24 июнь 2019 2 051

Які страви з гарбуза можна приготувати швидко і смачно

Гарбуз є дуже корисним продуктом. Вона містить велику кількість вітаміну А і бета-каротин. Також в ній є важливий вітамін Т, який регулює обмін речовин і природний інтерферон – противірусний засіб.

Застосування гарбуза в приготуванні їжі дуже багатогранно – це супи, запіканки, салати і величезна кількість інших страв. У цій статті ми розглянемо ті страви з гарбуза, які готуються швидко і смачно.

Пропонуємо вашій увазі рецепти їх приготування, здатні не тільки здивувати, але і порадувати цінителів смачної і здорової їжі.

Гарбуз, начинена пташиним м'ясом
Інгредієнти Кількість
Гарбуза - 2 шт. (800-1000 м)
Жирна сметана - 100 г
Біле м'ясо будь-якої птиці (філе) - 600 г
Перець крупного помелу, сіль - за смаком
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 47 Ккал

У гарбузів зрізується верхівка, видаляють насіння і зрізається 1 см м'якоті. Філе ріжеться кубиками, розмірами 2х2 см Після чого м'ясо приправляють сметаною і перцем з сіллю. Також до м'яса додають натерту на тертці м'якоть.

Отриманою начинкою начиняють гарбуза і розташовують їх в глибокому деку. Зверху вони покривають зрізаними раніше верхівками. У деко наливається вода, висотою не менш 1 см, потім гарбуза містяться в духову шафу. Температури приготування повинна бути постійною – близько 180 градусів. Через годину страва готова.

Літній рагу з гарбузом

Інгредієнти:

  1. Гарбуз скоростигла – 500 г;
  2. Цибуля ріпчаста – 120 г;
  3. Морква – 200 г;
  4. Томати – 250 г;
  5. Рослинна олія – 30 мл;
  6. Петрушка — 50 г;
  7. Шпинат – 50 г;
  8. Сіль, перець – за смаком.

Час приготування: 35 – 40 хв.

Калорійність (на 100 г): 60-64 ккал.

Гарбуз з морквою чистяться і ріжуться скибочками.

Цибулю нарізають півкільцями. На сковороді в розігріте рослинне масло додають цибулю, який пасерують близько 5 хвилин до темно-жовтого кольору. По готовності цибулі викладають томатну пасту, перемішуючи її з цибулею.

Далі додають овочі, приправляють перцем, солять. На сковороду доливають близько 50г води, закриваючи кришкою. Блюдо тушкується до готовності (приблизно півгодини). Готове рагу посипають зеленню петрушки і шпинату.

Гарбузовий суп-пюре

Інгредієнти:

  1. Гарбуз – 500 г;
  2. Бульйон (овочевий або мясний) – 2 л;
  3. Морква – 250 г;
  4. Картопля – 300 г;
  5. Цибуля ріпчаста – 80 г;
  6. Оливкова олія – 45 мл;
  7. Молоко – 300 мл;
  8. Червоний перець – 8 г;
  9. Каррі – 5г;
  10. Сіль — за смаком.

Час приготування: 70 – 80 хв.

Калорійність (на 100 г): 39-42 ккал.

Попередньо гарбуз запікається в духовці. Для цього її розрізають на 2-3 частини і в будь-якій тарі або на деку відправляють на півгодини в духовку до температури 150-180 градусів.

Одночасно з цим проводиться нарізка овочів кубиками 3х3х3 см. Цибуля очищається і дрібно шинкуется. У глибокій сковороді розігрівається оливкова олія і гаситься цибулю протягом 5 хв. На наступному етапі в сковороду додається бульйон і доводять до кипіння. У киплячий бульйон додають кубики картоплі і моркви. Бульйон солиться і вариться протягом 10 хв. Потім додається запечена і дрібно потерта гарбуз і доваривается на повільному вогні близько 2 хв.

Суп остигає до температури 40 градусів і поміщається в блендер, де з нього робиться однорідна маса. Можна використовувати занурювальний блендер або просто протерти суп через сито.

У суп вливається молоко, він знову доводиться до кипіння з постійним помішуванням. Знявши суп з вогню, в нього додають каррі і червоний перець. Суп-пюре краще всього подавати з грінками із чорного хліба.

Ситна запіканка

Інгредієнти:

  1. Гарбуз – 800-1000 г;
  2. Вершкове масло – 30 г;
  3. Борошно – 30 г;
  4. Свіжі вершки – 200 мл;
  5. Яйця – 2 шт.;
  6. Цибуля ріпчаста – 50 г;
  7. Швейцарський сир – 50 г;
  8. Подрібнені сухарі – 30 г;
  9. Цукор – 10 г;
  10. Паприка – 5 м;
  11. Сіль за смаком.

Час приготування: 60 – 65 хв.

Калорійність (на 100 г): 80-85 ккал.

Гарбуз треба очистити, видалити насіння, порізати скибочками 3х3х1 див. В середню розміру каструлю викласти гарбуз і дрібно порізану цибулю. Залити 100 мл води, додати сіль і закип'ятити. Варити з закритою кришкою на помірному вогні протягом 15 хв. Отриману масу відкинути на друшляк.

Приготування соусу. Заздалегідь збити яйця. У сковороду покласти вершкове масло і топити при низькій температурі. В масло поступово ввести борошно, червоний перець і трохи солі. Смажити 1 хвилину, перемішуючи. Після чого влити тонким струменем вершки і продовжувати розмішувати до кипіння. Малими порціями додати в соус збиті яйця, безперервно перемішуючи, щоб запобігти згортанню.

Відварена гарбуз змішується з половиною тертого сиру і викласти на змащене маслом деко. Залишки сиру змішують з підготовленими масою, отриманою сумішшю посипається гарбуз на деку. Деко встановлюється в розігріту духовку. Час приготування становить півгодини при 180 градусах. Готову страву заливається соусом і подається до столу.

Варення з чайної троянди — спробуйте приготувати це ласощі за нашим рецептом.

Як приготувати неймовірне смачне лимончелло в домашніх умовах. Цей напій вам точно сподобається.

Як зварити варення із соснових пагонів — це не тільки смачний десерт, але і корисне ласощі, яке взимку вам точно знадобиться.

Гарбузове суфле з вершками

Інгредієнти:

  1. Гарбуз – 900 г;
  2. Цукор – 150 г;
  3. Яйце – 4 шт.;
  4. Вершки – 200 г;
  5. Імбир (мелений) – 10 г;
  6. Кориця – 5г;
  7. Гвоздика мелена – 0.5 г;
  8. Цукрова пудра, кунжут, кокосова стружка тощо – для прикраси.

Час приготування: 110 – 120 хв.

Калорійність (на 100 г): 95-110 ккал.

Спочатку з гарбуза необхідно зробити пюре. Гарбуз очищається від товстої шкірки і нарізати дрібними шматочками. Шматочки гарбуза запікаються в духовці при температурі 150 градусів протягом 40 хвилин. Якщо є бажання, можна використовувати мікрохвильову піч – на потужності 800 Вт досить обробити її протягом 10 хвилин для повного розм'якшення. Після термічної обробки гарбуз поміщається в блендер і подрібнюється до однорідної маси.

Яйця інтенсивно збиваються з цукром, і в отриману масу додається пюре. Туди ж, не збиваючи, добавляють вершки, після чого все перемішується.

Наступним етапом додаються прянощі – імбир, кориця і гвоздика. Останній не повинно бути занадто багато, оскільки їй смак може заглушити інші прянощі.

Отримана суміш поміщається в змащену маслом форму об'ємом близько 1200 мл

Десерт ставиться в духовку і випікають перші 20 хвилин при температурі 200 градусів, потім 60 хвилин при температурі 150 градусів. Після цього необхідно обов'язково остудити десерт і прикрасити його горіхами або кунжутом і цукровою пудрою. Можна використовувати ягоди і кокосову стружку.

Лимонно-гарбузове цукати

Інгредієнти:

  1. Гарбуз – 1200 м;
  2. Цукор – 250 г;
  3. Лимон – 1 шт;
  4. Пудра цукрова – 50 р.

Час приготування: 3 – 5 год.

Калорійність (на 100 г): 170-175 ккал.

Це блюдо аж ніяк не «швидка», але, витрачений на нього час, окупиться сповна.

Гарбуз бажано вибирати солодку, щільної консистенції, чим твердіший, тим краще. Ідеальними сортами є великоплідні Зорька або Сластьона.

Овоч очищається від шкірки і насіння і подрібнюється на кубики із стороною 2 див. Бажано зробити кубики однакового розміру, тоді цукати будуть не тільки виглядати красивіше, але і мати однаковий час приготування. Лимон миється і нарізати кільцями або півкільцями товщиною 2.5-3 мм.

Береться каструля об'ємом 2 л. На дно лягає шар кубиків гарбуза, зверху вона посипається цукром, потім лягає 8-10 півкілець лимона. Знову кладуть гарбуз, цукор, лимон – процес триває, поки не закінчаться інгредієнти.

Каструля поміщається на середній вогонь, де закипає. Потім потужність зменшується до малої і витримується близько 5 хвилин. Наступним етапом необхідно остудити гарбуз. На це йде близько 2х годин.

Після остужения страву знову доводиться до кипіння, поварити 5 хвилин і знову остудити. По закінченні другого циклу охолодження гарбуз досить просочиться сиропом і стане м'якою. При цьому довгий час остужения дозволить їй залишитися твердою і не втратити форму. Після цього сироп необхідно злити.

Порада: сироп можна використовувати для просочення торта або приготування гарбузового мармеладу.

Гарбуз з лимоном викладається в один шар на деко з пергаментом або килимком з силікону для випічки. Деко ставиться в духовку з температурою 100-120 градусів. Час сушіння може бути значним, від 3-х до 4-х годин. Необхідно регулярно перевіряти ступінь усихання цукатів.

Цукати знімаються з дека в гарячому стані, інакше вони прилипнуть, і відірвати їх від пергаменту не вийде. Після того, як вони будуть зняті з пергаменту і просушені, їх необхідно обваляти в цукровій пудрі. Термін придатності цукатів – кілька днів. Зберігаються вони в щільно закритій банці.

Регулярне використання гарбуза є гарантією підтримання тонусу організму в холодну пору року, адже вона є природним ліками від багатьох хвороб. Крім того, яскраве забарвлення, спокусливий аромат і тонкий смак забезпечують гарний настрій і рятують від депресії.

Що ще почитати: