13 апрель 2019 1 633

Що можна приготувати з м'яса яловичини

Яловичина – продукт, який містить велику кількість вітамінів і корисних мікроелементів, збагачують кров, що зміцнюють імунну систему. М'ясо в міру жирне, тому використовується в дієтичному харчуванні активно.

Існує безліч рецептів, в основі яких лежить саме цей сорт м'яса. Приготувати з нього можна як ситні перші страви, так і апетитні другі і ароматні святкові.

Урізноманітнити меню повинна вміти кожна господиня, тому дуже важливо знати, як готуються різні страви, де основним інгредієнтом є яловичина або субпродукти.

Що можна приготувати з тушонкою з яловичини на перше? Перша страва є основою смачного, ситного і повноцінного обіду. Для приготування супів часто використовують тушонку, так як вона доходить до готовності швидше, скорочуючи загальний час приготування першої страви.

Літній суп з тушонкою
Інгредієнти Кількість
картопля - 6-7 штук (середнього розміру)
тушонка (яловичина) - 400 г (в скляній банці)
овочі для смаження (цибулю та моркву) - по 1 шт.
вода - 2,8 - 3 л
спеції (сіль, перець горошком, лавровий лист, сушений кріп або петрушка) - за смаком
свіжа зелень - для прикраси
Час приготування: 55 хвилин Калорійність на 100 грам: 55 Ккал

Кроки приготування:

  1. Всі овочі помити, почистити;
  2. Моркви натерти або порізати (на кубики або кружечки);
  3. Цибуля оптимальний варіант — порізати півкільцями;
  4. Картоплю порізати на кубики середньої величини;
  5. Моркву і цибулю обсмажити до розм'якшення;
  6. У каструлю налити води і посолити, дочекатися, коли вода закипить, покласти картоплю, варити 15-20 хвилин;
  7. Після цього помістити в каструлю тушонку (краще попередньо розділити її на невеликі шматочки і прибрати зайвий жир);
  8. Покласти до решти інгредієнтів обжарку, варити ще близько 10 хвилин;
  9. Після закипання варити ще 10 хвилин, за 3-5 хвилин до кінця приготування покласти спеції і перемішати.

Подавати суп гарячим з прикрасою з дрібно посіченою свіжої зелені.

Що приготувати з м'яса на друге

Для приготування апетитного, повноцінного страви часто використовують м'ясо яловичини. Важливо пам'ятати, що воно має тривалий час піддаватися термічній обробці, тоді волокна будуть м'якими.

Яловичина з картоплею і чорносливом

Це блюдо можна подавати на обід або в якості гарячого на святковий стіл. Для приготування потрібні такі інгредієнти:

  • яловичина (вирізка) — 1/2 кг;
  • картопля-3-4 шт (великий);
  • овочі (морква, цибуля, томати) – по 2 шт;
  • часник свіжий – 1-2 зубчики;
  • спеції і сіль за смаком;
  • чорнослив – 9-10 шт;
  • свіжа зелень (цибуля зелена, кріп) – за смаком;
  • масло рослинне – 20 мл

Час приготування страви -115 хвилин.

Калорійність на 100 г – 65 ккал.

Кроки приготування:

  1. М'ясо промити, порізати на невеликі кубики;
  2. Всі овочі помити і почистити;
  3. Порізати: на кубики картоплю середнього розміру, моркву – кружальцями, цибулю – півкільцями, часник подрібнити ножем або пропустити через прес, помідори — кубиками;
  4. Чорнослив на 5-10 хвилин покласти в гарячу воду (щоб він став м'яким), потім розрізати на 4 частини;
  5. Покласти всі інгредієнти в миску, посолити, додати спеції;
  6. Ємність для випікання змастити олією і помістити всі підготовлені компоненти;
  7. Прогріти духовку до 1800 і поставити ємність, закриту кришкою, випікатися на 1,5 години;
  8. Потім перемішати інгредієнти, зняти кришку, довести до готовності;

Подавати з дрібно нарубаною зеленню.

Гуляш

Нерідко компонентами страви стає вже відварне м'ясо. Яловичина також використовується для цього, оскільки надає особливий смак і аромат. Що ж можна приготувати з вареної яловичини?

Звичайно ж, гуляш. Ніжне м'ясо, ароматні овочі і спеції – запорука відмінного обіду або вечері. Для приготування знадобиться набір інгредієнтів:

  • вирізка яловича – 500-600 г;
  • свіжі овочі: цибуля і морква – 1 шт;
  • томатна паста – 20 г;
  • борошно пшеничне – 30 г;
  • масло не ароматизоване (рослинне) – 40 мл;
  • сіль, перець чорний, лавровий лист, запашний перець – за смаком.

Час приготування – 120 хвилин.

Калорійність страви з розрахунку на порції 100 г – 78 ккал.

Кроки приготування:

  1. М'ясо обробити – промити, зрізати прожилки, розділити на кілька великих шматків;
  2. У ємність (каструлю) слід налити 2 літри води, підсолити, додати спеції і покласти м'ясо варитися на 1.5 години;
  3. Цибулю і моркву почистити і дрібно порізати;
  4. Після того як м'ясо стане м'яким, вийняти його з бульйону, остудити і порізати шматочками;
  5. На сковороду налити олію, покласти обсмажуватися м'ясо на 20 хвилин;
  6. Через 10 хвилин до м'яса додати нарізані овочі й борошно;
  7. Також необхідно додати томатну пасту і воду;
  8. Готувати до повної м'якості м'яса і овочів (10 хвилин).

Подавати гарячим, можна прикрасити свіжою зеленню. Також можна додати в блюдо картоплю, тоді воно вийде більш ситним.

Горбуша в мультиварці — читайте як приготувати смачні страви.

Візьміть на замітку рецепт смачного компоту з нектаринів — встигніть приготувати напій, поки не пройшов сезон.

Візьміть на замітку рецепт дієтичного вівсяного печива з бананами.

Яловичі тефтелі в паніровці

А що можна приготувати з фаршу яловичини? Фарш використовується для приготування, як самостійних м'ясних страв, так і є компонентом більш складних кулінарних шедеврів.

Тефтелі з фаршу яловичини в паніровці відмінно доповнять обід або вечерю. Приготувати страву нескладно, потрібно мати наступні інгредієнти:

  • яловичина (для приготування основного компонента — фарш) – 500 г;
  • яйце – 1 шт;
  • морква – 1шт;
  • хліб – 13 батона або 1 несолодка булка;
  • молоко коров'яче – 175 мл;
  • борошно пшеничне – 100 г;
  • сир твердий – 50-70 г;
  • паніровка (хлібні сухарі або підсушені крихти) – 100 г;
  • зелень – за смаком;
  • спеції та сіль – за смаком.

Час приготування – 40 хвилин.

Калорійність страви з розрахунку на 100 г – 120 ккал.

Кроки приготування:

  1. Яловичину промити, обрізати жилки, відварити до повного розм'якшення і остудити;
  2. М'ясо слід пропустити через м'ясорубку;
  3. Моркву почистити і відварити;
  4. Цибулю почистити і також подрібнити — пропустити через блендер або м'ясорубку, змішати з м'ясом;
  5. Морква також додати до фаршу (подрібнити будь-яким зручним способом);
  6. Хліб замочити в молоці до розм'якшення, віджати, змішати з фаршем;
  7. Додати борошно і яйце, спеції і сіль до фаршу, перемішати;
  8. Сформувати тюфтельки, кожну обваляти в паніровці.

Їх можна обсмажити або загасити, перед подачею посипати подрібненою свіжою зеленню.

Що можна приготувати з легкого і серця

Субпродукти часто стають основою для інших страв чи закусок, тому частенько використовуються в кулінарії.

Паштет з яловичого легкого

Для приготування цього ніжного і легкого продукту буде потрібно набір інгредієнтів:

  • яловиче легке – 450 г;
  • яйця курячі (з них тільки жовтки) – 3 шт;
  • вершки (не менше 20% жирності) – 170 мл;
  • паніровка – 70 г;
  • рук ріпчаста (білий) – 2-3 шт (в залежності від розміру);
  • часник – 2-3 зубчики (свіжий);
  • масло рослинне – 25 мл;
  • приправи і сіль – за смаком.

Час на приготування страви – 4 години.

Калорійність з розрахунку на 100 грам – 79 ккал.

Кроки приготування:

  1. Ретельно промити легке, використовуючи теплу воду;
  2. Наповнити каструлю водою, покласти в неї легке і варити на середньому нагріві до повної готовності інгредієнта;
  3. Цибулю почистити від лушпиння, порізати на півкільця, обсмажити до появи легкого золотистого кольору (для обжарювання використовувати рослинне масло);
  4. Коли легке повністю приготується, його слід трохи остудити, а потім пропустити через м'ясорубку;
  5. Отриманий фарш змішати з цибулею і ще раз пропустити через м'ясорубку;
  6. Часник пропустити через прес або подрібнити ножем, змішати з фаршем;
  7. Додати вершки, жовтки, спеції і панірування, добре розмішати, щоб всі інгредієнти перетворилися в однорідну масу;
  8. Масу покласти в спеціальний термостійкий пакет, покласти в каструлю і варити на середньому нагріві (40 хвилин);
  9. Після приготування вийняти з води пакет, надколоти в 2-3 місцях і дати охолонути.

Як варіант, масу можна не відварювати, а запекти (на 1800) протягом 30 хвилин. Додатково охолодити в холодильнику (не менше 2 годин).

Бефстроганов з серця

Смачне і корисне блюдо, яке можна подати на вечерю, готується з наступних інгредієнтів:

  • серця яловичини – 450 г;
  • свіжих овочів (цибулі та моркви) – по 1 шт;
  • вершків (15-20%) – 100мл;
  • солі і спецій – за смаком.

Час приготування страви – 110-120 хвилин.

Калорійність страви (на 100 г) – 78 ккал.

Кроки приготування:

  1. Добре промити серце (щоб позбутися характерного для субпродуктів запаху), можна залишити у воді на 20-30 хвилин, потім промити під струменем теплої води;
  2. Помити і почистити овочі, нарізати їх кільцями;
  3. Налити в каструлю воду, додати спецій, солі і покласти серце (варити до готовності);
  4. Після закипання бульйону покласти в нього свіжі овочі;
  5. Після приготування дістати серце і овочі з бульйону, остудити;
  6. Серце нарізати на невеликі шматочки, покласти на сковороду разом з овочами, влити вершки, тушкувати до повної готовності, періодично помішуючи.

Подавати гарячим, можна з пюре або макаронами. При подачі прикрасити свіжою зеленню.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: