Як готувати пироги зі щавлем, в чому секрет їх соковитою начинки
Дивовижне мистецтво кулінарії дозволяє господиням часом творити справжні шедеври. Не вірите? А чи знали ви, що існують продукти, які застосовуються не тільки в приготуванні супів і других страв, але і у випічці? Звучить дивно, але такі десерти виходять незвичайними і з цікавим смаком.
Секрети соковитою начинки
Злегка розім'яти руками і прийматися за наповнення випічки.
Пікантний смак обов'язково підкорить всіх, хто спробує, хоча на перший погляд соковита начинка здасться незвичайною.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
упаковка листкового тіста - | 1 шт. |
цукор - | 200 г |
яйце - | 1 шт. |
щавель - | 250-300 г |
Час приготування: 35 хвилин | Калорійність на 100 грам: 270 Ккал |
Виріб виходить смачним, соковитим, навіть в холодному вигляді, а в тандемі з листковим тестом, рецепт сміливо можна назвати «на швидку руку».
Технологічний процес:
- Кожен пласт відталого при кімнатній температурі листкового тіста, розкачати. Враховуйте, що діаметр повинен збігатися з розміром форми;
- Одним з пластів, застелити дно, промазаної маслом форми;
- Промитий і висушений щавель дрібно порубати, змішати з цукром і розкласти на тісто;
- Зверху накрити іншим пластом, краї защипати;
- Промазати поверхню яйцем;
- Випікати чверть години при 180С
Пиріг з зеленню і яйцем з дріжджового тіста
.
Для тих, хто вважає останній варіант надто сміливим для своїх кулінарних здібностей, пропонуємо спробувати приготувати пиріг з наступного простого рецепту.
Список необхідних компонентів:
- упаковка готового дріжджового тіста;
- масло – 20 гр.;
- яйця – 6 шт.;
- борошно – 45 гр.;
- сіль;
- цибуля – 2 шт.;
- щавель – 2 пучка.
Час підготовки і випічки: 45 хвилин.
Калорійність: 245 ккал.
Поетапна технологія приготування:
- 5 яєць круто відварити. По готовності охолодити в холодній воді, очистити і порубати;
- Вимити, обсушити і дрібно нашаткувати щавель;
- Цибулини подрібнити;
- Розтопити в глибокій сковороді олію;
- Спассировать цибулю до прозорості;
- Слідом відправити щавель;
- Перемішати і залишити тушкуватися;
- Через кілька хвилин рослина дасть сік. Далі теплову обробку необхідно продовжити при відкритій кришці і, постійно помішуючи;
- Як тільки рідина випарується наполовину, зняти сковороду з вогню, охолодити начинку і змішати з яйцями;
- За час приготування начинки дріжджове тісто розстоїться;
- Розділити його на 2 частини, при цьому одна трохи більше і розкачати завтовшки 15 мм;
- Більшою половиною тіста застелити дно форми, змащеного маргарином або вершковим маслом. Не забудьте підняти краї;
- Залиште його в такому вигляді хвилин на 15, не більше;
- Розподілити начинку, відступивши 1 см від бортів;
- Накрити пиріг другим тестом і защипати краї;
- Залишити виріб на чверть години для вистоювання;
- Перед випіканням проколоти поверхню виделкою і змастити яйцем;
- Перші 10 хвилин випікати при температурному режимі 130С, півгодини, що залишилися при 170С.
Дріжджовий пиріг бажано подати до столу в охолодженому вигляді.
Що можна приготувати з молока і яєць швидко і смачно — візьміть на замітку страви, які з легкістю можна приготувати на сніданок.
Навчіться правильно заварювати зелений чай. Рецепти тут.
Прості рецепти пирогів з фото і різноманітними начинками. Ці рецепти підкорять вас.
Випічка зі щавлем і сиром в мультиварці
Іноді на готування не вистачає ні сил, ні часу, а хочеться приготувати що-небудь швидке, легке і одночасно смачне. В такі моменти на допомогу приходить мультиварка і простий рецепт пирога з сиром і щавлем.
Список необхідних компонентів:
- упаковка готового бездріжджового тіста – 500 гр.;
- молоко – 1 стакан;
- сіль;
- сир – 200 гр.;
- шпинат – 400 гр.;
- олія – 4 ст. л.;
- яйця – 2 шт.
Час підготовки і випічки: 1 год.
Калорійність: 246 ккал.
Процес приготування:
- Чашу кухонного апарату промазати шматком масла;
- Розморожене тісто розкачати так, щоб діаметр був на пару сантиметрів більше, ніж чаша мультиварки;
- Розподілити пласт на дно чаші, піднявши краю;
- Сир крупно натерти;
- Молоко, масло і яйця змішати в окремій чаші;
- Шпинат промити, обсушити, дрібно нашаткувати і відправити в посуд до попереднім інгредієнтів;
- Посолити і перемішати;
- Одержаним складом залити тісто, зверху посипати сиром;
- Включити режим «Випічка» і встановити таймер на 50 хвилин.
Як бачите, приготування цього пирога передбачає мінімальну кількість інгредієнтів і часу. Тому візьміть його на озброєння, і він вам допоможе, навіть коли ви будете сильно зайняті.
Солодкий пиріг з яблучно-щавлевої начинкою
Як було сказано раніше, багато хто звикли бачити щавель в салатах, супах, але ніяк не в якості начинки для солодких пирогів. А даремно! Адже випічка виходить неймовірно соковитою і смачною.
Необхідні компоненти рецепту:
- борошно – від 2,5 до 3 склянок;
- спеції на вибір: ваніль, аніс, мускатний горіх або кориця;
- дріжджі – 2 ч. л.;
- сметана – 100 гр.;
- масло – 200 гр.;
- сіль – 5 гр.;
- цукор – 200 гр. + 50 гр. для начинки;
- щавель – 3 пучка;
- крохмаль -10 гр.;
- очищені від шкірки яблука – 2 шт.
Час підготовки і випічки: 45 хвилин.
Калорійність: 244 ккал.
Технологічний процес:
- Промити, обсушити і дрібно нашаткувати щавель;
- Яблука нарізати невеликими кубиками;
- У сковороді розтопити 20 грам масла, всипати 2-3 ст. л. цукру і злегка пригасити в цьому складі подрібнений фрукт;
- Слідом додати щавель, перемішати;
- Розкачати першу частину тесту в пласт, викласти його у форму;
- Розподілити начинку і посипати поверхню 150 гр. цукру;
- Зверху накрити ще одним розкатаним пластом тіста. У центрі зробити невеликий отвір для виведення пари під час теплової обробки виробу;
- Пиріг випікається при 180 ° С до утворення скориночки;
- Після приготування змастити поверхню гарячого вироби шматочком вершкового масла;
- Накрити пиріг кухонним рушником. Після охолодження подавати до столу.
Розсипчастий пиріг з начинкою з щавлю з сиром з використанням тесту «Філо»
Будь-яка господиня хоч раз брала в основу випічки цей вид тесту, знає, що виріб вийде не просто розсипчастим, а ніжним. Однак процес приготування буде трудомістким і довгим, а «Філо» в цьому рецепті буде приготовано самостійно.
Список необхідних компонентів:
- борошно – 3 склянки;
- масло – 2 ст. л.;
- оцет 9% — 1 ч. л.;
- сіль «Екстра» — 2 ч. л.;
- вода – 200 мл для тіста +70 мл для начинки;
- жовтки – 3 шт.;
- щавель – 2 пучка;
- зелена цибуля – кілька пір'я;
- кріп – половина пучка;
- яйця – 3 шт.;
- маленька цибулина;
- сир «Фета» — 500 гр.;
- перець горошком – 2 ч. л.;
- оливкова олія – 2 ст. л.
Час підготовки продуктів і випікання: не менше 2 годин.
Калорійність: 140 ккал.
Поетапна технологія приготування:
- У 200 мл теплої води розчинити сіль;
- Влити оцет і акуратно ввести злегка збиті жовтки;
- Влити отриману суміш в борошно і перемішати ложкою;
- Додати масло і почати ретельний заміс руками;
- Обернути готове тісто в плівку і прибрати на годину;
- Застелити стіл тканиною або кухонним рушником;
- Відпочиле тісто скачати в ковбаску і розділити на 12 рівних частин;
- Кожен шматок максимально тонко розкачати на присипаної борошном тканини;
- Скласти всі розкачані пласти стопкою і накрити вологою серветкою (полотняній);
- Далі згорнути стопку в трубочку і знову накрити вологою серветкою;
- Перемолоти в кавомолці горщики перцю;
- Зелену цибулю нарізати невеликими кільцями, ріпчаста дрібно нашаткувати;
- Щавель промити і обсушити;
- У сотейник влити трохи олії, розігріти і обсмажити 2 види цибулі до тих пір, поки пір'я зеленого лука не стануть темними;
- Слідом додати щавель і тушкувати на середньому вогні, поки їх кількість не зменшиться в 2 рази;
- Готову, але гарячу начинку перекласти в сито і охолодити;
- Кріп подрібнити, збити яйця;
- В окремій мисці подрібнити сир і швидко змішати з яйцями. Слідом додати щавель, кріп і знову перемішати;
- Форму промазати маслом;
- На дно викласти перший шар тіста, змастити оливковою олією. Зверху покласти наступний пласт і знову промазати маслом. Процедуру повторювати до 6 пласта тіста;
- Розкласти начинку і накрити її залишилися 6 пластами тесту;
- Взяти гострий ніж і нарізати пиріг на невеликі квадрати;
- Перші 20 хвилин випікати при температурі 200С;
- Через чверть години знизити до 175С і випікати до рум'яної скоринки.
Кулінарні підказки
- Щавель і сир – ідеальна пара, яка стане основою для будь-якого овочевого пирога;
- Коли під рукою не виявилося твердого сиру, то його можна замінити бринзою або сортом «Фета». Ці сири забезпечують начинці розсипчастість, так як під час випічки не плавляться. Також ними можна обсипати відкритий пиріг, щоб начинка з щавлю не втратила своєї соковитості;
- Готувати пиріг краще з молодого щавлю, так як в ньому меншу кількість кислоти, а вона, як відомо, перешкоджає засвоєнню нашим організмом кальцію;
- В якості тесту можна використовувати будь-який вид: від домашнього рідкого до покупного листкового;
- Для тонкого м'ятного присмаку можна додати кілька листочків в начинку;
- Щоб видалити зайву вологу, яку виділяє рослина необхідно додати в начинку столову ложку крохмалю або борошна;
- Наявність кількості цукру в тісті визначить рум'яність майбутнього пирога: чим більше, тим золотистее буде скоринка.
Приємного апетиту!