04 май 2019 12 053

Як швидко і смачно приготувати вершковий соус для риби

Прісноводна риба має деякі присмаки, які хотілося б приховати. Така особливість у щуки, сома і тріски. Приємний, ніжний вершковий соус кулінари створили для того, щоб доповнити основний смак страви і відтінити ці небажані артефакти.

Його подають до смаженої, запеченої, вареної, тушкованої та приготованої на грилі рибу. За структурою він повинен бути досить щільним. Підбирати спеції для приготування потрібно обережно, щоб вони поєднувалися з основним продуктом.

Приготований вершковий соус зберігатися в простерилізованій ємності в холодильнику.

Класичний вершковий соус для риби
Інгредієнти Кількість
Борошно - 50 г
Вершки - 100 мл
Вершкове масло - 50 г
Зелень - маленький пучок
Лимон - 0.5 шт.
Сіль - за смаком
Мелений чорний перець - щіпка
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 254 Ккал
Простий вершковий соус готується досить швидко і з ним не виникає ніяких труднощів у приготуванні.

У невеликій сковороді розтоплюємо масло, додаємо борошно і засмажуємо її до золотистого відтінку. Можна не використовувати масло, тоді соус буде менш калорійним. Мука повинна бути пшеничного, але контролюйте щоб вона не пережарилась – це значно зіпсує смак.

Вливаємо в густу масу холодні 20% вершки, все добре вимішуємо, кладемо дрібно нашатковану зелень (кріп, базилік, кінза, на ваш розсуд), підсолюємо і, постійно помішуючи, тримаємо на вогні 5 хвилин. Знімаємо, притрушиваем перцем і видавлюємо трохи лимона. Не перестарайтеся з ним, інакше буде сильно кислий соус.

Вершковий соус для сьомги

Сьомга – дуже ароматна морська риба. Кулінарні гурмани віддають перевагу відтіняти її пікантний смак вершковим соусом з використанням білого вина.

Компоненти:

  • Борошно – 40 г;
  • Вершкове масло – 60 г;
  • Сіль – за смаком;
  • Біле вино – 100 мл;
  • Сир – 40 г;
  • Свіжа зелень – кілька гілочок;
  • Спеції – за смаком.

Засмажуємо борошно на вершковому маслі, поки не зарум'яниться. Постійно помішуйте її, щоб не згоріла. Вливаємо холодне вино і швидко все промешиваем, щоб не з'явилися грудочки.

Пропаривши рідку масу 7 хвилин, додаємо тертий плавлений сир. Чекаємо повного розщеплення, знімаємо з конфорки і доводимо смак за допомогою спецій і солі. Додаємо зелень і залишаємо остигати.

Соус до риби: вершки з часничком

Риба, приготовлена в духовці, заграє додатковими гранями смаку, якщо її заправити вершковим соусом, до складу якого входить часник.

Компоненти:

  • Вершки нежирні – 200 мл;
  • Часник – 2 зубки;
  • Фундук – 2 шт.;
  • Свіжа зелень – пучок;
  • Оливкова олія – 3 ст. л.;
  • Сіль, спеції – за смаком;
  • Вода очищена – до 100 мл;
  • Сік лайма – 2 ст. л.

Очистіть часник, дрібно подрібніть і зажарте на оливковій олії. В маленький сотейник налийте кип'ячену воду і свіжі вершки, доведіть до закипання. Фундук почистіть, подрібніть, додайте до вершків разом із засмажкою і соком лайма. Підсоліть і протушкувати все разом хвилин 5. У завершенні покладіть зелень і залиште остигати.

Соус до риби з вершків на основі гірчиці і вина

Цей соус, в складі якого біле вино і гірчиця, відмінно буде поєднуватися як з морською рибою, так і з річковою. А додавши до складу часнику, ви отримаєте чудову заправку, в якій можна запекти морепродукти у фользі.

Компоненти:

  • Вино біле – 200 мл;
  • Вершки – 200 мл;
  • Часник – 1 зубок;
  • Гірчиця негостра – 3 ст. л.;
  • Борошно – 2 ст. л.;
  • Цибулю-шалот – 1 ст. л;
  • Вершкове масло – 50 г;
  • Кріп – пучок;
  • Чорний перець – за смаком;
  • Сіль – за смаком.

Встановлюємо сковороду на плиту, прогріваємо і топимо масло. Всипаємо борошно і засмажуємо, періодично помішуючи, 5 хвилин. Просіяти борошно можна безпосередньо в сковороду, тому що її мало, і це дозволить уникнути утворення грудочок.

Подрібнюємо часник і цибулю, додаємо в загальну масу і засмажуємо до повного розм'якшення. Вливаємо вино, все добре перемішуємо. Потім виливаємо вершки і продовжуємо випарювати до загустіння.

Знімаємо з конфорки, додаємо залишилися інгредієнти: гірчицю, подрібнений часник і зелень, спеції і сіль.

Готуємо червону рибу у вершковому соусі в духовці

Чудово впорається з роллю легкого вечері – червона риба. Це може бути сьомга або горбуша, а доповнити цей неймовірний смак можна вершковим соусом.

Компоненти:

  • Сьомга – 1 шт.;
  • Сир – 150 г;
  • Сіль , спеції – за смаком;
  • Борошно – 3 ст. л.;
  • Рослинне масло – 3 ст. л.;
  • Лимон – 1 шт.;
  • Сметана – 4 ст. л.;
  • Вершкове масло – 60 г;
  • Свіжа зелень – пучок;
  • Молоко нежирне – 50 мл;
  • Вершки – 50 мл

Обдаємо окропом лимон, розрізаємо навпіл і видавлюємо весь сік. Розбираємо рибу гострим ножем на шматки, перекладаємо в глибоку скляну миску і заливаємо лимонним соком. Залишаємо промаринуватися на 20 хвилин.

Розтоплюємо масло в сковороді, всипаємо і обсмажуємо борошно. Як тільки консистенція стала однорідною і без грудочок, вливаємо охолоджене молоко.

Проваріть 5 хвилин, додаємо сметану, вершки і відправляємо на водяну баню.

Коли соус загусне, вимикаємо вогонь, додаємо подрібнену зелень, додаємо приправи.

У сковороду виливаємо олія, добре прогріваємо і злегка обсмажуємо рибу (по одній хвилині з двох сторін).

Викладаємо у велику скляну жаровню, поливаємо соусом, притрушиваем натертим сиром і відправляємо в підігріту духовку хвилин на 15.

Паста з червоною рибою у вершковому соусі

Самий безпрограшний варіант страви до урочистого столу – це паста з морської фореллю і креветками у підливці з вершків. Від цієї страви виходить неймовірний аромат, який безсумнівно закрутить вам голову.

Компоненти:

  • Борошно – 450 г;
  • Вершки нежирні – 200 мл;
  • Форель – 500 г;
  • Вода – 2.5 л;
  • Сіль, спеції – за смаком;
  • Креветки очищені – 200 г;
  • Сир – 200 г;
  • Базилік – пучок;
  • Яйця – 3 шт.;
  • Вершкове масло – 100 р.

У цю страву краще використовувати домашню пасту. Щоб зробити тісто для неї, на рівну суху поверхню висипаємо протрушенную борошно, в серединці робимо поглиблення, вбиваємо яйця і солимо. Обережно починаємо формувати борошняний куля.

Потроху вливаємо воду і замішуємо пластичне туге тісто. Занурюємо в холодильник хвилин на 30. Але якщо обмежений час, то можна скористатися італійськими спагетті з магазину.

Рибу миємо, просушуємо серветками і розбираємо на порційні шматочки, в процесі виймаючи кістки і знімаючи шкуру. У сковороду викладаємо вершкове масло розтоплюємо і кладемо обсмажуватися форель. Дерев'яною лопаткою обережно помішуємо: риба дуже ніжна і м'яка, її легко пошкодити. Додаємо очищені креветки, вливаємо вершки, підсолюємо і протушиваем заправку 5 хвилин.

Розкачуємо тісто в тонкий квадрат, пропускаємо через лапшерезку. Даємо спагетті трохи підсохнути, а потім занурюємо в закипающую солену воду. Проварюємо 7 хвилин, виймаємо шумівкою і кладемо в глибоку тарілку. Поливаємо рибно-креветочним соусом, посипаємо базиліком і сиром.

Як приготувати заморожені овочі: найшвидші та найсмачніші рецепти.

Що приготувати на вечерю зі свинини. Це м'ясо дуже смачне і корисне, читайте в нашій статті.

Подивіться відео як приготувати смачне м'ясо бобра в домашніх умовах.

Смажені макарони з рибою на сковороді

Макарони – дуже швидке і ситне блюдо, але варто до них додати морепродукти і натерти зверху сиром – то страва відразу ж стає ресторанним. Його дуже легко приготувати в будинку, значно заощадивши бюджет.

Компоненти:

  • Макарони – 450 г;
  • Вершки – 150 мл;
  • Горбуша – 350 г;
  • Сир – 200 г;
  • Хмелі-сунелі – 1 пачка;
  • Оливкова олія – 50 мл;
  • Сіль – за смаком;
  • Вода – 2 л;
  • Кінза – пучок;
  • Лайм – 1 шт.

Закидаємо варитися макарони в закипающую воду. Рибу миємо і витираємо паперовими рушниками. Найкраще взяти філе, щоб не було додаткових труднощів при обробці.

Шаткуємо на середні кубики. Відправляємо в скляну миску, поливаємо олією і соком лайма. Його рекомендується розрізати навпіл і поколоти кілька разів виделкою. Так сік при натисканні буде витікати інтенсивніше.

Ставимо сковороду на плиту, прогріваємо і викладаємо злегка промаринованную горбушу, масло додатково наливати вже не треба.

Злегка обсмажуємо, наливаємо холодні вершки, додаємо спеції і упарюємо рибний соус 10 хвилин.

Зливаємо макарони на друшляк, даємо добре зійти воді, і викладаємо в сотейник до риби, перемішуємо. Притрушиваем зеленню і сиром. Відключаємо вогонь.

На завершення варто додати, що рецепт вершкового соусу можна змінювати, додавати свої компоненти, експериментувати і домагатися нового смаку.

Що ще почитати: