13 апрель 2019 5 920

Як смачно приготувати запіканку з гарбуза

Про достоїнства гарбуза сказано багато. Це смачний, корисний і смачний овоч, з якого готують безліч основних страв і десертів.

Які з неї виходять смачні каші, а пироги з начинкою з гарбуза чого варті, напевно, рідко, хто відмовиться від цього ласощі.

Але сьогодні ми поговоримо про приготуванні не менш смачного частування – запіканки з гарбуза.

Це блюдо дуже смачне, ситне, а головне — корисне.

Та й готувати його досить просто.

Простий рецепт - швидко і смачно
Інгредієнти Кількість
гарбуза - 1 кг
яєць - 3 шт.
молока - половина склянки
вершкового масла - 100 грам
цукру - 0,5 склянки
солі - щіпка
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 г: 85 Ккал

Приготування запіканки з гарбуза:

  1. Гарбуз необхідно гарненько промити, вичистити з неї насіння і очистити шкірку;
  2. Далі м'якоть гарбуза перетираємо теркою у велику стружку і викладаємо в глибоку ємність;
  3. Готуємо заливку. Шматочок вершкового масла розтоплюємо до рідкого стану;
  4. У миску викладаємо три яйця, наливаємо молоко і гарненько збиваємо до однорідності;
  5. Потім вливаємо туди розтоплене масло, насипаємо цукор і трохи солі. Все розмішуємо і розтираємо цукор, він повинен розчинитися;
  6. Далі заливку вливаємо в протерту гарбуз, перемішуємо;
  7. Форму для запікання промазуємо рослинним маслом з усіх сторін;
  8. Розігріваємо духовку до 200 градусів;
  9. Прибираємо форму в прогріту духовку і запікаємо 25-30 хвилин;
  10. Після цього виймаємо готову запіканку, охолоджуємо і подаємо на стіл зі сметаною або згущеним молоком.

Солодке частування сирне

Складові компоненти:

  • Півкілограма гарбуза;
  • Яйця курячі – 4 штуки;
  • 500 грам сиру;
  • Вершкове масло – 100 грам;
  • 60 грам крохмального порошку;
  • 4 ст. ложки цукрового піску;
  • Щіпка кориці;
  • Трохи ванільного порошку;
  • Цедра лимона на свій смак;
  • 3 великі ложки панірувальних сухарів.

Час приготування – 60 хвилин.

Скільки калорій міститься – 245.

Як робити сирну запіканку з гарбузом:

  1. Гарбуз промиваємо, виймаємо насіння, чистимо від шкірки. Ріжемо м'якоть на невеликі скибочки;
  2. Ставимо на вогонь сковорідку викладаємо 1 велику ложку вершкового масла й обсмажуємо гарбузове шматочки до напівготовності. Викладаємо їх в чашку;
  3. Далі залишаємо трохи масла для змащування форми, решту розтоплюємо до рідкого стану;
  4. Лимон споліскуємо, перетираємо цедру в дрібну стружку;
  5. Розбиваємо яйця, поділяємо жовтки і білки;
    Викладаємо жовтки в миску з розтопленим маслом і ретельно перемішуємо до однорідності;
  6. Потім, не перестаючи збивати, додаємо цукровий пісок, корицю і додаємо лимонну цедру;
  7. Далі додаємо сир і крохмальний порошок. Розмішуємо міксером до рівномірної структури;
  8. Білки добре збиваємо міксером. Половину білків додаємо в сирно-жовткову суміш і акуратно змішуємо;
  9. Шматочки підсмаженого гарбуза потрібно подрібнити в ємності блендера або кухонним комбайном;
  10. Поверхня форми для запікання змащуємо маслом і присипаємо паніровкою;
  11. Викладаємо подрібнену гарбуз, присипаємо паніровкою;
  12. Далі зверху панірування викладаємо сирну суміш, верх заливаємо збитими білками;
  13. Прогріваємо духовку до 200 градусів і ставимо форму;
  14. Запікаємо протягом 15 хвилин виймаємо;
  15. Подаємо на стіл тільки після повного остигання.

Солодкі, повітряні і просто чудові — домашні кекси з сиром. Пити з ними чай — одне задоволення.

Якщо сьогодні рибний день, то ось вам рецепт горбуші в духовці. Сім'ю за вуха не відтягнеш від цієї смакоти!

Прості спагетті перетворюються на кулінарний шедевр, якщо їх приготувати з фаршем. Тут є рецепти з покроковими фото.

Запіканка з гарбуза з манкою в духовці

Що потрібно підготувати:

  • Гарбуз – 400-500 грам;
  • 100 г манної крупи;
  • Жменю родзинок – 20-30 грам;
  • Цукрова пудра – ½ склянки;
  • Куряче яйце – 1 штука;
  • Лимон – 1 штука;
  • Щіпка меленої кориці;
  • Ванільний порошок;
  • 30 грам вершкового масла.

Скільки має готується – 80 хвилин.

Яка калорійність – 235.

Як готувати:

  1. Гарненько промиваємо гарбуз, вичищаємо насіння і чистимо шкірку;
  2. Гарбузову м'якоть ріжемо невеликими кубиками, викладаємо в каструлю і наливаємо воду, щоб вона повністю покрила всі шматочки;
  3. Ставимо на плиту і відварюємо до повної готовності овочів;
  4. Далі знімаємо з плити і залишаємо стояти при кімнатній температурі до повного охолодження;
  5. Потім засипаємо в ємність з овочем цукрову пудру, розбиваємо туди ж куряче яйце. Всі розминаємо і гарненько збиваємо блендером до однорідності;
  6. Засипаємо манну крупу і ретельно перемішуємо до повного розподілу крупи;
  7. Родзинки промиваємо, його можна попередньо вимочити в гарячій воді;
  8. Викладаємо промитий ізюм в гарбузову суміш і розмішуємо;
  9. Лимон промиваємо і перетираємо цедру в дрібну стружку, викладаємо в суміш, також додаємо туди корицю і ванільний порошок. Гарненько перемішуємо;
  10. Далі форму для запікання намазуємо з усіх боків шматочком вершкового масла і насипаємо невелику кількість манної крупи;
  11. Заливаємо суміш у форму і гарненько розрівнюємо верх;
  12. Прогріваємо духовку до 200 градусів і прибираємо туди форму. Запікаємо запіканку протягом 25-30 хвилин;
  13. Виймаємо готову запіканку з духовки, залишаємо постояти до повного охолодження і подаємо на стіл.

Запіканка з гарбуза з яблуками і сиром в мультиварці

Що знадобиться:

  • 5-6 яблук;
  • Гарбуз – 300 грам;
  • Сир – 200 грам;
  • 3 курячих яйця;
  • Цукровий пісок – 4-5 великих ложок;
  • Склянка борошна;
  • Шматочок вершкового масла на 60 грам;
  • 100 грам родзинок;
  • 2 великі ложки сметани;
  • Щіпка солі.

Скільки потрібно робити – 1 годину 40 хвилин.

Рівень вмісту калорій – 238.

Приступаємо до готування:

  1. Яблука промиваємо, очищаємо від шкірки, далі розрізаємо і вичищаємо серцевину з насінням;
  2. Далі м'якоть яблук нарізаємо тонкими соломками;
  3. Гарбуз споліскуємо, вичищаємо насіння, видаляємо шкірку і перетираємо м'якоть теркою з крупною решіткою;
  4. Родзинки промиваємо, викладаємо в миску і заливаємо гарячою водою, залишаємо постояти хвилин 15;
  5. Далі готуємо сирну основу;
  6. У ємність блендера викладаємо сир, борошно, сметану, яйця, цукровий пісок, щіпку солі;
  7. Всі компоненти добре збиваємо протягом 5-7 хвилин;
  8. Далі переливаємо основу в глибоку чашку, викладаємо туди протерту гарбуз, шматочки яблук і родзинки. Все перемішуємо;
  9. Чашку мультиварки намазуємо маслом і кладемо всю суміш;
  10. Вибираємо програму «Випічка» і 80 хвилин;
  11. Після цього наполягаємо 15-20 хвилин і подаємо на стіл в теплому вигляді.

А тепер дивіться цей же рецепт, але з приготування в духовці:

Ласощі з горіхами і курагою в мультиварці

Що потрібно підготувати:

  • Стакан кураги;
  • Горіхи — півсклянки;
  • Півкіло гарбуза;
  • Два курячого яйця;
  • 50 грам вершкового масла;
  • Манка – 70 грам;
  • Півсклянки цукру;
  • Щіпка солі.

Період готування – 1 годину 15 хвилин.

Калорійність – 250.

Як робити таку запіканку з гарбуза:

  1. Гарбуз чистимо від насіння і видаляємо шкірку;
  2. М'якоть нарізаємо невеликими квадратиками і посипаємо цукром. Залишаємо постояти деякий час, поки вона не пустить сік;
  3. Далі перекладаємо її в каструлю, підливаємо трохи води і тушкуємо до готовності;
  4. Курагу промиваємо, викладаємо в чашку і виливаємо гарячу воду, даємо постояти хвилин 10-15;
  5. Далі виймаємо курагу з води, нарізаємо соломкою;
  6. Готову гарбуза розминаємо, додаємо курагу, горіхи, яйця, манну крупу і все перемішуємо міксером до однорідної суміші;
  7. Чашку мультиварки промазуємо вершковим маслом з усіх боків, можна присипати манної купой;
  8. Далі перекладаємо туди суміш з гарбуза, кураги і горіхів. Верх гарненько розрівнюємо;
  9. Виставляємо програму «Випічка» і залишаємо готуватися приблизно на 40 хвилин;
  10. Готову запіканку залишаємо постояти хвилин 15-20. Подавати на стіл можна в теплому або холодному вигляді.

Поради і підказки

  • Якщо гарбуз відварюється, то її слід варити в підсоленій воді. Сіль збереже аромат і колір овоча;
  • Форму для запікання обов'язково потрібно посипати панірувальними сухарями, борошном або манною крупою. За рахунок цього запіканку можна буде легко вийняти з форми;
  • Для того щоб основа для запіканки була ароматною, в неї можна додати цедру лимона або апельсина, ванілін, корицю;
  • Для того, щоб запіканка добре тримала форму і не розвалювалася після випікання в основу слід додавати трохи крохмального порошку;
  • Можна в основу додавати рис, чорнослив, будь-які горіхи та фрукти.
Подавати запіканку можна зі сметаною, медом, варенням або згущеним молоком. Якщо вона готується для святкового столу, то її можна полити кремом з бананів, вершків і цукрової пудри.

Гарбуз в запіканці виходить дуже смачною, поживною і ароматною. Вона сподобається всім, навіть тим, хто не любить гарбуз. Додаткові інгредієнти зроблять запіканку ніжною і більш ситної.

А готувати її буде одне задоволення, адже під час приготування не потрібно використовувати дорогі інгредієнти. Все, що потрібно, знайдеться у кожного вдома. Та й готування не забере надто багато часу.

Що ще почитати: