Які смачні страви можна приготувати з свіжого щавлю
Щавель неймовірно корисний. Свіжі листки містять каротин, аскорбінову кислоту, калій, магній і ще цілий джерело різних вітамінів і корисних речовин. А вже, які різноманітні страви з свіжого щавлю можна приготувати! Супи, салати, соуси, пиріжки... Кожна господиня по достоїнству оцінить смак і аромат цих кулінарних шедеврів. Пропонуємо взяти на замітку наступні рецепти.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яглиці свіжої - | 350 г |
свіжого щавлю - | 350 г |
яєць - | 6 шт. |
сметани - | 45 г |
волоських горіхів - | 40 г |
масла коров'ячого масла - | 35 г |
морської солі - | 6 р |
Час приготування: 35 хвилин | Калорійність на 100 грам: 135 Ккал |
- Щавель і яглиця промити, порубати на шматочки;
- У сотейник опустити вершкове масло і нарубану зелень. Тушкувати 10 хвилин, злегка помішуючи;
- У склянці збити яйця, перемішати зі сметаною і додати спеції;
- Вилити отриману яєчно-сметанную суміш в сотейник і перемішати з зеленню. Тушкувати все разом ще 10 хвилин;
- Зняти сотейник з вогню, посипати волоськими горіхами. Гарнір подавати до столу гарячим. Якщо є бажання, можна прикрасити зеленою цибулею або селерою.
Приємного апетиту!
Річний щавлевий суп з яблуком
Інгредієнти:
- 3 редиски;
- 2 яблука;
- 350 г свіжого щавлю;
- 0,9 л сироватки;
- 250 г курячої грудинки;
- 1 огірок
- 40 г свіжого кропу;
- 4 яйця;
- 6 г морської солі.
Час приготування страви: 55 хвилин.
Калорійність на 100 г: 50 ккал.
- Щавелевые листя промити під струменем чистої води, облити окропом, порізати;
- Залити водою курячу грудку, додати сіль, варити 25 хвилин;
- Яйця зварити, порізати кубиками;
- Редиску і огірок порізати кубиками, яблука очистити від шкірки і нашаткувати тонкою соломкою;
- Промити і дрібно нашаткувати кріп;
- Всі інгредієнти покласти в миску, посипати сіллю і залити сироваткою. Отриманий суп помістити в холодильник. Подавати страву бажано холодним. Можна додати ложку сметанного соусу.
Приємного апетиту!
Візьміть на замітку рецепти других страв з яловичини, їх можна приготувати як у будні, так і для святкового застілля.
Салат з крабовими паличками помідорами і сиром — старий рецепт в новому виконанні.
Кабачки тушковані в сметані з часничком можна готувати ціле літо, страва проста і низькокалорійне.
Суфле з свіжого щавлю і кролятини
Інгредієнти:
- 0,3 л кефіру;
- 450 г філе кролика;
- 450 г свіжого щавлю;
- 20 г вершкового масла коров'ячого масла;
- 150 г батона;
- 4 яйця;
- 50 г сиру;
- 7 г морської солі.
Час приготування страви: 90 хвилин.
Калорійність на 100 г: 125 ккал.
- Філе кролятини відварити в несолоної воді протягом 45 хвилин. Охолодити, нарізати шматочками;
- Листя щавлю промити, а потім обшпарити окропом;
- У кефір покласти батон, розім'яти, щоб вийшла кашка;
- У блендер покласти м'ясо, щавель, хліб і розмішати до однорідного стану;
- Отриману масу викласти в миску, додати яйця, посипати сіллю, ретельно перемішати;
- Все помістити на змащену маслом форму, покрити тертим сиром. Запікати 25 хвилин. Суфле подають гарячим. Можна доповнити блюдо пюре з картоплі або топінамбура.
Приємного апетиту!
Пиріжки «Молодо — зелено»
Інгредієнти для тіста:
- 550 г борошна;
- 350 мл молока;
- 80 г рафінованої оливкової олії;
- 10 г соди;
- 7 – 10 г морської солі.
Інгредієнти для начинки:
- 250 р свіжого щавлю;
- 100 г тростинного цукру.
Час приготування випічки: 65 хвилин.
Калорійність на 100 г: 210 ккал.
- Борошно змішати з молоком, содою, маслом і сіллю. Ретельно вимісити тісто. Скачати його в кулю, обернути льняним полотном і покласти на 35 хвилин у холодильник;
- Дрібно нарізати щавель, додати цукор і розтерти зелень з цукром так, щоб вийшла однорідна маса;
- Тісто розділити на однакові частини, кожен шматочок розкачати в тонкий довгастий блін. Вийшов млинець змастити рослинним маслом, в центр покласти начинку, акуратно защипнути краю. Руками надати пиріжкам рівну форму;
- На розпечену сковороду покласти пиріжки і обсмажити з усіх сторін;
- Викласти отримані пиріжки на паперову скатертину, щоб видалити залишки масла.
Приємного апетиту!
Салат з щавлю і капусти з журавлиною заправкою
Інгредієнти:
- 250 р свіжого щавлю;
- 150 г маринованої кукурудзи;
- 250 г сирокопченого бекону;
- 230 г капусти кольрабі;
- 60 г вершкового масла;
- 70 г козячого сиру;
- 50 г журавлини;
- 70 г сметани;
- 10 г кунжуту;
- 5 г кухонної солі.
Час приготування салату: 25 хвилин.
Калорійність на 100 г: 220 ккал.
- Капусту порізати, залити окропом і варити 8 — 13 хвилин;
- Промиті листя щавлю обшпарити окропом, нарізати;
- Капусту порізати великими кубиками. Сирокопчений бекон нарізати дрібними скибочками;
- Вершкове масло розм'якшити, остудити, додати сметану і перемішати. Потім всипати ягоди журавлини, кунжут і тертий сир. Необхідно стежити, щоб ягоди в соусі не давилися, а залишалися цілими;
- У глибоку чашку викласти щавель, капусту, бекон, консервовану кукурудзу. Всі інгредієнти перемішати. Заправити масу соусом з ягодами, додати сіль.
Приємного апетиту!
Щавлевий смузі
Інгредієнти:
- 500 г мандаринів;
- 250 р свіжого щавлю;
- 1 лайм;
- 50 г кропу;
- 200 г апельсинів.
Час приготування: 15 хвилин.
Калорійність на 100 г: 35 ккал.
- Листя щавлю і кріп ретельно вимити і покласти в блендер;
- Вичавити сік з апельсинів, мандаринів і лайма, додати в блендер і перемішати;
- Розлити одержаний смузі у високі келихи, при бажанні прикрасивши часточками мандаринів або гілкою кропу.
Приємного апетиту!
Секрети приготування страв з свіжого щавлю
Щавель досить легкий у приготуванні. Але щоб страви з додаванням щавлю були смачними і ароматними, господиням необхідно пам'ятати деякі секрети приготування цієї рослини:
- Після термічної обробки щавель втрачає більше половини своєї колишньої маси;
- У своєму складі щавель має кислоту, яка вступає в реакцію з металом. З-за цього не рекомендується готувати листя в чавунній або алюмінієвої ємності, так як може з'явитися неприємний присмак;
- Щавель дуже ніжне рослина і може легко перетравитися. Щоб цього не сталося, рекомендується додавати в суп самим останнім інгредієнтом, довести рідину до кипіння і відразу ж зняти з вогню. Цей спосіб дозволить зберегти в листі вітаміни;
- Якщо листя трохи подвялі в холодильнику, можна повернути їм колишню свіжість. Для цього достатньо покласти листя в прохолодну воду на кілька годин;
- При приготуванні салатів листки можна злегка відбити. Вони стають більш ніжними і м'якими. Особливо це актуально, коли у страву кладуть великі листя;
- Салат з щавлю буде смачніше, якщо нарізати листя великими шматками і збризнути їх соком лайма;
- Для того, щоб нейтралізувати щавлеву кислоту, у страву потрібно додати кисломолочні продукти;
- Листя щавлю майже на 80 % складаються з води, тому при гасінні зовсім не потрібно додавати воду. Щавель може чудово тушкуватися і у власному соку;
- Температура приготування листя повинна бути низькою, в іншому випадку може пропасти притаманні їм кислинка і аромат;
- У кулінарії щавель можна використовувати в якості подкислителя. Для цього необхідно проварити його в чистій воді і процідити. Отриманий відвар використовувати як основу для приготування соусів або десертів;
- При варінні листя швидко набувають неприємний бурий відтінок. Щоб цього не сталося, одночасно з ними рекомендується покласти шпинат, який зберігає колір;
- Щавель добре поєднується з морською рибою, якщо при приготуванні страви додати трохи вершків і білого вина;
- При приготуванні в клярі листя цієї рослини розмішують зі спаржею, що робить страву більш насиченим і соковитим. Також вони добре поєднуються з фенхелем і селерою.
Різноманітність страв з свіжого щавлю просто вражає уяву. Це смачне і корисне рослина доречно виглядає в гарнірах і салатах, супах і десертах. А знаючи маленькі секрети його приготування, господині можуть створювати справжні кулінарні шедеври. Листя щавлю – чудовий вітамінний інгредієнт, який обов'язково треба використовувати у своєму щотижневому меню.