18 июнь 2019 4 794

Добове споживання білка для організму

Купити протеїн, він же білок, є ланцюгом з амінокислот (їх 22).

Подібно ланкам, вони скріплюються один з одним і створюють різні види протеїну.

Коли протеїн потрапляє в ШКТ, він під впливом ферментів знову розпадається на амінокислоти, які засвоюються і по-новому з'єднуються, утворюючи тканини наших органів, стінки клітин, волокна, м'язи...

Так весь організм!

А ще без протеїнів невозможаен повноцінний склад багатьох гормонів і ферментів, вироблення антитіл і імунні реакції.

Складність в тому, що запасатися білком наш організм не вміє, тому його потрібно вживати постійно і в належній кількості.

Про те, чим же загрожує його недолік, можна здогадатися з вищеописаних функцій протеїну в організмі.

Не забуваємо, що добова норма споживання протеїну, як і всі норми взагалі, дуже індивідуальна, але є і деякі цифри і тези, на які при розрахунку кількості білка варто спиратися.

Програма мінімум щодо споживання білка дорослим і здоровою людиною – 40г.

За день.

Менше не можна!

Мова йде саме про 40 г протеїну в м'ясних продуктах або рослинній їжі, а не про 40 г м'яса!

Крім усього іншого, амінокислоти займаються розносом вітамінів по всьому організму, тому якщо білок в організмі відсутня, пити вітаміни не має сенсу!

А ось самим усередненим показником норми протеїну можна назвати 90 г на добу.

Максимальними ж можна назвати 110-120г на добу. Перевищувати добову норму білка теж небезпечно: надлишок протеїну веде до отруєння.

За один раз ми можемо засвоїти близько 30-35г білка: це 200 г сиру або невелика куряча грудка.

Між кількістю протеїну, яке ми з'їли і кількістю засвоєного протеїну може бути різниця.

Залежить це і від того, як функціонує ШКТ, і від якості самого білка, і від його виду: тваринний засвоюється краще, ніж рослинний.

Кількість споживання білка в добу, його підрахунок

Для того щоб зрозуміти, скільки білка нам потрібно, важливо знати свою ідеальну масу тіла: від цієї печі і починаємо танець.

Формул і калькуляторів є чимало, але точно можна сказати одне: ідеальна вага — це той, що був у вас у віці від 20 до 25 років.

Для чоловіка добова норма протеїну становить від 1,5 до 2,5 г на один кілограм ваги тіла.

Але тільки якщо здоров'я в той час було еталонним.

А тепер рахуємо.

  • Для людини, яка не займається спортом і не працює фізично, необхідно 1,2 г білка на кілограм маси, якщо вона нормальна;
  • Тим, хто іноді займається фізичною роботою або спортом раз або два в тиждень, потрібно 1,6 г протеїну на 1 кг нормальної ваги;
  • Люди, які займаються спортом 3 і більше разів на тиждень, повинні їсти від 1,8 до 2 г білка на кг тієї ж нормальної маси;
  • Ті, хто дотримуються низькокалорійної дієти, повинні їсти стільки ж білка, скільки і попередня категорія.

Обумовлено це тим, що такі дієти призводять до збільшення витрат на енергетичні потреби власних білків організму, а значить, потрібно заповнювати власну норму добової втрати білка.

Добова споживання білків організмом, становить близько 0,75 грам на 1 кілограм маси нашого тіла.

Скільки білка потрібно жінкам в добу

Купити протеїн в жіночому організмі відповідає ще й за красу, адже протеїни – це і стан волосся, і свіжість шкіри (колаген адже теж є білком), і струнка фігура, і дітородна функція, і гормональний фон...

З іншого боку, жіночий організм як ніякий інший не вміє переробляти надлишки протеїну, перетворюючи його в сечовину.

І в жирові накопичення теж.

Тому добова норма білка для жінок дорівнює приблизно 80 р.

Для жінок, не зайнятих фізичними навантаженнями і не захоплюються спортом, потрібно близько 1,7 г білків на 1 кг ваги.

Нормального, а не ідеального.

Кількість білка для вагітних

Під час вагітності протеїни стають будівельним матеріалом не тільки для організму матусі, але і для плода, який стрімко зростає.

У майбутньої мами в цей час ростуть всі внутрішні органи, адже вони повинні справлятися з усіма потребами дитини.

Під час вагітності добова норма білка, становить близько 2 г білка на кг маси.

Таким чином, вагітна жінка в будь-якому разі не повинна їсти менше 100-120 г протеїну на день.

І це має бути білок, який добре засвоюється.

Білок для спортсменів

Ця тема завжди викликала чимало суперечок.

Раніше вважали, що спортсменам достатньо звичайної денної норми білків.

За останні роки було доведено, що люди, які інтенсивно тренуються і регулярно, потребують більш високою нормою білків: 1,5 — 2 г на кг ваги.

Така кількість протеїну зовсім не шкідливо: цей протеїн йде не тільки на роботу організму, але і на побудову м'язів, так і на фізичну витривалість.

В іншому випадку, в організмі складається негативний азотистий баланс.

А при цьому і м'язова маса втрачається, і відновлення після занять проходить повільно.

Також при цьому наростає катаболізм і знижується витривалість на тренуванні.

Таким чином, спортсмену вагою від 50 до 150 кг, який інтенсивно тренується, потрібно з'їдати від 3 до 11 порцій риби або курки на добу.

Як приготувати суп на курячому бульйоні і дізнатися його калорійність, можна дізнатися тільки у нас.

Дуже смачні страви з тілапії, приготовлені в духовці, не вірите? Читайте цю статтю і Ваші сумніви розвіятися.

Рецепт ніжного шоколадного кексу в мультиварці, його приготування описано тут:#deletetag#/retsepty-blyud/vy-pechka/chsokoladnuy-keks-v-myltivarke.html Не проходьте повз, Вам обов'язково сподобається!

Не кожен впорається з такою кількістю м'яса, тому протеїнові добавки можуть врятувати ситуацію.

Більше того, вони безпечні. І все-таки натуральний протеїн не можна нічим замінити.

Тому протеїн для спортсменів повинен бути високоякісним і різноманітним — просто щоб не набридав.

Втім, все це стосується тих, хто займається бігом, плаванням, єдиноборствами, гімнастикою...

Для любителів фітнесу і бодібілдингу, де на перше місце ставиться не стільки фізична витривалість і працездатність, скільки поліпшення фігури, добова норма білка трохи відрізняється від середньої, але можна сказати, що вона становить приблизно 2 грами на кілограм тіла.

Відео десерт

В даному відео, Вам детально розкриють всі про білку, його добовій нормі і як її підрахувати.

Що ще почитати: