14 май 2019 2 506

Як приготувати вершковий соус для пасти

Чим доповнити пасту, щоб вийшло смачне, соковите і пікантне блюдо? Відповідь одна – це ніжний і ароматний соус. Самим популярним і простим у виконанні кулінари називають вершковий соус. Доповнивши його різними інгредієнтами, такими як гриби, томати, сир або куряче філе, можна щодня подавати до столу абсолютно нове оригінальне блюдо.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
вершків (20%) - двісті мілілітрів
вершкового масла - трохи
борошна - столова ложка
солі і спецій - за смаком
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 265 Ккал
  1. Борошно насипати на сковороду без масла і злегка підсмажуємо до золотистого кольору;
  2. Додаємо вершкове масло і добре перемішуємо. Підсмажуємо борошно з вершковим маслом і заливаємо вершки;
  3. Цю суміш необхідно періодично помішувати, щоб не з'явилися грудочки;
  4. В кінці готування додати сіль і спеції.

Вершковий соус з грибами різного виду для пасти

Для приготування пасти з грибами підійдуть різні види грибів. Особливість такого соусу в тому, що гриби повинні бути як можна дрібніше порізані. Інакше вийде не соус, а просто тушковані у вершках гриби.

З печерицями

Інгредієнти:

  • триста грам шампіньйонів;
  • одна невелика цибулина;
  • двісті грам 20% вершків;
  • трохи вершкового масла;
  • дві чайні ложки борошна;
  • півсклянки окропу;
  • сіль, спеції.

Готується страва не більше тридцяти хвилин, а калорійність його – 108 кілокалорій на 100 грам.

  1. У розігрітій сковороді або сотейнику розтопити вершкове масло;
  2. Лук і шампіньйони дрібно нарізати і покласти в сковороду. Не потрібно переживати, якщо грибів вийшло занадто багато. Як правило, печериці ужариваются в три рази;
  3. Смажимо гриби до тих пір, поки не випарується весь грибний сік. Тепер їх можна посолити;
  4. Поступово вводимо в грибну суміш борошно , три чайні ложки – оптимальна кількість, при якому страва набуває потрібну консистенцію густої сметани. Рівномірно перемішуємо печериці з борошном;
  5. Заливаємо поступово склянку окропу, щоб повністю покрити гриби;
  6. Вершки трохи підігріваємо і вводимо в грибну суміш. Кип'ятити після додавання вершків вже не потрібно.

З вешенками

Інгредієнти:

  • триста грамів глив;
  • двісті мілілітрів вершків;
  • вершкове масло;
  • половина чайної ложки мускатного горіха;
  • три зубчики часнику;
  • зелень;
  • сіль.

Готується соус приблизно сорок хвилин, а калорійність його – 135 кілокалорій на 100 грам.

  1. Крупно нарізаний часник обсмажуємо в попередньо розтопленому вершковому маслі, поки він не стане м'яким;
  2. Додаємо дрібно нарізані гливи і смажимо, поки не почне виділятися грибний сік;
  3. Вливаємо в сотейник попередньо підігріті вершки і тушкуємо приблизно сім – десять хвилин;
  4. В кінці солимо блюдо, додаємо дрібку мускатного горіха і нарубану зелень, добре перемішуємо;
  5. Воно має настоятися під кришкою хвилин п'ять.

З білими грибами

Інгредієнти:

  • сто грам сушених білих грибів;
  • двісті мілілітрів вершків;
  • столова ложка борошна;
  • вершкове масло;
  • сіль.

На приготування піде двадцять хвилин, а калорійність соусу -140 кілокалорій на 100 грам.

  1. Білі гриби промиваємо, заливаємо водою і залишаємо на вісім годин;
  2. Після того, як гриби набубнявіли, знову промиваємо їх, відварюємо і дрібно нарізаємо;
  3. У розігрітому сотейнику або сковороді розм'якшуємо вершкове масло, потім додаємо ложку борошна і вершки;
  4. Тепер можна додати білі гриби, посолити і добре перемішати. Залишити під кришкою на повільному вогні на три хвилини.

Класичний холодний борщ: як правильно готувати і смачно це незвичайне блюдо.

Рецепти з фото і покроковими підказками з приготування тушкованої яловичини в мультиварці.

Рецепти фруктового салату з йогуртом, візьміть на замітку ці корисні ласощі.

Як зробити томатно-вершковий соус

Інгредієнти:

  • два помідора;
  • дві цибулини;
  • двісті мілілітрів вершків;
  • дві столові ложки томатної пасти;
  • рослинна олія;
  • сіль, перець.

Готується заливка приблизно півгодини, а калорійність її – 124 кілокалорії на 100 грам.

  1. Цибулини очистити і нарізати дрібними полуколечками. Потім викласти в сковороду з попередньо розігрітим рослинним маслом. Обсмажити нарізану цибулю до прозорого стану, постійно помішуючи;
  2. З помідорів знімаємо шкірку і дрібно нарізаємо. Додаємо томати в сковороду і перемішуємо;
  3. Вміст сковорідки солимо і перчимо, кладемо дві ложки томатної пасти і тушкуємо на повільному вогні п'ять – сім хвилин, інтенсивно помішуючи;
  4. Додаємо томати в підігріті вершки і доводимо до кипіння. Потім тушкуємо дві – три хвилини.

Як приготувати соус із сиром і вершками

Інгредієнти:

  • двісті мілілітрів вершків;
  • сто п'ятдесят грам твердого сиру;
  • пара зубчиків часнику;
  • сіль, перець, мускатний горіх;

Готується такий соус із сиром близько двадцяти хвилин, а калорійність його – 193 кілокалорії на 100 грам.

  1. Сир натираємо на дрібній тертці;
  2. В каструлю або сотейник вливаємо вершки і нагріваємо на повільному вогні;
  3. Додаємо в вершки тертий твердий сир і добре прогріваємо. Солимо, перчимо і додаємо трохи мускатного горіха і подрібненого часнику;
  4. Ретельно перемішуємо і готуємо на повільному вогні протягом трьох хвилин.

Заправка для пасти з куркою

Інгредієнти:

  • одна куряча грудка;
  • одна морква;
  • пара зубчиків часнику;
  • двісті мілілітрів вершків;
  • твердий сир;
  • зелень;
  • рослинна олія;
  • сіль, перець.

Готується це блюдо зазвичай сорок хвилин, а калорійність його – 142 кілокалорії на 100 грам.

  1. Курячу грудку очищаємо від шкірки і нарізаємо дрібним тонкою соломкою;
  2. Моркву натерти на крупній тертці, а часник дуже дрібно нарізати;
  3. Обсмажуємо куряче м'ясо на олії протягом п'яти хвилин, поки курка не придбає золотавий відтінок;
  4. Додаємо до курки моркву і часник і смажимо ще п'ять хвилин, потім заливаємо м'ясо і овочі водою, солимо, перчимо. Тушкуємо;
  5. Через десять хвилин додаємо тертий твердий сир і вершки. Тушкуємо на маленькому вогні приблизно три хвилини.

Корисні поради

Головним інгредієнтом у вершковому соусі, як випливає з назви, є вершки. Але якщо цього продукту з якихось причин немає в наявності, то його можна замінити сметаною. Сметана надає більш кислуватий і ніжний смак, тоді як від вершків він більш повітряний і має трохи солодкуватий смак.

Щоб вершки не згорнулися від жару, перед додаванням в соус їх треба трохи підігріти.

Для того, щоб не утворювалися грудочки, борошно потрібно попередньо трохи обсмажити.

Готовий соус потрібно зберігати в холодильнику і розігрівати перед подачею.

Щоб блюдо вийшло смачним, важливо правильно приготувати не тільки соус, але і саму пасту.

На упаковці зазвичай зазначено час варіння макаронних виробів, слід суворо дотримуватися його.

Пасту варять переважно в ємності з товстими стінками і додають у киплячу воду, попередньо її посоливши.

Паста для соусу повинна бути злегка недовареною, зазвичай вона доходить до готовності, з'єднуючись з гарячим соусом.

Так як макаронні вироби швидко розкисають, поливати соусом пасту слід перед подачею до столу. Приємного апетиту!

Що ще почитати: