28 апрель 2019 1 470

Що приготувати з м'яса: свинини, яловичини або курки

М'ясо – основне джерело білка в нашому житті. Ми їмо його практично кожен день, доповнюючи різними гарнірами: овочі, гриби, рис, гречка, каші. Іноді все ж хочеться чогось новенького і надзвичайно смачного.

Для цього ми зібрали для вас кілька рецептів страв з різних видів м'яса, щоб ви могли урізноманітнити своє меню. Тут і свинина для любителів ситних страв; і курка для тих, хто сидить на дієті; і яловичина для м'ясних гурманів. Вам повинно сподобатися. Приємного апетиту!

Отже, що приготувати з м'яса? Почнемо з найлегшого виду м'яса курки. Воно легке, за що того, що не жирне (у порівнянні з двома іншими). Його воліють спортсмени і люди, що дотримуються певної дієти.

Куряче м'ясо багате білком і, мабуть, самий універсальний з усіх, що є на даний момент. З такого м'яса можна приготувати все, що прийде на розум. Мало того – додавати в пироги/кекси/рулети в якості начинки.

Тому, в дегустаційний бій!

Курка з грибами в сметані з духовки
Інгредієнти Кількість
курячого м'яса - 600 грам
грибів - 200 грам
цибулин - 2 шт.
маргарину - 40 мл
сметани - 1 склянка
паприки - 10 грам
прованських трав - 10 грам
часнику - 3 зубчики
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 105 Ккал

Як приготувати:

  1. Гриби нарізати слайсами і обсмажити на вершковому маслі до рум'яної скоринки. Заздалегідь розігріти для цього сковороду, а потім кинути шматочок масла;
  2. Взяти 50 г олії та змастити їм майбутню форму для запікання. Це необхідно для того, щоб м'ясо не пригоріло і не висохло;
  3. Натерти філе паприкою з травами, підсолити і приправити чорним перцем;
  4. Помістити грудки в підготовлену форму і викласти зверху слайсы підсмажених грибів. Можна розрізати філе уздовж, щоб швидше пропеклися;
  5. Цибулю подрібнити на тоненькі півкільця і викласти на гриби;
  6. Подрібнити часник ножем або пустити через прес і змішати зі сметаною. Уникайте «часникового» грудочок;
  7. Змастити філе сметанною сумішшю і відправити в духовку, яка заздалегідь розігріта;
  8. Випікати в духовці близько сорока хвилин при 180 градусах.

Курка у вершковому соусі

  • 420 грам філе курки;
  • 300 мл вершків (20%);
  • 50 грам борошна;
  • 25 мл гірчиці;
  • 20 грам вершкового масла;
  • 1,5 стіл. ложки рослинної олії.

Тривалість приготування – 40 хвилин.

Калорійність – 145 ккал на 100 грам.

Приготування вершковою курочки:

  1. Філе промити під проточною водою і нарізати невеликими шматочками;
  2. Масло влити, на розпечену сковороду, розігріти і додати м'ясо;
  3. Обсмажити курку до золотої скоринки. Це близько 10 хвилин. Потрібно «зловити» корочку;
  4. Протягом цих 10 хвилин можна приготувати соус: у сотейник вилити вершки і з'єднати їх з гірчицею. Залишити на плиті потомитися при маленькому вогні;
  5. Через кілька хвилин у соус додати трохи чорного перцю і вершкове масло. Не переставати варити вершковий соус, ретельно перемішавши його;
  6. Додати борошно в кілька частин, постійно помішуючи соус віночком, щоб уникнути утворення грудочок. Для цього добре б використовувати сито. Посолити;
  7. Соус поступово буде густіти. Як тільки це станеться — залити його до м'яса;
  8. Готувати м'ясо з соусом не більше 5 хвилин, інакше соус почне згортатися і піде освіта непотрібних грудочек;
  9. Подавати до столу з будь-яким гарніром.

Філе з соусом каррі

  • ½ Кг курячого філе;
  • 1 цибулина;
  • 3 маленькі часточки часнику;
  • 10 грам каррі;
  • 25 мл томатної пасти;
  • 200 мл води;
  • 50 мл сметани;
  • 25 грам борошна.

Час на підготовку – 55 хвилин.

Калорійність – 170 калорій на 100 грам.

Готуємо страву:

  1. Очистити від шкірки і дрібно нарізати цибулину зручним способом;
  2. Пустити часник через прес;
  3. Цибулю і часник обсмажити на розпеченій сковороді. Досягти прозорого кольору;
  4. Куряче філе промити під проточною водою, обсушити рушниками, нарізати шматочками, зручними для вживання;
  5. Додати курку в сковороду і залишити приблизно на 15 хвилин, періодично перевертаючи м'ясо, щоб воно «схопилося» з усіх сторін;
  6. Посипати курочку спецією каррі, пасту томатів і ретельно перемішати, щоб кожен шматочок отримав «новий смак»;
  7. З'єднати сметану з борошном і водою. Довести до однорідної консистенції без грудочок;
  8. Залити курку і чекати смачного соусу. Для цього – потомити;
  9. Після того, як соус закипить, тушкувати 25 хвилин на тихому вогні;
  10. Подавати гарячим з улюбленим гарніром.

Що приготувати на Новий рік 2018 — візьміть на замітку рецепти найсмачніших святкових страв.

Візьміть на замітку рецепт гусака, запеченого в духовці.

Бутерброди набагато смачніше виходять якщо хліб підсмажити — як приготувати смачні грінки з білого хліба читайте тут.

Що приготувати з м'яса на обід

М'ясо свині дуже ситне, так як воно досить жирне (поряд з яловичиною та куркою), але до баранини, приміром, йому ще далеко. Найпопулярніші страви з свинини – гуляш, шашлик, домашні рулети. Перед вами два простих і дуже смачні рецепти, які можна з легкістю реалізувати на ваш обідній стіл. Будьте готові, що гості і рідні попросять добавку.

Свинина з овочами

  • 350 грам свинячої корейки;
  • 1 велика морква;
  • 1 велика цибулина;
  • 1 зелений і 1 червоний перець;
  • 75 мл соняшникової олії;
  • 2 стіл. ложки соєвого соусу.

Часу на приготування – 30 хвилин.

Калорійність – 131 ккал на 100 грам.

Як приготувати страву:

  1. Філе вимити, очистити від зайвої плівки і можливих прожилок;
  2. Висушити паперовими рушниками, нарізати слайсами 7-8 мм;
  3. Обсмажити м'ясо на олії з двох сторін. Сторону тримати більше 5 хвилин, інакше свинина пересохне;
  4. Через 5 хвилин залити в сковороду/сотейник соєвий соус і тушкувати ще близько 5 хвилин;
  5. Приправити м'ясо чорним перцем з обох сторін;
  6. Нарізати соломкою солодкий перець;
  7. Так само нарізати моркву;
  8. Цибулю подрібнити на півкільця;
  9. Додати коренеплоди до м'яса і готувати, часто помішуючи, до повного приготування моркви;
  10. По закінченню часу додати перець на хвилини три, не більше. Нехай перець залишиться в ступені приготування «аль-денте». Легких хрускіт і свіжість перцю не завадить страви;
  11. Подавати з гарніром або як самостійну страву.

Свинина з томатним соусом

  • 600 грам м'яса свинини;
  • 1 дрібна цибулина;
  • 50 мл томатного соусу;
  • 75 мл соняшникової олії;
  • 1 стакан води.

Час на підготовку – 30 хвилин.

Калорійність страви – 1337 ккал.

Як сготовить свинину в томатах:

  1. Свинину вимити, обсушити і зрізати непотрібні плівки, прожилки;
  2. Нарізати м'ясо великими шматками (не такими, як на шашлик, звичайно ж);
  3. Залити масло в сковороду і розжарити його до «серпанок». Після цього всипати м'ясо в масло і обсмажувати не більше чотирьох хвилин з усіх боків. М'ясо повинно знайти рум'яний колір за цей час. Тобто, гарненько схопитися;
  4. Закип'ятити склянку води;
  5. Очистити шкірку цибулі і довільно подрібнити його;
  6. З'єднати цибулину з м'ясом. Дочекатися золотистого кольору цибулі;
  7. Далі — влити воду і залишити свинину тушкуватися не більш, ніж на 15 міну;
  8. Після того, як м'ясо стане м'яким, додати томатний соус/сік/пасту з чорним перцем і сіллю. Перемішати;
  9. Коли в сковороді залишилося зовсім небагато соусу, так як більшість выпарилось, можна подавати!

Що можна приготувати з яловичини і телятини на вечерю

Яловичина і телятина – два найдорожчих продукту на сьогоднішньому м'ясному ринку. Вона цінується вище, ніж свинина або курка. Ви тільки подивіться на ці червоні і бордові шматочки м'яса на полицях магазинів. Так і хочеться з'їсти.

Навряд чи ви так подумаєте біля полиці з курячими грудками або свинячим гуляшем. М'ясо телят схоже на свинину, але воно більш «легкий», так як містить в собі набагато менше жирів.

Тому, якщо ви цінитель такого гарного і якісного м'яса, як яловичина або телятина, ці рецепти для вас.

Телятина по-полонински

  • 0,5 кг телятини;
  • 2 цибулини;
  • 3 великих томата;
  • 3 солодких перцю.

Час приготування – 1 годину.

Калорійність – 105 ккал на 100 грам.

Готуємо телятину:

  1. М'ясо вимити і нарізати як на гуляш. Трохи відбити і приправити улюбленими спеціями;
  2. Розігріти сковороду з маслом на маленькій конфорці;
  3. Шматочки м'яса обваляти в борошні і трохи обсмажити на розпеченій сковороді. Не треба доводити їх до повної готовності;
  4. Цибулю подрібнити на дрібний кубик або півкільця;
  5. Томати нарізати кубиками, а перець подрібнити соломкою;
  6. Загасити цибулю, довести його до рум'яного кольору, потім додати овочі і продовжити тушкувати все разом на сковороді близько 10 хвилин;
  7. Далі дістати чавунну посуд або сотейник з товстими стінками і дном;
  8. Викласти першим шаром овочі (близько 3 сантиметрів);
  9. Другий шар – м'ясо, а потім знову овочі;
  10. Чергувати шари, поки є м'ясо. На самому верху повинні бути овочі. Подбайте про це, інакше сік з них не просочить м'ясо і воно залишиться сухим або взагалі сирим.
  11. На маленькому вогні довести страву не більше 40 хвилин;
  12. Кращий гарнір – рис. Можна приготувати його, поки доходить м'ясо.

Яловичина під сиром

  • 500 грам яловичини;
  • 300 грам сиру;
  • 3 середні цибулини;
  • 10 грам гірчиці;
  • 130 мл майонезу.

Час готування — 1 годину.

Калорійність – 247 ккал на 100 грам.

Процес приготування:

  1. Помити м'ясо під проточною водою;
  2. Зрізати зайві прожилки і плівки;
  3. Нарізати яловичину такими шматочками, як на відбивні;
  4. Відбити м'ясо, трохи приправте спеціями;
  5. Зєднати гірчицю з майонезом воєдино;
  6. Змастити форму для запікання олією;
  7. Викласти шматки м'яса в форму і натерти їх готовим соусом;
  8. Цибулю нарізати кільцями;
  9. Викласти готові кільця на шматочки яловичини. Розподілити його рівномірно;
  10. Натерти сир на будь тертці і посипати їм м'ясо;
  11. Запікати м'ясо по-французьки близько 50 хвилин;
  12. Подавати як окрему страву або з гарніром.

М'ясо готувати насправді нескладно. Головне робити це з любов'ю, з пристрастю і бажанням. І тоді будь-яке блюдо у вашому виконанні буде шедевром!

Що ще почитати: