Як смачно приготувати запіканку з гарбуза
Про достоїнства гарбуза сказано багато. Це смачний, корисний і смачний овоч, з якого готують безліч основних страв і десертів.
Які з неї виходять смачні каші, а пироги з начинкою з гарбуза чого варті, напевно, рідко, хто відмовиться від цього ласощі.
Але сьогодні ми поговоримо про приготуванні не менш смачного частування – запіканки з гарбуза.
Та й готувати його досить просто.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
гарбуза - | 1 кг |
яєць - | 3 шт. |
молока - | половина склянки |
вершкового масла - | 100 грам |
цукру - | 0,5 склянки |
солі - | щіпка |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 г: 85 Ккал |
Приготування запіканки з гарбуза:
- Гарбуз необхідно гарненько промити, вичистити з неї насіння і очистити шкірку;
- Далі м'якоть гарбуза перетираємо теркою у велику стружку і викладаємо в глибоку ємність;
- Готуємо заливку. Шматочок вершкового масла розтоплюємо до рідкого стану;
- У миску викладаємо три яйця, наливаємо молоко і гарненько збиваємо до однорідності;
- Потім вливаємо туди розтоплене масло, насипаємо цукор і трохи солі. Все розмішуємо і розтираємо цукор, він повинен розчинитися;
- Далі заливку вливаємо в протерту гарбуз, перемішуємо;
- Форму для запікання промазуємо рослинним маслом з усіх сторін;
- Розігріваємо духовку до 200 градусів;
- Прибираємо форму в прогріту духовку і запікаємо 25-30 хвилин;
- Після цього виймаємо готову запіканку, охолоджуємо і подаємо на стіл зі сметаною або згущеним молоком.
Солодке частування сирне
Складові компоненти:
- Півкілограма гарбуза;
- Яйця курячі – 4 штуки;
- 500 грам сиру;
- Вершкове масло – 100 грам;
- 60 грам крохмального порошку;
- 4 ст. ложки цукрового піску;
- Щіпка кориці;
- Трохи ванільного порошку;
- Цедра лимона на свій смак;
- 3 великі ложки панірувальних сухарів.
Час приготування – 60 хвилин.
Скільки калорій міститься – 245.
Як робити сирну запіканку з гарбузом:
- Гарбуз промиваємо, виймаємо насіння, чистимо від шкірки. Ріжемо м'якоть на невеликі скибочки;
- Ставимо на вогонь сковорідку викладаємо 1 велику ложку вершкового масла й обсмажуємо гарбузове шматочки до напівготовності. Викладаємо їх в чашку;
- Далі залишаємо трохи масла для змащування форми, решту розтоплюємо до рідкого стану;
- Лимон споліскуємо, перетираємо цедру в дрібну стружку;
- Розбиваємо яйця, поділяємо жовтки і білки;
Викладаємо жовтки в миску з розтопленим маслом і ретельно перемішуємо до однорідності; - Потім, не перестаючи збивати, додаємо цукровий пісок, корицю і додаємо лимонну цедру;
- Далі додаємо сир і крохмальний порошок. Розмішуємо міксером до рівномірної структури;
- Білки добре збиваємо міксером. Половину білків додаємо в сирно-жовткову суміш і акуратно змішуємо;
- Шматочки підсмаженого гарбуза потрібно подрібнити в ємності блендера або кухонним комбайном;
- Поверхня форми для запікання змащуємо маслом і присипаємо паніровкою;
- Викладаємо подрібнену гарбуз, присипаємо паніровкою;
- Далі зверху панірування викладаємо сирну суміш, верх заливаємо збитими білками;
- Прогріваємо духовку до 200 градусів і ставимо форму;
- Запікаємо протягом 15 хвилин виймаємо;
- Подаємо на стіл тільки після повного остигання.
Солодкі, повітряні і просто чудові — домашні кекси з сиром. Пити з ними чай — одне задоволення.
Якщо сьогодні рибний день, то ось вам рецепт горбуші в духовці. Сім'ю за вуха не відтягнеш від цієї смакоти!
Прості спагетті перетворюються на кулінарний шедевр, якщо їх приготувати з фаршем. Тут є рецепти з покроковими фото.
Запіканка з гарбуза з манкою в духовці
Що потрібно підготувати:
- Гарбуз – 400-500 грам;
- 100 г манної крупи;
- Жменю родзинок – 20-30 грам;
- Цукрова пудра – ½ склянки;
- Куряче яйце – 1 штука;
- Лимон – 1 штука;
- Щіпка меленої кориці;
- Ванільний порошок;
- 30 грам вершкового масла.
Скільки має готується – 80 хвилин.
Яка калорійність – 235.
Як готувати:
- Гарненько промиваємо гарбуз, вичищаємо насіння і чистимо шкірку;
- Гарбузову м'якоть ріжемо невеликими кубиками, викладаємо в каструлю і наливаємо воду, щоб вона повністю покрила всі шматочки;
- Ставимо на плиту і відварюємо до повної готовності овочів;
- Далі знімаємо з плити і залишаємо стояти при кімнатній температурі до повного охолодження;
- Потім засипаємо в ємність з овочем цукрову пудру, розбиваємо туди ж куряче яйце. Всі розминаємо і гарненько збиваємо блендером до однорідності;
- Засипаємо манну крупу і ретельно перемішуємо до повного розподілу крупи;
- Родзинки промиваємо, його можна попередньо вимочити в гарячій воді;
- Викладаємо промитий ізюм в гарбузову суміш і розмішуємо;
- Лимон промиваємо і перетираємо цедру в дрібну стружку, викладаємо в суміш, також додаємо туди корицю і ванільний порошок. Гарненько перемішуємо;
- Далі форму для запікання намазуємо з усіх боків шматочком вершкового масла і насипаємо невелику кількість манної крупи;
- Заливаємо суміш у форму і гарненько розрівнюємо верх;
- Прогріваємо духовку до 200 градусів і прибираємо туди форму. Запікаємо запіканку протягом 25-30 хвилин;
- Виймаємо готову запіканку з духовки, залишаємо постояти до повного охолодження і подаємо на стіл.
Запіканка з гарбуза з яблуками і сиром в мультиварці
Що знадобиться:
- 5-6 яблук;
- Гарбуз – 300 грам;
- Сир – 200 грам;
- 3 курячих яйця;
- Цукровий пісок – 4-5 великих ложок;
- Склянка борошна;
- Шматочок вершкового масла на 60 грам;
- 100 грам родзинок;
- 2 великі ложки сметани;
- Щіпка солі.
Скільки потрібно робити – 1 годину 40 хвилин.
Рівень вмісту калорій – 238.
Приступаємо до готування:
- Яблука промиваємо, очищаємо від шкірки, далі розрізаємо і вичищаємо серцевину з насінням;
- Далі м'якоть яблук нарізаємо тонкими соломками;
- Гарбуз споліскуємо, вичищаємо насіння, видаляємо шкірку і перетираємо м'якоть теркою з крупною решіткою;
- Родзинки промиваємо, викладаємо в миску і заливаємо гарячою водою, залишаємо постояти хвилин 15;
- Далі готуємо сирну основу;
- У ємність блендера викладаємо сир, борошно, сметану, яйця, цукровий пісок, щіпку солі;
- Всі компоненти добре збиваємо протягом 5-7 хвилин;
- Далі переливаємо основу в глибоку чашку, викладаємо туди протерту гарбуз, шматочки яблук і родзинки. Все перемішуємо;
- Чашку мультиварки намазуємо маслом і кладемо всю суміш;
- Вибираємо програму «Випічка» і 80 хвилин;
- Після цього наполягаємо 15-20 хвилин і подаємо на стіл в теплому вигляді.
А тепер дивіться цей же рецепт, але з приготування в духовці:
Ласощі з горіхами і курагою в мультиварці
Що потрібно підготувати:
- Стакан кураги;
- Горіхи — півсклянки;
- Півкіло гарбуза;
- Два курячого яйця;
- 50 грам вершкового масла;
- Манка – 70 грам;
- Півсклянки цукру;
- Щіпка солі.
Період готування – 1 годину 15 хвилин.
Калорійність – 250.
Як робити таку запіканку з гарбуза:
- Гарбуз чистимо від насіння і видаляємо шкірку;
- М'якоть нарізаємо невеликими квадратиками і посипаємо цукром. Залишаємо постояти деякий час, поки вона не пустить сік;
- Далі перекладаємо її в каструлю, підливаємо трохи води і тушкуємо до готовності;
- Курагу промиваємо, викладаємо в чашку і виливаємо гарячу воду, даємо постояти хвилин 10-15;
- Далі виймаємо курагу з води, нарізаємо соломкою;
- Готову гарбуза розминаємо, додаємо курагу, горіхи, яйця, манну крупу і все перемішуємо міксером до однорідної суміші;
- Чашку мультиварки промазуємо вершковим маслом з усіх боків, можна присипати манної купой;
- Далі перекладаємо туди суміш з гарбуза, кураги і горіхів. Верх гарненько розрівнюємо;
- Виставляємо програму «Випічка» і залишаємо готуватися приблизно на 40 хвилин;
- Готову запіканку залишаємо постояти хвилин 15-20. Подавати на стіл можна в теплому або холодному вигляді.
Поради і підказки
- Якщо гарбуз відварюється, то її слід варити в підсоленій воді. Сіль збереже аромат і колір овоча;
- Форму для запікання обов'язково потрібно посипати панірувальними сухарями, борошном або манною крупою. За рахунок цього запіканку можна буде легко вийняти з форми;
- Для того щоб основа для запіканки була ароматною, в неї можна додати цедру лимона або апельсина, ванілін, корицю;
- Для того, щоб запіканка добре тримала форму і не розвалювалася після випікання в основу слід додавати трохи крохмального порошку;
- Можна в основу додавати рис, чорнослив, будь-які горіхи та фрукти.
Гарбуз в запіканці виходить дуже смачною, поживною і ароматною. Вона сподобається всім, навіть тим, хто не любить гарбуз. Додаткові інгредієнти зроблять запіканку ніжною і більш ситної.
А готувати її буде одне задоволення, адже під час приготування не потрібно використовувати дорогі інгредієнти. Все, що потрібно, знайдеться у кожного вдома. Та й готування не забере надто багато часу.