03 апрель 2019 2 472

Як смачно загасити яловичину з овочами

Відомо, що м'ясо краще засвоюється організмом при поєднанні з різними видами овочів. Саме тому в більшості пунктів харчування такі страви подаються з цибулею, морквою, помідорами, огірками.

Це збільшує їх смакові якості та поживну цінність. У тушкованому вигляді яловичина, яка з'єднується з певними овочами, являє собою оригінальне смачна страва, яку можна подавати до святкового столу або до звичайного обіднього.

Деякі хитрощі дозволяють приготувати таку страву особливо оригінальним і презентабельним.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
капуста - 300 г
ріпчаста цибуля - 2 штуки
яловиче м'ясо - 1,5 кг
перець солодкий болгарський - 2 штуки
олія соняшникова - 80 мл
сіль - на смак
морква - 1,5 штуки
бульйон м'ясний - 100 мл
чорний мелений перець - 4 р
томати - 2 штуки
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 г: 350 Ккал
Готувати яловиче м'ясо з різними видами овочів насправді досить просто. Такий процес не займає багато часу і при правильному підході дає можливість створити дуже смачну їжу.

Для цієї мети підійде м'ясо без кістки. З овочів у меншій мірі рекомендується використовувати картоплю, так як він разом з м'ясом буде декілька важкуватий для шлунка. А ось томати, кукурудза, капуста виявляться більш придатними.

Спосіб приготування страви:

  1. Яловиче м'ясо спочатку промивають, нарізають на шматки, посипають сіллю і перцем;
  2. Томати миють, ріжуть на скибочки, цибулини – на колечка, у перцю видаляють серцевину, теж подрібнюють;
  3. Морквину або натирають на тертці їдальні або нарізають кубиками ножем;
  4. Капусту шаткують;
  5. Всі овочі з'єднують, перчать і солять;
  6. Шматки яловичини дають деякий час настоятися (від півгодини до 1,5 години);
  7. Потім підсмажують кілька хвилин на сковороді в невеликій кількості олії шматочки м'яса;
  8. Додають овочі, масло, бульйон, перемішують і залишають тушкуватися на маленькому вогні;
  9. Періодично овочі помішують;
  10. Коли м'ясо повністю розм'якшиться, страву можна вважати готовим.

Грузинський рецепт

Блюдо, яке готується з овочів і яловичого м'яса по-грузинськи, називають чашушулі. Якщо перекласти з грузинської мови, вийде «гостре». Тобто воно в першу чергу повинно містити прянощі, надають всім інгредієнтам якусь гостринку.

І як і всі страви, створені кавказькими кулінарами, чашушулі заслуговує особливої уваги, оскільки в своєму оригіналі неймовірно приємне на смак.

Якщо домочадці і гості прихильники гострого, можна класти побільше відповідних спецій. В іншому випадку їх дозу потрібно контролювати і вибирати індивідуально.

Продукти, які потрібні для приготування яловичини з овочами по-грузинськи:

  • яловиче м'ясо – 1 кілограм;
  • ріпчаста цибуля – 2 штуки;
  • часник – 2 зубчики;
  • спеції «хмелі-сунелі» — 20 г;
  • суха аджика – 10 г;
  • солодкий перець – 1 великий стручок або два маленьких;
  • помідори – 2-3 штуки;
  • петрушка пучок;
  • олія соняшникова – 100 р.

Час приготування: до 60 хвилин. Калорійність: 360 кілокалорій в 100 г страви.

Спосіб приготування страви:

  1. М'ясо промивають, нарізають на шматочки;
  2. Цибулю чистять, ріжуть на кільця, перемішують з яловичиною, перчать, солять, поливають маслом;
  3. Залишають м'ясо настоюватися на годину;
  4. У сковороду наливають соняшникова олія, висипають шматочки яловичини з цибулею і підсмажують;
  5. Нарізають солодкий перець (попередньо видаливши серцевину), петрушку, помідори;
  6. Додають нарізаний часник в сковороду з м'ясом і цибулею, солять, смажать протягом 6 хвилин;
  7. Дрібно нарубані томати висипають в ту ж ємність;
  8. Накривають кришкою сковороду і тушкують на слабкому вогні близько 35 хвилин;
  9. Висипають туди ж подрібнений солодкий перець, потім спеції і петрушку;
  10. Смажать овочі з м'ясом ще 4-6 хвилин;
  11. Вогонь усувають і дають овочі з яловичиною постояти близько 7 хвилин;
  12. Після цього страву можна вважати готовим.

Баклажани запечені в духовці — неймовірне блюдо, яке підкорить справжніх гурманів, а готувати його надзвичайно просто.

Класичний рецепт соусу для шавермы — тут.

Візьміть на замітку рецепти стейків з кети — це дійсно смачний рецепт.

Яловичина тушкована з овочами в мультиварці

За допомогою спеціальної техніки дуже легко приготувати м'ясну страву з овочами. При цьому виходить цілком дієтичне блюдо, яке з одного боку відмінно насичує, з іншого – не додає зайвої ваги у тих, хто дотримується дієти.

Інгредієнти для приготування тушкованої яловичини з овочами в мультиварці:

  • цибуля ріпчаста – 2 штуки;
  • яловиче м'ясо (гуляш);
  • часник – 2 зубці;
  • помідори – 2 штуки (великі) або 3 (дрібні);
  • м'ясна готова приправа – за смаком;
  • перець солодкий – 1,5 штуки;
  • вода – 90 мл;
  • сіль – за смаком.

Час приготування: до 120 хвилин. Калорійність: 250 кілокалорій в готовому блюді (100 г).

Спосіб приготування тушкованої яловичини з овочами в мультиварці:

  1. М'ясо миють, висушують і ріжуть на шматочки;
  2. Виставляють опцію «смаження» на мультиварці, кладуть м'ясо і витримують деякий час, поки яловичина не потемніє;
  3. Доливають невелику кількість води, додають спеції, солять;
  4. Виставляють опцію «гасіння» і витримують м'ясо протягом півтора години;
  5. Всі овочі миють, очищають і ріжуть на дрібні шматочки, у солодкого перцю попередньо прибирають серединку;
  6. Додають до м'яса овочі, солодкий перець, поклавши його вгорі;
  7. Знову виставляють програму «гасіння»;
  8. По закінченні процесу приготування додається подрібнений часник.

Яловичина з овочевим гарніром у горщиках

Яловиче м'ясо можна запікати в духовій шафі в спеціальних горщиках. При цьому воно виходить досить м'яким, соковитим, а в поєднанні з овочами створює неймовірно приємний смак.

Інгредієнти, які знадобляться для тушкованого м'яса з овочами в горщиках:

  • томати – 1,5 штуки;
  • сіль, перець мелений – за смаком;
  • яловичина 900 г;
  • вода – 150 мл;
  • морква – 1 штука;
  • олія соняшникова – 60 мл;
  • ріпчаста цибуля – 2 штуки.

Час приготування: 1 год. Калорійність: 320 кілокалорій в 100 г страви.

Виготовлення тушкованої яловичини в горщиках:

  1. Яловиче м'ясо промивають, ріжуть на шматочки, перчать їх і солять, залишають приблизно на 50 хвилин, щоб вони промариновались;
  2. Миють і обчищають овочі, ріжуть їх на кубики, посипають сіллю і перцем;
  3. М'ясо попередньо прожарюють на сковороді (масла багато брати не потрібно, лише б покрило дно сковороди);
  4. Овочі змішують з говяжьими скибочками і викладають в глиняні горщики, додають трохи рідини (вода або бульйон);
  5. Ставлять їх у духовку і запікають протягом півтора години;
  6. Коли м'ясо в горщиках покриється тонкою рум'яною скоринкою, можна вважати блюдо готовим до подачі на стіл.

Корисні поради

Тушковане м'ясо яловичини з різними видами овочів завжди дозволяє отримати неймовірно вишукана страва. Однак важливо дотримуватися деяких правил, щоб домогтися потрібної смакової гами. Фахівці дають такі рекомендації:

  1. Для тушкованого страви краще всього віддавати перевагу м'якоті з верхньої половини ноги корови або з лопатки;
  2. Яловичина відмінно поєднується з такими овочами, брокколі, морква, спаржа, цукіні, гриби, морква, кукурудза, капуста, спаржа;
  3. У процесі гасіння необхідно додавати деяку кількість рідини, але краще бульйону;
  4. При створенні «чашушулі» можна контролювати його гостроту, додаючи або більшу кількість «хмелі-сунелі», або сухий аджики;
  5. Гасити яловичину з овочами можна як в горщику (в духовій шафі), так і на маленькому вогні на плиті, але важливо, щоб овочі і м'ясо не підгоряли.

При правильному приготуванні страв м'ясо повинно виходити особливо м'яким і смачним. Щоб солодкий перець не виявився надмірно розм'якшеним, його слід додавати в останню чергу.

Що ще почитати: