Як смачно загасити яловичину з овочами
Відомо, що м'ясо краще засвоюється організмом при поєднанні з різними видами овочів. Саме тому в більшості пунктів харчування такі страви подаються з цибулею, морквою, помідорами, огірками.
Це збільшує їх смакові якості та поживну цінність. У тушкованому вигляді яловичина, яка з'єднується з певними овочами, являє собою оригінальне смачна страва, яку можна подавати до святкового столу або до звичайного обіднього.
Деякі хитрощі дозволяють приготувати таку страву особливо оригінальним і презентабельним.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
капуста - | 300 г |
ріпчаста цибуля - | 2 штуки |
яловиче м'ясо - | 1,5 кг |
перець солодкий болгарський - | 2 штуки |
олія соняшникова - | 80 мл |
сіль - | на смак |
морква - | 1,5 штуки |
бульйон м'ясний - | 100 мл |
чорний мелений перець - | 4 р |
томати - | 2 штуки |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 г: 350 Ккал |
Для цієї мети підійде м'ясо без кістки. З овочів у меншій мірі рекомендується використовувати картоплю, так як він разом з м'ясом буде декілька важкуватий для шлунка. А ось томати, кукурудза, капуста виявляться більш придатними.
Спосіб приготування страви:
- Яловиче м'ясо спочатку промивають, нарізають на шматки, посипають сіллю і перцем;
- Томати миють, ріжуть на скибочки, цибулини – на колечка, у перцю видаляють серцевину, теж подрібнюють;
- Морквину або натирають на тертці їдальні або нарізають кубиками ножем;
- Капусту шаткують;
- Всі овочі з'єднують, перчать і солять;
- Шматки яловичини дають деякий час настоятися (від півгодини до 1,5 години);
- Потім підсмажують кілька хвилин на сковороді в невеликій кількості олії шматочки м'яса;
- Додають овочі, масло, бульйон, перемішують і залишають тушкуватися на маленькому вогні;
- Періодично овочі помішують;
- Коли м'ясо повністю розм'якшиться, страву можна вважати готовим.
Грузинський рецепт
Блюдо, яке готується з овочів і яловичого м'яса по-грузинськи, називають чашушулі. Якщо перекласти з грузинської мови, вийде «гостре». Тобто воно в першу чергу повинно містити прянощі, надають всім інгредієнтам якусь гостринку.
І як і всі страви, створені кавказькими кулінарами, чашушулі заслуговує особливої уваги, оскільки в своєму оригіналі неймовірно приємне на смак.
Якщо домочадці і гості прихильники гострого, можна класти побільше відповідних спецій. В іншому випадку їх дозу потрібно контролювати і вибирати індивідуально.
Продукти, які потрібні для приготування яловичини з овочами по-грузинськи:
- яловиче м'ясо – 1 кілограм;
- ріпчаста цибуля – 2 штуки;
- часник – 2 зубчики;
- спеції «хмелі-сунелі» — 20 г;
- суха аджика – 10 г;
- солодкий перець – 1 великий стручок або два маленьких;
- помідори – 2-3 штуки;
- петрушка пучок;
- олія соняшникова – 100 р.
Час приготування: до 60 хвилин. Калорійність: 360 кілокалорій в 100 г страви.
Спосіб приготування страви:
- М'ясо промивають, нарізають на шматочки;
- Цибулю чистять, ріжуть на кільця, перемішують з яловичиною, перчать, солять, поливають маслом;
- Залишають м'ясо настоюватися на годину;
- У сковороду наливають соняшникова олія, висипають шматочки яловичини з цибулею і підсмажують;
- Нарізають солодкий перець (попередньо видаливши серцевину), петрушку, помідори;
- Додають нарізаний часник в сковороду з м'ясом і цибулею, солять, смажать протягом 6 хвилин;
- Дрібно нарубані томати висипають в ту ж ємність;
- Накривають кришкою сковороду і тушкують на слабкому вогні близько 35 хвилин;
- Висипають туди ж подрібнений солодкий перець, потім спеції і петрушку;
- Смажать овочі з м'ясом ще 4-6 хвилин;
- Вогонь усувають і дають овочі з яловичиною постояти близько 7 хвилин;
- Після цього страву можна вважати готовим.
Баклажани запечені в духовці — неймовірне блюдо, яке підкорить справжніх гурманів, а готувати його надзвичайно просто.
Класичний рецепт соусу для шавермы — тут.
Візьміть на замітку рецепти стейків з кети — це дійсно смачний рецепт.
Яловичина тушкована з овочами в мультиварці
За допомогою спеціальної техніки дуже легко приготувати м'ясну страву з овочами. При цьому виходить цілком дієтичне блюдо, яке з одного боку відмінно насичує, з іншого – не додає зайвої ваги у тих, хто дотримується дієти.
Інгредієнти для приготування тушкованої яловичини з овочами в мультиварці:
- цибуля ріпчаста – 2 штуки;
- яловиче м'ясо (гуляш);
- часник – 2 зубці;
- помідори – 2 штуки (великі) або 3 (дрібні);
- м'ясна готова приправа – за смаком;
- перець солодкий – 1,5 штуки;
- вода – 90 мл;
- сіль – за смаком.
Час приготування: до 120 хвилин. Калорійність: 250 кілокалорій в готовому блюді (100 г).
Спосіб приготування тушкованої яловичини з овочами в мультиварці:
- М'ясо миють, висушують і ріжуть на шматочки;
- Виставляють опцію «смаження» на мультиварці, кладуть м'ясо і витримують деякий час, поки яловичина не потемніє;
- Доливають невелику кількість води, додають спеції, солять;
- Виставляють опцію «гасіння» і витримують м'ясо протягом півтора години;
- Всі овочі миють, очищають і ріжуть на дрібні шматочки, у солодкого перцю попередньо прибирають серединку;
- Додають до м'яса овочі, солодкий перець, поклавши його вгорі;
- Знову виставляють програму «гасіння»;
- По закінченні процесу приготування додається подрібнений часник.
Яловичина з овочевим гарніром у горщиках
Яловиче м'ясо можна запікати в духовій шафі в спеціальних горщиках. При цьому воно виходить досить м'яким, соковитим, а в поєднанні з овочами створює неймовірно приємний смак.
Інгредієнти, які знадобляться для тушкованого м'яса з овочами в горщиках:
- томати – 1,5 штуки;
- сіль, перець мелений – за смаком;
- яловичина 900 г;
- вода – 150 мл;
- морква – 1 штука;
- олія соняшникова – 60 мл;
- ріпчаста цибуля – 2 штуки.
Час приготування: 1 год. Калорійність: 320 кілокалорій в 100 г страви.
Виготовлення тушкованої яловичини в горщиках:
- Яловиче м'ясо промивають, ріжуть на шматочки, перчать їх і солять, залишають приблизно на 50 хвилин, щоб вони промариновались;
- Миють і обчищають овочі, ріжуть їх на кубики, посипають сіллю і перцем;
- М'ясо попередньо прожарюють на сковороді (масла багато брати не потрібно, лише б покрило дно сковороди);
- Овочі змішують з говяжьими скибочками і викладають в глиняні горщики, додають трохи рідини (вода або бульйон);
- Ставлять їх у духовку і запікають протягом півтора години;
- Коли м'ясо в горщиках покриється тонкою рум'яною скоринкою, можна вважати блюдо готовим до подачі на стіл.
Корисні поради
Тушковане м'ясо яловичини з різними видами овочів завжди дозволяє отримати неймовірно вишукана страва. Однак важливо дотримуватися деяких правил, щоб домогтися потрібної смакової гами. Фахівці дають такі рекомендації:
- Для тушкованого страви краще всього віддавати перевагу м'якоті з верхньої половини ноги корови або з лопатки;
- Яловичина відмінно поєднується з такими овочами, брокколі, морква, спаржа, цукіні, гриби, морква, кукурудза, капуста, спаржа;
- У процесі гасіння необхідно додавати деяку кількість рідини, але краще бульйону;
- При створенні «чашушулі» можна контролювати його гостроту, додаючи або більшу кількість «хмелі-сунелі», або сухий аджики;
- Гасити яловичину з овочами можна як в горщику (в духовій шафі), так і на маленькому вогні на плиті, але важливо, щоб овочі і м'ясо не підгоряли.
При правильному приготуванні страв м'ясо повинно виходити особливо м'яким і смачним. Щоб солодкий перець не виявився надмірно розм'якшеним, його слід додавати в останню чергу.