24 июнь 2019 1 395

Рецепти поживних других страв з яловичини

Яловичина вважається найкориснішим м'ясом і тому в світі існує маса способів і рецептів її приготування. Її можна варити, смажити, запікати, тушкувати, готувати цілими стейками або додавати невеликими шматочками в перші страви.

Будь-яку страву з цього виду м'яса буде смачним і ситним! У даній статті ми зібрали прості страви з яловичини на друге, які люблять і хвалять навіть самі «примхливі» гурмани. Давайте розглянемо рецепти.

Вечеря по-сімейному з яловичиною
Інгредієнти Кількість
яловиче м'ясо - 0,5 кг
картопля - 500-600 г
капуста - 0,3 кг
цибулина і морквина - по 1 шт.
солодкий перець - 1 шт.
томатна паста - 50 г
олія для обсмажування - 50 мл
сіль - за смаком
спеції - за смаком
розсіл від консервованих овочів - 250 мл
вода - 350 мл
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 230 Ккал
Дане блюдо готується просто і включає в себе компоненти, які можна знайти в будь-якому холодильнику. Простота і ситність – ось запорука гарного сімейного вечері.
  1. М'ясо промити холодною водою, видалити жирові скупчення. Нарізати шматочками діаметром 3-4 мм;
  2. Рослинна олія розігріти на сковороді, опустити в нього м'ясо і добре обсмажити зі спеціями;
  3. Всі овочі підготувати, почистивши їх і нарізує кубиками (картоплю і капусту не різати), такими ж розмірами, як і м'ясо. Капусту розрізати на шматки 4х4 см;
  4. У сковороду до м'яса додати порізані цибулю і моркву, добре обсмажити їх разом з доданою томатною пастою;
  5. Покласти до овочів до м'яса цілу картоплю. Смажити на великому вогні;
  6. Зверху овочів викласти шматки капусти так, щоб її листи залишилися з'єднаними і залити сумішшю води з розсолом, щоб все блюдо було покрите рідиною;
  7. Додати сіль і спеції. Тушкувати під кришкою протягом 35 хвилин, збавивши вогонь;
  8. Не перемішуючи, шарами викласти на тарілки.

«Азу»

Це друге блюдо відноситься до традиційної татарської кухні, але популярно у всьому світі. Сьогодні можна знайти масу самих різних рецептів і варіантів цього простого блюда. Але щоб воно вийшло смачним, треба дотримуватися традиційного рецепту.

Склад:

  • яловиче м'ясо – 1 кілограм;
  • бульби картоплі – 0,5-0,6 кг;
  • дві репчатых цибулини;
  • мариновані огірки – 5 шт.;
  • томати (з власним соком) – 0,5 кг;
  • масло (топлене) – 100 гр;
  • м'ясний бульйон – 2 склянки;
  • зелень;
  • суміш меленого запашного і перців;
  • щіпка солі.

Час: 1,5-2 години.

Калорійність: 180 калорій.

  1. Цибулину очистити і нарізати тонкими півкільцями;
  2. Мариновані огірки порізати на плоскі бруски не більше 4 мм завтовшки;
  3. М'ясо помити і нарізати довгастими шматками (як великий палець);
  4. Казан (або глибоку сковороду) розігріти на великому вогні, вилити туди топлене масло і на ньому обсмажити м'ясо так, щоб утворилася апетитна скоринка, але сік не вийшов;
  5. Перекласти готове м'ясо в окремий посуд, а в казан додати масла і на ньому спасерувати цибулю;
  6. На цибулю, який вже придбає золотистий колір викласти знову м'ясо, посолити і заправити сумішшю перців, добре перемішавши все;
  7. Додати в казан томати і готувати все на великому вогні так, щоб випарувалася зайва рідина;
  8. Як тільки у страви з'явиться насичений червоний колір і перестане хлюпати долити рідину в казан м'ясного бульйону і тушкувати 4 хвилин, накривши кришкою і збавивши вогонь до мінімального;
  9. В окремій каструлі на невеликій кількості бульйону припустити солоні огірки;
  10. Картоплю почистити і нарізати на невеликі бруски. Обсмажити в окремій сковороді до готовності, використовуючи топлене масло;
  11. Спробувати м'ясо з овочами на солоність і готовність. Додати до нього картоплю і солоні огірки і залишити мліє все разом на повільному вогні протягом 15 хвилин;
  12. По закінченню часу розкласти по тарілках і прикрасити все рубаною зеленню, можна подавати на друге.

Яловичина в цибульному соусі

Ніжне м'ясо в поєднанні з пікантним цибульним соусом буде прекрасним завершенням робочого дня і збере за столом всю сім'ю. Адже встояти перед таким ароматом буде неможливо.

Продукти:

  • кіло м'яса;
  • 4 цибулини;
  • 200 гр сметани;
  • по 1 ч. л гірчиці і муки;
  • посолити, поперчити за смаком;
  • вершкове масло для змащування форми.

Час: 2 години 40 хвилин.

Калорійність: 200 калорій.

  1. М'ясо подрібнити шматочками 4-5 см;
  2. Цибулини очистити, помити і нарізати широкими кільцями;
  3. Духовку включити на 180 градусів;
  4. Скляну або керамічну форму (на 2-2,5 л) рясно змастити вершковим маслом (емальований посуд використовувати не можна);
  5. Викласти у форму м'ясо з цибулею і добре перемішати, посоливши і додавши спеції;
  6. Накрити форму фольгою або кришкою і відправити в духовку на 2 години;
  7. Через годину відкрити кришку і поправити м'ясо так, щоб всі шматочки були покриті рідиною;
  8. У сметану додати гірчицю і борошно, добре перемішати до однорідності;
  9. Як тільки спрацює таймер дістати форму з м'ясом і додати в неї сметано-гірчичну суміш. Добре перемішати;
  10. Відправити в духовку на півгодини;
  11. Подавати м'ясо гарячим до будь-якого гарніру на друге.

Лагман

Це представник іншої традиційної кухні – азійських. У мережі можна зустріти безліч різних варіацій цього смачного другого блюда, але краще готувати його традиційно разом з домашньою локшиною.

Інгредієнти:

  • 600 гр яловичого м'яса;
  • 200 гр картоплі;
  • соняшникова олія — 30 мл;
  • маленька ріпчаста цибулина;
  • зубчик часнику;
  • один болгарський перець;
  • морквина;
  • одна редька (можна обійтися без неї);
  • томати в соку або звичайна помідорна паста – 40 гр;
  • спеції за смаком;
  • 1 ст. л солі;
  • 1 літр мясного бульйону;
  • 300 гр борошна;
  • пару яєць;
  • 100 гр води;
  • рубана зелень для прикраси.

Час: 1-1,5 години.

Калорійність: 220 калорій.

  1. Спочатку приготувати домашню локшину. Для цього просіяти борошно, забити в неї яйця і додати воду. Вимісити тісто. Воно повинно бути дуже крутим;
  2. Тонко розкачати тісто шаром не більше 2 мм в товщину;
  3. Підсипаючи борошно при необхідності, згорнути тісто в рулон і нарізати на смужки. Від ширини смужок залежить розмір та ширина локшини;
  4. Відварити локшину;
  5. Воду злити, а локшину відкинути на друшляк і промити;
  6. Яловичину нарізати на кубики і посолити. Почистити цибулю і моркву, порубавши перший кубиками, а другу на тонкі брусочки;
  7. Перець разом з редькою теж очистити і порізати соломкою;
  8. Очищену картоплю нарізати брусками, а часник просто дрібно порубати;
  9. У заздалегідь розігрітий казан додають рослинну олію, а коли воно прогріється – викладають м'ясо;
  10. Як тільки яловичина обзаведеться апетитною скоринкою до неї додати моркву, цибулю і перець з редькою. Смажити, заважаючи протягом 10 хвилин;
  11. Картоплю, часник і томатну пасту викласти зверху, солити і перчити. М'ясний бульйон вилити в казан так, щоб він покрив усі;
  12. Тушкують лагман протягом 40 хвилин на маленькому вогні;
  13. Як тільки блюдо готове, підігріти локшину (опустити в гарячу воду і викласти її в глибоку тарілку, заливши все м'ясним соусом з овочами. Посипати зеленню.

Спробуйте приготувати гречаники — рецепт з фаршем зробить блюдо ще смачніше і ситніше.

Як приготувати трепанг на меду читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку наш рецепт смачних кабачків в клярі.

Рецепти других страв в мультиварці

Рагу

Смачна суміш найрізноманітніших продуктів та яловичого м'яса, приготовлені турботливою мультиварка, не залишить байдужим нікого. Рагу з'їдять за лічені хвилини.

Склад:

  • 700 г яловичини;
  • 3 ст. л борошна, меду та олії;
  • 0,4 кг помідорів у власному соку;
  • дві головки цибулі;
  • один стебло селери;
  • 50 мл яблучного оцту;
  • 250 мл бульйону;
  • 3 морквини;
  • 80 гр родзинок;
  • 1 ч. л імбиру;
  • спеції за смаком.

Витрачений час: 1 година 30 хвилин.

Калорійність: 180 калорій.

  1. На режимі «Смаження» протягом 10 хвилин на рослинній олії обсмажити порізане шматочками м'ясо. Шматочки того розміру, який переважніший;
  2. За 2 хвилини до сигналу таймера додати до м'яса борошно і добре перемішати;
  3. Цибулини порізати невеликими кубиками;
  4. В мультиварку кинути цибулю, томати, порізаний кубиками селеру;
  5. Змішати мед, оцет і бульйон (яловичий або курячий), додати спеції і сіль;
  6. Заправку вилити в чашу мультиварки і тушкувати 2 години на відповідному режимі;
  7. Періодично перемішувати рагу, а за 20 хвилин до кінця режиму додати родзинки і подрібнену моркву разом з імбиром (теж дрібно порізаним);
  8. Подавати як окрему страву або з будь-яким гарніром.

Яловичий бефстроганов

З допомогою мультиварки приготувати таке смачне друге блюдо на вечерю можна без особливих зусиль. Головне — підготувати інгредієнти.

Продукти:

  • м'ясо – 600 гр;
  • головка цибулі;
  • кілька зубчиків часнику;
  • помідорна паста – 50 мл;
  • сметана – 50 мл;
  • гірчиця – 40 мл;
  • спеції.

Час: 140 хвилин.

Калорійність: 150 калорій.

  1. Яловичину помити і порізати на середні шматки, відбити і обмазати гірчицею. Залишити маринуватися протягом півгодини;
  2. У чашу мультиварки влити рослинне масло і викласти м'ясо. Смажити на режимі «Смаження» протягом 20 хвилин;
  3. Цибулю з часником позбавити від шкірки і дрібно покришити. Додати до м'яса, як тільки вона буде готова;
  4. Сметану змішати з томатною пастою і вилити все до м'яса;
  5. Додати м'ясний бульйон і тушкувати все разом протягом 2 годин у режимі «Гасіння»;
  6. Їсти з будь-яким гарніром на друге.

Якщо в мультиварці немає режиму «Гасіння», його можна замінити режимом «Випічка», але скоригувати час за допомогою інструкції.

Яловичина – це відмінний вибір на звичайну вечерю або святковий обід. Це м'ясо не тільки дуже корисна, але й смачна. Так що трапеза обов'язково вийде!

Що ще почитати: