

Технологічний процес:

  1. Відокремити жовтки від білків;
  2. В окремому посуді змішати пиво з жовтками і поступово ввести муку;
  3. Білки збити в стійку і міцну піну;
  4. По одній ложці ввести в борошняну суміш білки і акуратно перемішуємо.

Кляр для риби з молоком

Рецептів приготування безліч, але одним з популярних прийнято вважати на основі молока.

Необхідні компоненти:

  • яйце;
  • спеції;
  • молоко – 30 мл;
  • борошно – 6 ст. л.;
  • за бажанням можна додати сушену зелень.

Час приготування: 5 хвилин.

Калорійність: 296 ккал.

Технологічний процес:

  1. До яйцям влити молоко, посолити, додати спеції і збити;
  2. Ввести муку і заважати до повного розчинення грудок;
  3. Кинути сушену зелень і ще раз перемішати.

Інші рецепти кляру для риби

Будь-яка господиня бажає урізноманітнити святковий або повсякденний стіл різними стравами. Однак не завжди для цього вистачає часу та коштів. Пропонуємо вам спробувати кілька варіантів цікавих кляров, які неодмінно знайдуть своїх шанувальників.

Сирний

Неймовірний смак додає сир, який під впливом високої температури плавиться і ніжно обволікає рибу.

Необхідні компоненти:

  • яйце – 3 шт.;
  • дрібно натертий сир – 150 гр.;
  • борошно – 30 гр.;
  • сіль.

Час приготування: 12-15 хвилин.

Калорійність: 263 ккал.

Технологічний процес:

  1. Яйця з допомогою віночка злегка збити;
  2. Всипати борошно при цьому, не перериваючи процес збивання;
  3. Як тільки зникнуть всі борошняні грудки посолити і ввести сир.

Цибулевий

Перевага в тому, що цибуля дарує приємний аромат, простий набір інгредієнтів займе мінімальну кількість часу і додасть незвичайний смак навіть самого звичного страви.

Необхідні рецептурні компоненти:

  • яйце – 2 шт.;
  • цибулина;
  • борошно – 110 гр.;
  • майонез «Класичний» – 50 гр.;
  • половина пучка кропу;
  • сіль.

Час приготування: 7-10 хвилин.

Калорійність: 278 ккал.

Технологічний процес:

  1. Цибулину подрібнити в блендері;
  2. Зелень дрібно порубати – 2 ст. л.;
  3. Цибулю змішати з яйцями, майонезом і посолити;
  4. Збити інгредієнти до однорідної консистенції;
  5. Додати зелень з борошном і перемішати.

Як готувати самі смачні страви з гарбуза швидко і просто.

Що таке мангольд і як його готувати читайте в нашій статті.

Що необхідно для смачної окрошки на кефірі читайте тут.

Картопляний

Рецепт більш відомий як «риба в клярі і картоплі».

Необхідні компоненти рецепту:

  • яйця – 2 шт.;
  • сіль за смаком;
  • картопля – 3 шт.;
  • борошно – 45 гр.;
  • майонез «Класичний» – 50 гр.

Час приготування: 15 хвилин.

Калорійність: 165 ккал.

Технологічний процес:

  1. Всі інгредієнти крім картоплі змішати в окремому посуді
  2. Бульби картоплі крупно натерти;
  3. Спочатку опустити рибу в кляр;
  4. Потім обваляти в тертому картоплі.

Винний

Кляр вийде смачним, якщо використовувати хороше вино без кислинки. А ось солодка паприка додасть пікантні нотки навіть найпростішої рибку.

Необхідні компоненти:

  • яйце;
  • борошно – 55 гр.;
  • вино біле 0.5 склянки;
  • щіпка паприки;
  • сіль.

Час приготування: 7-10 хвилин.

Калорійність: 203 ккал.

Технологічний процес:

  1. Яйце збити з білим вином;
  2. Додати спеції і посолити;
  3. Всипати борошно і перемішати до однорідної консистенції.

Кольоровий

Незвичайний і яскравий відтінок надає східна спеція – шафран.

Необхідні компоненти:

  • шафран – 3 гр.;
  • борошно – 110 гр.;
  • яйце – 3 шт.;
  • молоко – 1.5 склянки.

Час приготування: 10-15 хвилин.

Калорійність: 180 ккал.

Технологічний процес:

  1. Всі інгредієнти, крім борошна збити віночком;
  2. Поступово засипати борошно і перемішати до зникнення останнього грудки.

З мінералкою

У цьому рецепті передбачається високий перепад температур, так як мінералка практично крижана, а масло гаряче. Тому смажити рибу необхідно або у фритюрі, або в глибокому казані.

Необхідні компоненти:

  • яйце – 2 шт.;
  • борошно – 1.5 склянки;
  • сильногазована мінеральна вода – 150 мл;
  • сіль і сода – по щіпці.

Час приготування: до 25 хвилин.

Калорійність: 214 ккал.

Технологічний процес:

  1. Спочатку потрібно охолодити мінералку в холодильнику, а тільки потім відправити в морозилку. Інакше пляшка вибухне;
  2. Влити в посуд ½ частина мінеральної води і збити її з яйцями;
  3. Змішати сухі компоненти і всипати у яєчну масу;
  4. Як тільки тісто після перемішування стане густим, влити решту мінералки.

Покроковий рецепт приготування риби в клярі


Коли вибрано вподобаний рецепт кляру, саме час почати приготування основного блюда.

Необхідні рецептурні компоненти:

  • яйця — 4 шт.;
  • олія – 100 мл;
  • кип'ячена вода – 100 мл;
  • сіль;
  • борошно – 125 гр;
  • риба – 400 гр.

Час приготування:35 - 45 хвилин.

Калорійність: 200 ккал.

Технологічний процес:

  1. Рибу очистити, промити і нарізати на шматки;
  2. Відокремлені від жовтків білки відправити в холодильник;
  3. Жовтки змішати з маслом і водою, наприкінці посолити;
  4. Засипати борошно і інтенсивно перемішати;
  5. Збити міксером білки. Для стійкої піни, додати дрібку солі;
  6. Ввести білки до решти інгредієнтів;
  7. Перемішати і прибрати в холодильник на 10 хвилин для охолодження;
  8. Кожен шматочок риби повністю занурити в кляр і відразу ж відправити обсмажуватися;
  9. Після смаження рибу бажано розкласти на кілька хвилин на паперовий рушник. Процедура необхідна для усунення надлишків жиру.

Корисні поради

  1. Ретельно змішувати всі інгредієнти, щоб добитися максимальної однорідності;
  2. Для отримання пишного кляру бажано не лінуватися, а збивати жовтки окремо від білків;
  3. Якщо рецептура передбачає рідини, то в ідеалі вони повинні бути дуже холодними;
  4. Газована вода робить його не тільки повітряним, але і запобігає зайву жирність готової страви;
  5. Досвідчені господині радять, готувати як мінімум за годину до смаження. За цей час клейковина борошна втратить свою еластичність, тобто тісто максимально прилипне до рибі й не висохне під час смаження;
  6. Після приготування хоч на 10 хвилин прибирайте рідке тісто в холодильник. Це зробить його більш еластичним;
  7. Для перевірки потрібної консистенції досить вмочити в тісто ложку: ідеально приготований кляр рівномірно покриє поверхню столового приладу.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: