Покрокові рецепти хрусткої картоплі фрі в домашніх умовах
Купуючи картоплю фрі у фаст-фудах, завжди потрібно пам'ятати, що більш смачне, а головне – екологічно чисте блюдо завжди можна зробити в домашніх умовах.
Фрі люблять і діти, і дорослі, проте вдома його приготувати вдома складно тільки з однієї причини – лінь.
Але якщо ви, дорогий читачу, не страждаєте цією "хворобою", стаття вам буде дуже корисна.
Трохи цікавих версій з історії
Коли і як з'явилася картопля фрі?
На це питання немає однозначної відповіді, а значить, існує безліч версій.
Якщо вірити одній з них, саме Леонардо да Вінчі став "батьком" картоплі фрі.
Його друг Амергио Веспуччі після подорожі в Новий Світ привіз кілька картопляних бульб, і в підсумку Леонардо став вирощувати їх самостійно, а потім використовувати в приготуванні різних страв.
Постійно експериментуючи, він одного разу обсмажив тонкі скибочки в розпеченому оливковій олії.
Цілком можливо, що це і була перша картопля фрі.
Згідно з іншою легендою, в ресторані одного з готелів Нью-Йорка працював досить відомий шеф-кухар Джордж Крум.
Його страви подобалися абсолютно всім відвідувачам, але якийсь залізничний магнат Корнеліус Вандербельти їх постійно критикував.
Одного разу він тричі повернув замовлення, нарікаючи на крупно порізані скибочки картоплі, що просто вивело шефа з себе.
Крум, бажаючи насолити багатому клієнтові, нарізав бульби картоплі максимально тонко, і обсмажив їх в розпеченому маслі.
Але план помсти зірвався, коли Корнеліус залишився задоволений вперше.
Вибір посуду для страви
Найкраще для приготування використовувати спеціальну кухонну машину – фритюрницю, яка дозволяє рівномірно обсмажити нарізані скибочки.
Але якщо такої у господині на кухні немає, для розігрівання олії можна використовувати високу сковороду з товстим дном, сталеву чи чавунну каструлю.
В принципі виключити потрібно тільки тонкостінну і емальований посуд.
Бажано мати спеціальну кошичок для смаження картоплі, спаяний з тонкого дроту, що утворює решітку.
Альтернативою є велика шумівка.
Відповідний картоплю і його нарізка
Для приготування страви потрібно зрілий картоплю середнього розміру.
Його м'якоть повинна бути порівняно щільною.
Після вибору необхідних бульб і їх очищення, картоплю слід нарізати.
Краще всього підходять брусочки з перетином 1 див.
Якщо картопля крахмалистый, його потрібно опустити у воду на 10 хвилин.
Вже нарізані бруски слід промити проточною водою, а потім якісно осушити за допомогою паперових серветок.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
масло рослинне - | 250 мл |
картопля - | 0,5 кг |
сіль - | додається за смаком |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 300 Ккал |
Використання фритюрниці значно спрощує процес приготування страви.
- Бульби очищаються, і нарізати соломкою, просушуються на вафельному рушник (серветці).
- У фритюрницю заливається масло, і прилад розігрівається до температури 160 градусів.
- Як тільки масло розігрілося до потрібної температури, в нього поміщається сито з нарізаним соломкою картоплею. При цьому масло повинно навколо шматочків кипіти.
- Обсмажувати скибочки краще всього в декілька заходів, щоб шматочки не злипалися між собою. Фритюрниця повинна працювати близько 6 хвилин.
- Як тільки картопля буде готовий, його треба викласти на паперові серветки, щоб позбутися зайвого жиру.
Лише після цього картоплю фрі можна солити.
Пропонуємо подивитися відео з демонстрацією всього технологічного процесу приготування ваших улюблених фрі-паличок:
Картопля фрі на сковороді
Даний рецепт не передбачає використання фритюру, а значить доступний абсолютно кожної господині.
Якщо слідувати йому, можна приготувати 4 порції смачних хрустких картопляних паличок.
Потрібно:
- картопля – 1 кг;
- рослинне масло – 1 склянку;
- сіль (додається за смаком).
Для приготування знадобиться звичайна сковорода, але в даному випадку картоплю доведеться нарізати скибочками перетином 6×6 мм.
Сковорода з маслом і невеликою кількістю солі розігрівається на сильному вогні.
Брусочки картоплі викладаються в один шар, і обсмажуються на протязі 7 хвилин з усіх боків (періодично перевертаються).
Вона вбере надлишки масла.
Після того, як картопля опиниться на тарілці, його потрібно добре посолити.
Якщо вам не подобається те обставина, що на приготування потрібно досить велика кількість рослинного масла, то подивіться наступне відео, в якому пропонується зробити фрі без масла.
Результат дуже цікавий:
Особливості приготування страви
Щоб картопля фрі в домашніх умовах за смаковими якостями перевершила покупні варіанти, дуже важливо прислухатися до наступних порад:
- Очищені бульби перед нарізкою на 10 хвилин кладуть у холодну воду, яка позбавить їх від надлишку крохмалю. Крім того, готова соломка в процесі обсмажування не буде кришитися. Позбутися від вологи досить просто за допомогою серветки, або ж сухого рушника.
- Щоб розпечене масло не шипіла і не брызгало, всі інгредієнти, які планується обсмажувати, не повинні утримувати вологу.
- Солити картоплю в процесі приготування не слід, так як можна не вгадати зі смаком. Робити це потрібно в порційній тарілці перед подачею на стіл.
- Щоб позбавиться від зайвого масла після прожарювання фрі, її необхідно помістити в друшляк, а потім промокнути паперовим рушником.
- Щоб масло не диміло і не стріляло, найкраще змішати кілька його сортів.
- Можна використовувати в СВЧ-печі для приготування.
- Якщо виникає необхідність приготувати невелику кількість картоплі фрі, час прожарювання краще зменшити на пару хвилин. Таким чином, брусочки не пережарятся, але обзаведуться хрусткою скоринкою.
- Якщо бульби були попередньо заморожені, їх не можна розморожувати заздалегідь, адже в іншому випадку вони вберуть надлишкову вологу, і навіть масло при приготуванні.
Нагодувати сім'ю ситним обідом — не проблема, адже ви на нашому сайті з чудовими кулінарними ідеями і докладними рецептами-інструкціями до них. Рецепти соковитих свинячих реберець, запечених в духовці.
Про те, які продукти допомагають в боротьбі із зайвими кілограмами і наскільки вони ефективні, ви можете дізнатися тут.
А в цій статті розглянуті варіанти корисних сніданків. На замітку тим, хто піклується про себе і своєї сім'ї.
Кожен крок у приготуванні домашнього картоплі фрі дуже важливий, а технологія їх виконання вивчалася кулінарами століттями.
Не слід нехтувати порадами професіоналів, щоб готова страва порадувало не тільки членів сім'ї, але й гостей.
До речі, якщо у вас є мультиварка, то ви можете використовувати її для готування фрі.
Робити це потрібно так: