Рецепти поживних других страв з яловичини
Яловичина вважається найкориснішим м'ясом і тому в світі існує маса способів і рецептів її приготування. Її можна варити, смажити, запікати, тушкувати, готувати цілими стейками або додавати невеликими шматочками в перші страви.
Будь-яку страву з цього виду м'яса буде смачним і ситним! У даній статті ми зібрали прості страви з яловичини на друге, які люблять і хвалять навіть самі «примхливі» гурмани. Давайте розглянемо рецепти.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яловиче м'ясо - | 0,5 кг |
картопля - | 500-600 г |
капуста - | 0,3 кг |
цибулина і морквина - | по 1 шт. |
солодкий перець - | 1 шт. |
томатна паста - | 50 г |
олія для обсмажування - | 50 мл |
сіль - | за смаком |
спеції - | за смаком |
розсіл від консервованих овочів - | 250 мл |
вода - | 350 мл |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 230 Ккал |
- М'ясо промити холодною водою, видалити жирові скупчення. Нарізати шматочками діаметром 3-4 мм;
- Рослинна олія розігріти на сковороді, опустити в нього м'ясо і добре обсмажити зі спеціями;
- Всі овочі підготувати, почистивши їх і нарізує кубиками (картоплю і капусту не різати), такими ж розмірами, як і м'ясо. Капусту розрізати на шматки 4х4 см;
- У сковороду до м'яса додати порізані цибулю і моркву, добре обсмажити їх разом з доданою томатною пастою;
- Покласти до овочів до м'яса цілу картоплю. Смажити на великому вогні;
- Зверху овочів викласти шматки капусти так, щоб її листи залишилися з'єднаними і залити сумішшю води з розсолом, щоб все блюдо було покрите рідиною;
- Додати сіль і спеції. Тушкувати під кришкою протягом 35 хвилин, збавивши вогонь;
- Не перемішуючи, шарами викласти на тарілки.
«Азу»
Це друге блюдо відноситься до традиційної татарської кухні, але популярно у всьому світі. Сьогодні можна знайти масу самих різних рецептів і варіантів цього простого блюда. Але щоб воно вийшло смачним, треба дотримуватися традиційного рецепту.
Склад:
- яловиче м'ясо – 1 кілограм;
- бульби картоплі – 0,5-0,6 кг;
- дві репчатых цибулини;
- мариновані огірки – 5 шт.;
- томати (з власним соком) – 0,5 кг;
- масло (топлене) – 100 гр;
- м'ясний бульйон – 2 склянки;
- зелень;
- суміш меленого запашного і перців;
- щіпка солі.
Час: 1,5-2 години.
Калорійність: 180 калорій.
- Цибулину очистити і нарізати тонкими півкільцями;
- Мариновані огірки порізати на плоскі бруски не більше 4 мм завтовшки;
- М'ясо помити і нарізати довгастими шматками (як великий палець);
- Казан (або глибоку сковороду) розігріти на великому вогні, вилити туди топлене масло і на ньому обсмажити м'ясо так, щоб утворилася апетитна скоринка, але сік не вийшов;
- Перекласти готове м'ясо в окремий посуд, а в казан додати масла і на ньому спасерувати цибулю;
- На цибулю, який вже придбає золотистий колір викласти знову м'ясо, посолити і заправити сумішшю перців, добре перемішавши все;
- Додати в казан томати і готувати все на великому вогні так, щоб випарувалася зайва рідина;
- Як тільки у страви з'явиться насичений червоний колір і перестане хлюпати долити рідину в казан м'ясного бульйону і тушкувати 4 хвилин, накривши кришкою і збавивши вогонь до мінімального;
- В окремій каструлі на невеликій кількості бульйону припустити солоні огірки;
- Картоплю почистити і нарізати на невеликі бруски. Обсмажити в окремій сковороді до готовності, використовуючи топлене масло;
- Спробувати м'ясо з овочами на солоність і готовність. Додати до нього картоплю і солоні огірки і залишити мліє все разом на повільному вогні протягом 15 хвилин;
- По закінченню часу розкласти по тарілках і прикрасити все рубаною зеленню, можна подавати на друге.
Яловичина в цибульному соусі
Ніжне м'ясо в поєднанні з пікантним цибульним соусом буде прекрасним завершенням робочого дня і збере за столом всю сім'ю. Адже встояти перед таким ароматом буде неможливо.
Продукти:
- кіло м'яса;
- 4 цибулини;
- 200 гр сметани;
- по 1 ч. л гірчиці і муки;
- посолити, поперчити за смаком;
- вершкове масло для змащування форми.
Час: 2 години 40 хвилин.
Калорійність: 200 калорій.
- М'ясо подрібнити шматочками 4-5 см;
- Цибулини очистити, помити і нарізати широкими кільцями;
- Духовку включити на 180 градусів;
- Скляну або керамічну форму (на 2-2,5 л) рясно змастити вершковим маслом (емальований посуд використовувати не можна);
- Викласти у форму м'ясо з цибулею і добре перемішати, посоливши і додавши спеції;
- Накрити форму фольгою або кришкою і відправити в духовку на 2 години;
- Через годину відкрити кришку і поправити м'ясо так, щоб всі шматочки були покриті рідиною;
- У сметану додати гірчицю і борошно, добре перемішати до однорідності;
- Як тільки спрацює таймер дістати форму з м'ясом і додати в неї сметано-гірчичну суміш. Добре перемішати;
- Відправити в духовку на півгодини;
- Подавати м'ясо гарячим до будь-якого гарніру на друге.
Лагман
Це представник іншої традиційної кухні – азійських. У мережі можна зустріти безліч різних варіацій цього смачного другого блюда, але краще готувати його традиційно разом з домашньою локшиною.
Інгредієнти:
- 600 гр яловичого м'яса;
- 200 гр картоплі;
- соняшникова олія — 30 мл;
- маленька ріпчаста цибулина;
- зубчик часнику;
- один болгарський перець;
- морквина;
- одна редька (можна обійтися без неї);
- томати в соку або звичайна помідорна паста – 40 гр;
- спеції за смаком;
- 1 ст. л солі;
- 1 літр мясного бульйону;
- 300 гр борошна;
- пару яєць;
- 100 гр води;
- рубана зелень для прикраси.
Час: 1-1,5 години.
Калорійність: 220 калорій.
- Спочатку приготувати домашню локшину. Для цього просіяти борошно, забити в неї яйця і додати воду. Вимісити тісто. Воно повинно бути дуже крутим;
- Тонко розкачати тісто шаром не більше 2 мм в товщину;
- Підсипаючи борошно при необхідності, згорнути тісто в рулон і нарізати на смужки. Від ширини смужок залежить розмір та ширина локшини;
- Відварити локшину;
- Воду злити, а локшину відкинути на друшляк і промити;
- Яловичину нарізати на кубики і посолити. Почистити цибулю і моркву, порубавши перший кубиками, а другу на тонкі брусочки;
- Перець разом з редькою теж очистити і порізати соломкою;
- Очищену картоплю нарізати брусками, а часник просто дрібно порубати;
- У заздалегідь розігрітий казан додають рослинну олію, а коли воно прогріється – викладають м'ясо;
- Як тільки яловичина обзаведеться апетитною скоринкою до неї додати моркву, цибулю і перець з редькою. Смажити, заважаючи протягом 10 хвилин;
- Картоплю, часник і томатну пасту викласти зверху, солити і перчити. М'ясний бульйон вилити в казан так, щоб він покрив усі;
- Тушкують лагман протягом 40 хвилин на маленькому вогні;
- Як тільки блюдо готове, підігріти локшину (опустити в гарячу воду і викласти її в глибоку тарілку, заливши все м'ясним соусом з овочами. Посипати зеленню.
Спробуйте приготувати гречаники — рецепт з фаршем зробить блюдо ще смачніше і ситніше.
Як приготувати трепанг на меду читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку наш рецепт смачних кабачків в клярі.
Рецепти других страв в мультиварці
Рагу
Смачна суміш найрізноманітніших продуктів та яловичого м'яса, приготовлені турботливою мультиварка, не залишить байдужим нікого. Рагу з'їдять за лічені хвилини.
Склад:
- 700 г яловичини;
- 3 ст. л борошна, меду та олії;
- 0,4 кг помідорів у власному соку;
- дві головки цибулі;
- один стебло селери;
- 50 мл яблучного оцту;
- 250 мл бульйону;
- 3 морквини;
- 80 гр родзинок;
- 1 ч. л імбиру;
- спеції за смаком.
Витрачений час: 1 година 30 хвилин.
Калорійність: 180 калорій.
- На режимі «Смаження» протягом 10 хвилин на рослинній олії обсмажити порізане шматочками м'ясо. Шматочки того розміру, який переважніший;
- За 2 хвилини до сигналу таймера додати до м'яса борошно і добре перемішати;
- Цибулини порізати невеликими кубиками;
- В мультиварку кинути цибулю, томати, порізаний кубиками селеру;
- Змішати мед, оцет і бульйон (яловичий або курячий), додати спеції і сіль;
- Заправку вилити в чашу мультиварки і тушкувати 2 години на відповідному режимі;
- Періодично перемішувати рагу, а за 20 хвилин до кінця режиму додати родзинки і подрібнену моркву разом з імбиром (теж дрібно порізаним);
- Подавати як окрему страву або з будь-яким гарніром.
Яловичий бефстроганов
З допомогою мультиварки приготувати таке смачне друге блюдо на вечерю можна без особливих зусиль. Головне — підготувати інгредієнти.
Продукти:
- м'ясо – 600 гр;
- головка цибулі;
- кілька зубчиків часнику;
- помідорна паста – 50 мл;
- сметана – 50 мл;
- гірчиця – 40 мл;
- спеції.
Час: 140 хвилин.
Калорійність: 150 калорій.
- Яловичину помити і порізати на середні шматки, відбити і обмазати гірчицею. Залишити маринуватися протягом півгодини;
- У чашу мультиварки влити рослинне масло і викласти м'ясо. Смажити на режимі «Смаження» протягом 20 хвилин;
- Цибулю з часником позбавити від шкірки і дрібно покришити. Додати до м'яса, як тільки вона буде готова;
- Сметану змішати з томатною пастою і вилити все до м'яса;
- Додати м'ясний бульйон і тушкувати все разом протягом 2 годин у режимі «Гасіння»;
- Їсти з будь-яким гарніром на друге.
Якщо в мультиварці немає режиму «Гасіння», його можна замінити режимом «Випічка», але скоригувати час за допомогою інструкції.
Яловичина – це відмінний вибір на звичайну вечерю або святковий обід. Це м'ясо не тільки дуже корисна, але й смачна. Так що трапеза обов'язково вийде!