Смачні дієтичні страви з кабачків для схуднення
Страви з кабачків – це не тільки смачна, але ще і неймовірно корисна, легка їжа. Існує безліч цікавих страв з цього овоча, які ідеально підійдуть тим, хто стежить за своєю фігурою і хоче скинути кілька зайвих кг
Корисні властивості кабачків
Кабачок – це джерело корисних для організму людини речовин, про які варто поговорити окремо:
- Даний продукт є дуже ситним, а все завдяки тому, що він складається з волокон, здатних перетворюватися в гель і заповнювати шлунок;
- Також волокна кабачків подібно скрабу добре чистять кишечник, а це зводить ризик виникнення онкології ШКТ до нуля;
- Виникає проблема запорів і збоїв роботи кишечника;
- Завдяки клітковині в кабачках, організм відчищається від шлаків і токсинів;
- Клітковина регулює цукор в крові;
- У кабачках містяться вітамін C, марганець, калій, фолієва кислота та інші корисні речовини;
- Кабачок – ідеальний овоч для людей, які страждають від алергії.
Дієтичні рецепти
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Кабачки молоді - | 2 шт. |
Яблучний оцет - | 1 ч. л. |
Борошно - | 2 ст. л. |
Імбир - | за смаком |
Прянощі - | за смаком |
Овочевий бульйон - | 1 л |
Білок яєчний - | 1 шт. |
Цибулина - | 1 шт. |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 35 Ккал |
Як готувати:
- Насамперед необхідно відварити овочі, щоб отримати овочевий бульйон (наприклад, з моркви і селери або грибів);
- Поки готується бульйон, порізати кабачки і тушкувати їх в яблучному оцті (близько 10 хв), після чого додати в сковороду нарізану кубиками цибулю;
- На окремій сковороді розігріти борошно, після чого всипати її в бульйон, туди ж відправити тушковані овочі, все варити на повільному вогні до готовності (близько 15 хв);
- Поки суп готується, яйце відварити, відокремити жовток, дрібно порізати його, також дрібно порізати свіжий імбир і зелень, все змішати і всипати в суп.
Суп необхідно наполягати ще близько 5 хв, після чого його можна подавати до столу. Яблучний оцет, імбир, підсилять ефект втрати ваги.
Вівсянка
Продукти | Необхідна кількість |
---|---|
Кабачок свіжий | 2 шт |
Куряча грудка (або індичка) | 500 гр |
Вода | 1 л |
Цибулина | 1 шт |
Вівсяні пластівці | 250 гр |
Дане блюдо готується близько 40 хв. Калорійність на одну порцію не перевищить 50 ккал.
Спосіб приготування:
- Відокремити від м'яса шкірку, поставити варити з нього бульйон;
- Як тільки вода закипить, додати в неї порізану цибулю (можна різати будь-яким способом);
- Через 10 хв вийняти з бульйону м'ясо і всипати в нього нарізану кабачок вівсяні пластівці, варити ще 10 хв;
- В кінці можна додати будь-яку натуральну спеції за смаком, наприклад, мелений перець.
Заливний пиріг з рибними консервами — неймовірно смачна випічка з ситної начинкою.
А ви знаєте з чого роблять зефір? Склад солодощі, користь і шкода десерту.
Юшка з голів і хвостів форелі — пряне перше блюдо.
Салат «Олів'є»
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Кабачки невеликі | 2-3 шт |
Морква свіжа | 1 шт |
Маринований огірок | 2-3 шт |
Куряча грудка | 200 гр |
Зелений горошок | 100 гр |
Свіжий селера | 2 стебла |
Нежирна сметана, гірчиця | Для заправки |
Сіль, перець | За бажанням |
Лимонний сік | 2 ч. л. |
Приготування займе 30 хв, калорійність такого виду «Олів'є» — не більше 120 ккал на 100 гр.
Покроковий рецепт:
- Кабачки вимити, відчистити від шкірки і поставити запікатися на 20 хв;
- Поки запікається кабачок, слід відварити курячу грудку, додавши у воду лимонний сік;
- Готові кабачки, а також м'ясо, огірки, свіжу моркву і селеру порізати і змішати, додати горошок;
- Приготувати заправку: гірчицю змішати з нежирної сметаною (за бажанням посолити і поперчити), змішати виделкою або міксером, додати до овочів.
Оладки з кабачків, приготовані на сковороді
Необхідні продукти | Кількість |
---|---|
Молодий кабачок | 2-3 шт |
Яйце куряче | 1 шт |
Борошно | 2 ст. л. |
Сіль, перець | За смаком |
Олія рослинна | Для смаження |
Кріп, петрушка | 1 ч. л. для оладок |
Кінза | 1 ч. л. для соусу |
Часник | 1 зубчик |
Сметана 1% | 20 гр |
Час приготування – 30 хв. Калорійність на 100 гр – близько 100 ккал.
Покроковий рецепт:
- Кабачки натерти на середній тертці, залишити в посудині для того, щоб виділився зайвий сік;
- Злити сік з кабачків, всипати борошно, вбити яйце, посолити, поперчити, додати трохи зелені і збити отриману масу;
- Розігріти сковороду, додати масло;
- Сформувати кілька невеликих оладок, викласти на сковороду, смажити з кожного боку до золотистої скоринки;
- Поки готуються оладки, можна приготувати сметанний соус: у сметану додати подрібнений часник пропустити через прес), злегка підсолити, додати подрібнену кінзу, все добре перемішати;
- Готові оладки подавати на стіл як в гарячому, так і в холодному вигляді, приправляючи їх сметанним соусом.
Страви, приготовлені в духовці
Справжнім святковим делікатесом можуть виявитися прості кабачки, якщо їх приготувати в духовці.
Рулетики
Що знадобиться | В якій кількості |
---|---|
Кабачки свіжі | 250 гр |
Часник | 1 зубчик |
Сир 1% | 100 гр |
Зелень | 50 гр |
Сіль | 1 щіпка |
Час приготування – 25 хв, калорійність рулетиків з сиром – 100 ккал на 100 гр.
Як приготувати:
- Кабачки необхідно вимити, чистити їх не потрібно, потрібно просто нарізати вздовж на тонкі пластинки;
- Отримані пластинки викласти на деко, вистелений пергаментним папером, поставити в розігріту духовку (180°) на 10 хв;
- Тим часом необхідно приготувати начинку: зелень порубати, часник подрібнити, все це змішати з сиром і посолити;
- Запечені кабачки необхідно трохи остудити, потім наповнити їх сирною масою (приблизно 1 ч. л. на одну пластинку), після чого скрутити їх в рулетики.
Кабачки в духовці з соусом із сметани
Необхідні продукти | Скільки знадобиться |
---|---|
Кабачки | 2 шт |
Олія рослинна | 4 ст. л. |
Кріп, петрушка | По 50 гр кожен |
Часник | 3 зубчики |
Сметана нежирна | 250 гр |
Сир твердих сортів | 150 гр |
Перець і сіль | За смаком |
Кабачки в сметанному соусі будуть готові через 40 хв, а калорійність страви складе близько 150 ккал на 100 гр.
Покрокове приготування:
- Включити духовку на розігрів до 220°;
- Поки духовка розігрівається, кабачки необхідно порізати кружечками завтовшки 1 см;
- Порубати зелень, заправити її рослинною олією, посолити і поперчити, після чого добре перемішати в даній суміші і самі кабачки;
- Викласти кабачки на деко і поставити в духовку запікатися (приблизно хвилин на 20);
- Тим часом приготувати сметанний соус: сир дрібно натерти, змішати зі сметаною, додати подрібнену зелень;
- Залити напівготові кабачки соусом, залишити в духовці до тих пір, поки соус не підрум'яниться;
- Дістати готову страву з духовки і приправити зверху подрібненим часником і гілочками кропу.
Готуємо в мультиварці
Овочеве рагу
Які інгредієнти | В якій кількості |
---|---|
Кабачок великий | 1 шт |
Морква невелика | 2 шт |
Цибуля (також великий) | 1 головка |
Перець болгарський солодкий | 2 середніх або 1 великий |
Томати | 3 шт |
Часник | 2 зубчики |
Кріп рубаний | 1 ст. л. |
Перець чилі | 1 шт (або за смаком) |
Сіль, перець | За смаком |
Олія рослинна | 2 ст. л. |
Час приготування даного страви в мультиварці – 45 хв, калорійність кабачків з овочами складе близько 98 ккал на 100 гр.
Як приготувати:
- Починати варто з моркви та цибулі, які потрібно почистити і нашаткувати, після чого скласти в чашу мультиварки, додати рослинне масло і смажити їх в режимі «Смаження» протягом 10 хв;
- Тим часом необхідно підготувати безпосередньо сам кабачок (порізати в довільному порядку), а також болгарський перець і перець чилі: і той, і інший слід ретельно прочистити від кісточок, порізати дрібною соломкою і через 10 хв додати в мультиварку, після чого перевести апарат в режим «Гасіння» і готувати ще 10 хв;
- Поки готуються овочі, необхідно почистити і порізати невеликими кубиками томати (шкірку можна зняти або залишити за бажанням), після (за сигналом мультиварки) засипати їх у чашу, посолити овочі, поперчити, ретельно перемішати і залишити гаситися ще на 10 хв;
- Придушити або дрібно нарізати часникові часточки, коли апарат подасть сигнал, додати його до готових овочів і накрити кришкою. Залишити овочі «підходити» протягом 5-10 хв у вимкненій мультиварці.
Запіканка
Вона буде містити трохи більше калорій, ніж попередні страви, однак, запіканка досить просто і швидко готується, при цьому і самі інгредієнти виявляться цілком дієтичними.
Інгредієнти для страви | Кількість |
---|---|
Кабачок | 1 кг |
Сир твердих сортів | 300 гр |
Сметана нежирна | 2 ст. л. |
Часник | 2 зубчики |
Зелень (кріп, петрушка) | 1 ч. л. |
Яйце куряче | 3 шт |
Манна крупа | 2 ст. л. |
Рослинна олія | За смаком |
Сіль | За смаком |
Запіканка готується приблизно 1 год 30 хв в цілому. Калорійність в 100 гр страви – близько 15 ккал.
Як готувати кабачкову запіканку (покроково):
- Кабачок перетерти на дрібній тертці і перекласти в окремий посуд, залишити його для того, щоб витік зайвий сік;
- Поки готуються кабачки, необхідно перетерти на крупній тертці сир, а часник пропустити через прес;
- Злити сік, що виділився з кабачків, перекласти до них сир, часник, дрібно нарізану зелень, вибити три яйця, всипати манну крупу, все це заправити нежирної сметаною;
- Залишити отриману масу настоюватися, так як манна крупа повинна набрякнути (приблизно 15 хв);
- Отриману масу можна підсолити, але тільки трохи, так як сир сам по собі солоний, тому іноді можна обійтися і без солі;
- Поки набухає манна крупа, необхідно включити мультиварку в режимі «Запікання» і змастити чашу рослинним маслом;
- Коли майбутня запіканка буде готова (у ній не повинно бути зайвої рідини, манка повинна добре набрякнути), її можна буде викладати в чашу мультиварки, акуратно її розрівнявши;
- Кабачкова запіканка готується в мультиварці рівне 1 год в режимі «Запікання»;
- Готова запіканка подається без будь-яких соусів і заправок, щоб не підвищувати калорійність страви. Вживати її можна з кефіром.
Приємного апетиту!