07 июнь 2019 5 853

Як зробити хрустку картоплю фрі в духовці

Інтерес до здорової, смачної їжі став головним поштовхом в освоєнні рецептів приготування багатьох страв фастфуду в домашніх умовах. Таку закуску, як картопля фрі, яку люблять дорослі і діти, можна готувати у фритюрі, на сковороді, в мікрохвильовій печі і навіть в духовці.

При цьому шкоди організму таке чудове блюдо принесе набагато менше, а смак картоплі стане більш яскравим, цікавим.

Простий рецепт приготування
Інгредієнти Кількість
картопля - 0,6 кг
олія оливкова - 20 мл
куркума, сіль і кмин - по 5 г
томатний соус (для подачі) - 100 мл
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 102 Ккал
Максимально зберегти всі корисні вітаміни і мінерали при приготуванні будь-якої страви допоможе духовка. Приготовану в ній картоплю фрі з задоволенням на сніданок з'їдять діти, а ще вона може стати швидким перекусом в обідню годину або прекрасним рішенням для незапланованого пікніка.

У першу чергу потрібно приготувати ароматну заправку, якою буде просочений картоплю. Для цього в невеликій ємності слід змішати з маслом куркуму, сіль, кмин.

Головний овочевий продукт страви слід очистити від шкірки, перетворити в бруски довжиною 6-7 см, діаметром до 1 см. Їх розкласти на паперову серветку або рушник, який вбере зайву вологу з картоплі. Через дві хвилини овочеві бруски помістити в один посуд і перемішати з заправкою з масла.

На форму (лист) викласти відріз пергаментного паперу, поверх якого викласти ароматна картопля. Від рівномірності викладених брусків, відстані між ними залежить смак.

При температурі 200° духовці блюдо випікається 20 хвилин. Готовність перевіряється простий зубочисткою, яка повинна м'яко входити в брусок. Подати можна ще гаряче ароматне блюдо з томатним соусом.

Дієтична картопля фрі без масла з білком в духовці

Багато хто вважає, що можна приготувати практично будь-яку страву в дієтичному варіанті. Однак навіть полегшений варіант картоплі фрі, приготований без масла, не прибирає крохмаль з цього овоча, тому дане блюдо більше підходить тим, хто підтримує, а не знижує свою вагу. Для створення корисної і досить дієтичної фрі будуть потрібні:

  • молода картопля – 0,7 кг;
  • яйце – 2 шт.;
  • спеції (часниковий порошок, кмин, сіль, паприка) – по 5 р.

Зробити прекрасне блюдо, яке не містить олії, негативно впливає на підшлункову залозу, можна за 45 хвилин. При цьому 100 грам картоплі фрі буде містити 65 ккал.

Акуратно розбивши яйця потрібно відокремити жовтки, які потрібно збити в «міцну піну». Після білків додати спеції, перемішати отриману масу.

Молода картопля швидко очищається. Потім нарізається поперечно, а не вздовж коренеплоду, на бруски, товщина яких не повинна перевищувати півтора сантиметра.

Овочеві брусочки слід обсушити серветкою, яка вбере надлишки виступив крохмалю, а потім викласти в глибоку ємність. Поверх брусків налити білкову заправку, руками перемішати масу.

Духовку розігріти до температури 190°, бруски розкласти в один шар на фольгу, яка застелене на деко. При цьому овочеві частини не повинні стикатися між собою. Картопля фрі в дієтичному виконанні з жовто-коричневою хрусткою скоринкою буде готова вже через 30 хвилин.

Картопелька фрі з часником і спеціями

Для цінителів гострих, пряних спецій, є варіант приготування дуже ароматною, хрусткої картоплі фрі в духовій шафі. Блюдо виходить досить пікантним, незвичайним, оригінальним.

Чудовим доповненням до нього стане сирний, сметанний, томатний соус. Для створення картоплі фрі зі спеціями, часником необхідні:

  • картопля – 1 кг;
  • масло рослинне – 50 мл;
  • паприка і перець мелений червоний – по 20 р;
  • спеції (корінь імбиру, куркума, розмарин) – за смаком;
  • сіль – 10 г;
  • часник – 20 р.

Можна залишити для кращого просочування ароматною заправкою картоплю додатково на 15 хвилин і тоді загальний час готування страви складе п'ятдесят хвилин. У 100 грамах картоплі фрі з часником, пряними, пікантними спеціями міститься 104 ккал.

Під час підготовки і нарізки картоплі слід кілька разів мити і просушувати овочі. Очищені коренеплоди промиваються, обтираються серветкою, вбирає вологу. Після нарізування овочів на бруски, товщина яких не буде перевищувати одного сантиметра, слід знову видалити з них виступив сік і крохмаль.

В окремій ємності у масло додати всі спеції, паприку і перець, подрібнений під пресом часник. Перемішавши отриману заправку, потрібно залити нею овочеві бруски і перемішати їх руками.

Випікати картоплю фрі потрібно в духовці при температурі 200°. Розкласти її потрібно на відрозі фольги, застеленому на деку. При цьому для отримання більш рум'яного і хрусткого страви бруски викладаються на невеликій відстані між собою.

Солодка фрі в духовці – дуже незвично, але смачно

Здивувати оригінальним стравою можна дуже легко – приготувавши лише солодку картоплю фрі. Насправді для створення цієї страви буде необхідний солодкий картопля, який носить назву батат.

У Канаді кожне меню ресторану, кафе пропонує скуштувати таку чудову фрі в якості гарніру до бургерів і м'яса. А щоб створити таке неповторне частування з солодкого фрі будинку будуть потрібні:

  • солодкий картопля – 0,8 кг;
  • топлене вершкове масло – 30 г;
  • спеції (італійська приправа, сіль, лимонний і запашний мелений перець) – по 10 р.

Створення прекрасного, нового страви, яка обов'язково припаде до душі, займає всього 30 хвилин. В його ста грамах міститься 89 ккал.

Якщо в духовій шафі є режим конвекції, його слід включити, щоб температура при готуванні становила 220°. Солодку картоплю очистити, нарізати соломкою, товщина якої повинна бути дорівнює в середньому 5 мм.

Відріз пергаментного паперу або фольги слід розстелити на деку. Поверх викласти картопляну соломку, яку змастити маслом, скориставшись допомогою кулінарної кисті. Наступним етапом буде посипання картоплі спеціями, відправлення його в духовку на 20 хвилин.

Подати таку страву краще у вигляді гарніру до смаженої яловичині, з соусом із зелені і сметани.

Кабачки з помідорами і сиром в духовці — однієї з найбільш простих страв, яка між тим смачне і оригінальне.

Як робити ганаш для обробки тортів і десертів в домашніх умовах читайте в нашій статті.

Скільки готувати ніжну індичку до готовності для дієтичного супу.

Поради кулінарів

Картопля фрі, здавалося б, зовсім просте блюдо, але ось рад щодо його створення є величезна кількість.

Головною особливістю при готуванні є використання різних температурних режимів – спочатку треба отримати м'яку середину при температурі 170°, а через 20 хвилин хрустку скоринку, розігрів духовку до 200° ще на 10 хвилин. Також слід пам'ятати що:

  1. Молода картопля для створення апетитного, рум'яного страви підходить краще – він не розвалюється і добре запікається;
  2. Духовка повинна обов'язково нагрітися, інакше вийдуть пропарені, просто запечені овочеві брусочки, а не справжнє блюдо фрі;
  3. Промити, нарізану картоплю потрібно, але тримати у воді до м'якості і втрати більшої кількості крохмалю не слід;
  4. Для рум'яності можна попередньо обваляти овочеві бруски в невеликій кількості борошна;
  5. Подати фрі слід гарячої, а то вона втратить свій неповторний хрускіт.

Для збільшення аромату можна використовувати улюблені спеції, пряні мелені трави, а ще на смак страви дуже впливає використання олії – можна вибрати кукурудзяна, оливкова, бавовняна або суміш вершкового і олії.

Подаючи домашню картоплю фрі як самостійне блюдо, можна гармонійно поєднувати його зі свіжими і консервованими овочами.

Що ще почитати: