14 апрель 2019 2 851

Які страви можна приготувати з м'ясного фаршу

М'ясний фарш — це дуже «зручний» продукт, тому що страви з нього готуються швидко, принаймні, швидше, ніж з безпосередньо м'яса.

З фаршем легко працювати, тому що його можна змішувати з різними інгредієнтами, отримуючи різні, але точно смачні результати.

З фаршу можна приготувати і святкові, та дієтичні страви, а ще він сам по собі різноманітний – яловичий, свинячий, змішаний, курячий, з індички, так що всі можуть знайти собі варіант за смаком. Головне – купувати фарші в перевірених місцях.

Рецепти найсмачніших страв

Звичайно, страви з фаршу існує майже незліченна безліч, тому що кожна господиня легко може створити свій рецепт, змішавши якісь продукти, які опинилися у неї під рукою. Природно, з фаршу готують традиційні котлети, зрази, фрикадельки, тюфтельки, пельмені, чебуреки, біляші і т. д. Але можна зробити і по-іншому.

Картопляно-м'ясна запіканка
Інгредієнти Кількість
фаршу з м'яса - 300 г
картоплі - 3 великих
лука - 3 середніх
грибів - 200 г
часнику - 3 зубчики
помідор - 1 шт. середнього розміру
сметани або натурального йогурту - 5 ст. ложок
твердого сиру - 100 г
молока - 50 мл
рафінована олія - для обсмажування
приправа хмелі-сунелі - 1 ч. ложка
кмину - щіпка
зелені - за смаком
солі і перцю - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 190 Ккал

М'ясний фарш треба змішати з двома ложками сметани і спеціями, потім посолити.

Цибулю порізати півкільцями і смажити в рафінованій олії до м'якості. Помідор нарізати кубиком, гриби шматочками, картоплю тонкими кружечками.

Зробити заливку з трьох ст. ложок сметани, сиру, молока і дрібно порізаної зелені.

Викладати у форму шарами: обсмажену цибулю, фарш, помідори з грибами, картопля і сметанна заливка.

Запіканка готується в духовці протягом близько сорока хвилин з температурою 180 градусів.

М'ясний хліб з сиром

Необхідні інгредієнти:

  • 400 гр. фаршу з м'яса;
  • 1 середня цибулина;
  • 1 яйце;
  • 1 середнього розміру помідор;
  • 100 гр. твердого сиру;
  • 2 ст. ложки будь-якого кетчупу;
  • рафінована олія для обсмажування;
  • зелень;
  • сіль і перець.

Час приготування: 1,5 години.

Калорійність: приблизно 230 Кк/100 гр.

Спочатку треба порізати кубиками цибулю і засмажити його в рафінованій олії до рум'яного стану. Половину сиру нарізати кубиками, а половину натерти, помідори нарізати на кружечки, зелень подрібнити.

Потім потрібно змішати м'ясний фарш з підсмаженою цибулею, нарізаним сиром, сіллю, перцем, яйцем і зеленню, і викласти його у форму, яку потрібно змащувати жиром.

Зверху змастити кетчупом, покрити кружальцями помідори і дати запектися в духовці 220 градусах протягом півгодини.

Потім дістати форму, посипати майбутній м'ясний хліб тертим сиром і випікати його ще півгодини. Подавати охолодженим.

Сирно-м'ясні тефтелі під томатним соусом

Необхідні інгредієнти:

  • 500 гр. фаршу з м'яса;
  • 200 гр. сиру;
  • 2 великих цибулі;
  • 1 ст. ложка сметани або натурального йогурту;
  • 1,5 ст. ложки густої томатної пасти;
  • 1 зубець часнику;
  • 1 ч. ложка борошна (плюс борошно для обвалювання);
  • рафінована олія для обсмажування;
  • сіль і перець.

Час приготування: годину.

Калорійність: приблизно 300 Кк/100 гр.

Щоб приготувати тефтельки, потрібно змішати фарш із сиром, нарізаним цибулею і сметаною, сформувати з отриманої маси невеликі тефтелі, обваляти їх борошном і посмажити на рафінованій олії до скоринки.

Щоб приготувати соус, потрібно нарізати і обсмажити залишилася цибулину, присипати її борошном, покласти в сковорідку томатну пасту, все перемішати і згасити на помірному вогні ще три хвилини, потім влити в зажарку трохи чистої води, щоб вийшла консистенція соусу, і ще трохи загасити.

Отриманим соусом залити котлети і протушкувати страву до готовності.

Фрикадельки під соусом

Необхідні інгредієнти:

  • 300 гр. фаршу з м'яса;
  • 1 середня цибулина;
  • 500 гр. помідорів у власному соку;
  • 2 зубки часнику;
  • 1 середній болгарський перець;
  • 1 ч. ложка сухої паприки;
  • 0,5 ч. ложки імбиру (сушеного);
  • 0,5 ч. ложки приправа хмелі-сунелі;
  • щіпка червоного пекучого перцю;
  • 1 ч. ложка білого цукру;
  • зелень;
  • сіль, чорний перець.

Час приготування: 45 хвилин.

Калорійність: приблизно 160 Кк/100 гр.

Щоб приготувати фрикадельки, треба змішати фарш з рубаними зеленню і часником, поперчити його, посолити і мокрими руками зліпити маленькі м'ясні кульки.

Для соусу в рафінованому маслі обсмажується дрібно різаний лук, туди додається болгарський перець і, через пару хвилин, подрібнені помідори у власному соку (відразу з соком) і всі спеції, а також цукор.

Коли соус закипить, в нього залишиться викласти фрикадельки і тушкувати все разом на повільному вогні п'ятнадцять хвилин. Подавати з гарніром.

Запіканка з фаршу з овочами

Необхідні інгредієнти:

  • 300 гр. фаршу з м'яса;
  • 200 гр. свіжої капусти;
  • 200 гр. кабачка;
  • 1 середня цибулина;
  • 1 середнього розміру помідор;
  • 1 яйце;
  • 1 зубець часнику;
  • 70 гр. твердого сиру;
  • 150 мл молока;
  • рафінована олія для обсмажування;
  • сіль і перець.

Час приготування: годину.

Калорійність: приблизно 140 Кк/100 гр.

Спочатку потрібно дрібно нарізати цибулю і засмажити його на рафінованій олії, після чого до нього додати фарш і готувати до випаровування рідини. Додати до фаршу часник і сіль з перцем, капусту тонко пошинкувати і пом'яти з сіллю, кабачок нарізати кільцями, помідор теж.

Окремо зробити заливку з збитого з молоком, сіллю і перцем яйця. У форму для випікання покласти всі продукти шарами – капусту, фарш, кабачок, помідор і залити яєчною сумішшю.

Зверху майбутню запіканку потрібно посипати натертим сиром і відправити її в духовку під кришкою на 20 хвилин, а потім залишити без кришки ще на 15.

Німецьке блюдо шнельклопс

Необхідні інгредієнти:

  • 300 гр. фаршу з м'яса;
  • 1 середня цибулина;
  • 2 ст. ложки сметани або натурального йогурту;
  • 1,5 ст. ложки борошна;
  • 3 зубки часнику;
  • 300 мл відвару від картоплі;
  • рафінована олія для обсмажування;
  • сіль і перець, коріандр за бажанням.

Час приготування: 20 хвилин.

Калорійність: приблизно 140 Кк/100 гр.

Попередньо треба відварити картоплю – з ним і буде подаватися шнельклопс. Потім порізати цибулю кубиком і обсмажити на рафінованій олії, додати фарш і смажити до готовності.

Приправити спеціями і подрібненим часник, присипати борошном, влити в м'ясну масу картопляний відвар і сметану, перемішати, довести до закипання і зняти з вогню. За бажанням можна зверху посипати зеленню.

Подається шнельклопс таким чином: на тарілку викладаються кілька картоплин і поливаються готовим м'ясним соусом.

Як приготувати гречку просто і смачно — візьміть на замітку нашу добірку рецептів.

Читайте як приготувати надзвичайно смачних карасів в духовці. Найсмачніші рецепти тут.

Як загасити картоплю без м'яса — добірка рецептів для мультиварки.

Котлети з картоплею під соусом

Необхідні інгредієнти:

  • 400 гр. фаршу з м'яса;
  • 2 середніх цибулі;
  • 1 середня морква;
  • 4 зубки часнику;
  • 3 ст. ложки молока;
  • 1 ст. ложка сметани або натурального йогурту;
  • 2 ст. ложки густої томатної пасти;
  • 1 ст. ложка борошна (плюс борошно для обвалювання);
  • 400 мл гарячої води;
  • рафінована олія для обсмажування;
  • сіль, цукор, перець.

Час приготування: годину.

Калорійність: приблизно 220 Кк/100 гр.

Щоб зробити котлети, потрібно змішати фарш з однією посіченою цибулею, сметаною і молоком, посолити, сформувати вироби невеликого розміру, обваляти їх у борошні і смажити на рафінованій олії до появи скоринки.

Для приготування соусу потрібно порізати і посмажити другу цибулину, додати до нього натерту моркву, потім томатну пасту, протушкувати все трохи і залити водою.

Посолити соус, поперчити, всипати трохи цукру і подрібнений часник і покласти в нього засмажені котлети.

Тушкувати страву до готовності і подавати з відвареною картоплею, посипати кожну порцію свіжої зеленню.

М'ясне суфле

Необхідні інгредієнти:

  • 500 гр. фаршу з м'яса;
  • 3 яйця;
  • 100 гр. твердого сиру;
  • 1,5 склянки чистої води;
  • 1 середня цибулина;
  • 3 зубки часнику;
  • рафінована олія для обсмажування;
  • сіль і перець.

Час приготування: півгодини.

Калорійність: приблизно 110 Кк/100 гр.

Цибулю і часник потрібно подрібнити, сир потерти на середній тертці. Фарш розвести водою і посолити, а потім протушкувати в каструлі на середньому вогні протягом п'яти хвилин і відокремити від зайвої рідини.

У цей час на сковороді обсмажити до прозорості цибулю з часником і додати до готового фаршу разом з тертим сиром, яйцями і чорним перцем за смаком. Отриману масу потрібно викласти в помазанную жиром сковорідку або протримати на тихому вогні під щільною кришкою протягом п'яти хвилин, або спекти страву в духовці.

Лінива долма

Необхідні інгредієнти:

  • 500 гр. фаршу з м'яса;
  • 3 ст. ложки рису;
  • 2 середніх цибулі;
  • виноградні листя;
  • сіль і перець.

Час приготування: півтори години.

Калорійність: приблизно 130 Кк/100 гр.

Спочатку потрібно відварити рис і дати йому охолонути, а потім додати до фаршу разом з цибулею (його треба дрібно порубати), сіллю і перцем. Виноградне листя залити окропом на пару хвилин і швидко охолодити їх у холодній проточній воді.

Дно форми для запікання потрібно викласти частиною виноградного листя, змастити їх фаршем, накрити ще одним шаром з виноградного листя і прокласти таким чином ще пару шарів.

Залишиться залити долму трохи підсоленою водою і відправити в духовку на 180 градусів на п'ятдесят хвилин.

Подавати це блюдо краще всього з соусом з кефіру або сметани з рубаним часником.

Мексиканське чилі кон карне

Необхідні інгредієнти:

  • 700 гр. фаршу з м'яса;
  • 1 стакан сухої червоної квасолі;
  • 3 стручкових перчика чилі;
  • 1 середня цибулина;
  • 1 ціла головка часнику;
  • 300 гр. помідорів;
  • 200 гр. будь томатного соусу;
  • 2 ч. ложки куркуми;
  • 1 ч. ложка червоного пекучого перцю;
  • рафінована (краще всього кукурудзяна олія для обсмажування;
  • 1 ч. ложка солі;
  • 10 гр. темного (не менше 70% какао) шоколаду.

Час приготування: близько 2 годин.

Калорійність: приблизно 130 Кк/100 гр.

Квасолю треба попередньо замочити на ніч або хоча б на шість годин, а потім відварити до готовності.

Порізати кубиками і смажити цибулю, додати туди подрібнений болгарський перець і видавлений через прес часник, куркуму, пекучий мелений перець і прогріти все разом ще пару хвилин.

В окремій сковороді смажити на рафінованій олії фарш з м'яса і змішати його з овочевою засмажкою і нарізаними на дрібні шматочки помідорами. Залити склянку води, посолити і тушкувати на помірному вогні (під кришкою) протягом сорока хвилин.

Додати квасоля, томатний соус, цілі гострі перчики і тушкувати десять хвилин. Перед зняттям з вогню залишиться ще розчинити у страві шматочок шоколаду. Приємного апетиту!

Що ще почитати: