Що можна приготувати з м'яса яловичини
Яловичина – продукт, який містить велику кількість вітамінів і корисних мікроелементів, збагачують кров, що зміцнюють імунну систему. М'ясо в міру жирне, тому використовується в дієтичному харчуванні активно.
Існує безліч рецептів, в основі яких лежить саме цей сорт м'яса. Приготувати з нього можна як ситні перші страви, так і апетитні другі і ароматні святкові.
Урізноманітнити меню повинна вміти кожна господиня, тому дуже важливо знати, як готуються різні страви, де основним інгредієнтом є яловичина або субпродукти.
Що можна приготувати з тушонкою з яловичини на перше? Перша страва є основою смачного, ситного і повноцінного обіду. Для приготування супів часто використовують тушонку, так як вона доходить до готовності швидше, скорочуючи загальний час приготування першої страви.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
картопля - | 6-7 штук (середнього розміру) |
тушонка (яловичина) - | 400 г (в скляній банці) |
овочі для смаження (цибулю та моркву) - | по 1 шт. |
вода - | 2,8 - 3 л |
спеції (сіль, перець горошком, лавровий лист, сушений кріп або петрушка) - | за смаком |
свіжа зелень - | для прикраси |
Час приготування: 55 хвилин | Калорійність на 100 грам: 55 Ккал |
Кроки приготування:
- Всі овочі помити, почистити;
- Моркви натерти або порізати (на кубики або кружечки);
- Цибуля оптимальний варіант — порізати півкільцями;
- Картоплю порізати на кубики середньої величини;
- Моркву і цибулю обсмажити до розм'якшення;
- У каструлю налити води і посолити, дочекатися, коли вода закипить, покласти картоплю, варити 15-20 хвилин;
- Після цього помістити в каструлю тушонку (краще попередньо розділити її на невеликі шматочки і прибрати зайвий жир);
- Покласти до решти інгредієнтів обжарку, варити ще близько 10 хвилин;
- Після закипання варити ще 10 хвилин, за 3-5 хвилин до кінця приготування покласти спеції і перемішати.
Подавати суп гарячим з прикрасою з дрібно посіченою свіжої зелені.
Що приготувати з м'яса на друге
Яловичина з картоплею і чорносливом
Це блюдо можна подавати на обід або в якості гарячого на святковий стіл. Для приготування потрібні такі інгредієнти:
- яловичина (вирізка) — 1/2 кг;
- картопля-3-4 шт (великий);
- овочі (морква, цибуля, томати) – по 2 шт;
- часник свіжий – 1-2 зубчики;
- спеції і сіль за смаком;
- чорнослив – 9-10 шт;
- свіжа зелень (цибуля зелена, кріп) – за смаком;
- масло рослинне – 20 мл
Час приготування страви -115 хвилин.
Калорійність на 100 г – 65 ккал.
Кроки приготування:
- М'ясо промити, порізати на невеликі кубики;
- Всі овочі помити і почистити;
- Порізати: на кубики картоплю середнього розміру, моркву – кружальцями, цибулю – півкільцями, часник подрібнити ножем або пропустити через прес, помідори — кубиками;
- Чорнослив на 5-10 хвилин покласти в гарячу воду (щоб він став м'яким), потім розрізати на 4 частини;
- Покласти всі інгредієнти в миску, посолити, додати спеції;
- Ємність для випікання змастити олією і помістити всі підготовлені компоненти;
- Прогріти духовку до 1800 і поставити ємність, закриту кришкою, випікатися на 1,5 години;
- Потім перемішати інгредієнти, зняти кришку, довести до готовності;
Подавати з дрібно нарубаною зеленню.
Гуляш
Нерідко компонентами страви стає вже відварне м'ясо. Яловичина також використовується для цього, оскільки надає особливий смак і аромат. Що ж можна приготувати з вареної яловичини?
Звичайно ж, гуляш. Ніжне м'ясо, ароматні овочі і спеції – запорука відмінного обіду або вечері. Для приготування знадобиться набір інгредієнтів:
- вирізка яловича – 500-600 г;
- свіжі овочі: цибуля і морква – 1 шт;
- томатна паста – 20 г;
- борошно пшеничне – 30 г;
- масло не ароматизоване (рослинне) – 40 мл;
- сіль, перець чорний, лавровий лист, запашний перець – за смаком.
Час приготування – 120 хвилин.
Калорійність страви з розрахунку на порції 100 г – 78 ккал.
Кроки приготування:
- М'ясо обробити – промити, зрізати прожилки, розділити на кілька великих шматків;
- У ємність (каструлю) слід налити 2 літри води, підсолити, додати спеції і покласти м'ясо варитися на 1.5 години;
- Цибулю і моркву почистити і дрібно порізати;
- Після того як м'ясо стане м'яким, вийняти його з бульйону, остудити і порізати шматочками;
- На сковороду налити олію, покласти обсмажуватися м'ясо на 20 хвилин;
- Через 10 хвилин до м'яса додати нарізані овочі й борошно;
- Також необхідно додати томатну пасту і воду;
- Готувати до повної м'якості м'яса і овочів (10 хвилин).
Подавати гарячим, можна прикрасити свіжою зеленню. Також можна додати в блюдо картоплю, тоді воно вийде більш ситним.
Горбуша в мультиварці — читайте як приготувати смачні страви.
Візьміть на замітку рецепт смачного компоту з нектаринів — встигніть приготувати напій, поки не пройшов сезон.
Візьміть на замітку рецепт дієтичного вівсяного печива з бананами.
Яловичі тефтелі в паніровці
А що можна приготувати з фаршу яловичини? Фарш використовується для приготування, як самостійних м'ясних страв, так і є компонентом більш складних кулінарних шедеврів.
Тефтелі з фаршу яловичини в паніровці відмінно доповнять обід або вечерю. Приготувати страву нескладно, потрібно мати наступні інгредієнти:
- яловичина (для приготування основного компонента — фарш) – 500 г;
- яйце – 1 шт;
- морква – 1шт;
- хліб – 13 батона або 1 несолодка булка;
- молоко коров'яче – 175 мл;
- борошно пшеничне – 100 г;
- сир твердий – 50-70 г;
- паніровка (хлібні сухарі або підсушені крихти) – 100 г;
- зелень – за смаком;
- спеції та сіль – за смаком.
Час приготування – 40 хвилин.
Калорійність страви з розрахунку на 100 г – 120 ккал.
Кроки приготування:
- Яловичину промити, обрізати жилки, відварити до повного розм'якшення і остудити;
- М'ясо слід пропустити через м'ясорубку;
- Моркву почистити і відварити;
- Цибулю почистити і також подрібнити — пропустити через блендер або м'ясорубку, змішати з м'ясом;
- Морква також додати до фаршу (подрібнити будь-яким зручним способом);
- Хліб замочити в молоці до розм'якшення, віджати, змішати з фаршем;
- Додати борошно і яйце, спеції і сіль до фаршу, перемішати;
- Сформувати тюфтельки, кожну обваляти в паніровці.
Їх можна обсмажити або загасити, перед подачею посипати подрібненою свіжою зеленню.
Що можна приготувати з легкого і серця
Субпродукти часто стають основою для інших страв чи закусок, тому частенько використовуються в кулінарії.
Паштет з яловичого легкого
Для приготування цього ніжного і легкого продукту буде потрібно набір інгредієнтів:
- яловиче легке – 450 г;
- яйця курячі (з них тільки жовтки) – 3 шт;
- вершки (не менше 20% жирності) – 170 мл;
- паніровка – 70 г;
- рук ріпчаста (білий) – 2-3 шт (в залежності від розміру);
- часник – 2-3 зубчики (свіжий);
- масло рослинне – 25 мл;
- приправи і сіль – за смаком.
Час на приготування страви – 4 години.
Калорійність з розрахунку на 100 грам – 79 ккал.
Кроки приготування:
- Ретельно промити легке, використовуючи теплу воду;
- Наповнити каструлю водою, покласти в неї легке і варити на середньому нагріві до повної готовності інгредієнта;
- Цибулю почистити від лушпиння, порізати на півкільця, обсмажити до появи легкого золотистого кольору (для обжарювання використовувати рослинне масло);
- Коли легке повністю приготується, його слід трохи остудити, а потім пропустити через м'ясорубку;
- Отриманий фарш змішати з цибулею і ще раз пропустити через м'ясорубку;
- Часник пропустити через прес або подрібнити ножем, змішати з фаршем;
- Додати вершки, жовтки, спеції і панірування, добре розмішати, щоб всі інгредієнти перетворилися в однорідну масу;
- Масу покласти в спеціальний термостійкий пакет, покласти в каструлю і варити на середньому нагріві (40 хвилин);
- Після приготування вийняти з води пакет, надколоти в 2-3 місцях і дати охолонути.
Як варіант, масу можна не відварювати, а запекти (на 1800) протягом 30 хвилин. Додатково охолодити в холодильнику (не менше 2 годин).
Бефстроганов з серця
Смачне і корисне блюдо, яке можна подати на вечерю, готується з наступних інгредієнтів:
- серця яловичини – 450 г;
- свіжих овочів (цибулі та моркви) – по 1 шт;
- вершків (15-20%) – 100мл;
- солі і спецій – за смаком.
Час приготування страви – 110-120 хвилин.
Калорійність страви (на 100 г) – 78 ккал.
Кроки приготування:
- Добре промити серце (щоб позбутися характерного для субпродуктів запаху), можна залишити у воді на 20-30 хвилин, потім промити під струменем теплої води;
- Помити і почистити овочі, нарізати їх кільцями;
- Налити в каструлю воду, додати спецій, солі і покласти серце (варити до готовності);
- Після закипання бульйону покласти в нього свіжі овочі;
- Після приготування дістати серце і овочі з бульйону, остудити;
- Серце нарізати на невеликі шматочки, покласти на сковороду разом з овочами, влити вершки, тушкувати до повної готовності, періодично помішуючи.
Подавати гарячим, можна з пюре або макаронами. При подачі прикрасити свіжою зеленню.
Приємного апетиту!