04 июнь 2019 1 721

Як приготувати стожки з м'ясного фаршу

Стожки можна назвати альтернативою звичним котлет, правда готуються вони простіше, а виглядають ефектніше, і можуть стати справжнім святковим блюдом.

Воно радує своїм приголомшливим смаком всіх і є дуже ситним – загалом, гості напевно не підуть розчарованими.

Сама назва «стожки» являє собою зменшувальне від слова «стіг», тому що блюдо чимось нагадує цю конструкцію – продукти кладуться один на одного гіркою і т. д. Хоча розповідати про цю страву довше, ніж його готувати.

Стожки з м'ясного фаршу під шубою в духовці
Інгредієнти Кількість
свино-яловичого фаршу - 1 кг
варених курячих яєць - 5 шт.
картоплин - 4 середніх
цибулин - 2 середніх
твердого сиру - 200 г
майонезу - за смаком
сіль, перець - за смаком
рослинна олія - для обжарювання і змазування дека
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 280 Ккал

Розглянемо покроково, як готуються стожки з фаршу. Спочатку треба нарізати дрібними кубиками цибулю і поставити смажитися в сковороді. В цей час натерти на крупній тертці картоплю, посолити.

Яйця порубати, заправити їх невеликою кількістю майонезу і поперчити. Фарш посолити і поперчити і розділити на невеликі коржі діаметром близько 10 см, викладаючи їх відразу на змащене жиром деко.

Тепер можна збирати стожки – на кожну м'ясну коржик покласти цибулю (вже пожаренный), потім яєчну масу, потім шар тертої картоплі і трохи сиру. Кожен стіжок полити майонезом і відправити деко з ними в духовку на 30 хвилин.

Рецепт приготування страви в мультиварці

Мультиварка воістину універсальний агрегат, в якому можна приготувати майже всі звичні страви. І немає потреби стежити за процесом приготування – все робиться саме! Це доводить і наступний рецепт.

Необхідні інгредієнти:

  • 600 гр. курячого фаршу;
  • 3 середніх картоплини;
  • 1 велика цибулина;
  • 3 варених курячих яйця;
  • 100 гр. будь-якого твердого сиру;
  • 3 ст. ложки білих панірувальних сухарів;
  • сіль, перець за смаком;
  • рослинна олія для обсмажування і змащування форми.

Час приготування страви: 1 год.

Калорійність: близько 270 Ккал/100 гр.

Отже, як приготувати стожки з курячого фаршу і картоплі в мультиварці? Перш за все, треба змішати курячий фарш з панірувальними сухарями, посолити його і поперчити.

Потім нарізати цибулину дрібними кубиками, включити в мультиварці режим «Смаження» і обсмажити на олії до рум'яності. Яйця натерти на тертці або просто порубати ножем, картопля і твердий сир також натерти окремо.

Тепер чашу мультиварки потрібно дістати цибулю і викласти на дно невеликі коржики з фаршу. Зверху розподілити за ним смажену цибулю, терті яйця, картоплю і тертий сир.

Закрити каструлю і встановити для курячих стожек режим «Випічка» на 30 хвилин.

Компот з апельсинів на зиму — читайте як приготувати напій з екзотичних фруктів.

Як маринувати зелені помідори на зиму дізнайтеся з нашої добірки смачних рецептів.

Читайте рецепт ніжного бефстроганова з яловичини.

Поради кулінарів

Стожки з фаршу безперечно повинні бути в скарбничці кожної господині – можливо, вони навіть стануть однією з фірмових страв. Тоді тим більше потрібно знати різні секретик:

  1. Можна замінити в стожках шар яєць на шар печериць, а шар картоплі – на морква, кабачки або помідори. Варіант буде не класичним, але цікавим.
  2. Фарш для стожков можна використовувати будь – по смаку або інших причин.
  3. Форма для випікання стожков повинна бути змащена олією або ж якимось іншим жиром, тому що інакше вони прилипнуть. Бажано застелити форму додатково папером для випічки – її теж треба помазати маслом.
  4. Товщина коржів з фаршу не повинна бути більше 1 см, а між ними у формі повинно залишатися небагато місця – щоб стожки не прилипли один до одного.
  5. Шар тертої картоплі потрібно акуратно приймати руками, ущільнюючи стіжок.
  6. Випікати ці вироби потрібно температурі 180 градусів до рум'яної скоринки.
  7. За бажанням (для краси) готові стожки можна посипати рубаною зеленню.

Так як стожки з м'ясного фаршу є дуже ситним і злегка жирноватым стравою, гарніром для них краще всього виступають салати зі свіжих овочів, заправлені маслом або нежирної сметаною.

Можна подати до гарячого і просто овочеву нарізку. Якщо твердого сиру немає, його можна замінити ковбасним – так стожки придбають цікаву копчену нотку. А сам фарш за бажанням можна приправити часником.

Стожки є дуже економними навіть у порівнянні з котлетами – невелику кількість будь-якого фаршу дозволяє створити багато порцій цього смачного страви.

Що ще почитати: