22 май 2019 1 750

Як приготувати корисний пиріг зі щавлем

Дивовижний світ кулінарії дозволяє людині творити. Продукти, що застосовуються зазвичай у перших або других стравах, з легкістю можуть бути задіяні навіть в десертах. Це дивно, але саме так. Виходить ще смачніше, цікавіше.

Підготовка до створення кулінарного вишуканості — це процес, що включає в себе ряд поетапних дій.

Пиріг з щавлем: пара простих рецептів

Спочатку треба замісити тісто. До його складу будуть входити такі продукти:

  • ½ Склянки цукру;
  • 100 гр. вершкового масла;
  • 1 ст. сметани;
  • ½ Чайної ложки харчової соди, погашеної в оцті;
  • 2,5 склянки пшеничного борошна.

Після цього починаємо займатися начинкою для пирога. Її основним компонентом буде щавель (400-500 гр.). До нього ми додамо півсклянки цукрового піску. Начинка готова.

Процес приготування: змішуємо вершкове масло (воно має бути м'яким) з цукром і двома склянками борошна. Далі вводимо сметану, соду. Добре вимішуємо тісто, додаючи в нього залишки борошна (½ склянки). Ділимо тісто на 2 різні за розміром частини – більшу, меншу.

Для начинки ретельно вимиваємо щавель. Видаляємо з нього стеблинки, подрібнюємо. Насипаємо на щавель цукровий пісок, залишаємо його на кілька хвилин.

Одну частину тіста розкачуємо (більшу), зверху укладаємо начинку. Другою частиною тіста накриваємо верх пирога, защипуємо краю. Обмазуємо його збитим яйцем (для блиску), відправляємо його в духову шафу, розігрітий до двохсот градусів. Процес випічки щавлевого пирога займає близько 30-40 хвилин, триває до утворення на ньому золотистої скоринки. Ласощі готовий.

Ще один досить простий, але більш витратний за часом рецепт такої страви на основі дріжджового тіста.

  • 1 ч. л. цукрового піску;
  • 1 ст. л. сухих дріжджів;
  • ¾ Склянки звичайної води;
  • 200 грамів вершкового масла;
  • 3 ст. пшеничного борошна ;
  • Щіпка солі.

Середина пирога стандартна: листя щавлю (400-500 гр.) і цукор (½ склянки).

Процес приготування:

  1. Попередньо залийте дріжджі звичайною водою, трохи підігрітою. Туди ж і всипте цукор. Дайте дріжджам постояти;
  2. Після цього змішайте сіль, розм'якшене масло і борошно до утворення крихти;
  3. Далі з'єднайте між собою дві маси, замісивши тісто;
  4. Дати тісту піднятися протягом 40 хвилин, накривши його рушником;
  5. Далі готове тісто ділимо на кілька нерівних за розміром частин;
  6. З першої робимо основу, на якій рівним шаром розподіляємо начинку з щавлю, попередньо посипавши її картопляним крохмалем, щоб не витікав щавлевий сік;
  7. Другу частину розкачуємо і викладаємо зверху. Защипуємо краю, робимо на поверхні тіста прорізи ножем, щоб виходила пара, і відправляємо пиріг в розігріту духовку;
  8. Випікаємо до готовності близько 30 хвилин. Якщо ж ваш пиріг набуває легкий золотистий відтінок, він готовий.

Рецепт пирога зі щавлем на основі рідкого тіста

Серед основних компонентів виділяють:

  • Яйця – 3 штуки;
  • Цукор – 250 гр.;
  • Вершковий маргарин -100 гр.;
  • Кефір – 100 гр.;
  • Борошно – 0,5 кг;
  • Щіпка солі і соди.
Для начинки беруться молоде листя щавлю. Їх миють, позбавляються від стебел. Щавель просушується, подрібнюється, засипається цукровим піском. Листя повинно бути багато, оскільки в процесі приготування, гаданий обсяг, зменшується в рази.

Процес приготування тіста:

  1. Розтоплюємо вершковий маргарин, даємо йому охолонути;
  2. Розбиваємо в окремому посуді яйця, перетираємо їх з цукром;
  3. Далі вводимо кефір, розтоплений вершковий маргарин;
  4. Солимо за смаком, додаємо дрібку соди;
  5. Повільно вводимо борошно в тісто і ретельно вимішуємо його;
  6. Одна частина готового тіста (велика) відправляється на сковороду, другий заливається начинка, яка виявляється в середині;
  7. Приготоване блюдо відправляється в духовку.

Самса з листкового тіста: смачна випічка та Середньої Азії, яка міцно увійшла в наше меню.

Рецепти легких салатів на швидку руку — читайте і готуйте.

Заливний пиріг на кефірі з капустою. Дізнайтеся , як правильно приготувати.

З користю для справи

  1. Щавлевий пиріг найкраще готувати з молодого щавлю. Це пояснюється відсутністю в ньому великої кількості кислоти, яка перешкоджає засвоєнню кальцію;
  2. Тісто для пирога може бути абсолютно різним: від рідкого, яке приготовлено будинку, до листкового, придбаного в магазині;
  3. Надати тонкий присмак м'яти пирога можна шляхом додавання в блюдо декількох листя цієї ароматної рослини;
  4. Для видалення зайвої води, що виділяється щавлем, можна скористатися хорошим методом — насипати одну ложку картопляного крохмалю чи борошна;
  5. Наявність цукрового піску визначає ступінь рум'яності пирога: чим вище його рівень, тим золотистее верхній шар.

Щавлевий пиріг зможе урізноманітнити ваше щоденне меню та здивувати гостей своїм незвичайним смаком. Такий нестандартний рецепт повинен бути у кожної господині!

Що ще почитати: